Forton: Наемите на магазините по основните търговски улици в София паднаха до нивата от 2002 г.

Forton: Наемите на магазините по основните търговски улици в София паднаха до нивата от 2002 г.

© Анелия НиколоваНаемите на първокласни площи по главните търговски улици в София достигнаха най-ниските си нива от 2002 г. Това показва анализ на пазара на консултантската компания "Фортън" (Forton International). В момента средните наемни нива са 55 евро/кв.м при 120 евро/кв.м през пиковата 2005 г.


Спадът на наемите през второто тримесечие на годишна база е над 30% за  София и между 43% и 50% за другите големи градове, отчитат от "Фортън".


Ниските наемни нива водят до окрупняване на магазините по търговските улици, за да се отговори на изискванията и търсенето на големите световни марки, които се готвят да отворят обекти по бул. "Витоша" и "Граф Игнатиев" в София, коментираха от "Фортън". Това ще доведе до промяна на облика на самите улици, като ще ги направи по-привлекателни и ще ги доближи до тези в останалите европейски столици.
При търговските центрове второто тримесечие на годината донесе рекорден обем нови търговски площи, показва проучването на "Фортън". В експлоатация са пуснати 163 хил. кв.м търговски площи, основно в резултат на откриването на три големи проекта - The Mall в София, Galeria Plovdiv в Пловдив и Grand Mall във Варна.


Така към края на юни общият обем модерни търговски площи в страната възлиза на 485 хил. кв.м. Ефектът е, че изпреварихме Гърция и Украйна по показателя търговски площи в молове на 1000 души население, като средно ни се падат близо 64 кв.м. 


Най-много молове на глава от населението има в Габрово - 279 кв.м, и във Варна - 278 кв.м. В Габрово работят два сравнително големи търговски центъра при население от 65 хил. жители, докато Варна дължи позицията си на отварянето на Grand Mall, който предлага 52 хил. кв.м търговска площ.


"Рекордният обем нови търговски центрове се появява в период на продължителен спад на потреблението, което доведе до висок процент свободните площи най-вече в новоизграждащите се проекти извън столицата", коментира Димитър Киферов, мениджър "Търговски площи" във "Фортън". По думите му трудностите при отдаването под наем оказват натиск върху инвеститорите, които или отлагат отварянето на мола, или замразяват строителството му. Над 550 хил. кв.м търговски площи в молове в строеж са замразени.


Въпреки свитото потребление интересът към първокачествените локации остава висок, но основно в София, посочи Киферов.


Все още се наблюдава съществена разлика между наемите в моловете, отворени в периода 2006 - 2008 г., и новооткритите търговски центрове. Наемите в по-старите обекти остават по-високи, тъй като договорите за наем при тях са подписани преди 2008 г.


Нивата на доходност за първокласни активи в сегмента остават непроменени спрямо предходното тримесечие и са респективно 9% за търговските улици и около 9.5% за моловете.


Очакванията на "Фортън" са пазарът да се възползва от по-слабо активния период, за да се преструктурира, като се появят и нови формати на търговски площи. Пример за такива са ритейл парковете, при които инвестиционните разходи са значително по-ниски от инвестицията в търговски център, и при това с много по-кратки срокове за изграждане.


Като контрапункт на нарастващите незаети площи в столицата инвеститорите видимо проявяват оптимизъм за бъдещето на този сектор, като в последните месеци наблюдаваме съживяване на инвестиционната активност в посока започване на нови мащабни проекти, твърдят от "Фортън".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK