Икономическият растеж е далеч от нужния, за да се стигнат другите страни от ЕС, смятат от БАН

Икономическият растеж е далеч от нужния, за да се стигнат другите страни от ЕС, смятат от БАН

© Цветелина Белутова, КапиталИкономическият растеж, отчетен през последните три години, може и да изглежда висок на фона на средния за страните от ЕС, но все още е далече от желаните нива, необходими за осигуряване на догонващо развитие. Това е един от основните изводи в Годишния доклад на Института за икономически изследвания (ИИИ) при БАН за икономическото развитие и политики в България за 2019 г., който беше представен днес.


В документа се казва, че за да има по-осезаем растеж на доходите, което да доведе до намаляване на социалното напрежение, българската икономика следва да генерира минимум 5% ръст годишно.


Ръководителят на екипа, писал доклада, доц. д-р Виктор Йоцов посочи, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2018 г. е 3.1% и е над средния за страните от ЕС, но е и сред най-ниските измежду новите страни - членки на съюза. "Независимо от, общо взето, положителните икономически перспективи, запазването на настоящите темпове на икономически растеж означава, че сближаването със средния доход на глава от населението на ЕС остава далече в бъдещето", обобщи той.
Изчисленията на икономистите на БАН сочат, че ако се запазят сегашните темпове на растеж, достигането на 75% от БВП на глава от населението от средното за Европа ще отнеме повече от 30 години, а за пълно изравняване ще са нужни 44 години. Тяхната прогнозата е, че през 2019 г. икономическият растеж леко ще се забави и евентуално може да продължи да расте по-осезаемо през следващата година.


Инфлацията е здравословна


Инфлация от порядъка на около 3% не е плашеща, дори е здравословна, смятат икономистите на БАН, защото трите поредни години на дефлация сериозно са повлияли на производителите в страната.
В коментара си за финансовия сектор доц. д-р Виктор Йоцов посочи, че се забелязва тенденция на системно подценяване на приходната част на бюджета. Добрата новина обаче била, че се е сложил край на тенденцията на спад на приходите като дял от БВП.


През 2018 г. е регистрирано увеличение при всички приходни показатели, особено при данъчните приходи, вследствие на увеличеното вътрешно потребление, увеличената активност на икономическите агенти и мерките на приходните администрации за подобряване на събираемостта и борбата с контрабандата. В същото време се забелязва, че структурата на данъчните приходи остава сравнително непроменена, като косвените данъци имат сериозен превес. "Разликата ни с европейските държави е, че там преките и косвените данъци са почти изравнени", заяви икономистът.


Няма промяна в посоката на развитие на банковия сектор


Анализът на банковия сектор показва, че той продължава да се развива във вече установената от последните години посока – печалбата в системата се увеличава, концентрацията нараства, а кредитната активност остава далече от предкризисните нива въпреки продължаващото понижение на лихвите и засилването на икономическата активност в страната. На фона на сдържаните нагласи на бизнеса, основен принос за нарастване на кредитната активност в корпоративния сегмент има запазването на кредитната политика на търговските банки, подчерта доц. д-р Григор Сарийски.


По думите му акцентът на 2019 г. и следващите няколко години ще бъде присъединяването на България към банковия съюз и подготовката за включване в еврозоната.


По отношение пазара на труда икономистите от БАН посочват, че вътрешните резерви за увеличаване броя на заетите са почти изчерпани, особено по линия на активиране на обезкуражените и общо на неактивните, които биха искали да работят. Наблюдава се физически недостиг на работна сила в някои райони при засилената сегментация на заетостта.


Работодателското търсене също намалява активността си, заяви проф. д-р Победа Луканова, автор на тази глава от доклада. Освобождават се наети, които в минали периоди са привличани и задържани чрез по-високи заплати, добави тя. По думите й очакваната положителна инфлация и през следващите 3 години отново поставя изискването от обновени социални политики за защита на трудовите възнаграждения и доходите на населението.


Структурните слабости на икономиката


В частта на доклада, посветена на структурните дисбаланси и рискове за икономиката, се казва, че са налице определени структурни слабости на българската икономика, които до голяма степен са характерни за всички страни с догонващо развитие от Централна и Източна Европа и оказват влияние върху нейното състояние, независимо от влиянието на външните фактори


Според доц. д-р Даниела Бобева от ИИИ при БАН ограничените инвестиции – местни и/или частни, преки чуждестранни инвестиции и инвестиционен кредит, не могат да бъдат напълно компенсирани от нискоефективните публични инвестиции, които в голямата си част зависят от притока на европейски средства, така че да осигурят достатъчно устойчива на циклични колебания вътрешна икономическа среда. И тъй като българската икономика достига потенциален растеж на много по-ниски равнища от предкризисния период, възможностите за преодоляване на забавянето в процеса на догонване на европейската икономика при текущата структура на икономиката са вече изчерпани.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1201 Неутрално
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3151 Весело

  Ако в следващите 50-100г. другите страни седят на едно място без изменения а ние се развиваме с герберите , може пък да стигнем предпоследно място в ЕС!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Курнела ще го постигне.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 4. 4 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Онези „икономисти“ от института за пазарна икономика и на такъв растеж се радват. Горките ! Толкова разбират.

 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  За съжаление точно така стоят нещата!Реално погледнато доходите у нас трябва да се удвоят при тези цени , за да се достигнат нива подобни на Чехия , Словения или Португалия !Само при такива нива България няма да се обезлюдява и даже голямата част от нас емигрантите ще се върнем!Но това няма как да стане с тези темпове на растеж и поне едно 15-20 години ни делят от този момент!

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4877 Неутрално

  Трудно ще изместим някоя страна от ЕС.
  Въпросът е, да не обедняваме повече.
  Което според мен, не се случва още от погрома на Жан Виденов и Румен Гечев.
  Стандартът расте, но не както ни се иска. А искаме много!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Няма как да имаме икономически растеж при отрицателен прираст и ниско ниво на образованието. Каквото било - било.
  От тук нататък, съм песимист, дали ще запазим текущото си ниво.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8893 Неутрално

  Значи стабилно се абонирахме за последното място.

 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Няма как да имаме икономически растеж при отрицателен прираст и ниско ниво на образованието. Каквото било - било.От тук нататък, съм песимист, дали ще запазим текущото си ниво.
  —цитат от коментар 7 на atmanpg


  Тепърва ще се усеща демографската криза.Населението във възрастта 0-24 години е с близо 1 милион по-малко от това във възрастта 40-64 години.Като се пенсионират те,тогава ще настъпи и икономически колапс.

 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3206 Весело

  Е как така ?! Преди 5-6 години Тиквата казваше, че до няколко години Гърция ще изостане от България !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4134 Весело

  До коментар [#9] от "Мусаши":

  Няма значение....
  Щом пресния и евтин лук е важен индекс за просперитет, значи сте по добре от нас.... 😁

  Bukalemun
 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#3] от "О, ко ма напрай!":

  Посвещавам на Курнела :
  На др.Корнелия Нинова - наше знаме !!
  Във селско дворче си отдъхвам сладко,
  разтворил вестник под небето синьо.
  Минава патка - казвам: „Здрасти, Патко!"
  Свиня минава - казвам: „Здрасти Свиньо?"
  Май странно ви изглежда това мое
  общуване със тях на село в двора?!
  Но сладко е да казваш КОЙ КАКЪВ Е,
  не на животните, НА НЯКОИ ХОРА!

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши":Няма значение.... Щом пресния и евтин лук е важен индекс за просперитет, значи сте по добре от нас.... 😁
  —цитат от коментар 11 на eti mehter


  Естествено,че България е по-добре от Турция.Не случайно в последните години има масово завръщане на български турци.

 14. 14 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Ха-Ха, на фона на "световните висоти" на нАуката в БАН, икономиката ни се развиава повече от добре ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2518 Любопитно

  " по-осезаем растеж на доходите, което да доведе до намаляване на социалното напрежение"

  Гледам как е намалено социалното напрежение във Франция

  подпис
 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#8] от "Роси":

  Значи стабилно се абонирахме за последното място.
  —цитат от коментар 8 на Роси


  Това не е толкова лошо. При едно подреждане все някой трябва да бъде последен. По лошото е, че разликата е много голяма. А най-лошото е, че от БАН са прави - с настоящия темп разликата не намалява, а се увеличава.

 17. 17 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Учудващ е растежа при инвестиции насочени в къщи за тъщи. Това е тенденцията наложена от Гоце и Станишев и трудно се излиза от коловоза.
  Хубаво е че съдебната система бе променена благодарение на саможертвен френски посланик. Всички български политици са страхливци. Позорната Ченалова още очаква реабилитация.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4894 Неутрално

  До коментар [#16] от "Един препатил":

  По-добре е най-беден сред най-богатите отколкото най-богат сред най-бедните!

 19. 19 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Е,според Ердоган лукът е важен!Ти с него ли ще спориш,бре гюленист!

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#18] от "vassilun":

  До коментар [#16] от "Един препатил":По-добре е най-беден сред най-богатите отколкото най-богат сред най-бедните!
  —цитат от коментар 18 на vassilun


  Вярно е. По принцип. България винаги ще остане най-бедната. В това няма драма. Зависи с колко по-бедна. Че тя и Белгия е малко по-бедна от Холандия. А всяка от тях е повече от два пъти по-бедна от Люксембург. Та няма да бъде трагично ако България бъде четири пъти по-бедна от Люксембург. Но това няма как да се случи при сегашния темп като се знае, че разликата е тринадесет пъти. Е, математически все някога ще се случи, но не преди 400 години.

 21. 21 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Като се говори за доходи е редно да се говори за дългове на глава от населението.
  Минималната работна заплата в Испания е три пъти по-голяма от тази в България.
  Обаче.
  Държавният дълг на глава от населението в България е 5551 долара.
  А в Испания наближа 40 000 долара.
  https://countrymeters.info/bg/Spain/economy

 22. 22 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Икономическият растеж е далеч от нужния, за да се стигнат другите страни от ЕС, смятат от БАН

  Я, ти да видиш ..." Синодалните старчета " на оня с Пицата дръзват да оспорват велможите от Комисията . Който ни милват успощоително по косъма с успокоително и напоително виждане - икономиката ви ще върви добре . Макар и с малко забавяне . А старчетата - право ,куме , та в очи -далече сме от необходимото . Ядец . Остава сега да изтече годината , та да разберем кой крив и кой прав . Че на него да плащаме

 23. 23 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1974 Весело


  Ръководителят на екипа, писал доклада, доц. д-р Виктор Йоцов посочи, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2018 г. е 3.1% и е над средния за страните от ЕС, но е и сред най-ниските измежду новите страни - членки на съюза. "Независимо от, общо взето, положителните икономически перспективи, запазването на настоящите темпове на икономически растеж означава, че сближаването със средния доход на глава от населението на ЕС остава далече в бъдещето", обобщи той

  Е, те това да закачи с бодлива тел , като герданче , на врата на Простия , че където и да седне , да го чете и препрочита . И когато се изправя пред камера и мокрофон , поне малко от малко да знае за какво иде реч и поне малко да се постарае да отвикне от лъжливия и измамен патос. Ама къде ти - Простия си винаги си остава прост .

 24. 24 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2872 Весело

  В една бивша телевизионна програма гальовно ги наричаха българска академия на неуките...

 25. 25 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Крайно време е този смешен институт да бъде закрит. Непрекъснато откриват топлата вода. Ако толкова разбират от икономика, да отварят частен бизнес и да се доказват там.

 26. 26 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Естествено,че България е по-добре от Турция.Не случайно в последните години има масово завръщане на български турци.
  —цитат от коментар 13 на Мусаши


  Нима? Дай некъв линк за това завръщане.

 27. 27 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Ама тва тия същите бански старци дето обясняваха как по комунизма сме изнасяли повече мотокари и компютри и незнам си кво от сега ли го казват?

 28. 28 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Ръста не е линеен никога, нито нашият , нито на ЕС , и няма как да се предскаже , кога ще ги настигнем , ако някога изобщо се случи това ... Още в началото на 90те се появиха подобни прогнози базирани на същият принццип , ние растем с 3 процента , а ЕС с един , тоест ще са ни нужни 25 -30 години да ги настигнем , а минаха и пак сме на около 30 -40 години назад....

 29. 29 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3017 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иван К.":

  а според сАвеЦките учЕни, отдавна ги бияхме минали, американците :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  Стигането на някой друг не може да стане само на базата на сравняване на доходите - това е подвеждащ критерии ! Ако вземем и дълговете на тези страни и ги съпоставим с дохода в съответната държава, ще се види, че високия стандарт е съчетан с огромен външен дълг - в Италия той е приблизително 130 % от БВП на страната. С други думи италианците трябва да работят година и няколко месеца само за да си изплатят външния дълг, без да получат и едно евро заплата, а тук говорим само за външни дългове. Сложим ли в уравнението междуфирмената задлъжнялост, всичко става още по - различно ! Сметнем ли и дериватите и ценните книжа, картинката придобива трето измерение.....
  Проблемът при нас не е толкова по - бавното нарастване на доходите, а това, че сме силно намалели като нация и потенциалът ни да привличаме нови инвестиции е на практика на лимита си ! Но аз не виждам някой да си дава зора да промени тази демогравска негативна тенденция в момента, освен на думи !

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3017 Неутрално

  До коментар [#30] от "samoedin":

  По важно е не колко заеми имаш, а дали може да си ги изплащаш... щото ние по времето на Луканов имахме като абсолютен размер малък заем, но не можеше да го изплащаме въобще, поради умряла соц. икономика

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 33. 33 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 752 Неутрално

  "Градската десница" щяла да гласува с отвращение за БСП, само и само да събори ГЕРБ/ББ/. Боже, каква мизерия! Нека в такъв случай дойдат на власт кака Корнелия начело с икономически си министър проф. Гечев и Пеевски начело на МВР. Може да поканят и Жан Виденов за финансов министър, защото ГЕРБ и БСП са едно и също. Тогава ще настане бурен растеж и цъфтеж на мин работна заплата, на доходите, на данъците, на пенсиите и т.н. ... Градски, защо не се качите на два файтона и да препуснете към светлото бъдеще без ББ. ?! Рот фронт!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK