Фактите по сделката за ЧЕЗ, които изслушването на Гинка Върбакова осветли

Върбакова на влизане в залата на Народното събрание.

© Георги Кожухаров

Върбакова на влизане в залата на Народното събрание.Три часа и половина продължи откритото заседание на парламентарните комисии по енергетика и контрол на специалните разузнавателни средства, свикано по спешност от управляващите, след като премиерът Бойко Борисов реши да се намеси в сделката между ЧЕЗ и "Инерком" за купуването на българския бизнес на ЧЕЗ.
Депутатите събраха собственика на фирмата купувач Гинка Върбакова, шефовете на регулаторните органи, държавните агенции и службите, които правят проверка по сделката, управителя на Българската банка за развитие, посланика на Чехия, както и пратеници на президентската институция.


Заседанието премина при размяна на остри реплики между управляващи и опозиция, като всяка от страните отправяше упреци към другата за състоянието на енергийния сектор и изтъкваше заслугите си за направеното в него през годините. Заради размяната на обвинения лидерът на БСП Корнелия Нинова напусна демонстративно заседанието. Шефът на държавната банка за развитие Стоян Мавродиев пък обвини борда на ЧЕЗ в Чехия в манипулиране на чешкия премиер.


В изложението си Гинка Върбакова уточни, че скандалът около сделката е провокиран от компании, които не са били избрани за купувачи на българския бизнес на ЧЕЗ и се използва от партиите за трупане на политически дивиденти.
Ето и какви неизвестни досега факти "изплуваха" между политическите реплики по време на изслушването:


Зам-председателите на енергийната комисия Валентин Николов (ГЕРБ, вдясно) и Таско Ерменков (БСП, вляво).

© Георги Кожухаров

Зам-председателите на енергийната комисия Валентин Николов (ГЕРБ, вдясно) и Таско Ерменков (БСП, вляво).


Ще получи ли държавата дял


В договора за покупко-продажба е записана дългосрочна забрана за препродаване на компанията, съобщи кандидат-купувачът.


Върбакова уточни, че за да се промени това, трябва да преговаря с продавача, след като по-рано днес премиерът Бойко Борисов поиска държавата да стане съакционер в компанията.


Откъде ще дойде финансирането


Финансовите консултанти на Гинка Върбакова уточниха, че няма твърда договорка с банка или консорциум банки. Очаква се финансиращата институция да поиска съфинансирането от страна на купувача да е между 20 и 30 на сто, а средствата за това ще дойдат от собствения бизнес на Върбакова или друг заем.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова в обкръжението на съпартийците си.

© Георги Кожухаров

Лидерът на БСП Корнелия Нинова в обкръжението на съпартийците си.


Обещавала ли е Банката за развитие финансиране


Според Стоян Мавродиев няма поети ангажименти за финансиране или рефинансиране на заема на ЧЕЗ към ЕБВР, а само запитване от "Инерком" и необвързващ отговор от банката.


До момента органите за управление на банката не са правили подробен анализ на източниците на финансиране на компанията и не са обсъждали рефинансиране.


Премиерът Борисов не е бил уведомен за запитването на "Инерком", по думите на Мавродиев - защото то и отговорът на банката са рутинно действие.


Колко струва българската ЧЕЗ


Активите на компанията са оценени от "Креди сюис" на 225 млн. евро. Това, по думите на шефа на разузнаването, означава, че сделката с "Инерком" (по неофициална информация на стойност 320 млн. евро) е силно надценена.


ЧЕЗ е искала да продаде бизнеса си в България още през 2010 г. и тогава е очаквала да получи 240 млн. евро, но е била склонна да отстъпи до 200 млн. евро и да приеме разсрочено плащане за 2-3 г.


При последната процедура през 2017 г. преди изборите в Чехия се е вървяло към продажба на компаниите на "Енерго-Про" Варна. Компания на Христо Ковачки е предлагала първоначално 302 млн. евро, но е подобрила офертата си до 360 млн евро, а "Инерком" - от 290 млн. евро до над 300 млн. евро.


Наблюдавали ли са службите сделката


Дирекция "Разузнаване" и Държавна агенция "Национална сигурност" са следели ходовете на чешката компания в опитите й да се освободи от българския си бизнес от 2010 г. насам.


В годините е преговаряно с турски холдинг и с руско дъщерно дружество на "Газпром", но и двете са се отказали. Проверките са установили, че в годините е имало интерес от кандидати, които ако бяха купили компанията, са щели да застрашат националната сигурност (по думите на Цветан Цветанов).


При последната процедура през 2017 г. преди изборите в Чехия се е вървяло към продажба на компаниите на "Енерго-Про" Варна. Компания на Христо Ковачки е предлагала първоначално 302 млн. евро, но е подобрила офертата си до 360 млн евро, а "Инерком" - от 290 млн. евро до над 300 млн. евро,


Гинка Върбакова, заобиколена от екипа си.

© Георги Кожухаров

Гинка Върбакова, заобиколена от екипа си.


Какви проверки се правят


В прокуратурата е имало няколко преписки - през 2010 г., 2014 г., 2015 г. и 2016 г. на дружества и лица, свързани с "Инерком" Две са прекратени, а две продължават, но няма повдигнати обвинения


Националната агенция за приходите проверява дружеството - купувач, но то е създадено през миналата година и още не е подало данъчна декларация.


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране към момента няма правомощия да се намесва, но след като Върбакова влезе във владение ще следи стриктно дали лицензът се спазва.


Агенцията за приватизация не следи сделката, защото срокът на следприватизационния контрол е изтекъл още през 2008 г.


Комисията за защита на конкуренцията още не е работила по сделката, защото от "Инерком" не са подали искане за проверка за концентрация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (204)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Т.е. нищо не е осветлено.

 2. 2 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 341 Весело

  Фактите:

  Първо, Борисов беше накарал ДАНС и прокуратурата да проверяват ЧЕЗ, уж заради цените. Борисов даже говореше за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. А всъщност, цените на тока се определят от ДКЕВР т.е. от държавата. Пак държавата чрез ДКЕВР разполага с доста административни и санкционни правомощия.

  Второ, някак беше назначен Митко Каратиста като представител на СИК, пардон на държавата в ЧЕЗ.

  Трето, изведнъж ЧЕЗ решават да продават бизнеса - дали НЯКОЙ нависоко в държавната власт, предвид гореказаното първо, не е притиснал чужденците да продават. Или продават, или държавата излиза срещу тях.

  А като решат да продават, им се казва - ако искате сделка, ще продадете на именно този купувач. Съответният купувач няма нито финансов, нито управленски капацитет. Но купувачът щял да запази всички ръководители и служители, само собствеността се била сменяла. Колко удобно за липсата на управленски капацитет. Също така, едни близки до властта банки ще гарантират, рефинансират сделката. Едната банка е държавна, другата банка 2 пъти е спасявана с държавни пари т.е. финансирана от държавата, а третата явно ще получи друг държавен бонус.

  Формално законът може би е спазен (съмнително), но излиза че едно никому неизвестно лице купува електроснабдяването на 1/3 България с държавни пари и гаранции. Участват и офшорки с неизвестни собственици. А министър на енергетиката подава оставка, но министър-председателят не знае нищо и всичко му се струва законно, морално и справедливо.

 3. 3 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Опорките на ГЕРБ- 1. всички говорят срещу премиера, защото му завиждат/ и тук същото, завидяли й/ и 2. защо й тя да не купи като Корнелия/ но ти купуваш влизане във всеки дом и бюджет, а Корнелия нещо, което никой не знае/.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4055 Неутрално

  А какво става със заемите на ЧЕЗ, един от които е с дата ноември 2016 г.:
  „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) са сключили договора за дългосрочен заем на 2 ноември, става ясно от съобщение на дружеството чрез БФБ – София.
  Съгласно условията на договора ЕБВР ще осигури финансиране на дружеството в размер до 116 млн. евро, като част от него ще предостави за своя собствено сметка, а друга част ще бъде предоставена от други банки чрез ЕБВР."

  Въобще, колко общо договори за кредит и на каква стойност има ЧЕЗ преди продажбата, за да не вземе Гинка да се оплете, предвид новите, сключение от нея?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#2] от "iceman_bg":

  И на мен ми се струва, че с тази сделка Бойчо иска да си реши въпроса с пенсията.

 6. 6 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Абсурд някоя банка да приеме под 30% собствено финансиране. Така че Гинето ми е интересно от къде ще извади минимум 96 млн. евра с бизнес с активи от 100 млн лева?!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Психологически и подсъзнателно, срвнявайки се с Корнелия, и нейната сделка тя признава, че нещата са нередни.

 9. 9 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Кой са тези двамата от двете й страни?

 10. 10 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2051 Любопитно

  Някой може ли обясни как Борисов казва:
  "Гинке, бегай да преговаряш в Чехия с ЧЕЗ, българската държава да купи дял, контролен от Тях, обаче ти да ни го отстъпиш след като го купим!"

  И Гинка тръгва. Пристига в централата на ЧЕЗ прага, влиза в кабинета на директора и започва преговори... от името на кого? Кой и би печат, че може да преговаря, с какви правомощия, ограничения има ли?

  Кой се е вързал на тази идиотщина подхвърлена от Владко?

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4055 Весело

  До коментар [#7] от "Wornoxmaniak":

  Ти си опитен по темата...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Когато се заговори за "успешния бизнес" на Гинка, се каза, че фирмата има активи за 100 млн. и приходи за 50 млн. В случая с ЧЕЗ е активи за 225 млн. и приходи за около 1 млрд. Тогава написах, че Гинка НЯМА успешен бизнес, но мнозина не разбраха.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 13. 13 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#7] от "Wornoxmaniak":

  Кое е лъжливото?

 14. 14 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Някой може ли обясни как Борисов казва: "Гинке, бегай да преговаряш в Чехия с ЧЕЗ, българската държава да купи дял, контролен от Тях, обаче ти да ни го отстъпиш след като го купим!"И Гинка тръгва. Пристига в централата на ЧЕЗ прага, влиза в кабинета на директора и започва преговори... от името на кого? Кой и би печат, че може да преговаря, с какви правомощия, ограничения има ли? Кой се е вързал на тази идиотщина подхвърлена от Владко?
  —цитат от коментар 10 на Ще върнем България в Европа


  Хайде малко въображение бе костовак. Представи си, че преди няколко месеца в тъмен кабинет се е състояла срещата Гинка, Бойчо и някой си управляващ чех. Нещата са уговорени, но нещата се раздухаха и им трябва леко фризиране.

 15. 15 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  1. Инерком предлага 320м€, а Ковачки 360м€ и избират Инерком? (след среща на ББ и Бабиш, случайност?)

  2. ако държавата вземе дял, "гадовете" скрити зад офшорки ще останат акционери и ще бъдат съдружници на държавата ("това ли е разнищването до край")? или взимането на дял от държавата е само димна завеса да прикрие истинските "гадове"

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  ГЕРБ не са прави за ЧЕЗ!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 674 Весело

  Като във всеки добър Цирк, Руското участие е видно ;)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 18. 18 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 341 Весело

  До коментар [#5] от "von_seeckt":
  „И на мен ми се струва, че с тази сделка Бойчо иска да си реши въпроса с пенсията.”

  Борисов много отдавна е решил въпроса с пенсията. Ако придобие собственост в ЧЕЗ, освен пари, ще придобие влияние върху 3 млн. абонати и избиратели. Това са доста пари и политическо влияние.

 19. 19 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Гинка вече е фалирала ЧЕЗ, като е надула цената.

 20. 20 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 975 Неутрално

  "Заради размяната на обвинения лидерът на БСП Корнелия Нинова напусна демонстративно заседанието."

  Много слаби ангели има. Щом и Гинка от Пазарджик й запуши устата.

 21. До коментар [#13] от "iceman_bg":

  Всичко което си написал е манипулация и долна лъжа.

 22. 22 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2810 Весело

  "се използва от партиите за трупане на политически дивиденти" - скритата лимонка г-жа Гинка В. е повече от наясно, че икономическите дивиденти са и подадени за да бъдат дадени. Политически, държавни, особи и образувания действат много по-ловко от известните мафиотски кланове, които има още да да учат от наш`те. Много проценти се разпределят, но затова са разните Калинки, Гинки и ... партенки за народонаселението. Няма такава държава!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 23. 23 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2051 Любопитно


  Няма участие на държавна банка. Писмото на ББР общо взето гласи - Благодарим Ви за запитването! Вашият интерес е важен за нас.
  Останалите банки не е ясно кои са, как ще финансират, нито с колко. Ако Гинка бъде оставена сама, без подкрепа от държавата, със сигурност няма да намери парите.

  Също така, едни близки до властта банки ще гарантират, рефинансират сделката. Едната банка е държавна, другата банка 2 пъти е спасявана с държавни пари т.е. финансирана от държавата, а третата явно ще получи друг държавен бонус.
  —цитат от коментар 2 на iceman_bg

 24. 24 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#5] от "von_seeckt":„И на мен ми се струва, че с тази сделка Бойчо иска да си реши въпроса с пенсията.”Борисов много отдавна е решил въпроса с пенсията. Ако придобие собственост в ЧЕЗ, освен пари, ще придобие влияние върху 3 млн. абонати и избиратели. Това са доста пари и политическо влияние.
  —цитат от коментар 18 на iceman_bg


  Има и нещо друго. Именно тези от ЧЕЗ го свалиха преди време с едни завишени сметки за ток.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. До коментар [#11] от "hamiltonf1":


  До коментар [#7] от "Wornoxmaniak":Ти си опитен по темата...
  —цитат от коментар 11 на hamiltonf1


  Защото съм умен. Доказано преметнах почти целия форум и неколко журналистически редакции.

 27. 27 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 975 Любопитно

  Никой не отговаря на основният въпрос:
  Поради каква причина ЧЕЗ напуска България и си продава бизнеса.

 28. 28 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Това, което изобщо не е осветено е кои са другите кандидат купувачи. Със сигурност има и други, защото ЧЕЗ обявиха, че "Инерком" се е съгласил на най-висока цена.
  Този въпрос е важен за да разберем истерията, която обхвана опозицията.
  Затова въпроса е - кои са конкурентите на "Инерком" за сделката?

 29. 29 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тази сделка е корупционна по силата на факта, че е платена необосновано висока цена. Представя правителството, като пълни глупаци, независимо, какво се опитват са обяснят сега.

 30. 30 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Придобиването на дял от държавата, което Боко иска да представи на мат'ряла като взимане на дружеството под контрол, всъщност е реабилитация на мръсните пари на истинския купувач и опъване на чадър. Един вид: нема 'а се пуашите, държавата държи контрола. Зад намерението на Боко държавата да стане ортак на Гинка се крие не отговор на въпросите кой стои зад нея и ЗАЩО се крие, а се цели тези въпроси повече да не бъдат задавани.

 31. 31 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Гинка - име на годината. Смела излезе :)

 32. 32 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3116 Неутрално


  Извън въпросите за сделката имам чувството за "дежа вю" - обоснованото впечатление, че Националната разузнавателна служба (НРС) и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) по стародавна традиция, наследена от Първо и Второ управление на Държавна сигурност преразказват това, което са прочели във вестниците.

 33. 33 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Има и нещо друго. Именно тези от ЧЕЗ го свалиха преди време с едни завишени сметки за ток.
  [quote#24:"von_seeckt"][/quote]

  Лъжа. Протестите тръгнаха от Варна а там не са ЧЕЗ а Енерго Про и питай ТИМаджийте КОЙ се самосвали и докато беше Служебното правителство си заметоха следите и дум КТБ.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 34. 34 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  "ДНЕВНИК

  меню

  търсене

  Дневник Експрес

  Финанси

  Назад

  Фактите по сделката за ЧЕЗ, които изслушването на Гинка Върбакова осветли

  © Георги Кожухаров, Дневник

  Върбакова на влизане в залата на Народното събрание.

  29Дневник
  18:58, 01 / 03 / 2018, 1183

  Три часа и половина продължи откритото заседание на парламентарните комисии по енергетика и контрол на специалните разузнавателни средства, свикано по спешност от управляващите, след като премиерът Бойко Борисов реши да се намеси в сделката между ЧЕЗ и "Инерком" за купуването на българския бизнес на ЧЕЗ.
  Депутатите събраха собственика на фирмата купувач Гинка Върбакова, шефовете на регулаторните органи, държавните агенции и службите, които правят проверка по сделката, управителя на Българската банка за развитие, посланика на Чехия, както и пратеници на президентската институция.


  Заседанието премина при размяна на остри реплики между управляващи и опозиция, като всяка от страните отправяше упреци към другата за състоянието на енергийния сектор и изтъкваше заслугите си за направеното в него през годините. Заради размяната на обвинения лидерът на БСП Корнелия Нинова напусна демонстративно заседанието. Шефът на държавната банка за развитие Стоян Мавродиев пък обвини борда на ЧЕЗ в Чехия в манипулиране на чешкия премиер.


  В изложението си Гинка Върбакова уточни, че скандалът около сделката е провокиран от компании, които не са били избрани за купувачи на българския бизнес на ЧЕЗ и се използва от партиите за трупане на политически дивиденти.  Ето и какви неизвестни досега факти "изплуваха" между политическите реплики по време на изслушването:


  © Георги Кожухаров, Дневник

  Зам-председателите на енергийната комисия Валентин Николов (ГЕРБ, вдясно) и Таско Ерменков (БСП, вляво).


  Ще получи ли държавата дял


  В договора за покупко-продажба е записана дългосрочна забрана за препродаване на компанията, съобщи
  кандидат-купувачът.


  Върбакова уточни, че за да се промени това, трябва да преговаря с продавача, след като по-рано днес премиерът Бойко Борисов поиска държавата да стане съакционер в компанията.


  Откъде ще дойде финансирането


  Финансовите консултанти на Гинка Върбакова уточниха, че няма твърда договорка с банка или консорциум банки. Очаква се финансиращата институция да поиска съфинансирането от страна на купувача да е между 20 и 30 на сто, а средствата за това ще дойдат от собствения бизнес на Върбакова или друг заем.


  © Георги Кожухаров

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова в обкръжението на съпартийците си.


  Обещавала ли е Банката за развитие финансиране


  Според Стоян Мавродиев няма поети ангажименти за финансиране или рефинансиране на заема на ЧЕЗ към ЕБВР, а само запитване от "Инерком" и необвързващ отговор от банката.


  До момента органите за управление на банката не са правили подробен анализ на източниците на финансиране на компанията и не са обсъждали рефинансиране.


  Премиерът Борисов не е бил уведомен за запитването на "Инерком", по думите на Мавродиев - защото то и отговорът на банката са рутинно действие.


  Колко струва българската ЧЕЗ


  Активите на компанията са оценени от "Креди сюис" на 225 млн. евро. Това, по думите на шефа на разузнаването, означава, че сделката с "Инерком" (по неофициална информация на стойност 320 млн. евро) е силно надценена.


  ЧЕЗ е искала да продаде бизнеса си в България още през 2010 г. и тогава е очаквала да получи 240 млн. евро, но е била склонна да отстъпи до 200 млн. евро и да приеме разсрочено плащане за 2-3 г.


  При последната процедура през 2017 г. преди изборите в Чехия се е вървяло към продажба на компаниите на "Енерго-Про" Варна. Компания на Христо Ковачки е предлагала първоначално 302 млн. евро, но е подобрила офертата си до 360 млн евро, а "Инерком" - от 290 млн. евро до над 300 млн. евро.


  Наблюдавали ли са службите сделката


  Дирекция "Разузнаване" и Държавна агенция "Национална сигурност" са следели ходовете на чешката компания в опитите й да се освободи от българския си бизнес от 2010 г. насам.


  В годините е преговаряно с турски холдинг и с руско дъщерно дружество на "Газпром", но и двете са се отказали. Проверките са установили, че в годините е имало интерес от кандидати, които ако бяха купили компанията, са щели да застрашат националната сигурност "

  Значи все пак може да се спре сделката, ако застрашава националната сигурност. И значи за тая е дадено "ОДОБРЯВАМ" от службите.

 35. 35 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 585 Любопитно

  А защо Ковачки не успя като дава най-много евра? Пък и повече опит има в този бизнес.

 36. 36 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Никой не отговаря на основният въпрос:Поради каква причина ЧЕЗ напуска България и си продава бизнеса.
  —цитат от коментар 27 на palav_nik

  Чехите отговориха на този въпрос. Запродавали са бизнеса си тук отдавна и имат основания за това.
  Никой обаче не отговаря на въпроса сред кандидат кукувачите има ли овчари, ковачи и други с подобни професии?


 37. 37 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Договорът е подписан, факт.
  Но договорът е предварителен.
  С този предварителен договор Гинка ЩЕ търси обвързващи оферти от финансиращи банки.
  С този предварителен договор Гинка ЩЕ търси одобрение от КЗК.
  Оказа се, че КЕВР няма права за ПРЕДВАРИТЕЛНА оценка на купувача и това е грешка на законодателството.
  Окончателният договор се подписва с плащането.

 38. 38 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Тази сделка е корупционна по силата на факта, че е платена необосновано висока цена. Представя правителството, като пълни глупаци, независимо, какво се опитват са обяснят сега.
  —цитат от коментар 29 на cintaksis


  Стига глупости! Хайде прочетете в НК, какво е корупция и пробвайте пак.

 39. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Нищо особено не осветли, обаче на мястото на българските журналисти и политици доста бих внимавала как и какво говоря по темата.
  Като чух адвокатската й кантора, като нищо ще изпозаведат двеста-триста дела за обида и накърнена репутация. Ако не друго, поне ще си избият петте милиона, които вече са платили на ЧЕЗ.

  Доброто е заразно
 40. 40 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2314 Весело

  До коментар [#18] от "iceman_bg":
  ,,Ако придобие собственост в ЧЕЗ, освен пари, ще придобие влияние върху 3 млн. абонати и избиратели. Това са доста пари и политическо влияние.,,

  На тос Бойку ного му са събра1, секъде го тургате. То железница ли не бил купил, то пристанища ли не бил купил, то метро ли не бил купил, ся и Чез да купи, ми то начи е купел целата ни държава. Ма то не беха опорки спуснати опорки от БСП и съдружие които по цел ден размахвате, то не беше чудо. И ся кат ви каже човек, че сте ОФ-то на БСП скачате кат ощипана мома на орото

 41. 41 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2314 Весело

  До коментар [#18] от "iceman_bg":
  ,,Ако придобие собственост в ЧЕЗ, освен пари, ще придобие влияние върху 3 млн. абонати и избиратели. Това са доста пари и политическо влияние.,,

  На тос Бойку ного му са събра1, секъде го тургате. То железница ли не бил купил, то пристанища ли не бил купил, то метро ли не бил купил, ся и Чез да купи, ми то начи е купел целата ни държава. Ма то не беха опорки спуснати опорки от БСП и съдружие които по цел ден размахвате, то не беше чудо. И ся кат ви каже човек, че сте ОФ-то на БСП скачате кат ощипана мома на орото

 42. 42 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Пожелавам на г-жа Върбакова здрави нерви и английско чувство за хумор. Разкатаха я горката. И защо? Щото от повече от година се знае, че е един от кандидат-купувачите? И какво изведнъж се нахвърлиха на тази миловидна женица. Щом подобни сделки са свързани с националната сигурност, да бяха предвидили в закона предварително да се споменава кой кредитира и гарантира това кредитиране, Отпада в подобни сделки кофеденционалността...
  Така, отговорните контролните органи щяха да са направили нужните проверки и целия тоз цирк щяха да го дпестят и на Гинка, и на електората.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 43. 43 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 975 Неутрално

  "Чехите отговориха на този въпрос. Запродавали са бизнеса си тук отдавна и имат основания за това."

  Едно от тези основания било, че били длъжни по договор да направят инвестиции за много милиони. А нямали такива намерения.

 44. 44 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#30] от "Николай Николов":

  Ако Методиев и некадърното му правителство смятат, че произхода на финансирането е неясен и от там носи рискове, тогава по пътя на каква логика искат Държавата /с нашите пари/ да става съдружник на Гинка в тази сделка ?!

  Stupid people make me sick
 45. 45 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Общо взето Гинка не знаеше къде се намира, демонстрирайки фрапираща некомпетентност за човек който е собственик на бизнес с подобни мащаби. Сякаш беше глътнала бастун.

  Арогантно поведение на опозицията, все едно не знаем техните назначени "бизнесмени" какъв дол дренки са.

  Неадекватни гербери и патриоти, които се явяваха защитници и адвокати на Гинковщината. След като са инструктирани така да се държат, то сделката се е вмирисала откъм главата(Баце)

  Съмнително отсъствие на хората на Доган.

  За финал - след като персонаж като Баце е трети мандат премиер, защо Гинка да не си купи ЧЕЗ???

 46. 46 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#38] от "von_seeckt":

  А ти си трол и с 5 ника няма да ме провокираш, защото за бебета е ясно, че тя плаща повече за нещо, от което не разбира, и заради това плащане повече й дават компанията, а и поради факта, че НАШЕТО ЗАКОНАДОТЕЛСТВО ПРЕДВИДЛИВО НЕ СИ Е ВЪРЗАЛО ГАЩИТЕ. Т.е. нормален бизнесмен тази сделка няма да я сключи, но тук се дават 100 милиона отгоре да се случи сделката. После грабене, фалиране и пак продаване. Ама това го видяхме с Балкан.

 47. 47 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Нищо особено не осветли, обаче на мястото на българските журналисти и политици доста бих внимавала как и какво говоря по темата.Като чух адвокатската й кантора, като нищо ще изпозаведат двеста-триста дела за обида и накърнена репутация. Ако не друго, поне ще си избият петте милиона, които вече са платили на ЧЕЗ.
  —цитат от коментар 39 на dogwoman


  Преди да прочета коментара ти се замислих и аз над това. Колко крехко нещо е човешката репутация. Гледах част от изслушването и ми стана неудобно. Като на другарски съд. Имала ли офшорки/не че било незаконно, ама../ знаела ли какво е инвестиционен капитал...разни въпроси катокъм ученик на матура. Много ниско ниво.
  Ама не врякаха така другарите по време на приватизацията на Нефтохим, Балкан, Каолин, Кремиковци.....само блажеха.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 48. 48 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#38] от "von_seeckt":А ти си трол и с 5 ника няма да ме провокираш, защото за бебета е ясно, че тя плаща повече за нещо, от което не разбира, и заради това плащане повече й дават компанията, а и поради факта, че НАШЕТО ЗАКОНАДОТЕЛСТВО ПРЕДВИДЛИВО НЕ СИ Е ВЪРЗАЛО ГАЩИТЕ. Т.е. нормален бизнесмен тази сделка няма да я сключи, но тук се дават 100 милиона отгоре да се случи сделката. После грабене, фалиране и пак продаване. Ама това го видяхме с Балкан.
  —цитат от коментар 46 на cintaksis


  Голяма каша е в главата ти. Сделката е между частни субекти, т.е. законодателят не може да регламентира, каква да е цената. Туй въобще не може да става дума за корупция, защото липсва субектът на това престъпление, длъжностното лице. Хайде обратно в първи клас, белким те научат на логическо мислене.

 49. 49 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Този бизнес е толкова стриктно регулиран от държавата, че възможностите за корупция са малко. Те са
  1. Корумпиране на комисията с цел оправдаване на завишени разходи и завишаване на цената.
  2. Наемане на свързани фирми за подизпълнители, които върпат работата на завишени цени които се признават за разходи, а част от тях се връщат в дружеството.
  И това е всичко, Нито могат да си определят сами цените на услугата, нито могат да си вземат трансформаторите и електромерите и да ги итнесат някъде.

 50. 50 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  ОСТАВКА!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 51. 51 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 341 Весело

  До коментар [#24] от "von_seeckt":
  „Има и нещо друго. Именно тези от ЧЕЗ го свалиха преди време с едни завишени сметки за ток.”

  Точно това друго имах предвид под политическо влияние чрез собственост в ЧЕЗ. На всички е ясно, че българите се вдигат и свалят правителство при социално-икономически причини - примерно увеличение на цената на тока. Доста изгодно се явява за един политик в България да държи електроснабдяването на София и цяла Западна България. Дори да не е на власт, всяко следващо правителство трябва да се съобразява със собственика на електроснабдяването, иначе може да падне ... А това съобразяване започва със затваряне на очи за минали неща, услуги ...

 52. 52 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Госпожата със слугинската физиономия се опитва с най елементарното- да отблъсне законни въпроси с атака. Много елементарно. Завиждали й. Все едно една майка ги е раждала с премиера. Толкоз хубави, умни и способни и хората им завиждат. А страната с толкоз умни, способни и кадърни на първо място по бедност и корупция. Е къде е разминаването? Защо поне това не оябсните.

 53. 53 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Никой не отговаря на основният въпрос:Поради каква причина ЧЕЗ напуска България и си продава бизнеса.
  —цитат от коментар 27 на palav_nik


  Как не отговаря. Бившият изпълнителен директор на ЧЕЗ ни каза- право, куме, та в очи - лоша среда и проблеми с правителствата.

 54. 54 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#7] от "Wornoxmaniak":

  Това са думите на Григор Лилов. Четох го вчера

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 55. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#33] от "Танас":

  Абсолютно вярно.

 56. 56 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#47] от "Kami":

  Мхм. Междувременно гледам, че доста народ й се радва и вече от "Не даваме държавата на Гинка" рефренът е "Не им се давай, Гинке".
  Българска работа, какво да ти кажа. Ей такъв дивеч сме си.

  Доброто е заразно
 57. 57 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#33] от "Танас":

  В София имаше ли завишени сметки за ток?

 58. 58 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#39] от "dogwoman":

  И за осуетяване на инвестиционни намерения.

 59. 59 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  сигурно и двете фирми са руски, та са се съгласили на по ниската цена, а и с ковачки щеше да е ачик ачик

 60. 60 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#52] от "cintaksis":

  Аз ще отговоря- защото способностите, ума и прочие са в сферата на криминалното, не на нормалното, затова и сме там, където сме.

 61. До коментар [#54] от "Шапчица":

  Мин ме цитират къде ли не.

 62. 62 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Извън въпросите за сделката имам чувството за "дежа вю" - обоснованото впечатление, че Националната разузнавателна служба (НРС) и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) по стародавна традиция, наследена от Първо и Второ управление на Държавна сигурност преразказват това, което са прочели във вестниците.
  —цитат от коментар 32 на Един препатил


  Истината е, че БОКО НЕ ЧЕТЕ!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 63. 63 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#58] от "же суи Гинка":

  Това звучи като по-трудно да се докаже, макар че си прав.

  Доброто е заразно
 64. 64 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Намерили стадо без кучета и действат "гинките", а премиерът се фантазира за европеец.

 65. 65 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 299 Неутрално

  ...Щом подобни сделки са свързани с националната сигурност, да бяха предвидили в закона предварително да се споменава кой кредитира и гарантира това кредитиране, Отпада в подобни сделки кофеденционалността...
  —цитат от коментар 42 на Kami  До коментар [#42] от "Kami":

  Не Ками. Логичното е КЕВР да има правото като БНБ ПРЕДВАРИТЕЛНО да одобрява купувача. Другите опции за КЕВР ги каза Велизар Енчев, а ще ги намериш и в много коментари.

 66. 66 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#38] от "von_seeckt":

  В Наказателния кодекс няма дефиниция за корупция. Но има една глава, озаглавена "Престъпления против републиката".

 67. 67 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#38] от "von_seeckt":В Наказателния кодекс няма дефиниция за корупция. Но има една глава, озаглавена "Престъпления против републиката".
  —цитат от коментар 66 на hammurabi


  Браво! Умен си ти, корупция е общественото понятие, което в правото се превежда като пасивен и активен подкуп.

 68. 68 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 975 Неутрално

  По логиката на червените другари:
  Хубаво е ЧЕЗ да се национализира с народни пари.
  Лошо е да се управлява от правителството на Борисов.
  А най-добре да се управлява от правителство на Нинова и тя да назначи в управата на ЧЕЗ червени другари с добри заплати, които да краднат на воля.

 69. 69 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 574 Неутрално

  В тази суматоха много неща не разбирам, но ще питам засега само за две от тях
  1. Защо Ковачки предлага 40 милки повече, но не печели ?
  2. Защо ербапката попита само за врачанката на 28г какво е правила, а за младенецът на 33 не попита ?
  Благодаря за вниманието, друг път ще продължим викторината :)

 70. 70 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1737 Весело

  До коментар [#2] от "iceman_bg":

  фактите ли... ми дай да хванем от Каратиста щом си рекъл... 2010-та - Каратиста влиза в ЧЕЗ... ЧЕЗ тръгват да вдигнат гълъбите (по ДАНС)... колко е помпал "улеснителя" те си знаят, ама гълъбите не мърдат... идва 2013-та, влиза Цацаров и напъва лиценза им... няколко месеца по-късно Борисов пада за дузпа, ДКЕВР прекратява отнемането на лиценза, ЧЕЗ моментално изритват Каратиста и оня се заема с набези по къмпингите хахаха, тва беше лирично отклонение, продължаваме... ДКЕВР отново подхващат лиценза им... Борисов се връща... ЧЕЗ продължават да мъчат гълъбите... клатят тва, което имаме като нац. сигурност и етнически мир (по Цвинокио) и така... гадове... идва 2017-та, патриотите и Теменужка искат лизенза на ТЕЦ Варна... кът, кът и ТЕЦ-а кацва при чичко Цеко... ЧЕЗ продължават напрет... Теменужка чака зад ъгъла обаче... кът-кът и ЧЕЗ скача в тенджерата на някоя си Гинка Славчова (семейна приятелка, на трупчета в цацаратурата)... хора отново запява "елате пиленца при батко"... нататък го знаеш... па и то края така или иначе ще е "всички яли, пили и се веселили"

 71. 71 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4483 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Или казано с други думи всичко тъне в гъста мъгла!

 72. 72 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#65] от "plebs":

  Ми аз какво казвам. Да има в закона механизъм за подобни сделки, касаещи потенциално националната сигурност предвиден механизъм и контролиращ орган, който да има право да се запознае с всички клаузи на договора и произхода на капитала, чрез който ще се осъществи сделката.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 73. 73 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И накрая ще ни съдят в Ню Йорк за 3 милиарда. КТБ 2

 74. 74 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#48] от "von_seeckt":

  Оооо, смях голям. Що си измисляш? То по целият път длъжностни лица и никой не си мръднал пръста- премиер, министър, ДАНС, банки, чешката държава. Просто дрънкаш и подреждаш думи, като се надяваш, като Гинка да мине номера.

 75. 75 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#6] от "Chubachubs":

  Абсурд някоя банка да приеме под 30% собствено финансиране. Така че Гинето ми е интересно от къде ще извади минимум 96 млн. евра с бизнес с активи от 100 млн лева?!
  —цитат от коментар 6 на Chubachubs

  "а средствата за това ще дойдат от собствения бизнес на Върбакова или друг заем."
  На практика си е казала, че ще вземе заем от друга фирма

 76. 76 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Борисож, за да запази сделката и Гинкините задкулисия вкарва дървавата. Гинка ще обира парсата ние ще плащаме на дървавните чиновници и служители да вършат гинкината работа. Явно ако няма сделка пада.

 77. 77 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#72] от "Kami":

  Простичко - това е КЕВР.
  Защото е подчинена на НС.
  ДАНС е аналитично звено към правителството, което може да подготви информация за КЕВР. Не знам кой обърна внимание, че енергийната инфраструктура не е обект на националната сигурност!!! И това изглежда трябва да се промени.

 78. 78 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2314 Весело

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  ,,Т.е. нищо не е осветлено.,,

  Новата опорка

 79. 79 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#65] от "plebs":Ми аз какво казвам. Да има в закона механизъм за подобни сделки, касаещи потенциално националната сигурност предвиден механизъм и контролиращ орган, който да има право да се запознае с всички клаузи на договора и произхода на капитала, чрез който ще се осъществи сделката.
  —цитат от коментар 72 на Kami


  Цоци, после ще ревнеш, че пазарните принципи са нарушени.

 80. 80 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2051 Любопитно

  Хайде малко въображение бе костовак. Представи си, че преди няколко месеца в тъмен кабинет се е състояла срещата Гинка, Бойчо и някой си управляващ чех. Нещата са уговорени, но нещата се раздухаха и им трябва леко фризиране.
  —цитат от коментар 14 на von_seeckt

  Инсект, виждам, че си изнервен и не разбираш какво се пише.
  Според първоначалния договор, Гинка не може да продава и преотстъпва дялове на други лица.
  От което следва, че този договор за покупка, който е подписала с ЧЕЗ, трябва да се анулира, с което процедурата се връща в начална фаза. Тоест всички до сега кандидатствали, както и нови кандидати, ще имат право на участие.
  Мислиш ли, че ЧЕЗ ще развали договора, тоест ще върне процедурата в начална точка, и ако неустойките са с реципрочна стойност, ще плати ей така 5 милиона на Гинка?
  Или Гинка Патейска от Смядово ще се оттегли едностранно от договора и ще плати на ЧЕЗ 5 милиона?

 81. 81 Профил на opf57553755
  opf57553755
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така и не ми стана ясно защо г-жа Върбакова да не може да купи ЧЕЗ? Каква е тая медийна истерия?

 82. 82 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1737 Весело

  и понеже тука сте все пенсии, да ви напомня... пък вие ще кажете с колко ви паднА тока от тогава... и за 200-те мильона от делото думичка да не чувам, ей!!!

  19 февруари 2013
  Борисов: Отнемаме лиценза на ЧЕЗ, токът поевтинява

  "...Още днес лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет, обяви премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерски съвет. Той добави, че от март цената на тока може да бъде намалена. Борисов бе категоричен, че няма да подаде оставка.
  Малко по-рано от прокуратурата обявиха, че ще предложат на ДКЕВР да започне процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ заради редица нарушения. Едно от тях е, че от компанията е отчитала потреблението на абонатите си на три месеца, заради което не е била санкционирана от ДКЕВР.

  От 1 март може да се намали цената на тока с 8%, заяви още Борисов, цитиран от „Фокус”..."

 83. 83 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2314 Весело

  До коментар [#70] от "extraCACA":

  ,,фактите ли... ми дай да хванем от Каратиста щом си рекъл...,,

  Той Митко Каратиста, съветника на Гоце ви са смее на акъла до пръсване

 84. 84 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#48] от "von_seeckt":Оооо, смях голям. Що си измисляш? То по целият път длъжностни лица и никой не си мръднал пръста- премиер, министър, ДАНС, банки, чешката държава. Просто дрънкаш и подреждаш думи, като се надяваш, като Гинка да мине номера.
  —цитат от коментар 74 на cintaksis


  Вече ти споделих, че е голяма каша в главата ти. Сделката е между две частни лица. За да има някакъв вид подкуп поне един от участващите трябва да е длъжностно лице.

 85. 85 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1737 Весело

  До коментар [#80] от "Ще върнем България в Европа":

  Пайтакова, от Септември :)... Гинката де

 86. 86 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Весело

  Така и не ми стана ясно защо г-жа Върбакова да не може да купи ЧЕЗ? Каква е тая медийна истерия?
  —цитат от коментар 81 на opf57553755


  И аз това питам - защо Пеевски да не може да е шеф на ДАНС ?

 87. 87 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2342 Весело

  До коментар [#33] от "Танас":

  "Лъжа. Протестите тръгнаха от Варна а там не са ЧЕЗ а Енерго Про"

  А причината за протестите беше КВЕР, която вдигна цената по никое време, а електроразпределителните фирми фактурираха по-дълъг период (за да спестят едно измерване). И с по-малко от 30% (но повече от процентите, с които ГЕРБ спечели изборите) в цената правителството падна.
  И да не бяха протестите, имаше резервен вариант правителството да се самосвали (Дянков го беше изработил с фермерите с ко-финансирането на евро субсидиите).

 88. 88 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#67] от "von_seeckt":

  Топло. Има много корупционни престъпления (същински, с вероятен корупционен мотив и т.н.).
  Подкупът е същинско корупционно престъпление. Но и много други са такива, част от които биха могли да бъдат приведени като пример и в случая с ЧЕЗ.
  При престъпленията против републиката нещата са ясни от наказателно-правна гледна точка. Проблемът дори не е в липсата на политическа воля, а че основни политически играчи са замесени. Толкова "замесени", че бързо фтасват.

 89. 89 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#12] от "Николай Колев":

  " фирмата има активи за 100 млн. и приходи за 50 млн. В случая с ЧЕЗ е активи за 225 млн. и приходи за около 1 млрд. Тогава написах, че Гинка НЯМА успешен бизнес"

  Мне, с тея данни хесап не може да се направи, следователно и заключение, понеже липсват 2 променливи. Хипотетично разпределение:

  1. Приходи 50 млн , разходи 10 млн , резултатът (40) се дели на 2 акционера
  2. Приходи 1 млрд, разходи 990 млн, резултатът (10) се дели на 2.000 акционера

  Кой има по - успешен бизнес?

 90. 90 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Весело

  и понеже тука сте все пенсии, да ви напомня... пък вие ще кажете с колко ви паднА тока от тогава... и за 200-те мильона от делото думичка да не чувам, ей!!!19 февруари 2013Борисов: Отнемаме лиценза на ЧЕЗ, токът поевтинява"...Още днес лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет, обяви премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерски съвет. Той добави, че от март цената на тока може да бъде намалена. Борисов бе категоричен, че няма да подаде оставка.Малко по-рано от прокуратурата обявиха, че ще предложат на ДКЕВР да започне процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ заради редица нарушения. Едно от тях е, че от компанията е отчитала потреблението на абонатите си на три месеца, заради което не е била санкционирана от ДКЕВР.От 1 март може да се намали цената на тока с 8%, заяви още Борисов, цитиран от „Фокус”..."
  —цитат от коментар 82 на extraCACA


  Ти сега да не намекваш, че някога при някакъв повод, великия вожд Винету е казал нещо, което не се е случило? Неееееее, невъзможно....:)

 91. 91 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#47] от "Kami":Мхм. Междувременно гледам, че доста народ й се радва и вече от "Не даваме държавата на Гинка" рефренът е "Не им се давай, Гинке".Българска работа, какво да ти кажа. Ей такъв дивеч сме си.
  —цитат от коментар 56 на dogwoman


  Хахх,,троловете са в шаш. Ристьо и Радан ощр не са се произнесли кой "добрия", кой "лошия" в тоз филм.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 92. 92 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1737 Весело

  До коментар [#83] от "сидер":
  ти па кво ма?

  "Бивш депутат от ГЕРБ доставял въглища на ТЕЦ "Варна" за 500 млн. лв.Изпълнителите на обществени поръчки за над 1.1 млрд. лв. не могат да се видят в регистър

  http://www.mediapool.bg/bivsh-deputat-ot-gerb-dostavyal-vaglishta-na-tets-varna-za-500-mln-lv-news246263.html

 93. 93 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 483 Неутрално

  [quote#80:"Ще върнем България в Европа"][/quote]

  Костовак, правно си напълно неграмотен. Първо, Гинка не е прехвърлила никому дялове, второ, ако го стори единствено ЧЕЗ могат да решат, дали да искат унищожаването на договора. И трето, най важното, такива важни сделки не се уговарят с Гинка, а с Борисов, т.е. дялове ще се прехвърлят при всички положения.

 94. 94 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  До коментар [#89] от "dosetliv":
  Личи си, че си далеч от бизнеса. На тия 100млн. активи само амортизациите са около 20 млн.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 95. 95 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2314 Весело

  До коментар [#69] от "пасъм":

  1. Защо Ковачки предлага 40 милки повече, но не печели ?

  Защото точно Ковачки казва, че Български банки ще го финансират, затова. Ай дан ти казвам и какво друго му попречи на Ковачки, то не е само Българските банки, не са и мафиоти, не е и правителството, дори Ковачки получи агреман от БСП до неиния директор в ЧЕЗ, но и това не му помогна

 96. 96 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#67] от "von_seeckt":Топло. Има много корупционни престъпления (същински, с вероятен корупционен мотив и т.н.).Подкупът е същинско корупционно престъпление. Но и много други са такива, част от които биха могли да бъдат приведени като пример и в случая с ЧЕЗ.При престъпленията против републиката нещата са ясни от наказателно-правна гледна точка. Проблемът дори не е в липсата на политическа воля, а че основни политически играчи са замесени. Толкова "замесени", че бързо фтасват.
  —цитат от коментар 88 на hammurabi


  Я ги назови тези другите корупционни престъпления, които са евиденти в случая.

 97. 97 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6140 Неутрално

  Т.е. Стоян Мавродиев е обещал финансиране, но както винаги не си държи на думата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 98. 98 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1737 Весело

  До коментар [#95] от "сидер":

  в България има всичко на всичко 1 (ЕДНА) българска банка е, замаян

 99. 99 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#80] от "Ще върнем България в Европа":

  Какво те кара да си мислиш, че:

  " че този договор за покупка, който е подписала с ЧЕЗ, трябва да се анулира, с което процедурата се връща в начална фаза. Тоест всички до сега кандидатствали, както и нови кандидати, ще имат право на участие."???

 100. 100 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2342 Любопитно

  Договорът е подписан, факт.
  .....
  Окончателният договор се подписва с плащането.
  —цитат от коментар 37 на plebs

  Последно, подписан ли е? Да не се окаже, че е подписано само едно споразумение за водене на преговори със "спечелилият" търга?
  Апропо, това "подписване" как е уредило дълговете на ЧЕЗ (ЧЕЗ Разпределение АД), 119 млн. евро към Европейската банка за възстановяване и развитие? Най-малкото трябва да имат съгласие от ЕБВР, иначе "имотът е с тежести" и е непродаваем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK