Край на плащането в брой за имотни сделки

Парите ще се влагат в депозитна каса и ще се проверява произходът им

Край на плащането в брой за имотни сделки

© ДневникУникална публична институция ще управлява и контролира сумите от всички продажби на недвижими имоти, за да излязат напълно на светло тези сделки и да се спре прането на пари в сектора.


Тя ще се нарича Депозитна и консигнационна каса и за създаването й чрез специален закон са се договорили Министерството на правосъдието и Нотариалната камара. През нея ще минават парите от всички сделки, изповядвани от нотариусите, както и от продажбите на съдебните изпълнители и синдиците. Тепърва ще се уточни дали ще бъдат обхванати и сделките с автомобили.


Депозитната каса ще е държавно учреждение, а не банка, каза шефът на Нотариалната камара Димитър Танев и обясни, че такава каса действа във Франция и моделът е възприет оттам. В схемата продавачът получава малко по-бавно парите си, но за сметка на това всички коректни страни по сделката плюс централните и местните власти получават прозрачност и сигурност.
Танев описа процедурата така: парите по сделките се превеждат в касата от купувача и престояват там за две-три седмици, преди да бъдат преведени на продавача. През това време се проверява произходът им и се удържат всички вземания на държавата и общините. Според него така ще спре сключването на симулативни сделки, а плащането в брой ще е невъзможно, тъй като парите ще трябва да се вкарват в касата по банков път.


Вещи лица ще определят каква е пазарната цена в даден район и ще я актуализират на всеки 3-4 месеца. Спрямо цената за района ще може да се свери дали стойността на дадена сделка не се разминава драстично и дали не се цели пране на пари и укриване на данъчни задължения. Разминаване, разбира се, може да има, но в рамките на разумните 5-10%, заради подобренията в даден имот, но не и както сега с по 300% до 1000%, каза Танев.


"Тази идея съществува от доста време и неведнъж е обсъждана", коментира председателят на националното сдружение "Недвижими имоти" Лъчезар Искров. Според него, ако се приложи тази практика, ще се осигури повече сигурност и на двете страни по сделката.


Според нотариуса обаче е задължително за всичко това да има ясни и писани правила. Той даде пример как във Франция като мярка срещу симулативните сделки е дадена възможност на общината да изкупи имота на нереално ниската цена, на която е договорена продажбата. Под тази заплаха никой не си позволява да продава на смешно ниски цени, каза Танев.


Според шефа на Нотариалната камара за добросъвестните играчи на имотния пазар няма да се промени нищо, а само, че купувачът ще получава парите от сделката със закъснение. Срещу това обаче печелим сигурност - самото плащане е гарантирано, произходът на парите също, а и държавата ще получи дължимото й веднага, каза Танев.


Камарата е обсъдила идеята на среща с представители на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), които са заявили, че изграждането на депозитна каса в България ще е много показателно за волята за борба със злоупотребите и прането на пари. По подготвянето на специалния закон за нея ще работят министерствата на правосъдието и финансите и нотариусите.


Във Франция касата съществува от 1816 г. и в момента през нея годишно минават близо 11 млрд. евро от сметките на нотариусите, синдиците, съдебните изпълнители и някои суми по запори. Към нея действа и гаранционна каса, при която френските нотариуси солидарно плащат в случай на загуби на клиент на техен колега. У нас за този риск всяка година нотариусите сключват професионална застраховка. Шефовете на френската депозитна каса се назначават и се контролират от парламента, който приемат стратегия и цели за развитието й.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK