Корона кризата почти не засяга застрахователният пазар

Корона кризата почти не засяга застрахователният пазар

© Красимир Юскеселиев



Стабилност на пазара на общото застраховане въпреки цялостната икономическата стагнация вследствие на коронавируса, това сочат данните за първото шестмесечие на 2020 г., оповестени от Комисията за финансов надзор. Отчита се макар и малък ръст на премийния приход от 0.65% на годишна база, като размерът му достига 1220 млн. лв.


Стабилни са резултатите при най-масовите автомобилни застраховки. По линия на "Гражданска отговорност" на автомобилистите се отчита слабо нарастване на премийния приход от 1.26% спрямо същия период на 2019 г. след спад през април и май. Намалението на премийния приход по каско от около 1% на годишна база може да се определи като незначително, като се има предвид нивото на икономическа активност в страната.


Имуществените застраховки бележат пореден ръст. По линия на застраховки "Пожар и природни бедствия" нарастването на премийния приход на годишна база е 18.75%, а по "Щети на имущество" - 4.73% . Повишение има и при застраховки "Кредити" (+13,69%).


100% срив при "Зелена карта"




Очаквано продължава спадът по линии на бизнес, свързани с някои видове транспорт и пътуване. Например спадът на премийния приход по застраховка "Помощ при пътуване" е 45%, а по линия "Зелена карта" за юни 2020 дори се отчита нулев премиен приход, или 100% спад, което е лесно обяснимо с ограниченията за пътуване в резултат на COVID-19. Изплатените обезщетения в общото застраховане са в размер на 499 млн. лв., като се регистрира намаление от 0.48% на размера им на годишна база.


За разлика от общото застраховане в животозастраховането продължава тенденцията на спад на премийния приход и увеличение на изплатените обезщетения спрямо 2019 г. Това е обясним резултат в период на стагнация и икономическа несигурност за голяма част от населението. През юни 2020 премийният приход е 227 млн. лв., като намалението на годишна база е 14.34%. Същевременно размерът на изплатени обезщетения към юни 2020 г. от 87.9 млн. лв. е с 14.32% по-висок от същия период на 2019 г.


Данните общо за застрахователния пазар показват постепенен тренд към възстановяване. Премийният приход общо за пазара за юни 2020 г. е 1447 млн. лв., с 2.04% по-нисък от същия период за 2019 г. За сравнение, намалението на премийния приход на годишна база за април е 2.58%, а за май - 3.48%. Общият размер на изплатените обезщетения достига 587 млн., като нарастването на годишна база е 1.49%.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Намаляне на разходите (по-малко каране на коли е равно на по-малко катастрофи) и увеличаване на приходите. Без помощ за клиента. Да ви звучи по български? Моята застрахователна компания (Esurance) ми върна по 10% от застраховката за колите тази година. Не е голяма сума, но е добър жест. Сигурен съм че и много други застрахователи по света го правят. А българските? Хвалят се че приходите им не били засегнати?

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  И планират увеличения за някои видове застраховки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  "Банките" и "застрахователите" са кърлежите на съвременното ни общество, паразитиращи върху населението.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#3] от "Alex Ivanov":

  Предполагам знаете кой ги съпортва в това им пъклено дело.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 679 Неутрално

  РАВНОСМЕТКАТА ОТКАК ДИГНХА ГРАЖДАНСКАТА Е ЧТИРИ КОЛИ ПО МАЛКО ОТ МЕН ТОТАЛ ЩЕТА ЗА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ , МНОГО СА КАТ МЕН ИЧ ДА НЕ ЛЪЖАТ ТИЯ

 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  А би трябвало! Цената на застраховката се увеличи, въпреки че нито от страната ще излизам, а пробегът (по месеци), е едва 1/3 от този, през миналата година.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK