За 6 години в сектора на недвижимите имоти са укрити над 800 млн. лв. (допълнена)

За 6 години в сектора на недвижимите имоти са укрити над 800 млн. лв. (допълнена)

© Цветелина АнгеловаОт 2007 до 2012 година агенциите за недвижими имоти са укрили 863 млн. лв. приходи, показва анализ на Националната агенция за приходите.


Средната щета за година през периода на анализа е 40 млн. лв., а определената потенциална щета от неплащане на преки и косвени данъци е около 30 млн. лв., показват изчисленията. В анализа се посочва, че е обратнопропорционална връзката между активност на пазара и степен на укриване.


Така през 2007 година процентът на укритите доходи е бил 38.15%, докато през тази година той вече е 48.81 на сто.
Според данните агенциите и брокерите са декларирали приходи от 328 млн. лв. през 2007 г., когато са укрили над 202 млн. лв., докато официалните приходи през тази година са 89 млн. лв., а укритите са 86 млн. лв.


През тези 6 години се е увеличил и делът на нелегалните брокери - от 22.83% през 2007 г. сега те са 30.56% от действащите. Нерегистрираните брокери през 2007 година са били 799, докато през 2010 г. те са нараснали на 1175. 


За да противодейства на тези тенденции, от началото на следващата година НАП започва ревизии и проверки на дейността на посредниците на пазара на недвижими имоти, съобщиха от приходната администрация. Паралелно с това обаче ще осъществим и комуникационна кампания - разпространяване
на брошури с данни за ефекта от укриване на доходи до нотариални кантори и до сайтове за публикуване на обяви за продажби, обяви Росен Бъчваров, директор "Комуникации" в НАП.


НАП ще изиска и поместването на информация на сайтовете за обяви за дължимите данъци при покупко-продажба на имоти. Необходимо е да се приеме закон за регламентирането на дейността на брокерите, заявиха от Националното сдружение "Недвижими имоти".


Лъчезар Искров, заместник-председател на сдружението, посочи, че са много малко професиите, и то боравещи с крупни финансови средства, които нямат регламент и при които не са разписани минимални изисквания за упражняване на дейността.


Приемането на закон ще предпази най-вече потребителите от измами при тази толкова важна за всеки човек сделка като покупката на имот, добави Искров.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Неутрално

  бг бизнесмени(мутри) не искат да дават.Те са свикнали само да взимат

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  800 млн, ама друг път! То няма читава сделка, дето да е обявена реалната стойност!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Малко аритметика: "...Според данните агенциите и брокерите са декларирали приходи от 328 млн. лв. през 2007 г., когато са укприли над 202 млн. лв....".
  Демек имали приходи от 530 млн, от комисиони. Които са 3-4% (от двете страни заедно). Демек през 2007 имало сделки за 17 милиарда лева?!? САМО ПРЕЗ БРОКЕРИТЕ?!?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 4. 4 Профил на it
  it
  Рейтинг: 446 Неутрално

  За 6 години - 800 милиона, а за 20 години - колко?

 5. 5 Профил на Thalatta
  Thalatta
  Рейтинг: 450 Весело

  Страшни престъпници, бързо всички в затвора

 6. 6 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#3] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Доколкото разбрах сметката е от неплатен данък, намалена цена и недекларирани комисионни, не е само от брокерската комисионна.
  Все пак ми е интересно защо хората продължават да ползват брокери, при положение че той/брокерът/ не защитава твоят интерес а само комисионната си, когато я получи интересът му става нулев.

  колкото повече,толкова повече
 7. 7 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не виждам какви действия следват от тази статистика - за сведение много от жените на висшите прокурори като тази на Христо Манчев от Главна прокуратура се занимават точно с този безнес - да не би НАП да очаква че мъжете им няма да смачкат всяко дело срещу половинките!

 8. 8 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Нормално, щом кандидат за главен прокурор открито практикува укриване на данъци при имотна сделка, какво друго може да се очаква?

 9. 9 Профил на Позитанчо
  Позитанчо
  Рейтинг: 793 Неутрално

  То, разбирам да си плащаш данъците,
  ама да видиш какво конкретно се прави с тях: детска градина, път, велоалея...
  Пък те си ги наливат в свои фирми под формата на консултации и др. глупости, та тогава защо да си плащаш парите, спечелени с честен труд.
  Няма смисъл да се хрантутят държавни чиновници. Те си лапат от корупцията. Нещата са навързани, и мирашат отгоре, откъм главата на жълтите павета, не от към бизнесмените. Те просто се нагаждат според изкривената българска действителност.

 10. 10 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 996 Гневно

  Не бе, те само Малееви и Цв. Цв. са укрили данъците, ние всички останали си ги плащаме! Щото сме патриоти!

 11. 11 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#6:"Морски"]Доколкото разбрах сметката е от неплатен данък, намалена цена и недекларирани комисионни, не е само от брокерската комисионна. [/quote]
  Не е така. И в първия абзац на статията, и в цитирания от мен, става дума за приходи на агенциите.
  [quote#6:"Морски"]Все пак ми е интересно защо хората продължават да ползват брокери, при положение че той/брокерът/ не защитава твоят интерес а само комисионната си[/quote]
  Имам добра идея защо, от личен опит, но предпочитам някой друг покупко'продавач (или брокер, в което се съмнявам) да се изкаже по въпроса.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 12. 12 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  щом могат да ги пресметнат, значи знаят кои са. да почват да осъждат и вкарват в затвора, може и да се оправи някога този бизнес

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 13. 13 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 731 Неутрално

  [quote#11:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Имам добра идея защо, от личен опит, но предпочитам някой друг покупко'продавач (или брокер, в което се съмнявам) да се изкаже по въпроса.[/quote]

  аз щото си бях харесал апартамент в Изток, ама никуде не пишеше адреса и нямаше как да го разгледам без да звънна на брокерката. Ина4е в мига в който си взе комисионна нищо ве4е не я интересуваше, отвратителна пиявица беше тая

 14. 14 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 996 Весело

  До коментар [#12] от "fpyyh":

  Голямата цифра с укрити приходи идва от неплатено 20% ДДС върху разликата в цените.
  Нали контролът върху реалните цени по сделките нарочно е занижен, че всеки купувач (разбирай гласоподавател) да си мълчи, щото е "спестил" 10 хиляди, та да може големите риби (разбирай бизнесмени) да "спестят" по 100 милиона и да подкрепят (даряват) Партията на власт!

 15. 15 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Синът ми купи апартамент в София. В нотариалния акт е записано 50000 лв., а на ръка плати 100000 лв.

 16. 16 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тези от НАП ще съдерат обикновения човек за 5 лева, а укритите 800 млн. само ги споменават като статистика, без да се задействат по въпроса с "откриването" им!

 17. 17 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#15] от "stoicho2":

  Как по-точно е станало това, при положение, че за такива суми плащане на ръка е забранено по закон?

  Истината ще ви освободи
 18. 18 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Бареков веднага да ги дава на прокурор!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 19. 19 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#5] от "ydarakchiev":

  Няма толкова затвори! Вместо пътища да строим затвори! Поне 50....

 20. 20 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Малеееееее, какви са тия цифри, бе ?!?!?!? Какво е това лапане !?!???

 21. 21 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Приемането на закон ще предпази най-вече потребителите от измами при тази толкова важна за всеки човек сделка като покупката на имот, добави Искров."

  Дееее тоя потребител как всички се грижат за него !

 22. 22 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#17] от "Geo":

  може да е забранено но става. Просто побанков път е преведена сумата от 50000 лв, а останалата кеш. по този начин предприемача е спестил данъци върху 50000 лв. Интересно е и друго. Как сметната палата и данъчните проверяват съответствието на доходите на един човек и стойността на имуществото му? Според мен единствения начин е като сравняват стойността по нотариалните актове, които никога не са реални, а по-малки. Примерно: синът на ботевградския кмет и сегашен депутат от ГЕРБ Даниел Георгиев с помоща на баща си закупува имоти общинска собственост.Купува ги чрез поставени лица. Поставеното лице купува общински имот примерно за 100000 лв, а го продава на Даниелчо за 30000 лв. Хората се чудят как така продавача ще загуби 70000 лв. Е, ако сметната палата прави проверка по записаното в нотариалния акт всичко е възможно. Просто Даниелчо го е купил за същите 100000 лв,които баща му краде от общински сделки. Така доходите на Даниелчо съвпадат с стойността на закупените имоти

 23. 23 Профил на Aardvark
  Aardvark
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Брокерите никой не ги обича, определено взимат прекалено колеми комисионни за некачествената услуга, която предлагат.

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Въртяха, сукаха и накрая си дойдоха на тумата - трябвало професионална камара, лиценз, годишен членски внос, препитване от комисия и т.н.

  А НАП за втори път повдига топката на мрежата, за да може някой да си направи забиването в ущърб на свободния пазар. Първият път беше като отговори, че ако плащаме осигуровките на външни инвеститори за 2 години, нямало да има загуба от...осигуровки. Това последното го развяваха до гласуването на псевдомерките, сега май пак ще е този пътят...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 25. 25 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 605 Неутрално

  аха, значи строителния бум който ни пробутваха че бил двигател на българската икономика накрая се оказа че е просто едно голямо данъчно престъпление. оставяме настрана екологичното престъпление което причини в планините и по Черноморието...

 26. 26 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#13] от "carmello":
  Аз не разбирам защо си и дал пари, честно. Тя се е явявала брокер от страна на продавача. Да си и плаща той комисионната. Трябваше да и кажеш да ходи да се снима и че няма да и дадеш пари. Да си иска парите от продавача или да се махат.
  Ти като купувач, даваш пари на твоя брокер, който ти търси жилище, отсява потенциалните оферти на база зададен от теб критерий, следи какво ново излиза на пазара и те води само на шорт листнати така да се каже оферти.

 27. 27 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "Geo":

  И как точно се разбира, че си ги дал на ръка, че не се сещам. Кой точно ще разбере, ако ми дадеш в нас 100 000 лева в една торба?

 28. 28 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#26] от "gsb":

  ми понеже у4удващо може би, но много рядко се появяват наистина добри апартаменти в добри квартали в София. Та понеже ми беше писнало след около година мотаене и търсене все да се оказва 4е я нещо не е наред с документите, не знам си кво си и тн. Освен това сумата като цяло не беше голяма. Най интересно стана когато поисках някакъв документ за тези пари които давам на като такса, при което тази овцЪ беше толкова нагла 4е каза- ми аз не знам никой от колегите да дава какъвто и да е документ 4е някой е платил - тоест, ясно, за да не плащат данъци Оба4е като и казах 4е ще викна ТВ понеже приятелката ми работи в медия (тогава работеше), и много бързо ми написаха каквото исках (бтв аз го изхвърлих то4но 10 мин след като се разделихме с брокерката).
  Още по наглото беше 4е тя каза нещо от сорта на ; абе искаш ли сега като си толкова отворен да отидем с клиентката ми при нотариуса и да кажем 4е си се отказал от сделката (а ве4е бях дал 10%) и да ти ги вземем което аз контрирах с довода 4е нотариус-ката е едва ли ще рискува медиен скандал заради примерно $5К....Абе пълни циркове, ама това ставаше в едни доста мътни времена, а след това разбрах 4е брокерката била на4ална у4ителка, а така по 2% заработвала извън работно време

 29. 29 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#28] от "carmello":

  Еми имал си бол пари, дал си. Как мислиш, щеше ли да се провали сделката ако беше отказал да и дадеш? Така е взела пари и от теб и от продавача. Ако беше се заинатила да каже САКЪН искам си парите.. ми нали вече знаеш къде е апартамента а и тя много добре знае че вече знаеш къде е и ще остане съвсем на сухо така че.. сглупил си, сори

 30. 30 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 731 Неутрално

  абе не е то4но така, понеже тази пък девойка дето продаваше апартамента имаше договор с фирмата на брокерката 4е само те могат да го продават, и ако го продаде не през агенцията, дължи някви пари там...който не е купувал имот в София не знае що за fun е

 31. 31 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#29] от "gsb":

  повярвай, по трудно е да се заобиколят брокерите отколкото изглежда, и аз така си мислех в на4алото- виждам къде е апартамента и айде, ве4е няма нужда от брокер....ама не са толкова прости гадовете

 32. 32 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#31] от "carmello":

  Абе виж, продавал съм и съм купувал имоти доста, знам за какво става дума. В повечето случаи съм имал брокер от моя страна и съм доволен от него. Но като си продавах апартамента, дойде една натресе се сама и оскуба купувачите с 400 евро щот беха тъпи завалии като галоши. Аз гледах и си мълчах, са.. не съм крив че са тъпи. Тази се обади и ми вика, може ли да предложа вашия апартамент. Викам предлагай ама аз пари нема да ти дам. Тя вика споко, аз ще ги натоваря купувачите - ми ОК.
  И СА ГЛЕЙ ПИНИЗ!
  Мъжа идва и го гледа с негов брокер и му се предлага на една цена с една комисионна за неговия брокер.
  После идва жената през друга агенция и и се предлага на същата цена, С ДВЕ комисионни - за брокера и и за наглата която се натресе!
  И ТИЯ ГО КУПИХА И СИ ПЛАТИХА ДВЕТЕ комисионни, вместо да минат през другата агенция. Е КВО ДА КАЖА?

 33. 33 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 731 Неутрално

  е ОК, ама тва е друг слу4ай- примерно на мен тази дето беше нейн апартамента ми се струваше 4е ще полу4и инфаркт едва ли не някой да не я преметне и да и вземе апартамента- такива бяха времената. Са, подписала беше договор с агенцията, смятала е 4е те и пазят интересите и не беше съгласна да продава без тях щото знае ли ме къв съм
  Въпросът е 4е тия пиявици брокерите нищо не вършат, само гледат да те преметнат (ако може и продава4 и купува4) и накрая те нищо общо нямат- ако някой се набута с някъв тъп апартамент, не са те, дреме им. Тъпото е 4е в Бг няма професионални брокери, всеки се занимава с нещо друго и гледа да направи някой лев незаконно от това

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  За мене тези суми са занижени!В този бранш има огромни дупки за укриване на данъци и осигуровки!

 35. 35 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#27] от "gsb":

  Става дума за частта, която минава през нотариуса. Нея не можеш да я дадеш на ръка, освен ако не попаднеш на свой нотариус, който освен това да поеме риска да изповяда сделката без банковото извлечение пред него... едва ли... Той ми отговори вече...

  Истината ще ви освободи
 36. 36 Профил на giorgio
  giorgio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "gsb":

  Горд ли се чувстваш? Гордееш ли се със/от себе си? Можело е да кажеш, да предупредиш, да обясниш на хората, нали? Тогава са били те, утре ще си ти. Има една приказка: “Кьорав, карти не играе“, но никой не може да знае и умее всичко. Затова ни е зле обществото, ззатова не ни се развива държавата, защото само се гледаме един друг да се прецакаме. Защото поговорката, аз може да съм зле, но и Вуте и той нека също да е зле, важи с пълна сила. Ако всичката отрицателна и негативна енергия се насочи в положителни дела, тогава каква силна, развита и модерна държава ще имаме. Един от признаците, че имаме развито общество е този, но преди това трябва да си променим начина на мислене и поведение.

 37. 37 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#32] от "gsb":

  На тебе отговарям, но за всички се отнася: няма значение кой плаща комисионата, цената на сделката се товари с размера на всички комисиони платени по нея. Ако купувачите са имали пари за комисиона, могли са да ги дадат на тебе вместо на брокерите. Нали са свалили от цената на апартамента - можело е по-малко да свалят.

 38. 38 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#37] от "nero__":

  пич, ти у ред ли си да ми отговаряш след 1 месец

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK