Cushman&Wakefield: Рязък спад на новите молове в Европа, рекорден ръст в България

Развитието на новите търговски центрове в Европа отчита рязък спад през 2010 г., който е най-значителният от 1983 г. насам. В същото време за България изминалата година се характеризира с рекорден обем ново предлагане в сегмента, като страната ни е европейски лидер като процентно увеличение на общата търговскa наличност с 475% през 2010 г. спрямо предходната. Това показва проучване на пазара на търговски площи на консултантската компания Cushman & Wakefield. Докладът се представя у нас от Forton International, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България, Сърбия, Македония и Косово.


Това ни поставя в топ 5 на Европа по нови търговски площи през миналата година, като преди България са Русия, Турция, Полша и Италия. 10 търговски центъра с отдаваема площ от 346 хил. кв.м са излезли на пазара през миналата година. За 2011 г. обаче ще бъдем извън челната европейска десетка. Единственият търговски център, който ще отвори врати е "Марково тепе" в Пловдив, посочват от Forton.


Българският пазара на търговски площи се развива в собствена микросреда, а общата европейска тенденция се проявява по-късно и частично, коментира Димитър Киферов, мениджър "Търговски площи" във Forton.
През 2010 г. в Европа са били завършени 165 нови мола с около 5.2 млн. кв.м търговски площи. Това е с 30% по-малко спрямо 2009 г. Изминалата 2010-а е втората поредна година, в която е регистриран спад на новите площи и е достигнато най-ниското годишно ниво от 2004 г. насам, посочват Cushman & Wakefield.


Въпреки спадовете през 2010 г. очакванията на анализаторите за 2011 г. са позитивни и свързани с покачване. Прогнозите са повече от половината пазари да регистрират по-висока активност. До края на годината се очаква да бъдат завършени 6.9 млн. кв.м нови търговски площи. Пазарните условия остават нестабилни в много части на Европа, като процесът ще зависи пряко от икономическия растеж, продажбите на дребно и търсенето от страна на наемателите. Ако обаче всички проекти бъдат завършени навреме, новите площи през тази година ще надвишат с 33% тези от предишната. 


Най-много нови търговски центрове са отворили врати в Централна и Източна Европа през 2010 г.  63% от новите 165 мола са в Централна и Източна Европа. Най-мащабният нов търговски център е "Сити-парк Град" във Воронеж с площ от 144 300 кв.м. Към момента той е най-големият мол в Русия извън Москва. Руският пазар има и най-голям дял в новите търговски площи, открити през последната година – една четвърт от всички в Европа.


Русия и Турция продължават да доминират по отношение на новите проекти, като очакваните нови площи за 2011-2012 г. в тях са над 40% от общите за Европа. Прогнозите и за двете страни са свързани със значително нарастване на активността през 2011 г. В Русия през 2011 - 2012 г. се очаква да се появят още над 3 млн. кв.м нови площи, а в Турция до края на 2012 г. – още 1.8 млн. кв.м.


В много страни от Централна и Източна Европа през изминалата година е наблюдавано значително увеличение на търговските площи, като България е показателен пример, отбелязва докладът на Cushman & Wakefield.


В Западна Европа най-забележително нарастване има в Италия и Испания. В Италия за 2010 г. са открити 15 нови търговски центъра и са разширени 4 съществуващи, а в Испания – 7 нови мола и 3 разширения. На другия полюс – със спад, се отличават Германия, Португалия и Франция.


Най-големият търговски център, който се строи в момента в Европа, е Stratford City в Лондон, като разгънатата му застроена площ е 176 500 кв.м.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Абе като гледам в България и в частност София по-малките квартални молове как са се разсъхнали, не знам за какъв ръст говорят. А сега се вдигат новите мастодонти на хладилника и до ИКЕА. Пълно безумие.

 2. 2 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1294 Весело

  Обща информация / General information

  Проектно наименование / Project name: Paradise Center
  Инвеститор / Investor: Булфелд, София / Bulfeld, Sofia
  Строител / Builder: Комфорт, Варна / Comfort, Varna
  Местоположение в града / City location: кв. Лозенец / Lozenetz district
  Локация на парцела / Plot location: пробива на бул. „Тодор Каблешков, бул. „Черни връх” и ул. „Хенрик Ибсен” (бивша ул. "Сребърна" / Todor Kableshkov, blvd. extension, Cherni vruh, blvd and Henrik Ibsen, str. (ex Srebarna, str.)


  Техническа информация / Technical information

  Площ на парцела / Plot area: 36,000 кв.м. / sq.m.
  РЗП / Total build-up area: 175,000 кв.м. / sq.m.
  Търговска отдаваема площ / GLA: 75,000 кв.м. / sq.m.
  Подземен паркинг / Underground parking: 1850 паркоместа / parking lots
  Срок на изграждане / Construction period: 2010 - 2012

  Слагат му още 2000 квадрата и става по-голям от тоя в Лондон. Мол до мола. Другото ни е кът, ама молове - бол.

 3. 3 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 753 Неутрално

  А мега важният сегмент със спортните зали защо не биде упоменат ? Я бърже някой да им обади на който прави проучванията, да влезат в час и крачка !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK