"Явлена" отчете спад в цената на жилищата

Цените на жилищата през миналата година са паднали средно с около 100 евро за квадратен метър в големите градове. Това показва пазарно проучване на агенцията за недвижими имоти "Явлена", което представя данни за началото и края на 2008 г.


В София се забелязват две тенденции. На първо място в момента сделки се сключват от купувачи, които имат спешна нужда от дом и продавачи, които се нуждаят от пари в брой. Купуват и хора, които имат свободни средства и предпочитат да ги вложат в жилища, като при преговорите постигат по-ниска цена до 20% от нивата от началото на 2008 г. Другата тенденция е, че вече почти не се търсят панелни апартаменти, както и такива в начален етап на строителство.


В столицата движението на цените на жилищата надолу е различно в отделните квартали. Най-скъпи са апартаментите в центъра. Разликата е, че ако в началото на 2008 г. е имало оферти на нива от 3000 - 6000 евро/кв.м, в края на годината нивата вече са до 2000 евро/кв.м. В южните столични райони, в които търсенето традиционно е голямо, не се забелязват сериозни корекции в цените, като през цялата минала година те са били в рамките на 1050 - 1250 евро/кв.м. Най-голямо поевтиняване е отчетено при жилищата в кварталите "Надежда" и "Левски" до 18%, в "Люлин" - до 20%. Сериозни промени има и в цените на жилищата в кв. "Младост", като двустайните апартаменти са поевтинели от средно 72 хил. евро в началото на миналата година до 55 хил.
- 60 хил. евро в края на 2008 г.


Същата тенденция се наблюдава и в големите градове. В Бургас средната продажна цена за първите три месеца на 2008 г. е 802 евро/кв.м, докато в края е със 100 евро по-малко. В Стара Загора едностайните апартаменти са се продават на цени от 840 - 1050 евро/кв.м в началото на 2008 г., а в края на годината цените са в рамките на 700 - 850 евро/кв.м. При двустайните промяната е от 690 - 880 евро/кв.м на 600 - 700 евро/кв.м. Във Велико Търново в края на миналата година се забелязва липса на търсене на високо ценови имоти. В същото време има голямо предлагане на нови къщи в околните села, като по-евтините са купувани от руснаци. Жилищата в града леко са поевтинели през изминалата година.


Единствено в Плевен няма промени в цените на жилищата през миналата година, като в някои случаи е регистриран ръст от 7-8%. Средната цена за продажба на жилище е в рамките на 700 - 800 евро/кв.м и достига до 900 евро/кв.м за бутикови жилища с включено обзавеждане.


Пазарът в някои градове


- В София вече не се предлагат жилища от 3000 - 6000 евро/кв.м


- В Бургас апартаментите са поевтинели средно със 100 евро/кв.м


- В Стара Загора цените на едностайните апартаменти са паднали от 1050 на 850 евро/кв.м


- Единствено в Плевен няма промени в цените

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хахо
  *****
  Неутрално

  Не може да бъде тва, в БГ жилищата са само нагоре и е по скъпо от Виена и Берлин, щото е по хубаво и уредено

 2. 2 Профил на Telqk
  *****
  Неутрално

  Пропусна ли са да напомнят, че имотите с добра локация (разбирай без канализация, газифицирани но без газ и утъпкана пътека през полето) не са загубили от стойността си.

 3. 3 Профил на тъжно
  *****
  Неутрално

  Ех, свърши една мечта!

 4. 4 Профил на 5х5=26
  *****
  Неутрално

  Кварталите ,Обеля,Люлин,Надежда,Дружба и някой други квартали в София ще паднат до 299 евро за м2,центъра ще падне до 799 евро на м2 ,широк център на 599 евро м2 .До една -две години цените ще стигнат тези нива.Цените сега могат да се договорят на цени -20 -30 % от обявените.

 5. 5 Профил на robi
  *****
  Неутрално

  5по5=25 трябва да поясниш че тези цени са само за тухла и монолитно строителство-панелите са още -80% надолу !!!!!!!!!!!!!!!

 6. 6 Профил на Феномена
  *****
  Неутрално

  Отново лъжи. Цените вече се срутиха до 700-900 евро/кв. м., но пак няма купувачи, защото няма кредити.

 7. 7 Профил на иво
  *****
  Неутрално

  В момента никой не купува защото само след 6 месеца цените ще са на 50% от сегашните нива, в което няма нищо чудно - нито има свободни пари (кеш или кредит), нито има истински платежоспособни купувачи. Досега търсенето беше на базата на очакванията за увеличение на цените, сега този балон се спука, цените се сриват и няма кой да купува!

  Всъщност единственото спасение на собствениците, които са купили "за инвестиция" е да продават веднага.

 8. 8 Профил на ссс2
  *****
  Неутрално

  Не знам как ги определят тия цени. Имам апартамент за продажба (не спешна), от 7 месеца цеди на цени, които се водят средни пазарни, даже малко под тях. И нищо. Така че реалните пазарни цени според мен са около 10-20% по-ниски от обявените.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK