Собствениците на жилища са готови да платят до 2000 лв. за саниране

След 2014 г. Брюксел може да намали процента на съфинансиране на дейности по проекта.

© Красимир Юскеселиев

След 2014 г. Брюксел може да намали процента на съфинансиране на дейности по проекта.Средно по 2 хил. лв. са готови да отделят собствениците на апартаменти за ремонта на сградите, в които живеят, сочи социологическо проучване, поръчано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Досега са подадени 83 заявления за саниране по програмата на министерството, което субсидира с 50 млн. лв от ЕС до 50% от ремонта. Преобладават сгради до 15 апартамента и 1-2 входа. 


Експерти във ведомството предупредиха на пресконференция днес, че вероятно през следващия програмен период 2014 - 2020 г. Брюксел ще намали процента на съфинансиране на 35%. Държавата обаче ще иска увеличаване на сумата 4-5 пъти. 
От 17 септември в 36-те града, в които проектът се осъществява, започва информационна кампания. Експертите ще отговарят на място подробно на въпросите на желаещите да обновят своите жилища. Срещите ще продължат до 3 ноември.


От обновяване се нуждаят 720 000 жилища у нас, а програмата ще  обхване 170 - 200 сгради. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK