България получи подкрепа от Брюксел за влизането в чакалнята на еврозоната

България получи подкрепа от Брюксел за влизането в чакалнята на еврозоната

© Цветелина Белутова, КапиталДнес на свое заседание Еврогрупата в присъствието на министъра на финансите Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев обсъди изпратеното от тях на 29 юни 2018 г. съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз, съобщи пресцентърът на министерството на финансите.В групата влизат финансовите министри на страните от еврозоната, а на днешното заседание са присъствали още ръководителите на Европейската централна банка и Дания.


Еврогрупата единодушно подкрепи изразените намерения на България в областта на банковия надзор, финансовия сектор и качеството на институциите и управлението, се посочва още в краткото съобщение от МФ. В него се казва още, че на срещата са присъствали министъра на финансите Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев.


Подробности не се дават, но от публикация на страницата на Европейската комисия се вижда, че ЕЦБ и комисията ще продължат да наблюдават ефективното изпълнение на поетите ангажименти от България. Тепърва предстои и взимане на решение по българското желание.
В официалното съобщение се посочва, че България може да се присъедини едновременно към ERM II и банковия съюз.


След около година ЕЦБ ще изготви оценката


Незабавно, до дни, очакваме България да подаде искане за задълбочено сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ). Това съобщи на пресконференция директорът на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг, цитиран от БТА. Той отбеляза, че на основата на това сътрудничество след около година ЕЦБ ще изготви оценка, която - ако е положителна - отваря вратата на нашата страна към чакалнята на еврозоната. Срокът може да бъде по-дълъг от една година до оценката, ако има забавяне в изпълнението на някои препоръки на ЕЦБ, но целта ни не е срокът, а достиженията, коментира Реглинг.


Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис посочи, че влизането в чакалнята, а впоследствие и в еврозоната, е добър сигнал за инвеститорите, подобрява икономическия растеж, води до по-високи правни стандарти в страната.
"Одобрихме стратегията на България да влезе и в банковия съюз, и в чакалнята. Ясно е, че България иска да напредне към еврозоната. Вярвам, че срокът за влизане в чакалнята след една година е реалистичен. Пътят може да изглежда труден и трънлив, но води към по-добро", коментира Домбровскис.


Чакат се и обещаните реформи


В съобщението за днешните разговори се казва също, че след присъединяване към ERM II от България се очаква да поеме допълнителни ангажименти с цел постигане на висока степен на устойчиво икономическо развитие и сближаване до момента на въвеждане на еврото. Има и призив българските власти да осъществят изцяло наблюдаваните от Комисията реформи в рамките на механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията, и организираната престъпност в България, с оглед на тяхното значение за стабилността на финансовата система.

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 619 Неутрално
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  " проверка в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията, и организираната престъпност в България, с оглед на тяхното значение за стабилността на финансовата система."
  Кое не им е ясно на нашите управници?

 3. 3 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1670 Весело

  Както царят казваше - КМДВ - когато му дойде времето:)

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  среща на министрите дава дата ? айде по сериозно .поне и за нормалните читатели пускайте по нещо от време на време

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Влизането в € зоната-лесно-оцеляването несигурно! Не го казва Путин. А германските професори по икономика Хайнер Фласбек и Пол Щейнхард. Дават пример с Италия,:" която е в дълбока рецесия дълги години наред. Германия подържа висока производителност и задържа ниски заплатите. Никоя друга държава в ЕС не прави същото!!! Българската икономика е СЛАБА!" интервю по БНР 7.7.2017.-Цвета Младенова
  http://news.bnt.bg/bg/a/ikonomisti

  Цвета Младенова
  Ще оцелее ли икономиката на България, ако влезем в еврозоната

  07.07.2018 • от Цвета Младенова

  У нас / Икономика • 0 коментара

  Дори България да влезе в еврозоната - това дали ще оцелее там, съвсем не е сигурно. Мнението е на двама водещи икономически експерти от Германия, които съветват европейските лидери, а вчера изнесоха лекция и пред български икономисти.

  Според Хайнер Фласбек и Пол Щейнхард бъдещето на еврото е несигурно и главна заслуга за това има поддържането на ниски заплати в Германия спрямо производителността там. А в България е обратното - високи заплати на фона на малкото, което страната произвежда.

  Ако използваме футболната метафора, положението изглежда като в стария виц - в Европа играят няколко отбора и накрая печели Германия. Икономическият шампион на Евросъюза обаче в дългосрочен план може да провали цялото първенство, защото поддържа ниски заплати на фона на голяма производителност, твърдят експертите.

  Това дава възможност на Германия да забогатява като търгува на външните пазари, но никоя друга страна-членка не е способна да прави същото. На футболен език това означава, че играта е нечестна, а на икономически - предвещава възможен срив на еврото, ако не се вземат мерки.

  Хайнер Фласбек - професор по икономика: България е заплашена от еврокризата по принцип, защото имаме забавяне на европейската икономика в момента. Освен това България е изправена пред загуба на конкурентноспособност, защото заплатите растат за сметка на това, което се произвежда. В бъдеще това може да доведе до драстична загуба на конкурентноспособност.
  България ще работи за постигане на градивни компромиси по всички важни теми за Европейския съюз и ще разчита на партньорски диалог с всички държави-чл...
  Изходът от подобна криза експертите виждат в плавното повишаване на заплатите в Германия, не без натиск отвън. А за страните от периферия е нужно да повишат своята производителност, но в задачата се пита как. И така уравнението става сложно, а решението му е необходимо за поддържане на икономическия баланс в Европа.
  Пол Щтейнхард - изп. директор на списание "Макроскоп": Докато Германия не промени своята политика, ще ви трябват други инструменти, за да станете конкурентноспособни. Един от тези инструменти е да обезцените валутата си. Това не е съвършен инструмент, защото капиталовите пазари са в постоянно движение, но това е едно решение, което да поддържа вашата конкурентноспособност.
  Хайнер Фласбек - професор по икономика: Погледнете държави като Италия - тя е в рецесия от 6 години и има висока безработица. Италия не може да създаде растеж и политическия резултат са антиевропейски настроения. Италианците искат да се изтеглят от еврозоната. Подобни тенденции съществуват и във Франция и в северните страни. Така че ако еврозоната не функционира и не осигури ниска безработица и висок растеж, тогава може и да се разпадне.
  На футболен жаргон това би ни лишило от първенство, а на икономически - не искаме и да си помилсим. Но експертите са категорични за едно - ако България иска да влезе в Еврозоната, ще й трябва работеща икономика. Защото надеждите, че капиталовият пазар ще нагласи нещата от само себе си, най-вероятно ще се окажат напразни.
  Дончев: Въвеждането на еврото е в наша полза, но може да предизвика истерия

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Датата е горе-долу "след година" (ако няма неочаквани проблеми с големите български банки). Това е по-далеч от очакванията на българското правителство, което също отстъпи и прие изискването България да влезе в Банковия съюз (макар че формално то не е критерий за влизане в ЕЗ). Последното не е толкова зле за българските данъкоплатци, понеже предава на европейските институции отговорността за наблюдение върху най-големите банки и подкрепата на кредитни институции които са в тежко положение.

  Толкова чакахме, ще изчакаме още година.

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Гръцката маса специално ни поздравява с песента "Платете ни сметката".

 8. 8 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Весело

  тоест не сме получили покана за чакалнята, ами сле получили евала ще видим..

 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Дават пример с Италия,:" която е в дълбока рецесия дълги години наред. Германия подържа висока производителност и задържа ниски заплатите. Никоя друга държава в ЕС не прави същото!!!
  —цитат от коментар 5 на Пеевски вярва в демокрацията И вие ли


  Аз съм напълно За при преминаването от Валутен борд към ЕЗ закона за Валутния борд да бъде заменен със също толкова твърд закон, който да запази _дисциплината_ му (например, да изисква балансиран бюджет - ако не през всяка една отделно взета година, то поне през целия цикъл от рецесия до рецесия).

 10. 10 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Въпреки скептицизма на левичарите от Демократична България във форума, това решение е труднообратимо.

  Вече е въпрос на време влизането в еврозоната. Вероятно около 2021-2022.

  Не знам как Боко се е спазарил, но тук успя, за разлика от Шенген.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#5] от "Пеевски вярва в демокрацията И вие ли":

  Една еврокриза ще се отрази на Бългярия независимо дали сме приели еврото.
  Но ако сме го приели, ще излезем от една такава криза по-лесно.

 12. 12 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Гръцката маса специално ни поздравява с песента "Платете ни сметката".
  —цитат от коментар 7 на blondofil


  Ползите за България ще бъдат далеч по-големи от всякакви възможни плащания за "сметките на Гърция". Ако България бе влязла в ERM-2 и Банковия съюз през 2011 г. (когато можехме да го направим) и в ЕЗ през 2013 г., то българските данъкоплатци щяха да спестят милиардите, които се наложи да платят за КТБ през 2014 г.

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  Гръцката маса специално ни поздравява с песента "Платете ни сметката".
  —цитат от коментар 7 на blondofil


  Може би съм пропуснал нещо.
  Да не би да са опростили дълговете на Гърция, че да се налага да ги плащат страните от еврозоната?
  Линк може ли?

 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3018 Неутрално


  Заповядайте в чакалнята, но си изтрийте краката!

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Извинявайте, защо ни правите на идиоти? БГ е НАТИСКАНА да влезе в еврозоната, останалото е театър! Я ми обяснете как така нашичките се обърнаха от “еврозона не ни трябва” до “дайневрозона”! Ами защото не им пука!каквото им наредят, рова изпълняват! И сега искат да промият населението колко е хубава еврозоната, против която те до вчера бяха! Както им наредят, така действат! Ето ви публикация на сестринска медия!

  https://www.mediapool.bg/ek-bulgaria-ne-mozhe-da-vleze-v-evrozonata-zaradi-zhizneniya-standart-news264705.html

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  До коментар [#7] от "blondofil":

  А пък Цв. Василев и Искров ще забравят текста на Моме Калино!

 17. 17 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#15] от "султана глаушева":

  В тази статия, която цитираш, ясно пише, че България отговаря на всички критерии за влизане в еврозоната, с изключение на последният - за двегодишно наблюдение, докато е в чакалнята.

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  Засега вървим напред,но не се знае дали на даден етап няма да ни кажат "Стоп"!Добрата новина е ,че това ще даде тласък на реформите у нас.

 19. 19 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 515 Весело

  Аууу три дни яли, пили и да не забравите откъде сте влезли.

 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Странно, как хората не се учат от чуждите грешки, а се надяват на "чудо" , те да им се "разминат" някак си!
  Може би е свързано с този прословут " балкански синдром"?!😇

 21. 21 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Гръцката маса специално ни поздравява с песента "Платете ни сметката".
  —цитат от коментар 7 на blondofil


  Никой не плаща чужди сметки никога.
  Те само се разсрочват.
  Направи си трудът да видиш до коя година СССР е плащал сметките на Царска Русия а ние репарацйи.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#17] от "atmanpg":
  А от какъв зор бг трябва да влиза в еврозоната? Защо питаха датчаните, дали искат?и те казаха НЕ?нас някой да иска да ни пита? Хич йок, нали? И защо лъжат? И в австрия, и в германия, и в италия цените, след въвеждане на еврото, скочиха НЕИМОВЕРНО!Я си представи какво ще стане тук с пенсия от 300 лв? Ами тя ще стане 150 евра! Преди е била малка за живот и много за мрене, сега ще стане точно! Мри! Толкоз! Сляп ли си?

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  След тази добра новина може да се очакват провокации от североизток. Скоро ще се разбере кого ще активират.

 24. 24 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#22] от "султана глаушева":

  Няма причина за повишаване на цените при преминаване към еврото.
  Готов съм да се обзаложа, че цените изобщо няма да мръднат, но предполагам, че това не те успокоява.
  Що се отнася за допитване до народа - тук съм абсолютно съгласен. Жалко е че в България, народните избраници не желаят да се вслушват в мнението на народа.

 25. 25 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2156 Весело

  До коментар [#18] от "bat_plamen":

  "Стоп"...може да получим само ако на власт дойдат случайно БСП...при тях както добре знаем спират всички европейски фондове и ги размразяват едва когато дойдат ГЕРБ на власт...така, че опичайте си акъла ако искате евро вместо рубли...

 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5630 Неутрално

  Има още доста неизвестни, да не бързаме.

 27. 27 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 486 Неутрално

  вижте самото на комюнике - там накрая като pdf е писмото на горанов и радев - те изрично сочат, че искат да се присъединят към erm ii през юли 2019. и много други интересни работи

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 28. 28 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Гневно

  До коментар [#17] от "atmanpg":И защо лъжат? И в австрия, и в германия, и в италия цените, след въвеждане на еврото, скочиха НЕИМОВЕРНО!
  —цитат от коментар 22 на султана глаушева


  Престанетъе да повтаряте лъжи (защото ако българите им повярват наистина може да пострадат от по-висока инфлация). Ето процента инфлация в Германия (където немската марка бе обменена по същия курс към еврото, както е левът ще бъде обменян):

  CPI Germany 2003 1.12 %
  CPI Germany 2002 1.14 %
  CPI Germany 2001 1.61 %
  CPI Germany 2000 2.00 %
  CPI Germany 1999 1.19 %
  CPI Germany 1998 0.36 %
  CPI Germany 1997 2.07 %

  http://www.inflation.eu/inflation-rates/germany/historic-inflation/cpi-inflation-germany.aspx

  Да виждате повишена инфлация в годините когато бе въведено еврото?

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  До коментар [#23] от "galapagas":

  Провокации откъм североизток, няма да има.....! Бойко поиска прошка. Освен това, Доган Ага е стиснали здраво за топките ГЕРБ-аджиите.....! :)

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#17] от "atmanpg":И защо лъжат? И в австрия, и в германия, и в италия цените, след въвеждане на еврото, скочиха НЕИМОВЕРНО!
  —цитат от коментар 22 на султана глаушева
  —цитат от коментар 28 на plamen_b


  Ето инфлацията в Австрия по години. Както и в Германия няма повишена инфлация около въвеждането на еврото:

  CPI Austria 2006 1.49 %
  CPI Austria 2005 1.40 %
  CPI Austria 2004 2.91 %
  CPI Austria 2003 1.24 %
  CPI Austria 2002 1.84 %
  CPI Austria 2001 1.98 %
  CPI Austria 2000 2.59 %
  CPI Austria 1999 1.37 %
  CPI Austria 1998 0.69 %
  CPI Austria 1997 1.37 %
  CPI Austria 1996 2.34 %
  CPI Austria 1995 1.83 %
  CPI Austria 1994 2.60 %
  CPI Austria 1993 3.55 %

  http://www.inflation.eu/inflation-rates/austria/historic-inflation/cpi-inflation-austria.aspx

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  А в България е обратното - високи заплати на фона на малкото, което страната произвежда.
  —цитат от коментар 5 на Пеевски вярва в демокрацията И вие ли


  Това лесно се оправя - ше намалиме заплатите.

  Ако България бе влязла в ERM-2 и Банковия съюз през 2011 г. (когато можехме да го направим) и в ЕЗ през 2013 г., то българските данъкоплатци щяха да спестят милиардите, които се наложи да платят за КТБ през 2014 г.
  —цитат от коментар 12 на plamen_b


  Негатив.

  - през 2011 няма никакъв банков съюз. Надзора почва да действа от ноември 2014, а за втория дирек тепърва събират пари
  - надзора гледа първите 3 банки, а катебето беше четвърта. Па и файда от него няма особена, щото 2017 в Италия пак държавата спасява фалиращи банки със 19 милярда след 3 години "строго гледане" от евронадзора

 33. 33 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#17] от "atmanpg":И защо лъжат? И в австрия, и в германия, и в италия цените, след въвеждане на еврото, скочиха НЕИМОВЕРНО!
  —цитат от коментар 22 на султана глаушева
  —цитат от коментар 30 на plamen_b


  Ето и данните за Италия:

  CPI Italy 2007 2.61 %
  CPI Italy 2006 1.87 %
  CPI Italy 2005 1.99 %
  CPI Italy 2004 2.03 %
  CPI Italy 2003 2.50 %
  CPI Italy 2002 2.83 %
  CPI Italy 2001 2.37 %
  CPI Italy 2000 2.70 %
  CPI Italy 1999 2.11 %
  CPI Italy 1998 1.68 %
  CPI Italy 1997 1.90 %
  CPI Italy 1996 2.86 %
  CPI Italy 1995 5.57 %
  CPI Italy 1994 4.03 %

  http://www.inflation.eu/inflation-rates/italy/historic-inflation/cpi-inflation-italy.aspx

  Може да забележите, че инфлацията не се е увеличила около въвеждането на еврото през 1999-2001 г. Просто при тях инфлацията си е била по-висока преди еврото и се е запазила по-висока от Австрия (и още повече от Германия) след това. Само че по-бързия растеж на цените и заплатите в лири (преди еврото) го е "изяждало" обезценяването на лирата спрямо немската марка или австрийския шилинг. След въвеждането на еврото този механизъм вече не го е имало. Поради това, стоките и услугите произведени в Италия стават все по-малко конкурентни от аналогични стоки и услуги произведени в Германия например. В това е разковничето!

 34. 34 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2156 Весело

  До коментар [#31] от "tww09306483":

  Бойко е политик и ходи където е добре за България...а вие стоите под опашката на коня и разнасяте само зловоние...:)

 35. 35 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Весело

  ако на власт дойдат случайно БСП...при тях както добре знаем спират всички европейски фондове и ги размразяват едва когато дойдат ГЕРБ на власт...
  —цитат от коментар 25 на BiGman1


  Що сте толкова лесни. Спират ви, пускат ви и вие танцувате по свирката? Я на Орбан колко време нито могът да го разиграят нито да му спрат фондовете..

 36. 36 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#28] от "plamen_b":

  Добре де, стига с тази истерия за инфлацията. Всеки път като се вдигат пенсии, заплати, бензин има инфлация. Какво сте се хванал за тази? ИЛи може би разчитате на незнание?

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 37. 37 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 289 Неутрално

  За мен това са искали нашите, това са получили, за да си продължат сладкото краденце, но да казват:"След година. Трайте."

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 38. 38 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#5] от "Пеевски вярва в демокрацията И вие ли":

  Тия германски професори спокойно може да си скъсат дипломите, щото като икономисти не струват. Фактите сочат, че в България производителността на труда е 44% от средноевропейската, но заплатите са 21% от средноевропейските!!!
  За Германия производителността на труда е 106% от средноевропейската, а заплатите са 114% от средноевропейските. Ако трябваше да изравним заплатите с Германия според производителността на труда, в България трябваше да е приблизително 2300 лв средната заплата, а тя е малко над 1000 лв. Тия лафове за "високи заплати (в България) на фона на малкото, което страната произвежда"
  повече отиват да излязат от устата на червен приватизатор, който не знае какво да прави с предприятието, което е откраднал и е некадърен да плаща нормални заплати.
  За професор по икономика е резил да пише подобни глупости.


 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  До коментар [#34] от "BiGman1":

  Евлампи, ти ли си? :)
  Опашката на коня, издава безсилие и ограничен капацитет. Все пак си, милиционерче, нормално. :)

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  Помня прабаба ми имаше един израз "Копай Иване, нивата е твоя!". Беше ми обяснила, че така се казва на ратая за да се насърчи, не че някой някога ще му даде нивата...

 41. 41 Профил на bladerz
  bladerz
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Интересно, на практика е приет изцяло плана на България, както е описан в писмото от 29 юни на Горанов и Радев за присъеднияване към ЕРМ 2 - едногодишното сътрудничество с ЕЦБ и влизане в чакалнята през юли 2019 са поискани в това писмо.
  Единствено са добавили искането за изпълнение на реформите от мониторинговия механизъм, всичко друго е според нашето искане.

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Весело

  Разликата между покана и подкрепа е като между компютри и компоти :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Майките с проблеми избутаха, това избутаха, да спечелят още време, "уж отговаряйки на критики". Една година безвремие не е малко, а истината е, че бай едикойси се надява на нещо да стане.

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 44. 44 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Да допълня само коментара си...
  С тоя въпрос за ниската производителност в България и връзката със заплатите, непрекъснато се спекулира, а както виждаме и тия двама германски професори са се оляли със спекулациите. Хайде да сложим 1000 българи да сглобяват Мерцедеси, а 1000 германци да произвеждат само кабелите и седалките за тях, а? Аааа, сетихте ли се? Има значение и какво се произвежда!!!
  В една кола разходите за труд са около 5%, а в производството на кабели - около 50-60% и накрая трябва ли да се питаме защо Ханс имал три пъти по-висока производителност от Иван? Ще има, ама не щото Ханс работи три пъти повече,
  а защото в страната в която работи Иван не се произвеждат продукти висока добавена стойност като в Германия, Франция... та ако щете и Чехия, Словакия.

  Да, на еднаква поточна линия, може би германеца ще работи малко повече, но той взима над 5 пъти по-висока заплата, а не малко повече от българина! Така, че всякакви приказки как производителността на труда у нас била много ниска и затова заплатите били такива, са пълни глупости за шараните.
  Не се вързвайте на подобни спекулации, които редовно идват от правителствените среди или Съюза на работодателите например...

 45. 45 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Искат реформи хората. А Цецка приключи с тях. Искров каза, че сме стабилни и отиде на Бахамите.

 46. 46 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Бърррзо всички ушанки, рубладжии, шлифери, шинели, ватенки, фуражки и целия чугунориат на позитано за опорнье точки.
  А по-висшият офицераж директно пред Посольство России

 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Любопитно

  До коментар [#29] от "tww09306483":

  До коментар [#23] от "galapagas":Провокации откъм североизток, няма да има.....! Бойко поиска прошка. Освен това, Доган Ага е стиснали здраво за топките ГЕРБ-аджиите.....! :)
  —цитат от коментар 29 на tww09306483


  Ааа,Добрич-провокациите от Лийдуей ли да чакаме?!


  До коментар [#29] от "tww09306483":

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Любопитно

  До коментар [#31] от "tww09306483":Бойко е политик и ходи където е добре за България...а вие стоите под опашката на коня и разнасяте само зловоние...:)
  —цитат от коментар 34 на BiGman1


  Тоя,бившия "Добрич" даже зад опашката на коня не стои..

 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Любопитно

  До коментар [#43] от "Explorer":


  Майките с проблеми избутаха, това избутаха, да спечелят още време, "уж отговаряйки на критики". Една година безвремие не е малко, а истината е, че бай едикойси се надява на нещо да стане.
  —цитат от коментар 43 на Explorer


  Днес протеста на майките с проблемни деца ли ще рекламираш?!Да не ти е дал Славчо тениска?!

 50. 50 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#46] от "tolex":

  Време е и филиалът на БСП, начело с пти женерал и Христо да включи на скорост. Пирин, Банско и Кресна защитниците на улицата отново. По-добре да дадем Пирин на Северна Македония, отколкото да построим втори лифт на Банско.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  ...Тия лафове за "високи заплати (в България) на фона на малкото, което страната произвежда" повече отиват да излязат от устата на червен приватизатор, който не знае какво да прави с предприятието, което е откраднал и е некадърен да плаща нормални заплати.За професор по икономика е резил да пише подобни глупости.
  —цитат от коментар 38 на Котаракът на Шрьодингер


  "...Изходът от подобна криза експертите виждат в плавното повишаване на заплатите в Германия, не без натиск отвън. А за страните от периферия е нужно да повишат своята производителност, но в задачата се пита как..."

  Взе ми думите от устата!
  Нашите пишман-бизнесмени ги е страх, че ще да се наложи да се охарчат, за "повишаване производителността"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Може да забележите, че инфлацията не се е увеличила около въвеждането на еврото през 1999-2001 г. Просто при тях инфлацията си е била по-висока преди еврото и се е запазила по-висока от Австрия (и още повече от Германия) след това. Само че по-бързия растеж на цените и заплатите в лири (преди еврото) го е "изяждало" обезценяването на лирата спрямо немската марка или австрийския шилинг. След въвеждането на еврото този механизъм вече не го е имало. Поради това, стоките и услугите произведени в Италия стават все по-малко конкурентни от аналогични стоки и услуги произведени в Германия например. В това е разковничето!
  —цитат от коментар 33 на plamen_b


  От любопитство погледнах как се е променяла инфлацията в Гърция. Там ситуацията прилича на италианската (инфлацията си е била по-висока и си е останала по-висока от тази в Германия и Австрия), само че в още по-голяма степен: преди 1995 г. инфлацията им е била двуцифрена, а през 1990 г. - 22.88 %! Само че инфлацията в драхми до голяма степен се е компенсирала от обезценяването на драхмите, което след въвеждането на еврото не е могло да става.

  И в Гърция няма "НЕИМОВЕРНО" покачване на цените покрай въвеждането на еврото, макар че през 2000 г. може да се каже че инфлацията е била малко по-висока (3.91 %). Все пак, инфлацията си е била между 3-4% от 1998-2007 г. (с две малки изключения, когато е била малко по-малка):

  CPI Greece 2007 3.88 %
  CPI Greece 2006 2.91 %
  CPI Greece 2005 3.62 %
  CPI Greece 2004 3.09 %
  CPI Greece 2003 3.08 %
  CPI Greece 2002 3.39 %
  CPI Greece 2001 3.05 %
  CPI Greece 2000 3.91 %
  CPI Greece 1999 2.74 %
  CPI Greece 1998 3.87 %
  CPI Greece 1997 4.72 %
  CPI Greece 1996 7.29 %
  CPI Greece 1995 7.92 %
  CPI Greece 1994 10.67 %
  CPI Greece 1993 12.01 %
  CPI Greece 1992 14.40 %
  CPI Greece 1991 18.02 %
  CPI Greece 1990 22.88 %

  http://www.inflation.eu/inflation-rates/greece/historic-inflation/cpi-inflation-greece.aspx

 53. 53 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  и накрая трябва ли да се питаме защо Ханс имал три пъти по-висока производителност от Иван? Ще има, ама не щото Ханс работи три пъти повече
  —цитат от коментар 44 на Котаракът на Шрьодингер


  Как това променя нещата? Производителността на труда не се определя от това кой колко се поти и колко часа седи на работното си място.

  Ролята на държавата е да създава условия за инвеститорите (с липса на корупция, ефективна и компетентна администрация, образовани и здрави работници). Нека инвеститорите се надпреварват да създават производства с висока добавена стойност. А от там нататък - нека заплатите се повишават, но не по-бързо от производителността на работниците (независимо по какви причини).

 54. 54 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#28] от "plamen_b":Добре де, стига с тази истерия за инфлацията. Всеки път като се вдигат пенсии, заплати, бензин има инфлация. Какво сте се хванал за тази? ИЛи може би разчитате на незнание?
  —цитат от коментар 36 на Explorer


  В България се шири мнението, че въвеждането на еврото удвоява цените ("хлябът който сега струва 1 лв. ще започне да струва 1 евро). Това мнение бе изказано пак и в коментар [#22]. Реших да проверя. От данните се оказа, че това ширещо се мнение е пълна лъжа. Това се опитвам да оборя (защото създаването на подобни инфлационни очаквания наистина може да доведе до завишена инфлация - което е зле за почти всички).

 55. 55 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Хубава новина.
  Дано да е за добро!

 56. 56 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Не си въобразявайте, че нещо се промени докато на власт е бандитската комуноидна шайка.

 57. 57 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  Даже само подкрепа да е, е чудесна новина, не бива да се казва на бялото черно. Ако се осъществи, влизането в еврозоната и банковия съюз ще стане голямо сравнително предимство за страната ни и ще донесе сериозни ползи на икономиката, а оттам, да се надяваме, и на всеки българин. Колкото и в личен план да се отнасям с известно недоверие към правителството, ако управляващите успеят в това начинание ще са направили огромна крачка напред - и за себе си, а да се надяваме - и за всички нас. Просто тогава България ще е зависима в много по-голяма степен от евроинституции, а не от местни политици, което при всички случаи е по-добре от настоящето -:

 58. 58 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  [quote#13:"atmanpg"][/quote]

  Може линк. Ето го https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/10/3232144_gurciia_-_kraiat_na_dramata_se_otlaga_za_po-kusno/?ref=id

  "След края на тази четвърта (неофициална) помощна програма ще последва неминуемо и пета - под формата на ново отсрочване на дълговете или като опрощаване.


  Ето такава е цената, която данъкоплатците от еврозоната ще трябва да платят заради решението Гърция да остане част от общия валутен съюз. Политиците, взели решенията за това, в бъдеще няма да са повече на власт – други политици ще трябва да се борят с последиците. На бъдещите премиери от страните кредитори ще им бъде много трудно да признаят пред собствените си избиратели, че Гърция няма да може да изплати голяма част от отпуснатите ѝ от 2010 година насам близо 275 милиарда евро."

 59. 59 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 691 Неутрално

  "Има и призив българските власти да осъществят изцяло наблюдаваните от Комисията реформи в рамките на механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията, и организираната престъпност в България, с оглед на тяхното значение за стабилността на финансовата система."

  Няма да ни допуснат в чакалнята. Мутрясалите ни политици само имитират реформи. Осъдени за корупция по високите етажи на властта няма. Аз бих затвотил вратата пред такива бандити. Политиците ни много са закоравяли. Трудно ще се измъкнем от това блато.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  Ползите за България ще бъдат далеч по-големи от всякакви възможни плащания за "сметките на Гърция". Ако България бе влязла в ERM-2 и Банковия съюз през 2011 г. (когато можехме да го направим) и в ЕЗ през 2013 г., то българските данъкоплатци щяха да спестят милиардите, които се наложи да платят за КТБ през 2014 г.
  —цитат от коментар 12 на plamen_b


  Може би затова не сме влезли в ERM-2 и Банковия съюз през 2011 г. ,когато сме можели да го направим, защото ще тогава е била подготвяна голямата далавера с фалита на КТБ, който нямаше да е възможен , ако бяхме в еврозоната.

 61. 61 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  Вярно е. Ако бяхме в банковия съюз и в еврозоната нямаше да я има катастрофата КТБ. Защо? Защото най-същественото на този съюз е, че прехвърля част от пълномощията на държавите в банковия сектор на европейско ниво. Единен надзорен механизъм, единен механизъм за преструктуриране и единна нормативна уредба. Сега, дали Искров, в съучастие с финансовия министър от ДПС Чобанов и съответните властници през годините щяха да оставят КТБ да се "структурира" в гигантска пирамида? При условие, че нещата се контролират отвън. Не от Русия, да кажем. Видя се как изконтролира КТБ, чиято съсебственик беше. От Евросъюза.

 62. 62 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#7] от "blondofil":

  Хайде стига с глупостите. Гърция си плаща всичко чинно.. Зора беше да ги накарат да стягат коланите според икономиката си.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 63. 63 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Нищо не става ясно, до една година, ще вземем решение.. с две думи нищо не са подкрепили, обикновена учтивост за да може Бойко и черешаря да се пъчат

 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  шЪ ни кУпЪт кУлИло, ама друК път

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#54] от "plamen_b":

  Как разбра, че НЕ Е ВЯРНО !
  Щото аз ще ти кажа, че точно при въвеждането на еврото живеех в Италия, и е абсолютно вярно, че цените се удвоиха !
  На портмонето си ли да вярвам или на глупости писани от драскачи !

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#51] от "Храбър":

  Нека позная, работиш на заплата... :)

 69. 69 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#6] от "plamen_b":

  Всэщност това е добрата новина. Която обаче не радва особено безродниците и от двете страни, налазили форума на невник.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#10] от "intergalactic":

  Не знам къде видя някой да е успял нещо, след като позицията на ЕК е съвсем различна. Но за човек, който вижда нещо ляво в ДБ и са му основен проблем, такива изказвания са очаквани.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#68] от "niakoi_si":

  Как сладко звучи, казано от гербер....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 72 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 282 Разстроено

  До коментар [#28] от "plamen_b":

  Необорим факт е ,че при влизането на Италия в еврозоната,цените на много стоки и най -вече услуги поскъпнаха със 100% за една нощ.а заплати и пенсии си останаха същите.
  Друг,много по-важен въпрос е тоталния отказ от суверенитет. А още по-друг,че предвид качеството на полит.класа в България ,може и да се окаже по желателно да предадем последните му останки на частната банкова институция нареЧена ЕЦБ,зад която не е много ясно точно кои стоят и за какво се борят.

 73. 73 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#71] от "Darth Plagueis":

  Щом ти е сладко, фантазирай на вола.

 74. 74 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1044 Весело

  Както обикновено, червената и лилявата форумни дружинки лаят критично в дует с леки вариации във формата, но не и в съдържанието.
  Кво да се прави, "битието (опозиционното) определя съзнанието"......

  Знанието е сила, информацията - власт
 75. 75 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 458 Неутрално

  каква чакалнята ... след 11 години в ЕС банките ни все още не предлагат SEPA преводи, почти без такса и много бързи а само SWIFT, 10-15 Евро за превод от 5 Евро ....

 76. 76 Профил на Mila Genova
  Mila Genova
  Рейтинг: 266 Весело

  В БНБ няма експерти, които да износят товара по присъединяването към еврото. Всички кадри са завършили великото училище УНСС и едвам сричат на английски. Пак ще се червим пред чужденците и ще мучим с недомлъвки. Трябват стегнати, готини, отворени, чисти хора, ГОВОРЕЩИ АНГЛИЙСКИ, а не селяндури.

 77. 77 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ...Ако България бе влязла в ERM-2 и Банковия съюз през 2011 г. (когато можехме да го направим) и в ЕЗ през 2013 г., то българските данъкоплатци щяха да спестят милиардите, които се наложи да платят за КТБ през 2014 г.
  —цитат от коментар 12 на plamen_b  До коментар [#12] от "plamen_b":

  Малко хора ще осъзнаят, че ЕЦБ също се учи. Искров получи втория си мандат именно с негласното одобрение на ЕЦБ. А що се касае да КТБ, диагнозата беше дадена от Муравей Радев:

  "Едното е банка, другото – пирамида
  В банката парите са на населението, бизнеса и държавните институции. Те трябваше да бъдат спасени, а пирамидата решително и безкомпромисно разградена. Сега, след принудителния фалит, потънаха и двете. Парите загубихме, а порочните връзки между пари и власт създали пирамидата се заметоха. И ако за създаването на този двулик конгломерат с право можем да виним собствениците и ръководството на банката, ведно с политическата класа и държавните институции, то за недомисления фалит основната вина носят управляващите по това време БСП, видно по безспорен начин от публикуваната стенограма."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/vtorata-stenograma-za-ktb-ili-kak-bsp-otnovo-spasi-bednite-balgari

 78. 78 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  "Кое не им е ясно на нашите управници?"
  За какви "управници" става дума ? Това са послушници, поставени от рубладжийската олигархия да изпълняват и пазят нейните интереси ! Има само един лъч на надежда - ако олигархия вече е заинтересована от банковия съюз и от евентуалния ръст на чужди инвестиции. Ха дано !

 79. 79 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1044 Весело

  Трябват стегнати, готини, отворени, чисти хора, ГОВОРЕЩИ АНГЛИЙСКИ, а не селяндури.
  —цитат от коментар 76 на wip


  Ма да бе, верно, как не сме се сетили!
  Това обаче го играхме вече с "царските юпита"преди 15 години, резултата някои го помним.
  Хиляди благодарности, но по-добре "селяндури"......

  Знанието е сила, информацията - власт
 80. 80 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 748 Неутрално

  При какъв курс лев/евро ще преминем към еврозоната. Исканията за промяна на сегашното съотношение се прокрадва отвреме на време и то от различни страни. А това е най-голямата опасност за цените и доходите след преминаване към еврото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK