Наемите и цените на имотите в региона започват да растат, показва проучване

Наемите и цените на имотите в региона започват да растат, показва проучване

© Цветелина Белутова, КапиталПовечето пазари на бизнес имоти в Централна и Източна Европа постепенно оставят зад себе си периода на затруднения. Наемите и стойностите на активите в България и Унгария се очаква да нараснат в следващите 12 месеца във всички сектори.


Това прогнозира Глобалната организация на професионалистите по недвижими имоти Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS). Данните са на базата на проучване на нагласите в сектора към второто тримесечие на 2014 г. То изследване е второто, което обхваща и България.


Ръст се очаква в цените на имотите и в Чехия, но перспективата за наемите е различна в отделните сектори. В Румъния нагласите са за забавяне на ръста в стойностите на активите, докато наемите се очаква да намалеят.
Авторите на проучването посочват, че в четирите разглеждани страни има различни макроикономически предизвикателства, но в същото време перспективите пред растежа на икономиките им са добри. Това не се отнася до България, където оставката на правителството и уязвимостта в банковия сектор поставя под риска икономическия растеж.


Нагласите за търсенето на имоти от страна на наематели в България, Унгария и Румъния са положителни и с ниски отрицателни стойности (по-скоро на неутрална територия) в Чехия. В Унгария индексът достига най-високото си ниво от началото на глобалната финансова криза, докато в Чехия и Румъния той намалява в сравнение с предишното тримесечие, показват още данните от проучването.


Търсенето расте във всички сектори в България, Унгария и Румъния, особено за офиси в България и за офис и търговски имоти в Унгария.


В Чехия нарастването на свободните площи изпреварва търсенето и за офис, и за търговските имоти, но в индустриалния сектор търсенето вече е пред новото строителство, вследствие на което отстъпките, предоставяни на наемателите, намаляват. В Румъния растежът на свободните площи се е ускорил, особено в офис сектора.


Очаква се наемите да нараснат и в трите сектора (офис, търговски и индустриални площи) в България и Унгария през следващите 12 месеца. В България най-силен ръст се очаква при офис площите. В Чехия прогнозата за този сектор е негативна – за съществено намаление, но пък се очаква растеж на наемите на индустриалните и търговските площи.


"В България инвеститорският интерес расте заради по-добрите перспективи: както за търсенето от страна на наемателите, така и за ръст на наемните нива във всички три сектора на бизнес имотите", казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield в България и Македония.


"Условията на офис пазара отбелязаха ново подобрение, което вече се разпростира и извън клас А сегмента. Наемите на търговски площи се стабилизираха благодарение на доброто ниво на отдаване на новите проекти и растежа на потреблението от началото на годината. А при индустриалните и логистичните площи липсата на предлагане започва да оказва натиск за повишение на наемите, докато търсенето постепенно се увеличава."


В Унгария нагласите за развитието на наемите са положителни за първи път от четири години насам. В Румъния доверието премина на отрицателна територия и се очакват намаления във всички сектори освен търговския.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 580 Весело

  Това трябва да е в рубриката "Платени съобщения "

 2. 2 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 522 Весело

  Явно някои риалтори не са ходили на море, а спестените средства са пренасочени към платени публикации, отново. Мокри сънища

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Това го чета от 4 години насам! А цените все падат ли падат...

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Тия от недвижимите имоти винаги говорят за ръст на цените и повишаване на търсенето, което е напълно разбираемо. Обаче реално картинката е по-друга.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Това го повтарят като мантра от 2 г. В София има толкова свободни офис площи,че не ми се вярва да тръгнат нагоре.

 6. 6 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Най общо казано:
  Цените на имотите са пряко свързани с икономическия растеж и заплатите. Цените на наемите са функция на големината на безработицата.
  Та къде в България ги има тези условия?

  Попътен вятър в главите!
 7. 7 Профил на philippe
  philippe
  Рейтинг: 368 Неутрално

  напълно съм съгласен, каква е нормалната иконом. логика. За съжаление пазарът на имоти е доста ирационален, вкл. в развитите икономики. В момента има балони в Австрия и Германия, за което предупреждава дори ЕЦБ и финансовите им министри. Народът, както навсякъде е в ролята на овца и помпа ли помпа балона. Та не бъдете сигурни, какви са цените и в разБитата ни икономика. Има я и нагласата, по-добре скъп имот, отколкото пари в КТБ и пр., нали?

 8. 8 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 374 Весело

  Супер Новина--Браво!!!
  ...със сигурност ви е бил нужен поне 2 годишен анализ....
  Забелязах ,че статията е пълна с много цифри(истински нужни на истинската статистика).
  Имам излишна Нива с картофи -и нема к'во да я правя...ако някой има излишни тайландски батове да ми звънне...

 9. 9 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#7] от "philippe":

  да, в Германия има балон при цените на жилищата, но наемите вървят там нагоре, в ръка с цените на имотите. А и покачването е само в градските имоти, докато извънградските не са мръднали. Като цяло на места наемателите вече изнемогват. Мюнхен е добър пример, където един средностатистически германец би се задъхал с новите нима на наемите и доста хора са щастливи да имат стари договори (увеличението на наема е на не по-малко от 13 месеца и има сложна процедура за това, която ако се обърка повишението е невалидно...а и вече ограничиха увеличението ...)

 10. 10 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 482 Неутрално

  В друга статия : http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/09/08/2376528_nesigurnostta_zamrazi_zaplatite_v_chastniia_sektor/

  Заплатите в частния сектор замразени заради несигурност. Тогава за какво повишение на цени и наеми може да се говори в тая обстановка. Да, очакват, ама май ще си останат с очакванията за ръст.

 11. 11 Профил на sukhoi
  sukhoi
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Четете ли? Става въпрос за бизнес имоти, от които се вадят пари, а не миризливи панелки в които живеят поколения...

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3982 Весело

  До коментар [#1] от "elevation04":
  ++++++++++++++++++++++++
  Най-вече що се отнася за нашия пазар на недвижими имоти!

 13. 13 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 523 Неутрално

  работата е ясна ,
  щом пишат..значи е истина

 14. 14 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Следейки публикациите по темата излиза, че през седмица-две цените скачат, та се не удържат.

 15. 15 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Абе вие брокери наясно ли сте, че България е пред поредният си фалит. Вносът на китайски, турски и македонски потребителски стоки на съответните дъмпингови цени унищожиха българското производство и изнесоха парите на българите безвъзвратно в чужбина. Към тях като прибавим вносът на суровини и мафията, която продължава да източва бюджета и изнася парите в "белите" държави, то изтичането на огромни пари от България е очевадно. В същото време приходите от гасарбайтерите, селското стопанство с един годишен оборот и двумесечният ни туризъм, който работи 2 месеца в годината и продава същите тези китайски, турски и македонски потребителски стоки, са нищожни, а българските фирми оперират на ръба. Увеличените в пъти такси на всички държавни чиновници, общини, ВиК, енерго, съд, проектиране, строителство и т.н. поставиха последните гвоздеи в ковчега на България. С изключение на Севлиево не случихме и на чуждестранни инвеститори. Всички са дошли да дават ниски заплати и да си оставят боклуците у нас. Надеждата, че ще ни обучат кадрите или че ще наемат български подизпълнители също останаха излъгани. Да не говорим, че чуждестранните инвестиции в последно време се случват с парите по европейските програми заделени за България. Изобщо у нас остават само държавните такси и заплатите на персонала.че българските фирми оперират на ръба а в България изтеклите пари от вноса не се заместват с дошли пари от износ.
  СЕГА ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ИЗПИЕМ ЧАШАТА. Дано ИВАН КОСТОВ се съгласи отново поеме горещият картоф, но заради тази 14 годишна наша "благодарност" много се съмнявам.

 16. 16 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  а българските фирми оперират на ръба. Увеличените в пъти такси на всички държавни чиновници, общини, ВиК, енерго, съд, проектиране, строителство и т.н. поставиха последните гвоздеи в ковчега на България. С изключение на Севлиево не случихме и на чуждестранни инвеститори. Всички са дошли да дават ниски заплати и да си оставят боклуците у нас. Надеждата, че ще ни обучат кадрите или че ще наемат български подизпълнители също останаха излъгани. Да не говорим, че чуждестранните инвестиции в последно време се случват с парите по европейските програми заделени за България. Изобщо у нас остават само държавните такси и заплатите на персонала.че българските фирми оперират на ръба а в България изтеклите пари от вноса не се заместват с дошли пари от износ.
  СЕГА ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ИЗПИЕМ ЧАШАТА. Дано ИВАН КОСТОВ се съгласи отново поеме горещият картоф, но заради тази 14 годишна наша "благодарност" много се съмнявам.

 17. 17 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  СЕГА ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ИЗПИЕМ ЧАШАТА. Дано ИВАН КОСТОВ се съгласи отново поеме горещият картоф, но заради тази 14 годишна наша "благодарност" много се съмнявам.

 18. 18 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 418 Весело

  ....расте марулята и ряпата, и ....годините във времето....
  ....погледнете цената на една къща построена с панели...
  ....да видим като расте смалявали се или става по-голямо...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK