"Национална финансиада" 2020 на Банка ДСК – състезание за отличници

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

"Национална финансиада" 2020 на Банка ДСК – състезание за отличници


Знаете ли какви карти могат да се откриват към разплащателните сметки? Вярно ли е, че лихвите по потребителските кредити са по-високи от тези по ипотечните? А знаете ли коя институция има правото да печата пари?


На тези и други въпроси трябваше да отговорят отборите във финала на състезанието "Национална финансиада" 2020, организирано от Банка ДСК. Тази година участниците се състезаваха в две възрастови групи: 14-16-годишни и 17-19-годишни, като надпреварата се радва на огромен интерес - в нея се включиха над 900 отбора, съставени от дете и родител. За да се съобрази с ограниченията, свързани с коронавирус, инициативата се проведе в атрактивен и изцяло нов дигитален формат и беше възможно да се проследи на живо във Facebook страницата на Банка ДСК. Водещ на надпреварата бе Мирослав Димитров, който изпита финансовите знания на участниците и публиката.


Банката раздаде общо 6 стипендии за образование, по 3 за всяка от двете възрастови групи - 3000 лв. за победителите, 1500 лв. за отборите на второ място и по 750 лв. за отборите от двете групи, които са класирани трети.
Как се класираха участниците


В групата на по-малките (14-16 г.) първото място заеха The Experts - София, следвани от "Девин" - град Девин, а на трето място се класира отбор "Инфлация" - Шумен.


При по-големите във възрастовата група 17-19 г. на челна позиция застана отбор "Стамболийски" - Благоевград, следван от "Scorpio" - София, и "Мария&Огнян" - Велико Търново. Всички те, както и останалите отбори, стигнали до финалите, трябваше да отговорят на различни финансови въпроси.


Тимовете от ученик и родител се състезаваха едновременно в отделни виртуални стаи, като отговаряха на въпроси през платформата за видео разговори Zoom и дигиталното решение за игри с образователно съдържание Kahoot. Банка ДСК бе помислила и за публиката - отличени бяха 21 души, които получиха енциклопедия или bluetooth колонка срещу правилен отговор на няколко финансови въпроса.


Партньор на инициативата е Фондация "Инициатива за финансова грамотност", а победителите смятат, че състезанието е било много полезно за тях и не крият, че биха участвали отново.


Какво споделиха победителите


Отборът на The Experts - Кристиян и Ивайло Арбови, разказва, че въпросите са били добре подбрани и така се е създала истинска конкуренция. "Въпросът, който ни затрудни най-много, беше първият от полуфиналния кръг, понеже все още не бяхме усетили динамиката на играта. Най-изискващ внимание и концентрация беше безспорно последният въпрос на финала, носещ 2000 точки, който буквално може да преобърне резултата и от победител да се превърнеш в победен и обратното - от изоставащ в победител", разказа бащата - Ивайло Арабов. Той обясни, че заедно с Кристиян следят образователните и CSR инициативи на големи компании и така в социалните мрежи са открили "Национална финансиада".


Кристиян Арабов е ученик в 9-ти клас на 91-ва Немска езикова гимназия в столицата

Кристиян Арабов е ученик в 9-ти клас на 91-ва Немска езикова гимназия в столицата


The Experts ще използват паричната награда за езикова ваканция в чужбина на Кристиян, като идеята е така той да получи не само обучение, но и ново преживяване и докосване до различна култура. В момента Кристиян Арабов е ученик в 9-ти клас на 91-ва Немска езикова гимназия в столицата. Обича да играе шах, следи с интерес Английската висша лига и е фен на ФК "Челси".


"Крис изучава немски и английски език, а отскоро има интерес и към руския, така че смело мечтаем за различни дестинации", разказва още баща му. А на въпрос какъв съвет би дал на свой приятел, решил да се включи в състезанието, Кристиян Арабов отговаря категорично: "Със сигурност ще го насърча, защото това е уникално преживяване и дава реална оценка на знанията в област финанси, която е от особено значение в живота на всеки един от нас". Крис допълва, че най-важният съвет е ролите между родител и дете да бъдат разпределени според силните страни на всеки. "Това е ключовият фактор за успешното представяне", убеден е той.


"Стамболийски" - Благоевград, участва за първи път в "Национална финансиада" на Банка ДСК, разказват Ива и майка й Илиана Стамболийска, които са победители в другата възрастова категория - 17-19 г.


Във възрастовата група 17-19 г. на челна позиция застана отбор "Стамболийски" - Благоевград

Във възрастовата група 17-19 г. на челна позиция застана отбор "Стамболийски" - Благоевград


"Имам интерес към дизайна и ще се запиша на курс в тази сфера", разказва Ива Стамболийска, чието хоби е да се снима и да участва в различни проекти. Едни от последните й изяви са като модел в ревю и рекламно лице на бижута. Сама е решила да се включи в състезанието и отбелязва, че финансовата култура е изключително важна. "Когато си по-образован и запознат с финансите, ти ги разпознаваш не само като пари, а и като средства за уреждане на финансови отношения", смята тя.


"Аз и баща й я подкрепяме във всяко начинание и винаги, когато има нужда от родителска опора, ние сме до нея", категорична е майка й Илиана Стамболийска. Според нея финансовата култура е важна за всеки, за да се справя с предизвикателствата на живота. "За да сме в крак с времето, ни се налага да се запознаваме всекидневно с новостите във финансовата среда", смята тя.


Хобито на Ива Стамболийска е да се снима и да участва в различни проекти

Хобито на Ива Стамболийска е да се снима и да участва в различни проекти


А за Ива Стамболийска "Национална финансиада" на Банка ДСК е било едно забавно и интересно предизвикателство. "Въпросите ни помогнаха да се докоснем до нови интересни факти и да затвърдим познанията си", каза тя. Според майка й - Илиана Стамболийска, играта е доказала, че връзката между родител и дете е силна и допълваща се - "ядрото е цяло и работи в синхрон - като голяма машина". "Отбор Стамболийски показа екипност и доказа, че разликата в поколенията няма граница пред финансовата култура. Състезанието ни научи, че заедно сме по-силни и по-успешни", обобщи Илиана Стамболийска.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK