Сделките с имоти са намалели с 35%

Брокери: Финализирането на стари покупки на зелено прикрива истинския срив

Сделките с имоти  са намалели с 35%

© Анелия НиколоваС над една трета са намалели сделките с имоти през първото полугодие на тази година спрямо същия период на миналата. Това показват данните на агенцията по вписванията.


Във всички големи градове, както и в морските курорти има спад. За София, Варна и района около Самоков, където е Боровец, сривът е с около 50%. Ръст от повече от 28% е отчетен в съдебния район на Разлог, където влиза и Банско, както и в Благоевград - със 17 на сто.


Причините са намалялата инвестиционна активност и липсата на банково кредитиране, коментираха брокери. Според тях данните са в рамките на прогнозираното. В началото на миналата седмица от "Райфайзен имоти" обявиха, че сделките в страната са намалели средно с 42%, докато в София спадът е 58 на сто.
Според брокери разликата се дължи на факта, че Агенцията по вписванията отчита и довършващите се сделки с имоти, които се купуваха масово на зелено допреди две години. Тези сделки се финализират с пускането в експлоатация на готовите сгради, посочи Любомир Станимиров, собственик на агенцията "Имоти БГ".


Това е причината за отчетения ръст в Банско и Разлог, защото в момента англичаните затварят продажбите, каза и Пепа Астинова, управител на "Виктория Пирин инвест", която работи в този регион. По думите й по тази причина нотариусите и съдиите по вписванията все още имат работа, докато брокерите много трудно сключват нови сделки.


За разлика от Банско в морските курорти се отчита спад. В Несебър например, където попада и района на Слънчев бряг, те са намалели с близо една четвърт и от 3500 за първото полугодие на миналата година сега са 2650. Причината е, че масовото строителство в Слънчев бряг започна преди 8 - 10 години и повечето от сделките на зелено са приключили, докато в Банско този процес е от две-три години, колкото отнема строителството на един обект, обясни Станимиров.


Националното сдружение на общините също отчете драстичен спад на сделките с имоти на база на постъпленията в местните бюджети. За първите пет месеца на годината общо за страната от данъка при продажба на имоти в общините са влезли 40 млн. лв., докато през май м.г. сумата е била двойно по-голяма - 80 млн. лв. Кметът на Велико Търново Румен Рашев дори отчете намаление от над две трети.


Според данните на агенцията по вписванията във Велико Търново сделките с имоти са намалели с 40%. Вчера Рашев не беше открит за коментар на какво се дължи разликата. Специалисти по общински бюджети предположиха, че разминаването може да идва от падналите цени на имотите през тази година.


На оптимисти и песимисти се разделиха брокерите в очакванията си дали пазарът започва да излиза от кризата, или ще продължи да се свива. Те са единодушни в мнението, че това ще зависи основно от политиката на банките. Според Тихомир Цаков, собственик на "Аристо", нещата вече са се нормализирали и започва постепенно възвръщане на доверието, като, макар и трудно, но готови жилища се продават.


Той очаква в края на годината банките да започнат отново да отпускат кредити за покупка на апартаменти. "Кредит център" също смятат, че от септември може да има раздвижване на пазара. Те отчетоха ръст от 10.8% през юли на клиентите с доходи между 750 и 1500 лв., които са теглили заеми.


Любомир Станимиров обаче прогнозира затягане на пазара, защото към края на годината се очаква да се увеличава броят на лошите ипотеки. Банките ще трябва да се освободят от тях, преди да отпуснат нови кредити, смята той. По данни на агенцията по вписванията увеличението при възбраните на ипотекирани жилища е над 36%, като в същото време броят на новите ипотеки пада близо три пъти.


Оферта под 500 евро за квадрат може да е капан


Предложения за покупка на жилище на цени под 500 евро за квадратен метър са съмнителни и трябва да бъдат проверявани много внимателно от бъдещите купувачи, съветват брокери. На пазара вече има оферти дори на цени от 250 евро за квадратен метър в курортите, показва справка в сайтовете за недвижими имоти.
Бъдещите купувачи трябва да проверяват да не попаднат в няколко капана.
Единият вариант е, когато сградата вече е готова и има т.нар. акт 16 за въвеждане в експлоатация, всъщност жилището да е било продадено на зелено. В този случай първата сделка може да не е приключена и без да знае собственикът на апартамента, инвеститорът на сградата да се опитва да го продаде на друг. Такива случаи има на пазара. Резултатът от тях са дълги съдебни дела, които могат да продължат с години.
Вторият вариант е кооперацията да не е построена, банката да е спряла кредитирането на инвеститора и той въпреки това да продава на зелено. Рискът за бъдещите купувачи е, че нямат гаранция кога и дали изобщо ще бъде довършена сградата. Затова в момента банките отпускат ипотечни кредити само за готови апартаменти.
Третият капан е жилището да е ипотекирано и собственикът да не може да изплаща вече ипотеката. Той се опитва да го продаде на ниска цена едновременно на няколко купувачи.
Може да попаднете и в ситуация, в която съдружниците, които са построили сградата, са изпаднали в съдебен спор за нея и така двамата поотделно продават едно и също жилище на различни лица.


Ипотеките в числа
386 млн. лв. са лошите жилищни ипотеки към края на юни (по данни на БНБ)
36.6% са се увеличили възбраните върху имоти през първата половина на годината спрямо същия период на миналата (по данни на Агенцията по вписванията). Наложените възбрани са нараснали от 8502 на 13 419
14 025 ипотеки за сключени през първото полугодие, отчита Агенцията по вписванията. Това е близо три пъти спад на учредените договорни ипотеки спрямо същия период на миналата година, когато техният брой е бил 39 806
3.2 пъти по-малко ипотечни кредити са отпуснати в София и Варна от януари до юни спрямо същия период на 2008 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK