И новият проект за "бонус-малус" е посрещнат с критики заради недомислици

И новият проект за "бонус-малус" е посрещнат с критики заради недомислици

© Цветелина Белутова, КапиталОскъпяването на застраховката "Гражданска отговорност" да не зависи от нарушенията на пътя, а само от виновно причинените катастрофи, призоваха на пресконференция днес представители на организации на автомобилни инструктори, шофьорски обединения и превозвачи. Позицията им е по повод предложения преди десетина дни от Комисията за финансов надзор (КФН) проект за наредба за въвеждането на системата "бонус-малус", която ще регламентира вариантите за по-евтина и по-скъпа полица.


В проекта се предлага малус точки, които ще оскъпяват застраховката, да се трупат за превишаване на скоростта (между 1 и 5 в зависимост от това дали е в градска среда или извън населени места), неправилно изпреварване (4 точки), опасни маневри (5 точки), отнемане на предимство (5 точки), хулиганско поведение на пътя и т.н. По-скъпа полица ще имат и водачите, карали пили (между 4 и 7 точки), или без книжка (5 точки).


"При положение че семейство има два автомобила и един от шофиращите превиши скоростта в рамките на година с между 21 и 30 км/ч извън населено място, през следващата година гражданската отговорност ще поскъпне със 140 лева", коментира своите изчисления на база новата наредба председателят на Българско обединение на шофьорите Христо Радков. При две превишения на скоростта в града с над 50 км/ч сумата вече скача с 1680 лева.
Бяха дадени и примери за фирма с пет автомобила и транспортна компания с десет влекача, при които гражданската за всички превозни средства би скочила с 324 и 9750 лева дори при едно превишаване на скоростта с между 21 и 30 км/ч и с 3900 и 117 000 лв. при две отклонения с над 50 км/ч в града.


"Всички приемаме за нормално, че не може за едно провинение да се налагат няколко санкции, а в случая да превишена скорост те стават три - глоба, отнемане на контролни точки и поскъпване на застраховката, аргументира се председателят на Съюза на преподавателите по автомотоподготовка Йонко Иванов.


Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова посочи и няколко странични ефекта от приемането на такива текстове. "Корупцията на пътя ще се увеличи. Ако знаете, че актът ще ви оскъпи застраховката със стотици левове, ще сте склонни да платите сериозни суми, за да не ви напише пътният полицай такъв", посочи тя.


Като потенциален проблем тя вижда и намирането шофьори за автобуси. Милтенова подчерта, че не е работа на застрахователите да възпитават шофьорите.


Участниците в пресконференцията обявиха, че ще внесат предложение в КФН бонусите и малусите да са като в повечето европейски страни, където има повече скали за бонус и по-малко за малус, отколкото в българския проект, и оскъпяването е обвързано само с произшествията.


При положение че сегашните текстове се запазят без промяна, беше обявено, че ще се организира национален транспортен протест с участието на превозвачи, инструктори и обикновени шофьори.


Комисията за финансов надзор съобщи, че работната група след половин година работа е готова с предложение за въвеждането на системата "бонус-малус" при цените на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Идеята на нововъведението е шофьорите с повече нарушения да плащат повече, а прецизните - по-малко.


Изготвилите проекта за наредба от КФН, МВР и Министерство на транспорта са дали две алтернативни скали за "бонус-малус": едната с 15 (петнадесет класа) при базов неутрален клас 6, пет класа бонус и девет класа малус. При нея в най-облагодетелстващия бонус клас се реализира отстъпка от 23% от базовата премия, а в най-утежняващия малус клас се реализира увеличение от 400% на базовата премия.


Втората скала съдържа 20 (двадесет класа) при базов неутрален клас 8, седем класа бонус и дванадесет класа малус. При нея в най-облагодетелстващия бонус клас се реализира отстъпка 25% от базовата премия, а в най-утежняващия малус клас се реализира увеличение 400% на базовата премия.


Идеята е в рамките на общественото обсъждане заинтересованите да кажат коя от двете скали предпочитат.


Преди година темата "бонус-малус" отново беше на дневен ред, но след месеци обсъждания не се стигна до финален вариант заради твърде многото спорни моменти. Тогава дори беше нает чуждестранен консултант - "Ърнст&Янг", докато новият проект е само от български експерти.


След фиаското с предишния вариант през март новият председател на КФН Бойко Атанасов се обяви за широко предварително обсъждане на системата "бонус-малус". "Не са ни канили на никакви обсъждания", коментираха участниците в днешната пресконференция.

Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Толкова е близко до акъла. Първо разбира се , че накаанието е само за причинено застрахователно събитие, а не избщо за нарушения по ЗЗДП. Второ направете ГО на водача, не на автомобила. Воила!

 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "При две превишения на скоростта в града с над 50 км/ч сумата вече скача с 1680 лева."

  Ами някой да вземе да обясни на тоя господин, че това в много държави се третира като престъпление и се лежи!

  Да нарушиш с над 50км/ч в града два пъти за година, значи го правиш перманентно, просто два пъти са те хванали! Не трябва да му е скъпа гражданска, трябва да няма право да кара автомобил въобще!

 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Ако ще има държавно регулирани минимални цени на ГО, то предлагам и да се въведе законово изискуема норма на печалба от 10%.
  Щом искат регулации, ще ги получат застрахователите …

  Щом има държавно регулирани цени има и държавно регулирана норма на печалба.
  Така работи енергетиката, ВИК сектора, колко му е да бухнем там и застрахователите.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Също така, е спекулация, че ГО била допълнително наказание! Не това е оценка на риска. Щом нарушаваш, значи си рисков и следва да поемеш по - голям процент от евентуално изплащаните щети, за сметка на по-кротките водачи. Това не е глоба, това е просто прехвърляне на тежеста на плащанята, към по рисковите шофьори. Което си е едно напълно логично действие.

  Друг е въпроса, че има много кусури в предложението.

 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":

  Къде има държавно регулирани цени? Регулира се само процента спрямо рисковия профил на водача. Цените си ги определят компаниите.

 6. 6 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 486 Неутрално

  “Идеята на нововъведението е шофьорите с повече нарушения да плащат повече, а прецизните - по-малко“

  Да се чете - Идеята на нововъведението е шофьорите с повече нарушения да плащат МНОГО повече, а прецизните - МНОГО по-малко.

  Новият вариант почти по нищо не се различава от стария - половин година и почече чепкане на вълна и същия резултат...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 7. 7 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":


  "При две превишения на скоростта в града с над 50 км/ч сумата вече скача с 1680 лева."Ами някой да вземе да обясни на тоя господин, че това в много държави се третира като престъпление и се лежи!Да нарушиш с над 50км/ч в града два пъти за година, значи го правиш перманентно, просто два пъти са те хванали! Не трябва да му е скъпа гражданска, трябва да няма право да кара автомобил въобще!
  —цитат от коментар 2 на niakoi_si


  И какво общо имат с това застрахователите?!? Те ли ще налагат "наказанията" или държавата трябва да го прави? Нали разбирате, че ако има нарушение, което е административно или наказателно, за него трябва да се грижи държавата, а НЕ частни фирми?

  ГО трябва да се оскъпява САМО и иединсвено при настръпване на застрахователно събитие свързано с ГО. По никакъв друг повод!!

 8. 8 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  Тогава и пушачите да плащат по-големи здравни осигурвки, по тази логика.

  По-голям размер на ГО може да има САМО, ако си причинил ПТП.

  Нарушенията на ЗДвП се санкционират от Пътна полиция, а не от застрахователите!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 9. 9 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 344 Гневно

  "Тогава дори беше нает чуждестранен консултант - "Ърнст&Янг", докато новият проект е само от български експерти."
  Дрън-дрън...проекта е същият, само дребни доработки са правили. Аз така и не видях данните, на които са стъпили - щото и те сигурно са грешни.

  Бездарници.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":

  В цял свят ГО е БЕЗ ПЕЧАЛБА защото е задължителна !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  Няма евентуални. Има поемане САМО на реални щети и то ако ги е платил застрахователя.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  ДКЕВР.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#6] от "dohco":

  Да ама я да кажат колко хонорари са платени от нашите пари !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#9] от "Грую":

  Не е това точната дума. Но ако кажа точната ще ме пратят на баня.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#1] от "Doge":

  Да, това е правилният подход! Преди всичко застраховката трябва да е персонална на водача, човека, физическото лице...а не на автомобила. Сериозен малус е нормално да се получава при ПТП а много сериозен при рецидив. При Нарушаване ЗДП мисля за нормално да има символичен малус и то при тендециозно нарушаване на правилата...примерно при 5 акта за превишение на скоростта с над 20 км.ч. 100-200 лв отгоре. Основния малус трябва да е при причиняване на ПТП - това в крайна сметка е риска който застрахват застрахователите и при виновно ПТП нека ГО става веднага 1000 лв. минимум.

 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Цялата схема е измислена с една цел. Много бързи и максимални печалби на застрахователите. И минимално облекчаване на добрите шофьори. След като може ГО да скочи четири пъти за година, нека за шофьори без нарушения за една година, да се намали с 50 %. Иначе си е дране и корупция на водачите.

 17. 17 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Одобрявам. Със сигурност дори най-евтината гражданска трябва да започва от 700 лева.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 18. 18 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  Да, така е - щом нарушаваш правилата си потенциално по-рисков за застрахвателя. И както вече споделих в предния си пост, нормално е всяко едно нарушение на ЗДП да оказва влияние на застраховката, но АДЕКВАТНО т.е. повечето нарушения следва да се отразяват символично. Причината е че повечето нарушения на ЗДП имат символично повишаване на реалния риск ззастрахователя да се наложи да ръси пари. Подобно на точките от талона и тук трябва да се действа с натрупване за всяко едно нарушение, дори неправилно паркиране - ако в продължение на година примерно, 20 пъти си паркирал неправилно, очевидно си рисков понеже силно вероятно нямаш представа как се паркира правилно, следователно заради неправилно паркиране повишаваш вероятността да станеш причина за ПТП. А не както се обсъжда за някакъв прецедент със скорост или каквото и да е веднага да режат главата през кръста!? Малко по малко но сигурно увеличение трябва да е принципа.

 19. 19 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Също така, е спекулация, че ГО била допълнително наказание! Не това е оценка на риска. Щом нарушаваш, значи си рисков и следва да поемеш по - голям процент от евентуално изплащаните щети, за сметка на по-кротките водачи. Това не е глоба, това е просто прехвърляне на тежеста на плащанята, към по рисковите шофьори. Което си е едно напълно логично действие.Друг е въпроса, че има много кусури в предложението.
  —цитат от коментар 4 на niakoi_si


  това не е отценка на риска , това е отценка на поклона към мутаците с униформа , а ти явно се кланяш до като не си хванеш палците на краката

 20. 20 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 593 Неутрално

  50 км/ч в града превишение?!!Че това си е потенциално и предумишлено убийство!Не глоба, а директно затвор за такъв, защото някой път ще убие и човек подобен дегенерат.Е, ако е някой роднина на въпросният господин, който смята, че това не е нищо особено - едва ли ще мисли така!
  В България единственият начин да вкараш в пътя изтърваните, е да им бръкнеш в джоба.Ама дълбоко!И като платят, дори и веднъж, солено за нарушенията си, веднага ще се променят - като по чудо!
  То и сега повечето нито гледат знаци, маркировка и не спазват правилата и нали затова се прави тази бонус-малус?!Ама те искат да се наказват, ама маааалкичко!
  Здрави и солени глоби - това е решението.А ако и това не помогне - забрана за шофиране до живот и при нарушаването и - затвор!

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Любопитно

  Защо не вземат нещо смислено и готово? Например немското решение?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":


  Защо не вземат нещо смислено и готово? Например немското решение?
  —цитат от коментар 21 на penetrating


  Защото не им утърва и са решили, че могат много по-яко да захлебят. Друго логично обяснение няма! Даже "консултанти" бяха назначили предния път. Сякаш ще измислят колелото или някаква свръх технология!!

 23. 23 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Ми няма да превишавате скоростта бе, тикви. Сметнали колко скъпо ще им излезе да нарушават правилата... и претенции имат даже, ако може по-евтино да ги нарушаваме. Наглеци.
  Да плащат.

 24. 24 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Покажете ми ЕДНО смислено общонационално събитие, дело на ГЕРБ?

 25. 25 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  Затова има КАТ, който трябва да прилага закона за движение по пътищата и да налага санкции според същият. Какво застрахователно събитие е превишението на скороста или карането пил? Това са нарушения на закона за движение по пътищата, които са от компетенцията на пътна полиция. Излиза че застрахователните компании се стремят да имат гарантирана печалба на свободен пазар и искат да печелят от дейности за които държавата има специални закони и н.аредби за прилагането им.

 26. 26 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Ти дай на някого власт да изкарва пари от хората, пък чакай за справедливост! Ще ти сложат някъде на бул.България или Цариградско 30-40 ограничение, уж за ремонт, и гледай после малуси. Накрая ще има бонуси за застрахователите, че и за полицаите.

 27. 27 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#8] от "ironhorse":

  Пишачите плащаме ОГРОМНИ "здравни застраховки" благодарение на акциза при всяка кутия цигари

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Весело

  До коментар [#22] от "wnl03619584":

  ... и каквото и да се опитват да сглобят, все бухалка излиза :)
  (перифраза на вица за картечницата)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Гражданската отговорност се понасяса от субекта, а не от превозното средство. И докато това не се промени, винаги ще има недомислици. Но как да го променят като приходите, които събират от ГО на превозните средства са в пъти повече, поради простия факт, че активните шофьори са по-малко!

 30. 30 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Не е работа на държавата да определя административно %-те бонус/малус. Застрахователните компании си имат системи за оценка на риска. Те повечето са чужди и си имат готови системи от техните държави - Алианц (немска), Дженерали (италианска), Групама (френска) и т.н. Българските мутри ще си викнат те Ърнст&Янг или когото искат да им направи система.
  Държавата само трябва да направи достъпна базата данни за нарушенията и архива кой къде кога е бил застрахован преди и какви щети са заплатени. Останалото да си решават сами фирмите. Като сметнат някого за нискорисков - и 80% бонус да му дават. Ако пък е високорисков по тяхната система - не 400%, ами хич не го застраховат. Както в Германия - като ти се натрупат много произшествия, казват сори. Колкото щеш и да плащаш, не искат да те застраховат - ходи с рейса.

 31. 31 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#1] от "Doge":

  Точно! ЗАДЪЛЖИТЕЛНА застраховка на водача и по желание - на автомобила !

 32. 32 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 970 Неутрално

  И защо продължават да настояват да се застрахова колата, а не шафиора?
  Автомобилът излиза да е по-отговорен гражданин на републиката, не ли?

 33. 33 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1032 Любопитно

  Абе, к'во стана с "Олимпик" ?

 34. 34 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Абе тези дребнопишковци още ли го обсъждат това "малус-фалос"?

  Бог да благослови Америка за България!
 35. 35 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Аз не виждам нищо нередно в предложенията. Виждам нередно в "примерите" на някакви анонимници, които си чоплят от ноктите глупости. Отделно, че както и по-горе е Коментирано, 2 акта за превишение с над 50 км/ч в рамките на град ....1700 лв е най-малкото, което можеш да получиш.

  Аз живея в САЩ. И двамата с жена ми караме с програма инсталирана на телефона, засича превишена скорост, екстремно спиране и т.н. Не да чакат полицията да ни хване и да ни пише актове, в телефона ти е, показва ти на всеки трип какво си сбъркал и какво да подобриш......

 36. 36 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 446 Весело

  Забавно е, как прествителите на превозвачите се опитват да намерят начин как нарушаването на правилата за движение да не излиза „много скъпо". Чи им и пригласят, че и протести ще има... Майтап!
  Затова (ще) сме на ЧЕЛНО място в Европа по жертви на пътя.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 37. 37 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  По българските пътища е пълно с безумни ограничения на скоростта - т.нар. хранилки.
  табелите за начало и край на населено място понякога са на километри от града.
  Наскоро получих електронен акт за това, че съм карал с 53 км/ч при ограничение 30 на извънградски път. Някой може ли да ми каже кое налага да се слага ограничение от 30 км/ч на извънградски път?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  И аз мисля, че отделните нарушения трябва да бъдат санкционирани не през гражданската отговорност, а персонално - с каква тежест това е отделен въпрос.
  За гражданската отговорност трябва тези които причиняват виновно щети, следващата и може би не само една години да плащат повече.
  За шофьори без случаи на нанасяне на щети в продължение на някакъв период е нормално застраховката пропорционално на периода да се намалява.
  Не виждам как този въпрос ще бъде решен за обичайния случай, когато една кола се кара от различни хора, все едно в семейството или във фирмата - ще страдат и изправните и виновните.
  И друго, трябва да има някаква сравнимост между бонус и малус, а не да се различават в пъти.

 39. 39 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Айде взимайте германската система и да се приключва с тази истерия ! Тази пък Милтенова се притеснила , че нямало да има шофьори за автобусите . Аман от лапачи превозвачи назначени от Партията Майка и ГЕРБ . Човешкият живот ли е по-важен или паричните потоци към съмнителни превозвачи !?

 40. 40 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Всяка година държавата губи стотици милиони от човешки жертви и инвалидизирани хора в трудоспособна възраст в катастрофи . Дреме ми на шмайзера , че дебилчето с БМВ и анцуг с кантове щял да плаща по 2000 гражданска отговорност . Ми ще плаща ! Или ще кара разумно .

 41. 41 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "wnl03619584":

  Напротив! ГО не е наказание! Това е застраховка и като всяка застраховка предполага оценка на риска!

  Шофьор който системно превишава скоростта чисто статистически причинява ПТП-та по често, т.е. риска да се наложи изплащане е по-висок...

  Е ако ще ми развивате теорията, че скоростта не е рисков фактор е излишно да спорим де, тогава спокойно можете да го приемате и като наказание... все тая.

 42. 42 Профил на buchermucher
  buchermucher
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Поне за 47-и път чета тия глупости за последните 5 години. Така и не се озъснава разликата между водач и собственик на МПС и че може да са различни личности.
  И как се определя "опасни маневри" ?
  И дали има разлика да те хванат с 118 км/ч ма Тракия между Чирпан и Стара Загора и 78 км/ч в някое населено място? И двата случая с с 28 км/ч в нарушение. Еднакъв ли е "рискът"?
  Зашо не пробват първо да вкарат ред в самите ГО и да санкционират наистина и строго тези, които карат без такава?
  ГО ти става 1500лв, понеже си опасен. Ти караш без такава, понеже, ако те хванат глобата е 150 лв (примерно, не знам колко е). И я я платиш, я не.
  И това за корупцията е вярно. Едно е да мишкуваш за 20-50 лв и да трепериш катаджията дали няма да те издаде, друго е да предложиш 500. И ти си яко напред, и ченгето бързо ще сметне "риска" от 5-6 ма като тебе днес.


 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dankol":

  къртиш. направо на бесилото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#8] от "ironhorse":

  Ако си пушач и сключваш здравна застраховка, която покрива риск от хронични белодробни болести, то определено годишната ти премия ще е по-висока от на човек, който не пуши. :) Ако застрахователя има как да го провери де, ама то не е трудно, един лекар със слушалка веднага ще го установи...

  Т.е. отговора е ДА, пушачите трябва да плащат по-скъпи здравни застраховки.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Че кой да мисли. Мисленето е тежък процес.

 46. 46 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Застраховането е във бъдеще време бе умник! Работи се с степен на риск за евентуално настъпило събитие!

  Аман от неграмотници.

 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#41] от "niakoi_si":

  Най-много катастрофи стават заради отнето предимство ! Виж си служебните сводки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "06210311":

  Съгласен съм. Едва ли това е най-правилната имплементация. Но принципа е правилен.

 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#44] от "niakoi_si":

  Един софиянец по времето на ГРОБ е с по-увредени дробове от пушач извън София- ограмоти се преди да се излагаш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#25] от "nwj49315903":

  И ти като кмета на сянка, нещо бъркаш застраховка с глоба. Застраховаш се за евентуални бъдещи събития! Не за настъпили вече такива.

  И понеже е за "бъдеще несигурно", затова се работи с понятието риск. Иначе няма да е застраховка.

  Ама то според вас сигурно и билета за рейса е глоба....

 51. 51 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":

  Немското е същото като предложеното с известни вариации в праговете и тежеста на видовете нарушения при оценката на риска. Принципа е същия.

 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#46] от "niakoi_si":

  Грамотния, другия път съдията ще те осъди защото вече си бил съден и си много рисков. Нищо, че не си нагазил в лука !!!
  Дали е разбираемо за теб старшинка ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dankol":

  "дебилчето с БМВ и анцуг" ще си кара без да плаща никаква застраховка. Те без книжки карат, ти си мислиш, че ще ги уплашиш с някаква висока цена на застраховката.
  ОК съм да има увеличение на застраховаката при рискови нарушения и разбира се ПТП, но чак 5-10-20 пъти - това не е нормално.

 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#50] от "niakoi_si":

  Не е но е застраховка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#48] от "niakoi_si":

  Старши, недей ползва думи дето не им знаеш значението, че много се излагаш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#47] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да, но тези нарушения (отнемане на предимство) са много трудни за регистрация! Всъщност са почти невъзможни, освен ако не е настъпило вече събитието. Или точно тогава наблизо няма патрул и двамата полицаи гледат точно в тази посока или имат насочена камера(за да издържи в съда). Т.е. почти никакъв шанс.

  Затова се работи с това, което има на масата, най-често регистрираните нарушения са тези за скорост. А който системно кара с превишена скорост, то можем да предположим с почти 100% вероятност отнема и предимство. А ако според теб карането с превишена скорост не е рисков фактор, то тогава вече незнам, нямам доводи за спор с телевизора.

 57. 57 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#18] от "06210311":

  както вече се отбеляза, значи ако ти пиеш по две-три питиета вечер и пушиш, трябва да плащаш 50% повече здравни осигуровки???


 58. 58 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#49] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Абсолютно съм съгласен. И точно поради тази причина здравната застраховка на жител на замърсен град ще е по-скъпа от някой дето живее на село сред птичките и цветенцата!

  Т.е. пак стигаме до оценката на риска. Грамотността не я препоръчвай, че изглеждаш жалък.

 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#56] от "niakoi_si":

  Дай дефиниция за "системно" другарю старшинка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#55] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кметичке, ти в тоя форум така си се изтипосал, че няма кой да те бие в падението... Та не бери грижа за мен, те хората дето четат и мислят, ще категоризират кой се излага :)

 61. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#58] от "niakoi_si":

  Само че ще ми я плаща общината защото тя е виновна за мръсния въздух.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 62. 62 Профил на buchermucher
  buchermucher
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Търсят лесен начин за увеличаване приходите на ЗК, защото това ще бъде едиственият резултат. На двама ще им намалят с 40 лв на друг ще му я увеличат с 300.
  Второ. Аз не искам увеличена ГО за идиотите по пътищата. Искам реални наказания, които реално ще доведат до някакво "превъзпитание" (в кавички, понеже, нали....). Тези, които минават на червено, засичат, карат на 3 м зад теб и т.н. няма да спрат да го правят като им вдигнат ГО. А наказанията , май, други институции ги раздават ?
  И защо не приложим тази логика при вноските за пенсия ? Ако някой е "рисков" да плаща повече, понеже може да доживее 100 годинии ще "точи" държавата повече от друг, който ще умре на 60 ?

 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#60] от "niakoi_si":

  Така е.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#59] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Два пъти за година, при степен на вероятност да те хванат 1/100... си е ситемно другарю. Без "старшина" в твоя случай, че даже и там се иска минимум мозъчна функция :)

 65. 65 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#57] от "Dalag Rij":

  Някой май бърка осигуровки със застраховки? Верно, че звучат еднакво, ама принципа е мнооооого различен :)

  Иди да сключиш здравна застраховка в някой фонд и да не се чудиш, че ще искат и задника да ти погледнат, само да са сигурни, че няма да са на загуба :)

 66. 66 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#42] от "buchermucher":

  В проекто закона ясно се прави разграничение за превишаване на скоростта в населено място и извън града, съответно тежестта в малуса е различна!

  А опасните маневри са такива "доказани" с наказателно постановление или фиш. Не някакви свободни интерпетации.

 67. 67 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#64] от "niakoi_si":

  За каква точно година, че има няколко вида? Хайде, мисли старши, колкото и да ти е трудно !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 68. 68 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#8] от "ironhorse":Ако си пушач и сключваш здравна застраховка, която покрива риск от хронични белодробни болести, то определено годишната ти премия ще е по-висока от на човек, който не пуши. :) Ако застрахователя има как да го провери де, ама то не е трудно, един лекар със слушалка веднага ще го установи...Т.е. отговора е ДА, пушачите трябва да плащат по-скъпи здравни застраховки.
  —цитат от коментар 44 на niakoi_si


  Логиката Ви ще е вярна САМО ако застраховката е доброволна.
  При задължителният характер на ГО, НЕ !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 69. 69 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Искам смислен спор …

  Дневник, призовавам Ви да формирате страници с отделен чат по исклчително важни теми като тази.

  Каква е идеята:
  Давате данни за три години подред, като :
  1. каква е печалбата на застрахователите
  2. Колко са приходите от ГО и колко са разходите (платените обезщетения)
  3. кои са и брой на най-честите ПТП-та, от които се изплащат най-много обезщетения
  4. ако от Пътна полиция дадат справка без имена, а само статистика, причинителите на ПТП-та с какви нарушения са регистрирани най-често

  С тези данни ще можем и да предложим читаво решение, защото от КФН освен да взимат заплати, взимат и подкупи, но работа няма да свършат.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 70. 70 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Тази наредба е писана от застрахователи и в КФН явно са само такива :) Какво общо имат нарушенията на пътя при които няма нанесени щети с тези с нанесени такива? Както вървят нещата... подготват ни първоначален малус. Да припомня, че преди само година и малко ни вдигнаха усул усул застраховките с над 40%.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#69] от "ironhorse":

  Колко са случаите, по които е платен пълния размер на педвиденото в застраховките обезщетение на пострадали , вкчително за причинена смърт.
  Колко ГОДИНИ се бави плащането?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":Застраховането е във бъдеще време бе умник! Работи се с степен на риск за евентуално настъпило събитие!Аман от неграмотници.
  —цитат от коментар 46 на niakoi_si


  Не е вярно. Застраховката е за период от една година. Ако няма настъпило застрахователно събитие по вина на застрахования през този период, за следващия би следвало да получи "бонус" и съответно "малус" ако има такова. Рисков шофьор следва да се смята този, който допуска такива събития а не всеки нарушител по принцип. За нарушеният без нанесени щети си има и съответните глоби и наказания.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 73. 73 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Това с пътните нарушения най-вероятно е заимствано от държави, където ГО не е задължителна, а доброволна застраховка и съвсем нормално се прилага по-сериозна селекция на кандидатите за застраховане, тъй като се приема че доброволно такава застраховка с тези лимити биха сключили само рискови водачи. Поредното трошене на обществени средства по безумни проекти. Имате щета, завишава ви се премията. Всичко друго е пълна боза.

 74. 74 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 583 Неутрално

  НАМАТ НАЯЖДАНЕ ТАЯ СГАН

 75. 75 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#67] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете с остроумни подмятания, можеш да "удариш" само някой на твойто умствено ниво. В случая обаче само влошаваш положението. Ако замълчиш ще се излагаш по-малко.

 76. 76 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#72] от "ь":

  Пак примера с пушача и здравната застраховка. Ако пуши като комин и в минало време не се е разболял, значи риска от тютюнопушенето не трябва да се взема предвид за бъдещи заболявания?

 77. 77 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#68] от "ironhorse":

  Това дали е задължителна или не, не променя ситуацията.

  Всъщност не, променя я, но още повече в тезата за бонус-малус. Защото сега хем е задължителна, хем нискорисковите водачи носят тежестта на щетите наравно с високорисковие. Което си е несправедливо, както и да го гледаш.

 78. 78 Профил на shmatko
  shmatko
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#23] от "Green Day":

  Подозирам, че ти караш само тротинетка, нали? :)

 79. 79 Профил на shmatko
  shmatko
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dankol":

  И ти ли караш само тротинетка? :)

 80. 80 Профил на buchermucher
  buchermucher
  Рейтинг: 302 Неутрално

  ГО като задължителна такава, спира да бъде застраховка, а започва да бъде някакъв вид налог. Като сложим и факта, че изобщо не е "гражданска", кашата става пълна.
  Застраховането трябва да е добровен акт, управляван от пазарни принципи. НАпример каското. В случая с ГО пазарни принципи няма.

 81. 81 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#68] от "ironhorse":Това дали е задължителна или не, не променя ситуацията.Всъщност не, променя я, но още повече в тезата за бонус-малус. Защото сега хем е задължителна, хем нискорисковите водачи носят тежестта на щетите наравно с високорисковие. Което си е несправедливо, както и да го гледаш.
  —цитат от коментар 77 на niakoi_si


  Тежестта е за тия дето правят щети в чужбина по Зелена Карта, спрямо каращите само в България, защото сумата на обезщетенията в чужбина е в пъти по-голяма, а цената на полицата е една и съща.

 82. 82 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#81] от "our12595545":

  Тожа го разбирам, но …
  Ако цената на ГО стане като чужбина, мислят ли го с главите застрахователите и КФН, че ще дойдат мастодонтите.
  Е тогава ще бъдат изядени тукашните, а КФН няма да може да се е@бава с тях, щото онези и съдят за милиарди.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 83. 83 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#44] от "niakoi_si":

  Пушачите си плащат по-високи здравни. С акциза. Непучашите не плащат акциз. Воала.

  Докато при шофьорите не е баш така, щото акциз върху горивата плащат всички шофьори - и тия, които имат някаква култура и здрав разум на пътя, и келешите с крак, залепен за газта, щото до един се изживяват като пилоти от формула1 на пътя.

 84. 84 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#81] от "our12595545":Тожа го разбирам, но … Ако цената на ГО стане като чужбина, мислят ли го с главите застрахователите и КФН, че ще дойдат мастодонтите.Е тогава ще бъдат изядени тукашните, а КФН няма да може да се е@бава с тях, щото онези и съдят за милиарди.
  —цитат от коментар 82 на ironhorse


  тукашните и сега са собственост на големи чужди застрахователи (Уника, Булстрад, Алианц, ДЗИ, Дженерали), които са оставили на тези с българско участие най-губещото - гражданската отговорност. Най-разумното решение е да се намали лимитът на отговорност с идеята водачи, които не напускат България или не карат активно да избират по-нисък лимит, а тези които пътуват или работят в чужбина да плащат за по-високия лимит.

 85. 85 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#78] от "shmatko":

  Не, не карам тронетка, нито колело. Ползвам градски транспорт. Опитвам се и да съм пешеходец, но няма къде поради липса на тротоари. И какво от това?

 86. 86 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#72] от "ь":Пак примера с пушача и здравната застраховка. Ако пуши като комин и в минало време не се е разболял, значи риска от тютюнопушенето не трябва да се взема предвид за бъдещи заболявания?
  —цитат от коментар 76 на niakoi_si


  Един пушач който пуши една кутия цигари дневно плаща годишно ...грубо над 1000 лв. на държавата под формата на акциз и ако е работещ с 1000 лв. заплата ... още 384 лв. под формата на здравни осигуровки, за разлика от непушача, който плащат само втората сума.
  Относно застраховането- ако съм заловен с превишена скорост си заплащам съответната глоба, но ако допусна ПТП с нанесени щети и по моята полица бъдат изплатени средства... чак тогава освен глоба би следвало да ми се начисли "малус" при издаване на следващата полиза ГО която сключвам.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 87. 87 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  ГО като задължителна такава, спира да бъде застраховка, а започва да бъде някакъв вид налог. Като сложим и факта, че изобщо не е "гражданска", кашата става пълна.Застраховането трябва да е добровен акт, управляван от пазарни принципи. НАпример каското. В случая с ГО пазарни принципи няма.
  —цитат от коментар 80 на buchermucher


  Посочи ми цивилизована държава, в която застраховката не е задължителна?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 88. 88 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#83] от "Green Day":

  Говорим за застраховки, не за осигуровки, данъци и акцизи. Има голяма разлика.

 89. 89 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#84] от "our12595545":

  Много правилно е това с лимита. Трябва да има степен на вариации...

  Особенно предвид факта, че големия проблем на ГО е точно от обезщетенията плащани в чужбина.

 90. 90 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#80] от "buchermucher":

  Ахъм. И тогава бай Ман.ал като помете хората на спирката, ще го осъдят да плати 500 бона кръвнина. И той ще си го премести от левия в десния, щото нито има имот на негово име, нито заплата да му я запорираш...

  Застраховката е задължителна, щото масовия шофер никога не би я сключил.

 91. 91 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#73] от "our12595545":

  Няма държава в Европа, в която ГО да не е задължителна. Всичките са в "Зелена карта" което предполага, че навсякъде е така.

 92. 92 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Статията накратко : Да спасим приятните джигити които газят хора по пешеходни пътеки от злите глоби........

 93. 93 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Статията накратко : Да спасим приятните джигити които газят хора по пешеходни пътеки от злите глоби........
  —цитат от коментар 92 на rdb41527334


  Кой го е казал това? Джигитите трябва да бъдат ловени и глобявани. Аз съм за увеличаване на глобите когато имаме рецидив при натрупване на брой нарушения ...но какво общо има това със застраховката ГО?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 94. 94 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#35] от "Димитър":

  И телефоните ви са свързани със застраховател? Или с пътна полиция? Не им давай малоумни идеи ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 95. 95 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Любопитно

  До коментар [#41] от "niakoi_si":

  Не си ли срещал теорията, че колкото по бързо кара то съответно е за по кратко време на пътя и няма време да направи птп

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 96. 96 Профил на buchermucher
  buchermucher
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#80] от "buchermucher":Ахъм. И тогава бай Ман.ал като помете хората на спирката, ще го осъдят да плати 500 бона кръвнина. И той ще си го премести от левия в десния, щото нито има имот на негово име, нито заплата да му я запорираш...Застраховката е задължителна, щото масовия шофер никога не би я сключил.
  —цитат от коментар 90 на niakoi_si


  Това , което съм написал, не си го разбрал, но пък си "разбрал" нещо, което не съм написал. Страшна латерна си.
  Я ми посочи къде видя , че НЕ трябва да се плаща според мен?

 97. 97 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#75] от "niakoi_si":

  Явно и това не си научил.Не че се съмнявах.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 98. 98 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  "Оскъпяването на застраховката "Гражданска отговорност" да не зависи от нарушенията на пътя, а само от виновно причинените катастрофи"

  Няма нищо по-нормално от това предложение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 99. 99 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#84] от "our12595545":

  Не е губещо. Виж отчетите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 100. 100 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#85] от "Green Day":

  Майка ти като се разболее с автобуса ли я разкарваш по доктори ?
  Вероятно и децата ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK