Правителството вдига минималната заплата, пенсиите и майчинските в проектобюджета за догодина

Валери Белчев, министър на финансите

© Цветелина Белутова

Валери Белчев, министър на финансите* Статията е коригирана в 19.36 ч. в последното изречение на трети абзац (размерът на добавката към пенсията заради ковид кризата) след уточнение на точната сума от Министерството на финансите.


Част от параметрите на проектобюджета за 2022 г., в който се предлага "социална защита на населението", представи след заседанието на кабинета служебният финансов министър Валери Белчев. Той си постави за цел на 17 декември бюджетът да бъде внесен в Министерски съвет, като призова партиите в 47-ото Народно събрание да се обединят и да гласуват бюджета "такъв, какъвто е" до края на годината. По думите на Белчев проектобюджетът е направен без бъркане в политики, предвиждане на структурни промени, орязване на персонал и реформи. Белчев препоръча планирани реформи от редовно правителство да бъдат включени в евентуална актуализация. Той смята, че икономиката не е пострадала чак толкова много от COVID кризата, инфлацията се е засилила, но е в допустими граници.


По данните на Министерство на финансите над 750 хил. души работят на минималната заплата от 650 лева и затова в бюджета за 2022 г. е заложено увеличението ѝ на 710 лева.
Предложението за пенсиите е стойността им да бъде запазена на "настоящите нива". Сходен ангажимент по време на дискусиите за коалиционно правителство пое бившият финансов министър Асен Василев, който понастоящем е един от лидерите на "Продължаваме промяната". Според решение на 46-ия парламент от 25 декември пенсиите трябва да бъдат преизчислени, като коефициентът за година осигурителен стаж се увеличава от 1.2 до 1.35. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 300 лв. на 370 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, се увеличава от 1440 лв. до 1500 лв. Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148.71 лв. на 170 лв. през нов коефициент за осигурителния стаж. Това по думите на Белчев ще доведе до средно увеличение с 84 лева на човек. Той заяви, че се планира бонусът, въведен заради епидемията от COVID-19, който стигна 120 лева, да стане 60 лв. и да бъде запазен още поне шест месеца. (бел. ред. Първоначално в статията бяха цитирани думите на министъра, че размерът на добавката остава 120 лв. и след Нова година, но по-късно през деня пресцентърът на Министерството на финансите уточни, че вярната сума е 60 лв. , а от 1 юли всички пенсии ще бъдат осъвременени по златното швейцарско правило, както всяка година).


Друга планирана мярка е увеличение на месечните помощи за отглеждане на дете, както и прагът на получаване. Всеки със заплата до 510 лева ще има право на детски надбавки, които ще се увеличат с 20% - от 40 на 50 лева за едно дете и от 90 на 110 за две деца. Това според изчисленията ще засегне 120 хил. деца.


Паричното обезщетение за отглеждане на дете през втората година ще се запази на 650 лева. То бе увеличено 380 лева от 1 октомври, макар Белчев да го представи като предстоящо увеличение.


В понеделник (6 декември) започва разписването на Закона за държавния бюджет, което ще отнеме около седмица. На 13 декември започва обсъждане с всички бюджетни структури, общините и фискалния съвет. На 16 декември ще бъде свикан Националният съвет по тристранно сътрудничество, на 17 декември бюджетът трябва да бъде внесен в Министерския съвет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK