Финансовата инспекция е установила нарушения в 15% от обществените поръчки

Директорът на АДФИ Георги Начев.

© Велко Ангелов

Директорът на АДФИ Георги Начев.Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е приключила през 2019 година 451 финансови инспекции и проверки, показва отчетът за дейността на институцията, приет от Министерския съвет. Приоритет в работата на агенцията е осъществяване на последващ контрол по спазване на законодателството в областта на обществените поръчки.


Проверени са 1068 обществени поръчки на обща стойност около 1.8 млрд. лв. При 161 поръчки (15% от проверените) са констатирани нарушения, свързани с неспазване принципите на ЗОП. Намаляването на този тип нарушения е с 41% спрямо предходната отчетна година, се уточнява в съобщението от днес на правителствената информационна служба.


При финансовите инспекции са проверени 4474 договора, от които 2793 са за възлагане на обществени поръчки, на обща стойност близо 1.486 млрд. лв. Наблюдава се увеличение с 39% спрямо стойността на проверените подобни договори през предишния отчетен период.
С най-голям дял, както и през предходните години са проверките, извършени в общини - 49%, и в търговски дружества с блокираща квота държавно или общинско участие в капитала - 23.5% от общия брой.


През 2019 г. финансовите инспектори на АДФИ са съставили 935 акта за установяване на административни нарушения; 918 от тях са на физически лица и 17 - на юридически лица.


По образуваните административнонаказателни производства са издадени наказателни постановления, с които са наложени глоби и имуществени санкции в размер на 295 631 лв.


При финансовите инспекции се отчита намаляване на установените виновно причинени вреди от страна на проверяваните организации и лица. През 2019 г. те са в общ размер на 10 403 473 лв., което е с 8% по-малко в сравнение с предходната година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK