Боян Рашев: Инвестиции в суровини и енергия. Как да спечелим от впечатляващите ръстове в сектора

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Боян Рашев

Боян РашевАвтор: Боян Рашев


Боян Рашев е водещ експерт в управлението на енергията, ресурсите и околната среда. Той е създател и управляващ партньор в denkstatt, най-опитната консултантска компания в България по въпросите на ESG, декарбонизация, доклади и оценки на въздействието, кръгова икономика. Боян Рашев е консултант на "Експат Асет Мениджмънт" при структурирането на инвестиционни портфейли, насочени към областите на неговата експертиза - инвестиции в сферата на енергията, суровините и металите. Повече може да прочетете тук.


2021 г. беше изключително успешна за пазарите за суровини. S&P Goldman Sachs Commodity Index (GSCI), който отчита движението на цените на цялата кошница на глобално ниво, завърши с ръст 37%, което ги нарежда сред най-успешните активи на годината. По-детайлен поглед обаче показва изключително интересни резултати и перспективи за следващата година.


1. Изкопаемите горива се завръщат, а въглищата са на абсолютния връх
Малко хора са очаквали точно въглищата, най-мразеният от екоактивистите, заклеймяван от политиците и избягван от инвеститорите актив в последното десетилетие, да оглавят класацията с годишен ръст на цените почти 161% през 2021 г. През октомври видяхме исторически рекорди от над $280/тон, а днес се въртят около $220/тон.


Нефтът, най-важният енергиен ресурс на планетата, отчита ръст 55% за миналата година. Като и през януари 2022 г. не се забавя - вече сме на нива $88 за барел, каквито помним от бума през далечната 2014 г.


Природният газ на американския хъб отчете "само" 47% ръст за годината, с което зае трето място. Това обаче не отразява умопомрачителните цени на регионалните пазари в Азия и Европа. Търговията на Стария континент например отчете скок от 20 до над 180 евро/MWh (през октомври), който доведе до енергийна криза. Днешните цени от 75-80 евро/MWh си остават изключително високи.


Макар и много по-малък като пазар, ръст около 50% отчете и цената на урановата руда. Това се дължи основно на надеждите за ренесанс на ядрената енергетика, които са свързани и с евентуалното й поставяне в Таксономията за устойчиви инвестиции на Европейския съюз.


Обещанията за "зелен рестарт" след пандемията може и да са звучали добре в ушите на избирателите, но за специалистите от сектора изненада няма. Възстановяването е свързано с огромен скок на енергийното потребление, а предлагане няма откъде да дойде, при положение че инвестициите в нов добив са много ниски вече доста години, а проектите се сблъскват с все повече политическа съпротива.


Компаниите, които добиват, преработват и транспортират изкопаеми горива, регистрираха рекордни ръстове в приходите, печалбите и пазарната капитализация. Оказа се, че Devon Energy, средно голяма американска нефто- и газодобивна компания, реализира най-големия ръст (180%) в рамките на S&P 500. Някои от по-малките играчи в сектора направиха по над 500% и нищо не може да спре възходящия им тренд.


През 2022 г. очаквам цените на въглищата и газа малко да се успокоят, но нефтът ще продължи да расте, защото потреблението ще достигне нови исторически рекорди, а страните от ОПЕК+ не са в състояние да увеличат добива съществено. $100 на барел вече изглежда много вероятна цена.


Оптимист съм за целия сектор и планирам да запази и дори за увеличава позициите си. При такива ценови нива компаниите ще реализират все по-големи печалби, а пазарите точно това ще търсят в условията на растяща инфлация.


2. Базовите метали отнеха короната на благородните


Тенденцията за ръст на цените на метали от 2020 г. продължи и през 2021 г. Разликата е, че големите печеливши този път се оказаха базовите метали - алуминий (+42%), цинк (+32%), никел (+26%), мед (+26%), олово (+18%), отчетоха втора година на отлични резултати. Всеки метал си има собствена история, но като цяло основните двигатели на цените им бяха икономическото възстановяване, енергийният преход към електрификация, слабото предлагане и рекордните енергийни разходи за производство.


Желязната руда направи резки движения нагоре (с исторически рекорд над $220/тон) и надолу. Шокиращи резултати отчитат някои по-специфични метали с ограничен пазар като литий (+800%), калай (+100%), кобалт (+150%), редкоземни елементи (+100%), магнезий (+300%). Положението с търсенето и доставките при тях е кризисно - добивът по никакъв начин не може да задоволи експлозивния ръст на търсенето, който идва от огромните инвестиции и субсидии в зелени технологии.


През 2021 г. добре работещите минни компании буквално печатаха и разпределяха пари. Ръстове в пазарната капитализация отчетоха най-вече специалистите в добива на мед, алуминий, литий, редкоземни елементи. Сред най-големите диверсифицирани минни компании изпъкват резултатите на Glencore с техния уникален микс от експозиции към мед, никел, цинк, кобалт и въглища, който ще им донесе рекордни печалби през 2022 г.


За сметка на това благородните метали отчитат отстъпление от рекордите от 2020 г., като особено засегната беше платиновата група, които се използват най-вече в катализатори на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Инфлацията обаче вероятно ще ги подкрепи през 2022 г., като това е важно особено силно за златото и среброто.


Не смятам, че нещо много съществено ще се измени в пазарите на метали и през 2022 г. - добивите просто не насмогват на търсенето, а последното ще расте. Инфлацията вероятно също ще ги подкрепи, като това е важно особено за златото и среброто.


Боян Рашев: Инвестиции в суровини и енергия. Как да спечелим от впечатляващите ръстове в сектора


Източник: Bloomberg and US Global Research


3. Поскъпването на храните се превръща в заплаха за живота в бедните страни


Основните храни на планетата отчетоха значими ръстове на цените - около 23% за царевицата и 20% за пшеницата. Това не е ново, а продължение на тенденция, която виждаме от далечната 2017 г. Рекордите в цените на газа, енергията и торовете ще продължат да тласкат нагоре цените на храните и през 2022 г. Добивът на калиеви и фосфорни торове със сигурност ще печели. В един момент това ще има непредвидими последствия, особено в Третия свят. Не познавам добре този пазар, за да го коментирам в детайли.


В заключение смятам, че 2022 г. ще бъде поредната успешна за основните суровини и компаниите, които ги добиват. Разбира се, някои компании ще бъдат много по-успешни от други, като очаквам все по-големи инвестиции в търсене, проучване и разработване на нови находища. От това много ще спечелят и обслужващите сектори - сондьори, транспорт, инженерингови услуги.


Как можем да спечелим от това поскъпване?


Повечето хора биха си казали - какво мога да направя аз с информацията, че нефтът, въглищата или медта ще поскъпват? Всъщност всеки човек, който търси доходност за спестяванията си, може лесно да се възползва от тенденциите в сектора чрез инвестиции във финансови инструменти, чиято цена е тясно корелирана с движението на съответните активи и ресурси. Това е основната концепция, залегнала в портфолиото, което имам при "Експат".


На световните борси има голямо разнообразие от борсово търгувани фондове (ETF), които много точно следват цената на т.нар. подлежащ актив - например петрол, газ, въглища, кобалт и т.н. Инвестиции в акциите на селектирани компании, чийто бизнес е пряко свързан със сектора и се влияе от същите икономически фактори, дава допълнителни възможности за диверсификация и управление на риска. Такива са например добивни и енергийни компании, компании със спомагателни и обслужващи функции за сектора и други свързани бизнеси.


Успехът на добивния сектор може да бъде толкова голям, тоест цените да се вдигнат до такава степен, че инфлацията да достигне опасни нива. Основен двигател на този процес може да бъде цената на нефта, който е базовият енергиен ресурс на цивилизацията с изключително висок дял в себестойността на всичко. Тогава не изключвам директна популистка намеса на правителства в ущърб на бизнеса в много страни, която може много силно да удари резултатите на конкретни компании. Това е основният риск за целия сектор.


В такава ситуация опитният инвестиционен мениджър подбира арсенал от инструменти, с които да печели при падащи пазари - такива са например put опции върху акции на добивни компании или в инверсни (шорт) фондове, следващи в обратна посока цените на съответната суровина.


Повече за представянето на сектора и прогнозите ми за 2022 г. може да видите във видеопрезентацията тук.


Анализите и прогнозите на Боян Рашев може да следите и в неговата Facebook страница.
В партньорство с "Експат Асет Мениджмънт" Боян Рашев консултира структурирането на инвестиционни портфейли, насочени изцяло към областите, които отлично познава - инвестиции в сферата на енергията, суровините и металите.


Ако желаете да научите повече за тази възможност, може да се свържете с експертите на "Експат Асет Мениджмънт" за безплатна среща (онлайн или на живо) чрез формата за резервации или на [email protected] и +359 2 980 1881.


Инвестиционната спестовна сметка при "Експат" представлява индивидуално управляван портфейл от активи с възможности за по-висока доходност, сигурност и контрол. Това е най-широко разпространеният начин на управление на спестяванията в развитите държави. Отличава се с добра диверсификация, незабавна ликвидност, персонализирана стратегия според спецификите и нуждите на клиента. В България "Експат" е най-голямата специализирана финансова институция за дългосрочно управление на лични или фирмени спестявания, с клиенти от близо 40 държави на 4 континента и достъп до всички пазари по света.
Кои са основните характеристики на инвестиционната спестовна сметка и как тя помага за професионалното дългосрочно управление на личните спестявания вижте във видеото


Този материал има само информационна цел и никоя част от него не може да бъде тълкувана като оферта или покана за сделка за продажба или покупка на финансови инструменти и/или професионален съвет, свързан с инвестиционно решение. Инвеститорите трябва да имат предвид, че прогнозите не са сигурен показател за бъдеща доходност. Миналите резултати не са гаранция за бъдещите резултати, а стойността на инвестициите може да се понижава или покачва, водейки като резултат до значителни загуби. При инвестиции на финансовите пазари не се гарантират печалби и съществува риск от невъзможност да се възстанови пълният размер на вложените средства.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK