Министърът на икономиката промени състава на одитния комитет на Банката за развитие

Министърът на икономиката промени състава на одитния комитет на Банката за развитие

© Юлия ЛазароваСъставът на одитния комитет на Българската банка за развитие (ББР) е сменен с решение на министъра на икономиката Кирил Петков, съобщи пресцентърът на ведомството. По закон икономическият министър упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала на ББР.


Смяната идва, след като надзорният съвет на държавната банка отказа да предостави подробна информация за раздадените от банката кредити. В същото време министърът не може да смени надзора на ББР, без да премине през процедурата на одобрение от Българската народна банка.


В средата на месеца министър Петков обяви, че при 1.4 млрд. лв. капитал на държавата близо милиард са налети в 8 компании, от които четири може би са свързани индиректно с Делян Пеевски. Той допълни, че специална комисия ще влезе в ББР, за да види защо и как е станало това,
Според устава на банката и Закона за независимия финансов одит (ЗНФО) тричленният одитен комитет е натоварен с отговорността да наблюдава процесите по финансово отчитане в банката, системите за вътрешен контрол и системите за управление на рисковете, както и да дава препоръки относно независимия одит на институцията.


Всички служителите на банката са длъжни да указват пълно съдействие на комитета и да му предоставят необходимата информация за изпълнение на контролните му функции, а самият комитет информира за работата си надзорния съвет на банката и се отчита пред министъра на икономиката за дейността си поне веднъж годишно.


В съобщението не се споменават имената на членовете на сменените и новите членове на одитния комитет. За новите членове се казва само, че притежават богат международен опит и са утвърдени експерти в частния сектор у нас в сферите на задължителния контрол над кредитни институции и поддържането на прозрачна финансова отчетност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK