Застрояването на скъпите квартали в София се ограничава

Трасето на магистрала "Тракия" се променя

Испанска компания предлагаше при покупка на апартамент в София 10-дневна ваканция на Палма де Майорка по време на изложението за имоти BalPEx, което приключи в неделя<br />

© Красимир Юскеселиев

Испанска компания предлагаше при покупка на апартамент в София 10-дневна ваканция на Палма де Майорка по време на изложението за имоти BalPEx, което приключи в неделяЗастрояването на скъпите столични квартали Бояна, Драгалевци, Симеоново, Витоша се ограничава за сметка на развитието на селищата в района на Стара планина. Кремиковци пък ще се развива като далекоперспективна многофункционална зона с офиси, магазини и жилища. Това предвиждат промените в общия устройствен план на София. Те бяха представени от арх. Яни Вълканов от общинското предприятие "ОГП - Софпроект" по време на изложението за имоти BalPEx.


Промените в плана, който беше приет със закон и влезе в сила от януари 2007 г., очертават развитието на София до 2030 г. В момента се чака екологичната оценка на министерството на околната среда, след което ще има възможност да се правят възражения по тях. За да влязат в сила промените, трябва да бъдат одобрени и от Столичния общински съвет. Главният архитект на София Петър Диков очаква това да се случи до два месеца. Амбицията ми е след това пет години този план да не се променя, каза арх. Диков.


Промените в плана на София са в четири основни направления: Обновяване на компактния град и център чрез реконструкция; Регулиране на застрояването в южните квартали и Витошката яка чрез намаляване на параметрите на застрояване; Развитие на диагонала северозапад - югоизток; Стимулиране на развитието на северната дъга на столицата и селищата от Старопланинската яка.Най-важната промяна при транспортната схема е изместване на трасето на магистрала "Тракия", каза арх. Вълканов.
Тя вече няма да се влива в северната дъга на околовръстния път, който става градска магистрала, а ще бъде част от северната скоростна тангента. Променена е и транспортната връзка между кварталите "Люлин" и "Овча купел". Остава северният обход за преминаването през Княжево, докато южният отпада. Железопътната мрежа в града ще бъде обвързана с трамвайните маршрути. Предвижда се изграждането на нова жп гара в "Дружба".За да се запази озеленяването на териториите на Военната академия и Семинарията, те стават зелени площи.


По същата причина пространствата около Зимния дворец и Националната спортна академия се обявяват за зони за спорт и атракции. Предвижда се още производствени зони в компактния град да станат зелени и жилищни площи, а новите предприятия да се изнесат в периферията.Според промените в плана незначително ще се увеличат урбанизираните територии с около 1%, а зелените площи ще нараснат с 0.3%, посочи арх. Вълканов. В числа това са 2000 хектара за жилищни нужди, 2500 хектара за смесени територии - офиси, търговски площи и жилища, 1540 хектара за озеленяване, спорт и атракции.


За далекоперспективно развитие са предвидени 6000 хектара. До влизането в сила на промените всички проекти и визи за строителство ще се съгласуват по действащия план и по този, който предстои да бъде одобрен, каза арх.Вълканов в отговор на въпрос на инвеститори. Той уточни, че за това вече има издадена заповед. Това е план, който защитава частните интереси, а не публичните, коментира арх. Димитър Димитров по време на форума. По думите му промените узаконяват всички безобразия, направени през последните 20 години с частичните изменения. Промените в плана бяха направени в полза на бизнеса и гражданите, каза главният архитект на София.Премиерът ще обяви архитекта на новото правителствено сити в сряда
Премиерът Сергей Станишев лично ще съобщи в сряда кой ще проектира т.нар. ново правителствено сити на бул. "Цариградско шосе" в София, съобщиха от журито. През почивните дни 7-членната комисия, доминирана от чужди архитекти, обсъжда шестте представени проекта. Те са на международните компании "Фостър и партньори", "Заха Хадид лимитед", "Доминик Перо архитект", "Фукас асочати" и българските обединение "Г-3" и консорциум "Адаис проект". От 29 април техните работи могат да бъдат разгледани и от обществеността в галерията за чуждестранно изкуство. За конкурса за проектирането на новото правителствено сити кабинетът отпусна 3.2 млн. лв.


Опитът от такива проекти, реализирани в Европа, показва че бъдещата територия трябва да бъде застроена мултифункционално, като водеща е деловата функция. Държавата и общината пък трябва да са ангажирани с изграждането на инфраструктурата. Необходимо е и създаването на координираща агенция, която да отговаря за планирането и реализирането на проекта. Това казаха по време на дискусията урбанистите Нурхан Реджеб и Галина Алексова. Проявата беше в рамките на изложението за имоти BalPEx. За новия правителствен комплекс остава отворен въпросът с финансирането му, каза Росен Плевнелиев, управител на "Линднер имобилиен". Международни компании вече са заявили интерес да управляват проекта, като са имали срещи и със зам.-министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски, стана ясно по време на изложението.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЕЕ
  *****
  Неутрално

  Само така). Баровците вече си построиха палатите в скъпите квартали и не искат повече някой да им се пречка.

 2. 2 Профил на ~*~
  *****
  Весело

  Ами вие да не сте спали досега!

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Аз им предлагам екскурзия до Марс, ако вместо кооперации, направят зелени градски зони. От толкова сгради, без съответното количество въздух и зеленина, и усилен трафик, градът ще продължава да се задъхва и от привлекателно място за работа и живот, ще стане непривлекателно - а пък се води европейска столица...

 4. 4 Профил на al
  *****
  Неутрално

  Сетиха се: След дъжд - качулка. То вече празно място няма.

 5. 5 Профил на Архи
  *****
  Неутрално

  Така трябва!
  Иначе няма да са скъпи, а грозни и просташки!

 6. 6 Профил на Petrov
  *****
  Неутрално

  те богаташчета си направиха дворците и сега никой да не ги безпокой
  Горките
  http://credits-finance.blogspot.com/2009/04/loan-refinance-credit-personal-loans.html

 7. 7 Профил на Сбърканяк
  *****
  Весело

  Хаахахахаах, кви баровци, кви 5 лефа бе. Селтаци със стадно-селски манталитет-набутани пак гъз до гъз, както едно време на село, да си гледат гащите един на друг.
  Умните и знаещи не живеят в общежития, колкото и луксозни да изглеждат, а се ширят на декари собсвтена територия.
  То и баровците ни са като държавата-смешни.

 8. 8 Профил на Мислещ с перспектива
  *****
  Неутрално

  Аз пък сматам моето присъствие в София вече да приключи, тъй като искам да живея нормално в здравословна среда. Ако искам да съм сред пациенти от психиатрията или в задръстени смрадливи улици, мога просто да заработя в Кремиковци. Ефекта върху здравето ми ще е един и същ.

 9. 9 Профил на Работник Там
  *****
  Неутрално

  нещо не разбрах какво точно искаш да кажеш за Кремиковци. Сигурен съм че никога не си бил там, нито познаваш някой, който работи в Кремиковци, а просто така предъвкаваш насаденото от медиите.

 10. 10 Профил на ДОБРО УТРО , арх. Яни Вълканов
  *****
  Весело

  Това Не е тайна от около 2 год !
  в Елин Пелин от миналата година хубавите парцели гонят 100 евро
  градът е като китка-благоустроен , чист..........на 10 - 15 мин от столицата..........
  добре е, че никой не чака съвети от вас къде и какво да прави !

 11. 11 Профил на Ондьо
  *****
  Неутрално

  кви БАРОВЦИ бе, вие на СЕЛЯНДУРИТЕ, които изпозастроиха и нагъчкаха София баровци ли викате

 12. 12 Профил на Димитров
  *****
  Неутрално

  не само от преди 2 години, това не е било тайна никога - всеки който освен пари има и мозък в главата си, бяга далече от големия град, но това е трудно да се обясни на нашите провинциални новобогаташчета, които дават и мило и драго да се заврат в Лозенец, за който само са слушали по радиото на село. Именно затова любимият ми квартал вече е заприличал на нещо между виетнамско гето, американски затвор, китайска стена, селски обор и не зная още какво

 13. 13 Профил на ВВ
  *****
  Неутрално

  Нямам нищо против да се строи в скъпите квартали,но при доказани почтенни пари ,А НЕ ПРАНИ ПАРИ или ОГРАБЕНИ от НАРОДА С ВИСОКИ РЕКЕТНИ ЦЕНИ НА СТОКИ И УСЛУГИ.

 14. 14 Профил на builderopitecus
  *****
  Неутрално

  Странно заглавие на статията, почти внушава че наистина се спазват някакви градоустройствени норми. Само че строителната касапница извършена над София и пълзяща към Витоша е пред очите ни.

 15. 15 Профил на Бандеров
  *****
  Неутрално

  Ами след като главен архитект на София е един доказан крадец и далавераджия, чието място отдавна би трябвало да е в затвора, какво друго да се очаква. Историята на София не познава по-алчно и безскрупулно същество от Петър Диков (солоташака на г-н Кмета)

 16. 16 Профил на 15
  *****
  Неутрално

  Като казахте Елин Пелин, какво стана с убитият им кмет, нещо откри ли се?

 17. 17 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Весело

  Да ви се похваля - днес пред нас затвориха една огромна и много важна улица за неизвестен период от време, за да сложат кран, който да продължава да вдига етажи на една сграда. Откъде ще минават хората не е сред проблемите на предприемача и на Столична община. Продължаваме си право напред - към тоталното видиотяване на държавата и нацията...

 18. 18 Профил на sens
  *****
  Неутрално

  С идиот като архитекта на София не ни чака нищо добро!

 19. 19 Профил на мхм
  *****
  Неутрално

  С дивото местно население Елин Пелин може и да е китка, ама от магарешки тръни..

 20. 20 Профил на кочинка
  *****
  Неутрално

  Алиен, това никой не го вълнува. Всеки се спасява както може. В Младост 1а например общината е обявила определена зона за разходки на домашни любимци, но ако решиш да я спазиш, трябва да обикаляш половин километър прах/кал през строежи, един от които започнат след моратория на каубойко...

 21. 21 Профил на до автора
  *****
  Неутрално

  "Застрояването на скъпите столични квартали Бояна, Драгалевци, Симеоново, Витоша "-Лили, какво им е скъпото на кварталите, та те нямат дори тоалетни, пътищата са под всякаква критика и наи-важното е че там живее измета на обшеството-всякакви тарикати дето са успели последните 10-на години да краднат пари без да ги разстрелят. Обиколи малко света, виж, тогава прави изводи.

 22. 22 Профил на до автора
  *****
  Неутрално

  "Застрояването на скъпите столични квартали Бояна, Драгалевци, Симеоново, Витоша "-Лили, какво им е скъпото на кварталите, та те нямат дори тоалетни, пътищата са под всякаква критика и наи-важното е че там живее измета на обшеството-всякакви тарикати дето са успели последните 10-на години да краднат пари без да ги разстрелят. Обиколи малко света, виж, тогава прави изводи.

 23. 23 Профил на Ненка
  *****
  Неутрално

  Това означава, че парк "Възраждане" няма да просъществува, градинките в Младост, "Борисовата градина" и съответно Ловния парк ще се превърнат в мутренски финтнеси, а Южния парк ще се превърне в градинка с гумен лунапарк посредата... и де що е останало парк в центъра. Ужас пълен!

 24. 24 Профил на ofi
  *****
  Неутрално

  София лудницата на България

 25. 25 Профил на кочинка
  *****
  Неутрално

  В миг на отчаяние дядо Славейков изстенал: "напънала ни е една цивилизация"
  Що вода е изтекла оттогава и пак сте там отдето тръгнахте с цървулите и потурите из Европа. Дребни балкански шмекери скрити по гънките на големите цивилизации. Горди със синилата на бича, горди с "Под игото", горди с каквото там падне, но винаги обезателно ГОРДИ! Никакъв луфт за катарзис, за покаяние: чакай може и аз да съм виновен в нещо!
  Тоя контингент населяващ източната част на Балканите изглежда изобщо не подлежи на развитие...

 26. 26 Профил на edin
  *****
  Неутрално

  А А.Томов-Лупи защо не се е изказал за развитието на Кремиковци и Елин Пелин? Не е добре да оставя всичко на феодалите там, нищо че са му авери.

 27. 27 Профил на лозенчанин
  *****
  Неутрално

  Лозенец не е споменат между елитните квартали ,тъй като вече не е такъв пре-пре-пре-презастроен.

 28. 28 Профил на Архитутки
  *****
  Гневно

  Е кой ще спечели „конкурса“? Го-уема за-гад ка! На Станишев барат му разбира се. То кон-кур-са си е за него. А на Диков може да кажем само: Suck my Dick, Диков!

 29. 29 Профил на петьо
  *****
  Неутрално

  да и столицата е влязла днес в новините, с жалките си проблеми и несъразмерните си претенции

 30. 30 Профил на Vladimir Valchev
  Vladimir Valchev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Всичко дет не е на юг си е е***ло мамата ...

 31. 31 Профил на ЕЕ
  *****
  Неутрално

  Тия може и да са селяци, ама си живеят живота и не им дреме на шапката. Имат си къщите и парите и жените, че и закон не ги лови. Много важно, че били селяни))) Един път се живее.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 33. 33 Профил на СофиянецЪ
  *****
  Неутрално

  Селияньете да си строят кочините ВЪН от Софето!
  Марш обратно по родните си села мръсни, неграмотни, мякащи, завистливи и прости цървулковци! Обърнахте дворовете и балконите на зеленчукови градини, свинарници и курници, а улиците и тротоарите превърнахте на разрити кенефи! За няколко десетилетия успяхте да съсипете и оцапате един прекрасен европейски град! Гадна необразована, нахална и тъпа сган!
  ВЪЪЪЪН ГОВЕДА!!!

 34. 34 Профил на self made
  self made
  Рейтинг: 229 Неутрално

  в бояна пътищата са хубави стига сте се оплаквали жалки сте като не ви харесват пътищата в бг се махайте от бг

 35. 35 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Чудя се ако всички селяни се изнесат дали софиянците ще
  продължат да имат същия висок стандарт?

 36. 36 Профил на Мисля си
  *****
  Неутрално

  Защо ли токлкова се бърза в края на мандата да се пробутат противозаконни и противоканституционни норми и закони? И то на практика без обществено обсъждане! Както преди 2-3 години на 30 декември гласуваха на юруш по цели глави наведнаж градоустройствения закон за София! Докога ще търпиме и изхранваме безскруполни, арогантни и крадливи обществени служители като Диков?!

 37. 37 Профил на строител
  *****
  Весело

  "НА МЕН ДА МИ Е ДОБРЕ, ПА НА ВУТЕ НЕКА МУ Е ЗЛЕ" - древна местна мъдрост. Какво точно трябва да се направи в София за да може всички да са доволни...

 38. 38 Профил на ofi
  *****
  Неутрално

  Пукотевица пред парламента..................

 39. 39 Профил на дик чейни
  *****
  Неутрално

  Абе хора, на север от Витошка и Мария Луиза София ли му казвате??

 40. 40 Профил на до 34
  *****
  Неутрално

  жалкия си тия номер 34, даже не осъзнаваш в какви лаина си, ама иначе горд. Отдавна съм се махнал, и пътищата лоши и кенефите отврат, а наи-лошото е че е пълно с такива като тебе

 41. 41 Профил на И КЪДЕ ЩЕ СЕ СТРОИ ???
  *****
  Весело

  Май остана само Софийското поле - по баирите няма място а и цените са доста солени

 42. 42 Профил на self made
  self made
  Рейтинг: 229 Неутрално

  до номер 40 и какъв съм аз ! откъде знаеш какъв съм аз не живея в бояна минавал съм от там 3-4 пътти и на ппътищата са най-хубавите в софия няма дупки

 43. 43 Профил на Vqvkfamh
  *****
  Весело
 44. 44 Профил на Foxjxprb
  *****
  Разстроено
 45. 106
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 46. 107
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 47. 110
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 48. 111
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 49. 113
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 50. 117
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 51. 119
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 52. 122
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 53. 125
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 54. 126
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 55. 129
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 56. 131
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 57. 155
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 58. 158
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 59. 170
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 60. 171 Профил на Груьо
  *****
  Неутрално

  Пълни глупости! В момента в Бояна се строи поголовно, като се нарушават всички строителни норми - вижте само строежа на ул. Майска роза, Маломир и бул Пушкин - надзираван лично от ген. Л. Гоцев със съдеѝствието на община 'Витоша' и Строителн Контрол

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK