Министърът на икономиката промени състава на одитния комитет на Банката за развитие

Министърът на икономиката промени състава на одитния комитет на Банката за развитие

© Юлия ЛазароваСъставът на одитния комитет на Българската банка за развитие (ББР) е сменен с решение на министъра на икономиката Кирил Петков, съобщи пресцентърът на ведомството. По закон икономическият министър упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала на ББР.


Смяната идва, след като надзорният съвет на държавната банка отказа да предостави подробна информация за раздадените от банката кредити. В същото време министърът не може да смени надзора на ББР, без да премине през процедурата на одобрение от Българската народна банка.


В средата на месеца министър Петков обяви, че при 1.4 млрд. лв. капитал на държавата близо милиард са налети в 8 компании, от които четири може би са свързани индиректно с Делян Пеевски. Той допълни, че специална комисия ще влезе в ББР, за да види защо и как е станало това,
Според устава на банката и Закона за независимия финансов одит (ЗНФО) тричленният одитен комитет е натоварен с отговорността да наблюдава процесите по финансово отчитане в банката, системите за вътрешен контрол и системите за управление на рисковете, както и да дава препоръки относно независимия одит на институцията.


Всички служителите на банката са длъжни да указват пълно съдействие на комитета и да му предоставят необходимата информация за изпълнение на контролните му функции, а самият комитет информира за работата си надзорния съвет на банката и се отчита пред министъра на икономиката за дейността си поне веднъж годишно.


В съобщението не се споменават имената на членовете на сменените и новите членове на одитния комитет. За новите членове се казва само, че притежават богат международен опит и са утвърдени експерти в частния сектор у нас в сферите на задължителния контрол над кредитни институции и поддържането на прозрачна финансова отчетност.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  То не беше ,,надзорен съвет” то не беше ,,одитен комитет”...
  А бе я се стегнете и тези дето са раздавали парите на ,,наши хора” сега ги изправете да дават обяснения какви са ги вършили бе?

 2. 2 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  ,,В средата на месеца министър Петков обяви, че при 1.4 млрд. лв. капитал на държавата близо милиард са налети в 8 компании, от които четири може би са свързани индиректно с Делян Пеевски.”

  Той Делян не си ги е взел сам- НЯКОЙ СИ ,,ГО Е ПРИЧИНИЛ” ДА МУ ГИ ДАДЕ!!!

 3. 3 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 503 Весело

  Хммм... мисля, че този младеж Кирил Петков е доста енергичен и òправен, така, че скоро ще има уволнени, изхвърлени, а защо ли не и изправени пред съда другарчета, които ще трябва да дават обяснения, как, защо и на кого....
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 4. 4 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Смяната идва, след като надзорният съвет на държавната банка отказа да предостави подробна информация за раздадените от банката кредити.

  ясно

 5. 5 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Одитният и надзорният комитет са законово изискуеми органи за банките.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#4] от "kapitan_laino":

  Да криеш умишлено информация от Принципала плаче за уволнение!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 503 Любопитно

  До коментар [#3] от "робин от Крузо":

  Хммм... от оценките виждам, че има колеги, които завиждат и злобеят, че не са едни от собствениците на посочените осем фирми, които са получили средно по 120 милиона лева кредити (сумата бе някъде към 960 млн.) и за това се държат като дебили във Форума. Спокойно, нищо лошо не се е случило на вас, това което ще се случи касае някои от служителите на ББР и собствениците на фирми.
  В предишен коментар попитах реторично, какви ли обороти правят на година тези фирми, за да получат подобен кредит!
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 8. 8 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 947 Неутрално

  КАК ТАКА НЕ ОТКАЗВАШ????

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 9. 9 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Честно казано, едва ли ще се случи нещо особено, освен евентуално да се дигне малко пушилка и банката да престане да финансира тези компании за в бъдеще (то това не е малко де).

  Най-вероятно досегашните кредити, макар и гадни, ще се окаже, че са били дадени законно и едва ли ще могат да ги отменят. Може би биха могли да предприемат по-агресивна политика за събирането на задълженията, ако има висящи такива..

 10. 10 Профил на boyanv
  boyanv
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Каква част от кредита е върната от БТ - Благоевград, след като вече не съществува? С какво е обезпечен този кредит? Тези въпроси някой ще ги зададе ли? Или този кредит отива в графата отписани вземания?

  Μπόικο δεύτερη βουλγαρική δολοφόνος
 11. 11 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  По-скоро бай Ставри плаче за тях. Или те за него, объркАх се...

 12. 12 Профил на Ivaylo Konstantinov
  Ivaylo Konstantinov
  Рейтинг: 74 Неутрално

  Тук идва и съмнението дали въпросните фирми ще имат ресурс и оборот да върнат кредитите. Имам някои съмнения. Още повече, че отсега почна замазването кои са собствениците. А и като секнат подаръците от бюджета какво правим? А и Шишан няма навика да си връща кредитите. Справка КТБ, Лафка, ПИБ... Май ще има фалит и по една студена вода за населението.

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  До коментар [#4] от "kapitan_laino":Да криеш умишлено информация от Принципала плаче за уволнение!!!
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  А какво е да криеш кои е назначен в одитния комитет? Веднага се появява въпросът "Кой посочи Пеевски"

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 310 Весело

  Честно казано, едва ли ще се случи нещо особено, освен евентуално да се дигне малко пушилка и банката да престане да финансира тези компании за в бъдеще (то това не е малко де). Най-вероятно досегашните кредити, макар и гадни, ще се окаже, че са били дадени законно и едва ли ще могат да ги отменят. Може би биха могли да предприемат по-агресивна политика за събирането на задълженията, ако има висящи такива..
  —цитат от коментар 9 на IE B


  Въпросът е най-вече в следната насока - обезпеченост на кредитите! Защото е ясно, че те са нормални кредити, но ако е както при КТБ и ПИБ - с РЕАЛНА обезпеченост едва на 20%, а не с изкуствено надути оценки от страна на оценителите на банката, то реално събираемата сума, след като дружеството спре да плаща, е около 10-15% от сумата :):) Да се направи проверка на оценките на обезпеченията и също така да се отговори на въпросите защо са давани пари на дружества, на които НЕ Е ЯСЕН крайния собственик /т.е. не е деклариран някой като Марк Жирардели или Георгиус Георгиу!/, както и откъде са средствата на лицата, ужким номинални собственици на дружествата :):):) Освен това да се провери и за какво са изразходвани средствата също е интересно, защото там ще излезнат уникални глупости, като обяснения :):)
  В оценките на обезпеченията, липсата на прозрачност за произход на средствата и целевото разходване на кредитите се крие зайчето :):):)

 15. 15 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 310 Весело

  [quote#13:"Корки"][/quote]

  Хелоу гербиджа, знаеш ли разликата между одитен комитет и надзорен съвет, а? Едното е преди отпускането на кредита, а другото е след това. Та кое е по-важно за една кредитна институция, а? :):):) Т.е. от кого зависи отпускането на кредитите, от одиторите ли, а? Ей, гербиджа достига нечовешки низини в глупостите си, бре :):):)

 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  мавъра кога ще получи зрелищен арест от гешефтурата за престъпленията си?

  за какъв хикс ни е такъв срамен и безполезен орган като гешефтурата, очевадно действащ избирателно и под команда САМО срещу негербери?

 17. 17 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Аз не мога да разбера как е възможно на толкова много позиции да има хора които работят срещу държавата си - директно съдействат за кражби. Няма ли един -двама с някаква съвест и доблест. Ще излезе че е истина че има стотици хора на ключови места които са на издръжка от Пеевски и Борисов...

 18. 18 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 538 Весело

  До коментар [#12] от "Ivaylo Konstantinov":

  Много станаха студените води напоследък, бронхит хванахме.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 19. 19 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1657 Весело

  До коментар [#4] от "kapitan_laino":Да криеш умишлено информация от Принципала плаче за уволнение!!!
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  .......на........КИРЕТО.......!!!!!?????!!!!!.......възлагаме ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ......!!!!!...ИСТИНСКИ........ВИЗИОНЕР......!!!!.......дано да му стигне ВРЕМЕТО.......!!!!????!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 20. 20 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1621 Любопитно

  при 1.4 млрд. лв. капитал на държавата близо милиард са налети в 8 компании
  —цитат от коментар 0 на др Петков


  Др Петков отново е огелпил понятията. Банка не раздава собствен капитал като кредити, еле пък да го налива. В тоя случай не приема и депозити и се казва лихвар. ББР има 2,4 милярда депозити и 2,7 милярда кредити.
  Интересно що е толкоз голямо нивото на собствения капитал (половината от кредитите). Погледнах обаче брацката немска банка, откъдето сме преписвали - и там тъй : коравият основен капитал е 24,1% (при изискване на ецебето от 4,5%)
  https://www.kfw.de/KfW-Konzern/Newsroom/Aktuelles/Pressemitteilungen-Details_642752.html
  Явно такъв тип банки по устав са построени да раздават високорискови кредити и им треба голям дял собствен капитал за провизиране.

 21. 21 Профил на Bobby Simeonof
  Bobby Simeonof
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Просто се замислих за момент, ако това се случи в Китай например...

 22. 22 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Клиентите на ББР: 2 милиарда обществени поръчки и 123 милиона дълг към НАП https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159997794281189

  Търсачката открива и 15 фирми кредитополучатели на ББР сред отписаните 3 милиарда дългове през октомври 2020 г. Това означава, че само тогава НАП е отписала 25,5 милиона лева задължения на фирми с кредит в ББР. Има вероятност някои от тези фирми да са се издължили към ББР преди да задлъжнеят към НАП. Дали това е така трябва да каже проверката в държавната банка инициирана от министъра на на икономиката.

 23. 23 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Любопитно

  До коментар [#5] от "Chubachubs":

  Те като са толкова важни ОРГАНИ защо допуснаха подобни простотии?
  Не са ли били длъжни да упражняват контрол и някакъв елементарен надзор?...
  Или ще си я караме по схемата КТБ...???

 24. 24 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#17] от "Noname":

  Не ,,ще излезе”, ами направо си е ФАКТ!...

 25. 25 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Хотел на Халкидики, сянката на Пеевски… Кой стои зад заем от 115 милиона от ББР?
  https://bird.bg/mirragio-bbr-peevski-ultrastroy/

 26. 26 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#17] от "Noname":

  Все по-ясно е, че в огромната си част от назначените в различните администрации служители не са държавни, а Борисови, за съжаление. Членовете на този одитен комитет трябва да бъдат освободени от длъжност, но не и от отговорност. Едва след ревизия на дейността им и ако всичко, свързано с "процесите по финансово отчитане в банката, системите за вътрешен контрол и системите за управление на рисковете" се окаже законосъобразно, да ги освободят и от отговорност. Как така Надз. съвет, както и коментираният Одитен комитет на банката са допуснали "123 милиона лева задължения към НАП на фирми с кредити в Българската банка за развитие"?
  https://bird.bg/bbr-nap/

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 27. 27 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  До #3 робин от крузо Да трябва да бъдат изправени пред съда,но не "специализирания" съд с назначените Бойкови калинки,защото тези специализирани съд и прокуратура,трябва да бъдат закрити.

 28. 28 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  С паричният банков ресурс можеха толкова фирми да бъдат подпомогнати с цел да се запазят (а защо не и разкриват!!!) нови работни места.
  Ама галфона си е галфон- пачки, кюлчета, миски и плейметки...
  Тъпунгери! Тва е...

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  "надзорният съвет на държавната банка отказа да предостави подробна информация за раздадените от банката кредити. "
  На какво основание. Те да не са държава в държавата.

 30. 30 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#17] от "Noname":
  " Ще излезе че е истина че има стотици хора на ключови места които са на издръжка от Пеевски и Борисов..."

  Не са стотици. Хиляди са, а най-вероятно - десетки хиляди!

 31. 31 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#20] от "dosetliv":

  Приятел, ти къде си учил български език? И как ли си завършил това училище с този "правопис"?!

 32. 32 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#22] от "Наблюдател":

  Фирмите с кредити от ББР, за които има данни за вписани обезпечения в Търговския регистър и в Имотния регистър. Става дума за 739 фирми заложили имоти /виж тук/
  https://bird.bg/imoti/?v=bbr

 33. 33 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#22] от "Наблюдател":

  Фирми с кредити от ББР, за които има данни за вписани обезпечения в Търговския регистър: обезпечения с дялове имат 173 фирми /виж тук/.
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159975506841189

 34. 34 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  "Великолепната осморка". Фирмите с кредити за 1 милиард лева от #ББР. На Пеевски, Вълка, Домуса и Инса.
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159976138451189

 35. 35 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Всъщност се съобщава, че пътят Ботевград-Видин се прави със средства на изпълнителя, обаче вероятно парите са отпуснати от ББР. След това трябва държавата да плати и да се върне кредита, но може и да се пропусне.

 36. 36 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Никога не сме имали толкова готин министър!
  Джон Траволта!

 37. 37 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#13] от "Корки":

  Защо? До сега ясно ли беше кой е в одитния комитет. Ти знаеш ли кои са били в него до днес?

 38. 38 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1191 Весело


  "В съобщението не се споменават имената на членовете на сменените и новите членове на одитния комитет. За новите членове се казва само, че притежават богат международен опит и са утвърдени експерти в частния сектор у нас в сферите на задължителния контрол над кредитни институции и поддържането на прозрачна финансова отчетност."

  прозрачнос без граници!!!

 39. 39 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#38] от "bruno__dante":

  Вие досега бяхте супер прозрачни. Би ли ми припомнил имената са хората, които досега са били в комитета!

 40. 40 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#39] от "Smile":
  Стамен Янев
  Велина Бурска
  Живко Тодоров
  Ангелина Ангелова
  Николай Панайотов
  и т.н.

  други въпроси?

 41. 41 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  "Всички служителите на банката са длъжни да *у*казват* пълно съдействие на комитета"

  У-казвам и о-казвам имат различен смисъл.

  Иначе, браво на министъра, че е намерил начин да се справи с тази мина, заложена от ОПГ ЕРБеРЕБЯТАТА. И да знае, че това е минно поле.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 42. 42 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Съставът на одитния комитет на Българската банка за развитие (ББР) е сменен с решение на министъра на икономиката Кирил Петков ...
  ________________________________________________________________

  Да, за 50 дена, докато нормалното правителство ги смени, имали ли сме друго служебно правителство с такъв карусел на кадрите по висшия ешалон на държавните служители?

  Тези доста прекаляват!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK