Банките вдигат някои от таксите, но превод в чужбина ще поевтинее до най-много 3 лв.

Чрез таксите банките насърчават клиентите да използват модерните технологии, вместо да теглят и внасят пари на каса.

© Надежда Чипева, Капитал

Чрез таксите банките насърчават клиентите да използват модерните технологии, вместо да теглят и внасят пари на каса.Банките повишават някои от таксите си, установи в. "Сега" в сайтовете на някои от финансовите институции. Обяснението е във влизащ в сила през декември нов европейски регламент, според който всички банки в ЕС трябва да таксуват трансграничните преводи наравно с местните.


Преводите с дигитални средства са относително евтини, но първоначалната инвестиция е по-голяма и поддръжката на каналите чрез телефона и онлайн, освен клона, струва пари и усилия, коментира пред БНТ финансистът Левон Хампарцумян. "Това са процеси които създават по-голяма конкуренция, но и изискват инвестиция от банките, на които единият крак е в старият свят, а другият - в новия свят на по модерната и бърза система", каза той и добави, че има достатъчно конкуренция, която да изравни прекомерно повишение, а ако тя не свърши работа, на ход е регулаторът.


Влизането в сила на новата регулация означава, че банков превод в друга страна от ЕС от България ще струва не повече от 5 лв, колкото е най-високата такса за превод на територията на страната, поясни пред БНР експертът от "Моите пари" Десислава Николова.


По думите й най-масовата такса - тази за поддръжка на разплащателна сметка, която никой банков клиент не може да избегне, която сега е средно 2 лв., би станала 2.5 - 3 лв. месечно, по груби сметки. От друга страна, чрез повишаването на някои такси за обслужване на каса банките насърчават потребителите да използват други по-модерни форми - интернет банкиране, банкиране през мобилен телефон и т.н., добави тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK