Агенцията за дипломатически имоти е с нов директор

Държавната компания "Агенция за дипломатически имоти в страната" (АДИС) има нов директор от 18 септември. Досегашният Асен Македонов е уволнен заради злоупотреби и на негово място е назначен Пламен Георгиев, съобщи в. "Стандарт", цитирайки Димитър Кюмюрджиев, началник на политическия кабинет на външния министър Румяна Желева. Министерството на външните работи е принципал на дружеството. То е подало сигнал до главния прокурор за извършените нарушения. Македонов е освободен от длъжност, но не и от отговорност по Търговския закон, казва Кюмюрджиев.


Проверката на външно министерство в дружеството е показала, че вече бившият изпълнителен директор Македонов е получавал незаконно 3500 лв. необлагаеми месечно. Освен това е отдавал под наем на занижени цени апартаменти без търг и конкурс. За миналата година Македонов е получил 117 хил. лв., от които 43 400 лв. са били необлагаеми, пише "Стандарт". Освен това въпреки влошените резултати на дружеството от февруари тази година добавките към заплатата му са се увеличили двойно след подписано споразумение с бившия външен министър Ивайло Калфин. Той заявява пред "Стандарт", че няма притеснения по отношение дейността на АДИС.


АДИС е в забранителния списък за приватизация на държавни дружества. През есента на 2003 г. правителството на Симеон Сакскобургготски пробва да продаде атрактивната държавна фирма. Четири компании подадоха оферти - "Миролио" (96 млн. лв.), "Чек пропърти инвестмънт" (78.255 млн. лв.), "Американ риалити инвесторс" (76 млн. лв.) и "Б.С.Р. Европа лимитид" (близо 62 млн. лв.). Агенцията за приватизация обаче прекрати конкурса с официален мотив, че в тръжните документи не е дадена възможност за подобряване на параметрите на офертите. Неофициалният е, че част от кандидатите протестираха срещу условията, защото "Миролио" получи предимство по време на самата процедура със скоростното ратифициране на спогодбата между България и италианската застрахователна агенция САЧЕ, която дава възможност вместо в брой цената на приватизационни сделки да се заплаща с дълг при много по-изгодни условия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK