Финансовата инспекция е установила нарушения в 15% от обществените поръчки

Директорът на АДФИ Георги Начев.

© Велко Ангелов

Директорът на АДФИ Георги Начев.Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е приключила през 2019 година 451 финансови инспекции и проверки, показва отчетът за дейността на институцията, приет от Министерския съвет. Приоритет в работата на агенцията е осъществяване на последващ контрол по спазване на законодателството в областта на обществените поръчки.


Проверени са 1068 обществени поръчки на обща стойност около 1.8 млрд. лв. При 161 поръчки (15% от проверените) са констатирани нарушения, свързани с неспазване принципите на ЗОП. Намаляването на този тип нарушения е с 41% спрямо предходната отчетна година, се уточнява в съобщението от днес на правителствената информационна служба.


При финансовите инспекции са проверени 4474 договора, от които 2793 са за възлагане на обществени поръчки, на обща стойност близо 1.486 млрд. лв. Наблюдава се увеличение с 39% спрямо стойността на проверените подобни договори през предишния отчетен период.
С най-голям дял, както и през предходните години са проверките, извършени в общини - 49%, и в търговски дружества с блокираща квота държавно или общинско участие в капитала - 23.5% от общия брой.


През 2019 г. финансовите инспектори на АДФИ са съставили 935 акта за установяване на административни нарушения; 918 от тях са на физически лица и 17 - на юридически лица.


По образуваните административнонаказателни производства са издадени наказателни постановления, с които са наложени глоби и имуществени санкции в размер на 295 631 лв.


При финансовите инспекции се отчита намаляване на установените виновно причинени вреди от страна на проверяваните организации и лица. През 2019 г. те са в общ размер на 10 403 473 лв., което е с 8% по-малко в сравнение с предходната година.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 446 Неутрално

  "виновно причинени вреди от страна на проверяваните организации и лица. През 2019 г. те са в общ размер на 10 403 473 лв., което е с 8 % по-малко в сравнение с предходната година."
  10 милиончета вреди. За цялата държава. Баф ... го. Тия , само ако бяха преброили еврата в чекмеджето на баце , щяха да удвоят или утроят резултата.

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3648 Любопитно

  Само? 🤔 С колко пачки са им затворили очите? Или баце ги е строил и спуснал директивата?

 3. 3 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Те нещо видели и помирисали. А колко договора са развалили, прибрали гаранциите по тях или изобщо върнали парите? поредните кухи лейки безрезултатна работа

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5668 Весело

  "Финансовата инспекция е установила нарушения в 15% от обществените поръчки"

  Объркване има, вероятно толкова са без нарушение

 5. 5 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  И сега какво правим, като при цели 15% от харченето на тези държавни пари има нарушения? ...

  И това е като властта сама си прави проверка, в действителност нарушенията ще не в 15%, а 95% от поръчките!

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Само 15%. Че ние сме отличници, бе.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK