Пари от венецуелската петролна компания бяха открити в българска банка, съобщи Цацаров

Пари от венецуелската петролна компания бяха открити в българска банка, съобщи Цацаров

© Правителствена Информационна СлужбаПари, преведени от Държавната петролна компания на Венецуела, са постъпили по сметки в банка в България, след което част от тях са били трансферирани в други страни, съобщи днес главният прокурор Сотир Цацаров. Според директора на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев става въпрос за милиони евро.


Двамата дадоха изявление след среща при премиера Бойко Борисов с посланика на САЩ Ерик Рубин. Схемата е била разкрила след получена информация от САЩ.


"След детайлизиране на тази информация е установена банката, установено е лицето, което е използвано като титуляр на тези сметки, както и самите сметки", уточни Цацаров, цитиран от агенция "Фокус".


Титулярът по сметките е български адвокат
Титулярът на сметките е български гражданин, адвокат. "По реда на закона за адвокатурата адвокатът има право да открива доверителни сметки, в които се съхраняват сметки за негови клиенти. В конкретния случай е използвана точно така сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела, и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност, към банки на други страни", каза Цацаров.


ДАНС проверява банковата система


Той поясни, че основанията за преводите са различни. "И по наши подозрения тези основания не са действителни. Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуела и т.н., които нямат общо с действителността", е неговото мнение.


На срещата при Борисов освен американският посланик и главният прокурор присъстваха още министърът на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на ДАНС Димитър Георгиев.

© Правителствена информационна служба, Правителствена Информационна Служба

На срещата при Борисов освен американският посланик и главният прокурор присъстваха още министърът на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на ДАНС Димитър Георгиев.


За момента данните са, че банката, в която са сметките, не е замесена, но Държавна агенция "Национална сигурност" извършва пълен мониторинг и проверка в нея, като БНБ им оказва съдействие. "ДАНС работи в момента и по това да бъде извършена проверка в мащабите на цялата банкова система по отношение на това, извършвани ли са и други преводи, тъй като информацията, която е получена от САЩ, в конкретния случай касае конкретната банка. Но сме задължени да проверим и всички останали банки за преводи от Венецуела и след това за преводи от български банки отвън", обясни още Цацаров.


Откритите средства са запорирани


Той посочи, че най-вероятно става дума за целенасочен механизъм за изнасяне на парични средства. Главният прокурор посочи, че случващото се няма общо с политическата ситуация във Венецуела в момента.


"Тогава, когато информацията бъде обобщена и имаме пълна картина на преводите, ще бъдат предприети необходимите мерки, за да бъде анализирана тази информация и прокуратурата да прецени дали да започне извършването на действия по наказателно производство за пране на пари. Същевременно са взети всички мерки за това остатъчните средства, които са в немалък размер по тези сметки, да са поставени под пълен контрол и да не се допускат преводи от сметките", каза още Цацаров.


Венецуелската компания е санкционирана от САЩ


В края на миналия месец САЩ обявиха, че въвеждат санкции срещу венецуелската държавна петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA), която е де факто монополист в тази дейност в страната с най-големите доказани петролни запаси в света. Блокираните активи на PDVSA бяха за 7 млрд. долара. Причината за блокирането на парите е да не се присвояват активи на венецуелския народ от президента Николас Мадуро.


Няколко дни по-късно депутатът от венецуелския национален парламент Карлос Папарони обяви, че национална петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA) се е опитала да изнесе държавни средства в няколко страни, в това число и България. "Петролеос де Венесуела" иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!", заяви тогава депутатът в "Туитър".


Днес американският посланик Ерик Рубин каза, че американското правителство работи в сътрудничество със страни от ЕС, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато. Той посочи, че американското и българското правителство работят в отлично сътрудничество.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK