Окрупняването на земята ще се улесни

При доброволна комасация няма да се налагат такси

Второто издание на конференцията за инвестициите в земеделска земя предизвика интереса не само на инвестиционни фондове, но и на големи арендатори

© Георги Кожухаров

Второто издание на конференцията за инвестициите в земеделска земя предизвика интереса не само на инвестиционни фондове, но и на големи арендаториМинистерството на земеделието предлага облекчена схема за окрупняване на земеделските имоти, при която големите притежатели заедно с държавата и общините да променят съществуващите карти на възстановената земеделска земя, без за това да се плащат държавни такси. "В промените на Закона за възстановяването на земеделските земи, които са на етап съгласуване, предлагаме собствениците на над 50 на сто плюс един от имотите в дадено землище да извършват сами вътрешното преразпределение на имотите, което да бъде в интерес и на дребните притежатели на парцели. Възможно е този процент да бъде увеличен, за нас е важно да се стимулира комасацията в области, където преобладават общинската, държавна земя плюс и тази на инвестиционните дружества." Това съобщи зам.-министърът на земеделието и продоволствието Бюрхан Абазов на годишната конференция за инвестициите в земеделска земя, организирана от в. "Дневник" и фондовете за земеделска земя "Елана пропърти мениджмънт" и "Адванс терафонд".


За последните две години дружествата със специална инвестиционна цел придобиха 1 млн. дка земеделска земя с перспектива до края на 2008 г. те да бъдат удвоени. Държавният поземлен фонд и общините притежават около 6 млн. дка и заедно с инвестиционните дружества биха могли да обединят усилията си за стимулиране на комасацията, обясни изпълнителният директор на "Елана пропърти мениджмънт" Веселин Петров. Според него раздробената земя в страната е основна пречка за развитие на модерно земеделие, затова и държавата трябва да въведе стимули за нейното уедряване. С промените в Закона за възстановяване на земеделските земи смятаме да въведем подобни облекчения и големите замени да получават по-лесно статут на устройство на територията, обясни още Абазов. При сегашната система собствениците от дадено землище трудно могат да окрупнят имотите си и да променят картите на земеделската собственост без категоричното съгласие от всички притежатели на имоти. Това съгласие ще се изисква и при новия модел, но комасацията може да се извършва и без съгласието на всички собственици, като устройствените планове ще се извършват от големите арендатори или притежатели на земя, допълни зам.-министърът.


Пилотно ще въведем новата система в общини, където преобладаващата част от земята е собственост на инвестиционните фондове, общините или държавата. Те спокойно могат да заменят парцелите си за по-лесна обработка на земята, а дребните собственици да получат имоти в близост до селата и това ще ги насърчи да участват в комасацията, обясни още Абазов. Фондовете и държавата ще реализират пилотно няколко съвместни проекта в Северна България. Още от следващата седмица ще определим в кои землища общинският и държавният фонд плюс земеделската земя на фондовете са най-много, за да осъществим идеите си, допълни още Веселин Петров.


Фалшивите арендатори се оказват сериозен проблем за пазара на земя, в резултат на което почти 20 на сто от сделките в дадени региони се блокират, обяви Искра Фидосова от Нотариалната камара, представяйки опита на колегите си. Приетите в началото на тази година промени в Закона за собствеността върху земеделските имоти, които задължиха собствениците при продажба на земя първо да я предлагат на арендаторите, може да се превърнат в непреодолима пречка, ако държавата не поеме инициатива за промяна в нормативната база, допълни нотариусът. Проблемът е, че на много места законът се прилага неточно, защото "първото право" на предлагане се отнася само за коректни арендатори, които са обработвали земята най-малко 5 години и които редовно изплащат рента, обясни експертът от земеделското министерство Лили Стоянова. На практика обаче фалшиви арендатори не искат да разтрогват договорите със стопаните и неправилно предявяват претенции към имотите. Това принуждава стопаните да искат прекратяване на арендните договори по съдебен път, което в някои случаи отнема и 2 години, коментира Фидосова.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гражданин.
  *****
  Неутрално

  Най-напред ТКЗС-та, после Аграрно-промишлени комплекси.А още по-после 100 квадратни метра конфу.( за самозадоволяване).Да живее революцията.

 2. 2 Профил на Фермер
  *****
  Неутрално

  Още нещо липсва в тези намерения на МЗ. За големите е ясно - там винаги се намират решения. А съсобственици, които имат по няколко парчета земя и не могат да се разберат за продажба,земята им пустее и не плащат никакви данъци?.За такава комасация какво ще каже Айбазов? А това, че по две и повече от две години мнозина колеги чакат одобрението на ведомството им за закупуване на прилежащата територия на закупени преди това стопански постройки? Може би ги бавят, защото необичайно бързо заменяха земи край морето за далеч неравностойни от вътрешността на страната?!Как да вярваш на такива управляващи земеделския сектор?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK