Как Reduce, Reuse, Recycle се превърна в новата мантра на европейците

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Как Reduce, Reuse, Recycle се превърна в новата мантра на европейците


Една нова мантра все по-уверено се налага в Европа и променя начина на живот и на потребление на европейците. Това е 3R, или Reduce, Reuse, Recycle. Зад тези думи, които чуваме все по-често, се крие стремежът към намаляване на количеството отпадъци, които генерираме с ежедневните си дейности, към повторно използване и удължаване живота на продуктите и към рециклиране.


3R е голяма стъпка за спасяването на Земята


Днес светът е изправен пред безпрецедентни предизвикателства. От една страна, са климатичните промени и нарастването на количеството отпадъци, а от друга - изчерпването на природните ресурси, повишаване на цени и нарушаване на вериги на доставки. Според голямото проучване "Обсерватория" на групата BNP Paribas Personal Finance 68% от европейците вярват, че планетата е достигнала критична точка и върви към екологична катастрофа. От друга страна, стоят и предизвикателствата, свързани с икономическата ситуация - покачващи се цени, нарушени вериги на доставки и намаляваща покупателна способност.
Според експертите на BNP Paribas Personal Finance отговорното потребление е в основата на тези глобални предизвикателства и то може да даде и отговора за решаването им. "Ние вярваме, че хората имат силата да запазят ресурсите на планетата и да намалят въглеродния си отпечатък чрез по-устойчиво потребление. Това ще помогне не само на планетата, но и ще доведе до по-ниски ежедневни разходи и до повече приходи в личните им бюджети", казва Жозе Салойо, управител на "БНП Париба Лични Финанси" в България.


Устойчивото потребление ще играе и все по-важна роля във възстановяването на икономиката, която в Европа се преориентира към кръгова. Това е и близкото бъдеще за България, а новата мантра 3R е един от символите на промяната в потребителското поведение. Според Жозе Салойо всеки може да направи малки стъпки в подкрепа на навлизането на устойчивия начин на живот. Европейските потребители вече са осъзнали ролята си в тази промяна, което се доказва и от данните от последното издание на "Обсерватория". Те показват, че 89% от хората се опитват да рециклират, а 85% да намалят количеството на отпадъците.


С намаляването на отпадъците и енергийното потребление пестим пари


Намаляването на отпадъците (Reduce) и ползваните енергия и вода е първата важна стъпка за справяне с предизвикателствата пред планетата и пред собствения ни портфейл. Всеки месец ние изхвърляме килограми отпадъци. Така не само замърсяваме, но и имаме допълнителни разходи, които лесно могат да бъдат избегнати.


Един от най-разпространените замърсители в природата е пластмасата и по-точно продуктите за еднократна употреба като торбички, опаковки, чашки и така нататък. В същото време не е трудно да намалим използването им до минимум. Например носете си торба за многократна употреба, когато пазарувате. Така не само намалявате боклука в природата, но и при всяко посещение в магазина ще пестите пари от торбички.


Друга стъпка е да се откажете от бутилираната вода, като си купите кана за пречистване. Тази покупка много бързо се изплаща, тъй като с един филтър за 10-12 лева можете да пречистите около 300 литра вода. Дори и на промоция в магазините същото количество бутилирана вода излиза в пъти по-скъпо.


Малка промяна на начина, по който пиете кафето си сутрин, също ще доведе до по-чиста природа. Вместо всяка сутрин да излизате от любимия си Coffee Shop с еднократна чаша в ръка, си носете метална. Това има и финансова изгода, тъй като повечето вериги кафета предлагат отстъпка, ако си носите собствена чаша. И когато говорим за кафе, все по-сериозен проблем за природата са популярните капсули. Те са изработени от пластмаса и се превръщат във все по-голям замърсител. Затова експертите на "БНП Париба Лични Финанси" препоръчват в дома си да ползваме "стандартни" кафе машини. Кафето от тях не е по-лошо от това в капсула, но себестойността му е чувствително по-ниска.


Сметките намаляват с по-добра култура на ползване на енергия и вода


Според редица проучвания от страните в ЕС българите поддържат най-висока средна температура в домовете си през отоплителните сезони. Това води до по-голямо потребление на енергия, по-високи сметки и по-голям въглероден отпечатък на домакинствата. А понижаването на средната температура в дома до 21 от обичайните 24-25 градуса в България може да доведе до 5-6% по-ниска сметка за отопление.


Друг начин за пестене е замяната на уредите с по-ефективни, например с такива от категория В по новата европейска енергийна класификация. Тя показва, че уред от клас В може да има с 10% по-нисък разход на енергия в сравнение с модел от клас С. Имайки предвид, че тази скала обикновено се прилага за техника, която се използва повече от 5 години, спестената сума може да бъде много сериозна.


Удължаването на живота на уредите е неизбежно бъдеще, което ще бъде изгодно за потребителите


Вторият важен елемент от новата мантра 3R е Reuse, или повторната употреба и удължаването на живота на уредите. Според "Обсерватория 2022" в Европа 81% от хората ремонтират, подаряват или препродават уреди, които не използват, а у нас - 73%. През последните три години средно 44% от европейците и 38% от българите са удължили живота на различни продукти.


Удължаването на живота на уредите вече е и стратегия на Европейския съюз. В началото на април 2022 г. Европейският парламент прие резолюция, в която защитава правото на потребителите на поправка на електроуредите. През втората половина на годината се очаква Европейската комисия да предложи и конкретно законодателство, чието приемане ще бъде ключово за постигане на кръгова икономика в ЕС до 2050 г.


В основата на това законодателство ще залегне т. нар. право на поправка на уредите. То ще обхваща проектирането на дълготрайни стоки, които могат да се поправят, както и по-информативно етикетиране и удължени гаранционни права. Данните от "Обсерватория 2022" показват, че хората са готови за такава промяна - за 86% от европейците и за 85% от българите въведеният през 2021 година индекс за поправимост е много важен. Освен това клиентите биха платили повече за уред с индекс на поправимост, като положителен отговор за това са дали 70% от европейците. Българите, които са известни като домашни майстори, са над средното ниво за Европа с 83%.


С удължаването на живота на уредите ще бъдат постигнати две цели. Първата е екологична, тъй като ще се намалят използването на природни ресурси и въглеродният отпечатък на индустрията, която ще произвежда по-малък брой уреди. Втората цел е оптимизиране на разходите на хората. Новата директива предвижда производителите да поддържат наличност от резервни части за период от минимум 10 години и да проектират уредите така, че замяната на дефектирали елементи да бъде по-лесна. Това ще направи ремонта на стоките изгоден от финансова гледна точка и ще пести пари на потребителите.


Рециклирането ще ускори иновациите


Сортирането и рециклирането на отпадъци като цяло са най-разпространените примери за 3R практиките, прилагани от европейците. "Обсерватория 2022" показва, че 6 от 10 души правят това редовно, а 50% от участниците в проучването заявяват, че са рециклирали повече и са намалили отпадъците си през последните три години.


Засиленият стремеж към рециклиране ще доведе до промяна и в бизнес моделите и ще ускори въвеждането на иновации. Не само продуктите ще трябва да са енергийно ефективни, рециклируеми и с по-големи възможности за ремонт, но и опаковките също ще бъдат преработваеми, или ще могат да се използват повторно. Дори материалите, от които се произвеждат кредитни карти, вече могат да бъдат както рециклирани, така и рециклируеми в над 85% от състава си. Такива са и кредитните карти на "БНП Париба Лични Финанси", маркирани със знака за устойчивост на Mastercard.


"Обсерватория 2022" показва, че според 86% от европейците политиката на брандове и търговци да изкупуват употребявани продукти и да ги връщат към живот ще ускори иновациите в рециклирането и дизайна. България е малко над средното за Европа с 88%. Тази промяна в бизнес моделите на ритейлърите ще помогне и за опазването на планетата, което се споделя от 85% от европейците и от 87% от българите.


Според Жозе Салойо "устойчивото потребление е бъдещето на Европа и то все по-уверено си пробива път и в България. "БНП Париба Лични Финанси" от години е един от двигателите на промяната към този отговорен модел на потребление, защото вярваме, че това е от полза за бизнеса, за хората и за околната среда."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK