Пазарът на имоти у нас започва да се връща към растеж

Пазарът на имоти у нас започва да се връща към растеж

© Красимир ЮскеселиевПазарът на недвижимите имоти в България започва да обръща тренда - минавайки през дъното, тръгва в посока нагоре, но все още не сме влезли в нови ценови нива. Това заяви Ирена Перфанова - председател на Управителния съвет на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ), което обединява 270 компании, около 1500 професионалисти, цитирана от БТА.


Естествено тенденцията първо се отразява в големите градове, в по-представителните региони, които са с по-високи ценови нива, посочи тя. По думите й след това ще премине и в по-малките населени места. Все пак има лека промяна на цените в сектора на по-луксозните имоти.


Заедно с това има градове и населени места, където цените продължават да слизат надолу или да се
задържат, каза Перфанова. Според нея от есента у нас се очаква да има един по-динамичен пазар на недвижими имоти, който в момента все още се определя като "леко труден".
Като цяло в Европа има една по-добра икономическа среда, която влияе и на българския пазар, коментира Перфанова. На пазара на недвижимите имоти у нас влияние в момента оказва бизнессредата, а не толкова политическата обстановка, уточни тя.


Ирена Перфанова участва в дискусионна среща в Плевен, организирана от НСНИ, на която бяха обсъдени проблемите в сектора - при работата с институциите, нови възможности за инвестиции, пазарните ниши в различни региони, ролята на брокерската професия.


За участие бяха поканени представители на Агенцията по вписванията и съдии по вписванията, на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Общината и отдел "Местни данъци и такси".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK