Правителството вдига минималната заплата, пенсиите и майчинските в проектобюджета за догодина

Валери Белчев, министър на финансите

© Цветелина Белутова

Валери Белчев, министър на финансите* Статията е коригирана в 19.36 ч. в последното изречение на трети абзац (размерът на добавката към пенсията заради ковид кризата) след уточнение на точната сума от Министерството на финансите.


Част от параметрите на проектобюджета за 2022 г., в който се предлага "социална защита на населението", представи след заседанието на кабинета служебният финансов министър Валери Белчев. Той си постави за цел на 17 декември бюджетът да бъде внесен в Министерски съвет, като призова партиите в 47-ото Народно събрание да се обединят и да гласуват бюджета "такъв, какъвто е" до края на годината. По думите на Белчев проектобюджетът е направен без бъркане в политики, предвиждане на структурни промени, орязване на персонал и реформи. Белчев препоръча планирани реформи от редовно правителство да бъдат включени в евентуална актуализация. Той смята, че икономиката не е пострадала чак толкова много от COVID кризата, инфлацията се е засилила, но е в допустими граници.


По данните на Министерство на финансите над 750 хил. души работят на минималната заплата от 650 лева и затова в бюджета за 2022 г. е заложено увеличението ѝ на 710 лева.
Предложението за пенсиите е стойността им да бъде запазена на "настоящите нива". Сходен ангажимент по време на дискусиите за коалиционно правителство пое бившият финансов министър Асен Василев, който понастоящем е един от лидерите на "Продължаваме промяната". Според решение на 46-ия парламент от 25 декември пенсиите трябва да бъдат преизчислени, като коефициентът за година осигурителен стаж се увеличава от 1.2 до 1.35. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 300 лв. на 370 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, се увеличава от 1440 лв. до 1500 лв. Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148.71 лв. на 170 лв. през нов коефициент за осигурителния стаж. Това по думите на Белчев ще доведе до средно увеличение с 84 лева на човек. Той заяви, че се планира бонусът, въведен заради епидемията от COVID-19, който стигна 120 лева, да стане 60 лв. и да бъде запазен още поне шест месеца. (бел. ред. Първоначално в статията бяха цитирани думите на министъра, че размерът на добавката остава 120 лв. и след Нова година, но по-късно през деня пресцентърът на Министерството на финансите уточни, че вярната сума е 60 лв. , а от 1 юли всички пенсии ще бъдат осъвременени по златното швейцарско правило, както всяка година).


Друга планирана мярка е увеличение на месечните помощи за отглеждане на дете, както и прагът на получаване. Всеки със заплата до 510 лева ще има право на детски надбавки, които ще се увеличат с 20% - от 40 на 50 лева за едно дете и от 90 на 110 за две деца. Това според изчисленията ще засегне 120 хил. деца.


Паричното обезщетение за отглеждане на дете през втората година ще се запази на 650 лева. То бе увеличено 380 лева от 1 октомври, макар Белчев да го представи като предстоящо увеличение.


В понеделник (6 декември) започва разписването на Закона за държавния бюджет, което ще отнеме около седмица. На 13 декември започва обсъждане с всички бюджетни структури, общините и фискалния съвет. На 16 декември ще бъде свикан Националният съвет по тристранно сътрудничество, на 17 декември бюджетът трябва да бъде внесен в Министерския съвет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Ъхъ, планираме разходната част на бюджета - пък приходната - каквото стане. Все пак да не забравяме, че Решетников се самообяви за "социалния президент".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Любопитно

  Актуализацията на бюджета не трябва ли да се предложи от следващото правителство?!
  Та те още не са се разбрали за какви политики и на каква цена, ще прилагат.. но вече се предлага проект.
  Да не би вече всичко да е уговорено задкулисно при г-н Радев, а ние просто да гледаме театър ?!

 3. 3 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Заглавие: Правителството вдига (...), пенсиите и майчинските...

  В текста: Предложението за пенсиите е стойността им да бъде запазена на "настоящите нива".

  Дневник, дъното нещо?! От доста време го орете, ама изкопахте ли по-дълбоко от Марианската падина, или още по-дълбоко можете?!

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Мен ме интересува дали ДБ ще подпише, макар и с отвращение, новия максимален осигурителен доход, предлаган от ПП и БСП.
  Ама като се замисля, май пак ще я караме с бюджета на Радев, тези четири партии ще са по-лош вариант и от тройната коалиция.
  А и тогава имаше сериозен възход в икономиката, сега сме в криза.

 5. 5 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Разходите са готови, но на каква цена ще бъдат.. не е ясно все още.

  Хубаво са решили да отвържат кесията и да харчат "за народа", но силно се чудя дали 5-6 млрд нов дълг (както се спекулира) въобще ще им стигнат за поставените цели...

 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Най-належащата дейност и мерки на правителството трябва да са насочени към подкрепата на едва кретащия бизнес в момента. За да можеш да вдигнеш пенсии и майчински, преди това трябва някой да е работил и да е платил данъци. Добре им дойде инфлацията да вдига приходите от ДДС, ама бизнесите и хората имат все по-малко пари и ще спрат да плащат.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 859 Гневно

  Разходната част- чудесно!
  Приходната - трагично!
  Всяка седмица нови 500 000 000 дълг!
  Честито на всички, които ни натресоха пРезидента и неговите котки в чувал!!!
  Сметката ще я платим всички!!!

 8. 8 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  и защо избраха 60 а не 100 лв
  да не обидят олигархите коити ги финансираха
  Ако ще приемаме еврото сметан, че минималната работна заплата към момента трябва да е поне 1000 лв иначе удара ще е кофти.
  Но може като правителството на Софиянски да я удвоят - и странно че тогава не последва инфлация от това

 9. 9 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Я! най-накрая сме станали като белите държави и сме почнали да печатаме пари за социални разходи, само това с дигането на осиг прагове не го разбирам

 10. 10 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Да не би вече всичко да е уговорено задкулисно при г-н Радев, а ние просто да гледаме театър ?!
  —цитат от коментар 2 на The Polite Moose


  Ах не, не думай! Задкулисни уговорки и театър от български политици? Изключено!

 11. 11 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Голямото плюскане започна!

 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2587 Любопитно

  "инфлацията се е засилила, но е в допустими граници." - можеше и да са различни тези граници, но намесата или ненамесата още не е координирана в полза на народонаселението. Добро е предложението всякакви резерви по предложения бюджет да се осъществят с актуализацията му, още повече, че дотогава всяка от 4-те партии ще са си изяснили приоритетите и ползите от тях. За двете низвергнати ще остане малко за "доработване". Добре започват с намеренията, сякаш има импулс за нещо различно, освен мисленето!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Я! най-накрая сме станали като белите държави и сме почнали да печатаме пари за социални разходи, само това с дигането на осиг прагове не го разбирам
  —цитат от коментар 9 на avalanche


  Печатането на пари винаги излиза през носа на най-бедните. Подмятат им някакви хартийки набързо обезценени от инфлацията, докато активите на богатите повишават стойността си доста по-значително. И накрая, бедните още по-бедни, богатите още по-богати.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 14. 14 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Все си мислех, че новото (все още неизбранно) правителство ще внесе бюджета за 2022.

  Служебното правителство е с доста по-ограничени възможности, без дадена директна подкрепа от народа и същевременно дни преди края на "мандата си". Тоест по никакъв начин не гарантира как и от къде ще дойдат финансите за този бюджет, нито ще го управлява, нито нищо..

 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Добра идея !! Да се внесе нещо с числа , а новото правителство и парламент ще нанасят числа , съгласно управленската програма !

 16. 16 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Добра идея !! Да се внесе нещо с числа , а новото правителство и парламент ще нанасят числа , съгласно управленската програма !
  —цитат от коментар 15 на dejmos


  Ти явно обичаш да се подписваш на празни страници ?

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Инфлацията ще вземе всичко,което бюджетът даде.Още в началото на пандемията се разбра кое как ще стане-спиране на икономиката + раздаване на пари като "компенсация" = инфлация.

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#15] от "dejmos":

  Радев от сутрин до вечер...

 19. 19 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  "По данните на Министерство на финансите над 750 хил. души работят на минималната заплата от 650 лева"...
  Това са половината от работещите в България, т. е. 50%...
  В развитите страни на минимална заплата работят 5% от населението и това са предимно студенти, които вършат някаква работа и нямат трудов стаж.
  А в България се получава, че има цели отрасли където работещите просто работят на минимална заплата. Т. е. хора с умения, стаж и въпреки това работят на минимална заплата, защото българският работодател е решил, че това ще е възнаграждението...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 20. 20 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Скоро ще стане:
  50% - на минимална заплата,
  80% - на минимална пенсия.
  Осигурявал се на минималния праг, осигурявал се на два пъти минималния праг, няма никакво значение - вземаш минимална пенсия.
  И кой ще е луд да се осигурява над минимално допустимия доход?!?

 21. 21 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2608 Весело

  До коментар [#16] от "svetlio_rm":

  Празна страница ?? Къде това ?:)

 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2608 Весело

  До коментар [#17] от "Вячеслав Атанасов":

  А,..........за инфлацията е виновен Радев !:) Това го знем...

 23. 23 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Весело

  До коментар [#2] от "The Polite Moose":

  Случайно да забелязваш, че това не е актуализация на съществуващия, а проекто-бюджет за 2022 г.?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2608 Весело

  До коментар [#13] от "rumen_s":

  Къде се печатат пари ??? За САЩ ли говориш ?? :)) Там печатницата не е спирала..Въпрос с понижена трудност (все пак ГЕРБ) ...напечатаните огромни количества долари и евро имат ли отношение към инфлацията ??

 25. 25 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#15] от "dejmos":

  Това е все едно двайсетина деца да се съберат и да почнат да пишат писма на дядо Коледа (Асен) какви играчки искат. Преговорите бяха като някаква учителска оперативка в учителската стая, където загрижени лели говорят колко тебешира трябва да се купят за цялото училище, проявяващи ни най-малко интерес към същността на учебната програма.

 26. 26 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Актуализацията на бюджета не трябва ли да се предложи от следващото правителство?! Та те още не са се разбрали за какви политики и на каква цена, ще прилагат.. но вече се предлага проект.Да не би вече всичко да е уговорено задкулисно при г-н Радев, а ние просто да гледаме театър ?!
  —цитат от коментар 2 на The Polite Moose


  Питаш и сам си отговаряш.
  Щях да ти отговоря на първото изречение, ама гледам, че си отговорил сам.

  Всичките са в кюпа.

  Кой ще се изправи да каже какви ще са отрицателните последици от изкуствено повишаване на МРЗ? Има ли икономисти?
  Това означава повишаване на всички стоки и услуги.
  Всяко кафе, всеки куриер, всеки аспирин ще струва с 20% отгоре.

  Отделно, да притискаш минималната заплата към средната, това означава по-малко мотивация, концентрация, образование, подготовка при труд.
  Също, по-малко мотивация за най-общото човешко развитие, образование, квалификация, дисциплина.
  Т.е. опираме до фундаменталната приказка, социалистът казва "на теб каква заплата ти дават". Десният казва "а ти за каква заплата се пребори и поиска".

  Друго, това означава повече конкуренция при бизнесите, конкретно по-малките, които няма да могат да си позволят да дават заплати. Т.е. ФАЛИТИ!!!
  Ако имаш капанче, дето прави няколко хиляди оборот, ако заделиш с 2 хиляди отгоре за заплати, това може да ти е цялата печалбица, която си вадел. И то за някакъв несигурен период. И още неизплатил инвестициите, излизаш на минус.
  Но комунистите какво ги интересуват частници-кръвопийци.
  Всички работодатели по лагерите! Кулаци и врагове на Народа!

 27. 27 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Наистина е интересно дали ще направят подобен "компромис". Но не само те. ПП и ИТН също са говорили други неща. Не че е толкова голям проблем да плащаме още 70-80 лева за осигуровки, но въпросът е принципен. Най - лесно е да вземеш пари от средната класа, която е "на светло". Докато има сума народ на минимална заплата официално и няколко хиляди на ръка.

 28. 28 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Ъхъ, планираме разходната част на бюджета - пък приходната - каквото стане. Все пак да не забравяме, че Решетников се самообяви за "социалния президент".
  —цитат от коментар 1 на majorman


  Точно така! Насам народе, лапай до пръсване! Готви ни се гръцкият сценарий! После да няма „Не чух, не разбрах“ и прочие? Остава само да си внесем и министър Фалиракис, че да рахатясаме!

 29. 29 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#17] от "Вячеслав Атанасов":А,..........за инфлацията е виновен Радев !:) Това го знем...
  —цитат от коментар 22 на dejmos


  Не казвам това.Не говоря за виновни.Навсякъде се работеше по този начин,не само у нас.

 30. 30 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 478 Неутрално

  [quote#13:"rumen_s"][/quote]

  Е сега Маркс ли ще си цитираме? :)

 31. 31 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  [quote#13:"rumen_s"][/quote]

  Абсолютно вярно!
  Инфлацията е като един ДДС.
  Повсеместна!
  Ако имаш активи за 20-30к, вероятно е да са ти кеш.
  Ако имаш активи за 2-3 млн, вероятно е да са в недвижимости, акции и тн. Поне едно 95%

  Отделно, на по-богатите се дават много повече и по-нисколихвени заеми. Които също носят плюс при инфлация.

  Не съм сигурен дали ще е особена печалба и за по-богатите, защото по-бедни хора означава по-малко потребление, по-малко бизнес, по-малко социално щастие.

  Кой ще наема апартаменти, кой ще купува коли, кой ще ходи по екзкурзии, самолети, хотели.
  Или като през 90те, целият бизнес ще е да отвориш кафене, защото всички имат пари само за по 1 кафе с кола.

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  А ГЕРБ ще подпише ли? Нали Борисов каза, че ще подкрепя новото правителство! :-)

 33. 33 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#27] от "4okuto":

  Точно тук е разковничето.
  750 х. лъжат, че са на минимална работна заплата.
  И понеже държавата се прави, че е така, предпочита да т.ги вземе от теб, който не лъжеш.
  А после, като дойде време и ти да вземаш пенсия, ще ти каже - ми сори, няма пари.
  Нищо, че си внасял максималното.

 34. 34 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#13] от "rumen_s":


  И накрая, бедните още по-бедни, богатите още по-богати.
  —цитат от коментар 13 на rumen_s


  Е сега Маркс ли ще си цитираме? :)

 35. 35 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1401 Весело

  "По данните на Министерство на финансите над 750 хил. души работят на минималната заплата от 650 лева"...Това са половината от работещите в България, т. е. 50%...В развитите страни на минимална заплата работят 5% от населението и това са предимно студенти, които вършат някаква работа и нямат трудов стаж.А в България се получава, че има цели отрасли където работещите просто работят на минимална заплата. Т. е. хора с умения, стаж и въпреки това работят на минимална заплата, защото българският работодател е решил, че това ще е възнаграждението...
  —цитат от коментар 19 на anonimnii


  Или крият данъци и с повишаването на МРЗ искат да ги изкарат на светло.
  У нас икономическите закони са обратни ...
  :)

 36. 36 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  Разходите са готови, но на каква цена ще бъдат.. не е ясно все още.Хубаво са решили да отвържат кесията и да харчат "за народа", но силно се чудя дали 5-6 млрд нов дълг (както се спекулира) въобще ще им стигнат за поставените цели...
  —цитат от коментар 5 на svetlio_rm


  Ама ти майтап ли си правиш? Щели да вземат „5-6 млрд нов дълг“? Ами че те досега взеха 3,8 милиарда лв. дълг само за последните два месеца и само на вътрешния пазар! Ами като почнем и на външния, а? Та тези „5-6 млрд нов дълг“ няма да стигнат доникъде! Ти как мислиш, че всичките за народеца ли ще бъдат? М?

 37. 37 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#32] от "vassilun":

  Нищо чудно да подпише, те сега играят к@рвенската. Потърпевшите естествено са тези, които плащат сметката, т.е. работещите на реални заплати българи.

 38. 38 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1401 Весело

  До коментар [#13] от "rumen_s":


  И накрая, бедните още по-бедни, богатите още по-богати.

  —цитат от коментар 13 на rumen_s


  Е сега Маркс ли ще си цитираме? :)
  —цитат от коментар 34 на avalanche


  Мисля, че това идва от Библията. Но не съм я чел и не съм 100% сигурен.

 39. 39 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 603 Неутрално

  [quote#36:"Santos"][/quote]

  5-6 за първите 6 месеца..
  Все пак от сега планират ревизия на бюджета през Юли...

 40. 40 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1466 Разстроено

  Всъщност вдигането на МРЗ се явява вдигане на данъците за една част от бизнеса. Защото реално хората им работят на съвсем друга сума, а се водят на МРЗ. Така че, с вдигането на МРЗ просто се увеличава приходната част на бюджета. Естествено няма и ред Държавата да почне да внася реално осигуровки и здравно на държавните служители, дори и без да им ги удържа. Да почне да внася истинските осигуровки на полицаи и военни, за да може да се види кое министерство и агенция колко всъщност “струва” на държавата и от там да се правят реформи. Изобщо идеи ала соц, всичко на калпак, без реален принос и методът “който най-много лъже е най-добре”.

 41. 41 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1401 Весело

  Всъщност вдигането на МРЗ се явява вдигане на данъците за една част от бизнеса. Защото реално хората им работят на съвсем друга сума, а се водят на МРЗ. Така че, с вдигането на МРЗ просто се увеличава приходната част на бюджета. Естествено няма и ред Държавата да почне да внася реално осигуровки и здравно на държавните служители, дори и без да им ги удържа. Да почне да внася истинските осигуровки на полицаи и военни, за да може да се види кое министерство и агенция колко всъщност “струва” на държавата и от там да се правят реформи. Изобщо идеи ала соц, всичко на калпак, без реален принос и методът “който най-много лъже е най-добре”.
  —цитат от коментар 40 на stoiank


  Така е, дори и фиктивно, държавата трябва да внася осигуровки за държавните служби, за да се гледа кое къде отива и по колко. Винаги отчетност!
  "Безплатното" здравеопазване също трябва да се пресмята и да се знае за ВСЯКО нещо колко и какво струва на държавата.
  Преди няколко дни един ром си удари с тесла пръстите на едната ръка и ги потроши всичките, събирайки старо желязо. Оперираха го по спешност в Пирогов, разбира се безплатно. Няма лошо да има безплатно здравеопазване, но е важно да се знае колко е платила държавата за тая операция. И да има обществено информиране.

 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#13] от "rumen_s":

  Ако сте забравил, да Ви припомня, че сме във валутен борд и НЕ можем да печатаме пари!

 43. 43 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1834 Разстроено

  Егати...
  Да му мисли тоя, който ще наследи сегашните "победители"!

  Fu*k Your Opinion
 44. 44 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Колкото и да е лош този бюджет, не може да бъде чак толкова лош, че да върне герп-пкп във властта!

  Бюджет ще има и увеличения ще има - на заплати, на пенсии, на потребителски стоки, на всичко!
  Така е било винаги, така ще бъде и за напред!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 45. 45 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Няма как да не ги вдигнат при тази инфлация.
  Обаче се съмнявам това повишение да помогне.

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#14] от "svetlio_rm":

  Разбира се, че новото правителство ще внесе бюджета! Служебното и да иска не може, защото няма къде да го внесе - няма парламент! Служебното правителство се опитва да ускори работата на редовното такова, като подготви проект за бюджет.

 47. 46 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  ...Да не би вече всичко да е уговорено задкулисно при г-н Радев, а ние просто да гледаме театър ?!
  —цитат от коментар 2 на The Polite Moose


  Не може да има задкулисни уговорки с Радевите, щом там е Демократична България!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 48. 48 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#42] от "vassilun":


  Ако сте забравил, да Ви припомня, че сме във валутен борд и НЕ можем да печатаме пари!
  —цитат от коментар 42 на vassilun


  Трябва да ни отнемат правото не само да печатаме, а и да разпределяме пари!

  Fu*k Your Opinion
 49. 49 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#18] от "НеКой":

  Що? Нещо ти е мъчно ли? Като не искаш да гледаш Радев, пускаш си СевдаТВ и продължаваш да си гледаш Бойко. Сваляй си клипове от джипката. ;)

  Бивш tww09306483.
 50. 50 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Хубаво е да има балансиран преход без сътресения. Одобрявам този подход.
  Валери Белчев е добър човек и добър финансист.
  Единствената ми забележка е да прави разлика между "цифри" и "числа".

 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#42] от "vassilun":

  Бордът изигра своята роля. Вече започва да пречи. Трябваше да сме приели еврото, преди поне 5-6 години... Ама откъде толкова акъл у Борисов?

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  От тези 60 лв увеличение до работника ще стигнат максимум 30 лв след данъка.

 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#44] от "Рим":

  Гладен ГЕРБ-ер, бял кон сънува...! ;)

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#43] от "vova.josei_ki":

  "Да му мисли този, който ще наследи сегашните "победители"!"

  Спокойно! Няма да ги наследи Борисов! Пък и на него мисленето не му е силна страна! Също като на феновете Му!

 55. 55 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#48] от "vova.josei_ki":

  "Трябва да ни отнемат правото не само да печатаме, а и да разпределяме пари!"

  След изборите това право бе отнето от ГЕРБ!

 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#54] от "vassilun":

  Хе-хе...! ГЕРБ-ерите изпаднаха от властта и тутакси започнаха да обрисуват бъдещето като един страшен апокалипсис. Не е лесна и тяхната...

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  [quote#13:"rumen_s"][/quote]

  Идеята е не да те захранват,ако си от най-нисък социален слой ,съответно работа ,а да те върнат на село. Да си изкараш сам храната от двора и нивата. Даже и топлото да си набереш.

 58. 58 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2608 Весело

  До коментар [#25] от "irobot":

  Експерт по водене на преговори !:)) Всичко могат да поискат - нали се прави програма за 4 години !! Ако се отбият от държавата всички ГЕРБ калинки (които са по природа крадливи) - пари ще има !

 59. 59 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1541 Неутрално  От тези 60 лв увеличение до работника ще стигнат максимум 30 лв след данъка.
  —цитат от коментар 52 на log_on


  Абсолютно вярно.
  В някои места и по-зле. Много работодатели удържат цялата осигурителна сума от работника.
  Затова и голяма част от получаващите МРЗ не се радват на повишението, защото знаят, че удръжките им нарастват с по-висок дял и реално няма да усетят нищо.
  А, инфлацията си тече.

 60. 60 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#51] от "Petleshev":

  Бордът трябва да стои до приемането ва еврото!

 61. 61 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#38] от "Тангра":
  "И накрая, бедните още по-бедни, богатите още по-богати."
  "Е сега Маркс ли ще си цитираме? :)
  —цитат от коментар 34 на avalanche

  "Енгелс се хваща на работа, за да издържа Маркс и семейството му."

 62. 62 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#31] от "Тангра":

  сега народа има пари за 'партамент, за това сторят много 'партаменти.
  може да е с 8.5 м спалня, с 1-2 колони в хола, ма си е 'патамент.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 63. 63 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Пропуска се пикантната част на новината. Това е ъпъркът на радевите служебни. Тичане пред вятъра, ритане по кокалчетата и направо наколентчване на преговарящите в мола. Защото май имаха консенсус бюджетът да се приеме към края на януари и да карат с 1/12 месечно.Обаче големият шеф ги сръчка.

 64. 64 Профил на HD
  HD
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Лоши мерки. Само се харчат пари напразно. Повишаването на минималните пенсии и заплати е необоснован подарък за хора, които са работили мърляво, неефективно, крили са доходи, неплащали данъци. Това действие е директен призив към хората, казвайки "бъдете селски хитреци, андрешковци, мошеници".
  А помощите за деца са неефективни, защото след като завършат образованието си тук, способните от тях напускат татковината и тук остава плявата, която най-много може да направи кариера в някоя партия на лицемери и некадърници.

 65. 65 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1834 Весело

  До коментар [#54] от "vassilun":


  Също като на феновете Му!
  —цитат от коментар 54 на vassilun


  Ха-ха!
  Аз съм голям фен на Боко!
  Много ще ми хареса в раиран костюм!

  Fu*k Your Opinion
 66. 66 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Белчев да си сяда на задника и да кротува. Това ще предлага онова ще предлага. И пак всичко от същото, като бюджетите на Ананиев само че с увечеличени числа. С бюджета трябва да се правят структурните реформи. Да се дава там където са приоритетите на новото правителство и чрез него да се изрежат всички кърлежи. Реформирането трябва да започне веднага от новото правителство , а най -важният инструмент е бюджета. За какво бяха тия програми, договорености и коалиционни споразумения когато тоя иска да ги постави пред свършен факт.

 67. 67 Профил на pox321090956
  pox321090956
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До коментар [#64] от "Hristo Daskalov":

  Хаха, още ли го вярвате този мит, че емигрантите са най-умните и най-красивите и всички останали са "плява", проповядван, за да може самите емигранти да се чувстват по-добре за себе си? Личи си че нямаш много връзка с външния свят. Процента качество/плява си е като цяло константен и навън и вътре.

 68. 68 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Пропуска се пикантната част на новината. Това е ъпъркът на радевите служебни. Тичане пред вятъра, ритане по кокалчетата и направо наколентчване на преговарящите в мола. Защото май имаха консенсус бюджетът да се приеме към края на януари и да карат с 1/12 месечно.Обаче големият шеф ги сръчка.
  —цитат от коментар 63 на nik_77.


  Не могат с 1/12, оказа се. Могат с приходите за месеца, но не повече от 1/12 :))
  Което рязко ограничава възможностите за харчене.

 69. 69 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Мдааа, "гръцкия финансов път"..... пари с лопатата на пенсионери и неработещи...... дълг върху дълг, фалит на държавата и...... нас няма кой да ни спаси, още догодина ще ни изхвърлят от чакалнята на еврото. След 3 г да здраствует руската рубла!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 70. 70 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  "По данните на Министерство на финансите над 750 хил. души работят на минималната заплата от 650 лева"
  —цитат от коментар 19 на anonimnii


  На толкова ги осигуряват. Реално общаци под 800 лева чисто не можеш да намериш.

 71. 71 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1773 Весело

  До коментар [#66] от "dorn":

  Явно ти се губят доста знания. По закон проект за бюджет трябва да бъде внесен. А дали ще се приеме, дали ще го обърнат наопъки е друг въпрос далеч във времето!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 72. 72 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1580 Любопитно

  В статията пише , цитирам """'Предложението за пенсиите е стойността им да бъде запазена на "настоящите нива". """""" А в заглавието пише """""Правителството вдига минималната заплата, пенсиите и т.н""""""'

 73. 73 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Беше време да се внесе такова предложение. Дано и да се реализира.

 74. 74 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Това по думите на Белчев ще доведе до средно увеличение на пенсиите с 84 лева на човек. Браво , забогатяха българските пенсионери с тея 42 евро средно, особенно след шоковата инфлация която вече се усеща ........ Кви бастуни ще ядат политиците скоро , само да дойдат януарските сметки .....

 75. 75 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#11] от "balkantourist"

  Ааа , не! Голямото крадене е спряно и , о чудо, държавата има пари!
  Даже с по-бързи темпове трябва са се увеличават доходите за да догонят инфлацията поне.
  От следващата година се надявам да започне плавното , но постоянно увеличаване на трудовите доходи.

  Както съм казвал и преди- държавата не е бедна ,а много се краде.

 76. 76 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#1] от "majorman":

  Е, вдигат и данъците на работещите в IT сектора. Към 100 000 души.

 77. 77 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Неутрално

  [quote#70:"courage.tcd"][/quote]

  Общак за 800 лв ?! Къде ги намирате ?
  Под 60 лв на ден за общак, след данъци, от години не съм виждал.

 78. 78 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Заглавие: Правителството вдига (...), пенсиите и майчинските...В текста: Предложението за пенсиите е стойността им да бъде запазена на "настоящите нива". Дневник, дъното нещо?! От доста време го орете, ама изкопахте ли по-дълбоко от Марианската падина, или още по-дълбоко можете?!
  —цитат от коментар 3 на Green Day


  Сега получаваш пенсия + подарък. Ще ти вдигнат пенсията с размера на подаръка. Какво точно не разбра?

 79. 79 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#77] от "The Polite Moose":

  верно ли ве.общаците в софето от пазарджишко са по 40 левчета кви данъците те гонат

 80. 80 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Първан Симеонов... 😊!

  agent
 81. 81 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Не съм ваксиниран ама агитирам близките си да се ваксинират!

  agent
 82. 82 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#77] от "The Polite Moose":верно ли ве.общаците в софето от пазарджишко са по 40 левчета кви данъците те гонат
  —цитат от коментар 79 на uej03527584


  Докарайте ги до 'софето', плащайте им квартира за 20тина дена, после ми кажете пак колко чисто ви е излязло на ден.

 83. 83 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#82] от "The Polite Moose":

  ти си ного зле ве кви квартири.секи ден ги карат с коли до бояна и после обратно.пхахахахахааааааааа 40 левчета са

 84. 84 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Най-належащата дейност и мерки на правителството трябва да са насочени към подкрепата на едва кретащия бизнес в момента. За да можеш да вдигнеш пенсии и майчински, преди това трябва някой да е работил и да е платил данъци. Добре им дойде инфлацията да вдига приходите от ДДС, ама бизнесите и хората имат все по-малко пари и ще спрат да плащат.
  —цитат от коментар 6 на rumen_s


  това не е съвсем вярно! ресторанти правят пари от нищоправене, пари, взети от данъкоплатеца или със заем. тежко е за тях, да, но да измислят как да са от полза на обществото, иначе за какво са ни?

 85. 85 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  [quote#70:"courage.tcd"]
  —цитат от коментар 77 на The Polite Moose
  Общак за 800 лв ?! Къде ги намирате ?Под 60 лв на ден за общак, след данъци, от години не съм виждал.[/quote]

  Осигуровки на пълна работна заплата, качествено работно облекло и ЛПС, осигурен транспорт и храна и се навиват все още хората. Не говоря за София, де.

 86. 86 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 450 Гневно

  В коментара си за Новият бюджет,тоя министър каза ,че си направил труда да види колко хора са на МРЗ!?
  Бих го посъветвал,ДА ВИДИ И КОЛКО ХОРА СА НА МНОГО БЛИЗКИ НИВА ДО МРЗ,БИХ ГО ПОСЪВЕТВАЛ И ДА ВИДИ КОЛКО ХОРА ПОЛУЧАВАТ МРЗ И ЕДНОВРЕМЕНО С ТОВА И ПЕНСИЯ,БИХ ГО ПОСЪВЕТВАЛ ДА ИЗЧИСЛИ СУМАТА СЛЕД ОБЛАГАНЕ НА МРЗ!ЯНЕВ ,РАДЕВ-КЪДЕ ГИ НАМИРАТЕ ТИЯ КОРИФЕЙ КАТО ТОЗИ И БОЗУКОВ КОИТО ДА ОЛИЦИТВОРЯТ ПРОМЯНАТА В ПОДМЯНА...!

 87. 87 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Любопитно

  нали почтените се даговориха за редомно правителство....🤔

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 88. 88 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#24] от "dejmos":"...въпрос с понижена трудност (все пак ГЕРБ) ...напечатаните огромни количества долари и евро имат ли отношение към инфлацията ??.."
  Явно лилявяшката еуфория е велика сила - дори прави ГЕРБ да печата долари!!
  Ех лилявяци малоумни, затова сега с БСП в прегръдка и напред към комунизма - там да печатате рубли на воля! Той Румен Гечев знае как.

 89. 89 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 756 Весело

  До коментар [#46] от "Рим":

  римчо я обясни защо радко предлага раздаване на пари, след като ици и ген. насо ще участват в редовно правителство.😁

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 90. 90 Профил на Георги Борисов
  Георги Борисов
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Кога най-после ще разберете, че "капитализъм" и всички думички започващи с корена "соц" са вазимоизключващи?

 91. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  И колко заеми ще трябват за тези мерки? Освен ако не извадят на бял цвят сивия сектор.

 92. 92 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  "над 750 хил. души работят на минималната заплата от 650 лева"

  Като на фона на това сложиш и около 1 милион незаети в държавата (да се разбира хора, които не работят, защото безработицата отчита само тези дето са безработни до 1 година а след това вече не ги брои безработни), и като се вземе предвид че още поне 1, 5 милиона получават под 1 000 лв, смятайте какъв стандарт на живот имаме в държавата. Интересно ми е колко е медианната заплата в страната или не е удобно да я споменаваме и затова се крием зад някаква средна без да споменаваме, че повече от 80 процента от хората получават под средната.

 93. 93 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  "Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148.71 лв. на 170 лв"

  Тия пари през зимата не стигат дори за ток, вода и парно. Що не се опита някой от министрите да живее с толкова на месец.

 94. 94 Профил на Тодор Димитров
  Тодор Димитров
  Рейтинг: 211 Неутрално

  До коментар [#57] от "log_on":

  А според Вас, кое е по-полезно за обществото ни, Да ви отпуска държавата помощи или да не ви създава пречки, сам да си изкарвате прехраната?

 95. 95 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Кога най-после ще разберете, че "капитализъм" и всички думички започващи с корена "соц" са вазимоизключващи?
  —цитат от коментар 90 на Георги Борисов


  Трябва ли непременно "соц" да означава хрантутене на тарикати и измекяри?

 96. 96 Профил на Тодор Димитров
  Тодор Димитров
  Рейтинг: 211 Неутрално

  До коментар [#79] от "uej03527584":

  Тогава повече да не твърдите че в София живота е по-скъп. В провинцията 40 лева искат за един-два часа работа на общак.

 97. 97 Профил на Тодор Димитров
  Тодор Димитров
  Рейтинг: 211 Неутрално

  До коментар [#93] от "Billy Pilgrim":

  Тук положението не е черно и бяло. Познавам няколко души, които през годините са им минали толкова пари през ръцете, а сега са на такава пенсия, защото не са мислили за осигуряване на старините си. Други пък са се подсигурили, но по закон излиза че нямат нищо и имат право на такава пенсия. Освен това минаха вече 32 години от началото на "Прехода", и има хора, основно от циганите, които от тогава нямат и ден официален трудов стаж, е вече попадат във възрастовата граница, за да получават такава пенсия.

 98. 98 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#79] от "uej03527584":Тогава повече да не твърдите че в София живота е по-скъп. В провинцията 40 лева искат за един-два часа работа на общак.
  —цитат от коментар 96 на Тодор Димитров


  Е той мое да иска, ма кой ша му ги даде не знам 40 лева на час е ба го у мангала

 99. 99 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 644 Неутрално

  В пенсинерските вестници пише, че януари пенсията ще бъде навалена с 35 лева.
  Колко е верно ще се разбере януари.
  Пък от февруари щяла да пада манна небесна върху пенсионерите.

 100. 100 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#93] от "Billy Pilgrim":Тук положението не е черно и бяло. Познавам няколко души, които през годините са им минали толкова пари през ръцете, а сега са на такава пенсия, защото не са мислили за осигуряване на старините си. Други пък са се подсигурили, но по закон излиза че нямат нищо и имат право на такава пенсия. Освен това минаха вече 32 години от началото на "Прехода", и има хора, основно от циганите, които от тогава нямат и ден официален трудов стаж, е вече попадат във възрастовата граница, за да получават такава пенсия.
  —цитат от коментар 97 на Тодор Димитров


  Точно така е. Здрави и прави хора на пенсионна възраст без един ден официален трудов стаж. Е колко да взимат?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK