Имотният пазар отлага стабилизирането за 2010 г.

Имотният пазар отлага стабилизирането за 2010 г.

© ДневникИзбори 2022

Едва в началото на 2010 г. се очаква на пазара на имоти у нас да може да се говори за ясни тенденции и точни предвиждания за движението на цените и броя на сделките. Това заявиха експерти на "Колиърс" (Colliers) по време на представяне на докладите на консултантската компания за второто шестмесечие на 2009 г. Жилищните имоти в България се очаква да очертаят първите ясни признаци на стабилизиране, а на останалите сегменти на пазара се очаква да им отнеме по-дълго време за доближаване на условията от страна на търсене и предлагане.


Пазарът на недвижими имоти в България отбеляза леко стабилизиране от началото на годината и през последните месеци се забелязват откъслечни индикации за стабилизиране на средата, каза Атанас Гаров, изпълнителен директор на "Колиърс". Очакваното спокойно трето тримесечие в сектора трябва да положи основите на процес на балансиране към края на 2009 г. Докато сделките с индустриални и офис площи продължават да отбелязват ниски обеми и драстични разлики в цените, то в нишата на жилищните имоти вече се наблюдава сегментиране на предлаганите продукти. Ясното разграничаване на отделните имоти на база качеството на изпълнение и локация вече говори за налагане на пазарните механизми в сектора. Очакванията на експертите от "Колиърс" обаче са за продължително забавяне в стабилизирането на имотния пазар. Ефектите на глобалната криза отчетливо са се пренесли върху бранша и ще продължат да натискат цените на имотите надолу, а засиленото предоговаряне на вторичния пазар допълнително води до поевтиняване на сделките. Свитото кредитиране и намалялата икономическа активност са в основата на ограниченото търсене, но предлагането ще остане високо. Замразяването на проекти и ниската абсорбция на офис, търговски и индустриални площи ще е основна тенденция в тези ниши до края на 2009 г., прогнозират от "Колиърс".

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK