Инвеститори от Русия търсят големи терени в Гърция за ваканционни селища

Засилено се търсят имоти по островите Евбея, Закинтос, Крит и областта Етолоакарнания, Западна Гърция.

© Ройтерс

Засилено се търсят имоти по островите Евбея, Закинтос, Крит и областта Етолоакарнания, Западна Гърция.Инвеститори от Русия търсят големи терени в Гърция, за да построят ваканционни селища за руснаци, пише гръцкият вестник "Имерисия", цитиран от БТА. 


Руският интерес е продиктуван от кризата в Гърция, заради която цената на имотите падна значително. Засилено се търсят имоти по островите Евбея, Закинтос, Крит и областта Етолоакарнания, Западна Гърция.  На Халкидическия полуостров руснаци са купили десетки къщи, чиято цена варирала от 200 хил. евро до над 2 млн. евро. Подобни действия руски инвеститори предприели и на островите Миконос и Родос.  


Представител на гръцка строителна фирма изтъква пред вестника две причини за нарасналия руски интерес: първата била, че руснаците възприемали Гърция като врата за достъп до Европа, а втората - в общото вероизповедание и интереса на руснаците към религиозния туризъм.
Основното искане било да получат постоянна виза за престой в Гърция и възможност за разходки до Европа.


Предишни данни показват, че 10% от руските туристи са потенциални купувачи на имоти в Гърция. Това означава, че ако тази година в южната съседка почиват един милион руснаци, както очакват гръцките туроператори, тогава би трябвало да се очаква сто хиляди от тях да закупят имоти, коментира БТА.


Преди време гръцкото издание "Имерисия" писа, че Гърция може да се присъедини към групата от страните със специализиран режим за привличане на богати инвеститори в имоти чрез издаване на имигрантски визи и че вътрешното министерство на страната смята да промени ситуацията на пазара на имоти. Плановете предвиждат автоматичното издаване на визи на граждани извън Европейския съюз, които инвестират "значителни суми" в имоти в Гърция, основно в къщи, вили и други ваканционни имоти.


Българското правителство наскоро също предложи промени в законодателството, които да улеснят получаването на българско гражданство от чуждестранни инвеститори. Вчера пък стана известно, че граждани на Русия, Украйна и Молдова ще получават годишна многократна вида, ако са посетили България през миналата година. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK