Появил се купувач за военното НДК

Министърът бърза да продаде комплекса, оценен на 100 млн. лв.

Палестинецът Газуан Шараф е основният кандидат-купувач на т.нар. военно НДК, което е оценено на 100 млн. лв. Това научи "Дневник" от запознати със сделките на Министерството на отбраната. До редакционното приключване на броя Шараф не беше открит за коментар дали ще участва в насрочения вече търг.


От четири месеца се водят преговори с две-три фирми за продажбата на имота, каза Красимир Димитров, управляващ съдружник в "Соурс риъл естейт". От пресцентъра на министерството обаче отрекоха да са водили преговори с потенциални купувачи, защото правителството скоро е решило да продаде сградата. Преди време интерес прояви и прокуратурата, но във вторник военният министър Николай Цонев уточни, че предложенията били само устни, а и от "държавническа гледна точка в момент на финансова криза е по-добре да влязат пари в бюджета".


Търгът за военния имот в идеалния център на София ще започне на 29 май, обяви във вторник Цонев. Тридесет дни ще се приемат оферти. Минималната продажна цена на имота е 100 млн. лв. Тя е образувана от данъчната оценка от 71 млн. лв. и е завишена с 40% според изискването на правилника за прилагането на Закона за държавната собственост. Оценка от независим оценител не е правена, казаха от министерството. Оттам обясниха, че ако в законовия срок бъде подадена само една оферта, търгът ще бъде прекратен и ще бъде обявен втори.
В случай че има отново само един кандидат, той ще бъде обявен за победител, ако е подал оферта за над 100 млн. лв. На втория търг обаче цената може да падне до 50% от първоначално обявената според наредбата за търговете и конкурсите. Брокери прогнозират, че ще се случи точно това. Цена от 100 млн. лв. е прекалено висока за този имот, дори да не бяхме в криза, коментира Димитров. Друг брокер посочи, че цената е добра, ако се сравни с продадените молове в София за около 100 млн. евро.


Националният армейски комплекс е на бул. "Скобелев" и още не е завършен. До момента военните са вложили в него над 20 млн. лв. Имотът е с 50 хил. кв.м разгъната застроена площ, с подземен паркинг, кино, конферентни зали, офиси, хотел, SPA център. Инициатор на строежа е бившият министър Николай Свинаров.Кой е Шараф
Д-р Шараф се самоопределя като един от най-големите инвеститори в България. Той впечатли пазара с покупката на няколко военни имота за над 50 млн. лв. през 2005 г. Палестинецът спечели явното наддаване за терен от 35 дка в столичния кв. "Ситняково", като цената надхвърли три пъти първоначално обявената. След това го препродаде на германски фондове, които в момента строят "Сердика център". Чрез пряко договаряне с военните срещу 10.5 млн. лв. Шараф придоби и хотелския комплекс "Смокините" край Созопол. Преди това той продаде ЦУМ на Георги Гергов. В момента палестинецът още държи паркинга пред магазина. Шараф изкупи и близо 3000 декара гори край Своге, където построи имение. Другият му бизнес е търговия с горива и цигари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK