Сами ще решаваме за какви проекти да дадем пари от Китай, обяви Стоян Мавродиев

Сами ще решаваме за какви проекти да дадем пари от Китай, обяви Стоян Мавродиев

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

Ръководството на Българската банка за развитие (ББР) ще решава за какви проекти да даде отпуснатите от Китай 1.5 млрд. евро с подписания днес договор, каза по Би Ти Ви изпълнителният директор на финансовата институция Стоян Мавродиев. Той подчерта, че този финансов ресурс е отделен от инвестициите, договорени за големите инфраструктурни проекти. Стоян Мавродиев допълни, че няма ограничение за сферите, за които да са заемите, нямало и предварително договорени проекти.


Изпълнителният директор на ББР обясни, че финансовият ресурс е отпуснат за десет години при изгодни лихвени нива. Според него първите кредити с парите от Китай могат да бъдат отпуснати след около месец и половина.


Пари от кредита можело да се дадат и за АЕЦ "Белене"


Стоян Мавродиев обясни, че приоритетно ще се финансират проекти на микро, малки и средни предприятия. По-късно в разговора обаче обяви, че средства ще се дадат и за добри държавни проекти, като изграждане на пътища. В отговор на въпрос, той обяви, че може дори да се финансира проект за АЕЦ "Белене", ако той идва от добри компании.


Според Мавродиев не отговарят на истината твърденията, че ББР финансира големи проекти и компании, като над 75% от отпуснатите кредити отивали за малки и средни предприятия, и стартиращи компании. Той подчерта, че отпуснатите 1.5 млрд. евро са по-голяма част от предвидените 2 млрд. евро, които Китай общо дава на всички страни от Източна Европа във формата 16+1.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK