На пазара на имоти 2014-а се определя като годината на купувачите

На пазара на имоти 2014-а се определя като годината на купувачите

© Юлия ЛазароваИзминалата година беше най-успешната за имотния пазар от началото на кризата. Пазарът навлезе в нов етап на развитие, спадът на цените на имотите приключи и това накара много купувачи да се завърнат на пазара, се казва в анализ за състоянието на сектора на компанията Bulgarian Propetiеs. Според изпълнителния директор на фирмата Полина Стайкова важен елемент от новата пазарна реалност е и завръщането на доверието към имотния пазар.


Тя допълва, че все повече купувачи подхождат към покупката на имот с нагласата, че това е сигурен, реален актив. "Тази тенденция съвпадна с много изгоден момент от развитието на имотния пазар, тъй като цените на имотите сега са на нивата отпреди 10 години и имотите са много по-достъпни. Към това може да се добавят и по-добрите условия за жилищно кредитиране, предлагани от банките през тази година", казва още Стойкова.


Пазарът в София мина през два етапа
В анализа на Bulgarian Propetiеs за пазара на имоти в София се казва, че той е минал през два периода с различни пазарни динамики. През първото полугодие активността и цените не са се различавали особено от тези през 2013 година.

На пазара на имоти 2014-а се определя като годината на купувачите

© Юлия Лазарова


През второ полугодие на 2014-а обаче обемите на продажби бързо са нараснали, предлагането е започнало да намалява, а както офертните цени, така и тези, на които са се сключвали сделки, са се повишили. Тези процеси са довели до приключване на годината с 3% ръст на цените в София според данните на НСИ.


Според анализа на Bulgarian Propetiеs средната цена на продадените апартаменти в столицата за четвъртото тримесечие на миналата година е 764 евро/кв.м при 750 евро/кв.м за третото тримесечие и около 735 евро/кв.м за първото полугодие. Средната обща покупна цена за апартаментите в София за четвъртото тримесечие е 80 850 евро. За цялата 2014 г. средната цена на закупените апартаменти в столицата е 79 100 евро при 61 500 евро през 2013 г., сочат още данните.


Най-голям интерес на пазара в София има към двустайните и тристайните апартаменти, като те са с по 40% дял сред покупките. Почти половината от продадените жилища са обзаведени и готови за ползване или отдаване под наем. При избора купувачите държат имотът да има централно парно, като 70% от продадените жилища са с ТЕЦ.


Цените в Банско продължават да падат


През 2014 г. цените в Банско продължиха да спадат, в рамките на до 5%, като очакванията са за повече сделки през вече започналия зимен сезон. Средната цена на продадените апартаменти в Банско за 2014 г. е 360 евро/кв.м. Средната обща цена на закупените апартаменти в курорта е на рекордно ниски нива – 20 100 евро. Това на практика е такава цена, която е достъпна и за местните купувачи, и затова към момента 50% от купувачите в Банско са българи.


На пазара на имоти 2014-а се определя като годината на купувачите

© Цветелина Белутова, Капитал


В Боровец и Пампорово 90 на сто от всички сделки са сключени с българи. Средните цени на база реално сключени сделки в Боровец за 2014 г. са 630 евро/кв.м и 35 570 евро за апартамент, а в Пампорово са на нива, близки до тези в Банско – съответно 370 евро/кв.м и 26 200 евро средно за апартамент.


Отдръпването на руснаците намали сделките по морето


Равносметката за имотите в морските курорти е, че основните купувачи през последните години – руснаците, са се отдръпнали и като цяло броят на продажбите на имоти е намалял, отчитат от Bulgarian Propetiеs. Това е поставило морските ваканционни пазари в позиция на изчакване и е прекъснало двегодишния период на възстановяване.


Средната цена на закупените апартаменти в Слънчев бряг през 2014 г. е 582 евро/кв.м и остава без промяна в сравнение с 2013 г. (580 евро/кв.м). Средната цена на закупените апартаменти в курорта за 2014 година е 32 550 евро.


На пазара на имоти 2014-а се определя като годината на купувачите

© Георги Кожухаров

Интересна тенденция през второто полугодие на 2014 г. е нарастването на интереса към Варна и курортите по Северното Черноморие, което е продължило до края на годината, включително и от страна на руски купувачи. В много от случаите се търсят имоти с цел постоянно пребиваване.


Пазарът на селските имоти изчезва на места


Селските имоти е сегментът от пазара, който се сви най-много от началото на кризата. Тази тенденция продължава и през миналата година, като на места дори изчезва, казват от Bulgarian Propetiеs. През 2014 г. сделките със селски къщи са намалели с около 20%.


Хит през миналата година са се оказали къщите около Велико Търново и Габрово, където традиционно има и чуждестранно търсене. Други активни пазари за селски къщи са районите около Пловдив и Стара Загора, но там доминиращо е било търсенето от страна на български купувачи. Има интерес и към къщи около Варна и Бургас, както и близо до морето като цяло.

На пазара на имоти 2014-а се определя като годината на купувачите

© Анелия Николова


През последните месеци от Bulgarian Propetiеs забелязват нарастващ интерес към къщи и дори апартаменти в малки населени места около София. Търсенето на този тип имоти идва както от страна на купувачи на първи дом, живеещи и работещи в София, така и от хора от страната, които разполагат с по-малки бюджети, но искат да вложат пари в имот и, следвайки тенденцията на миграция към София, предпочитат да закупят имот близо до София, отколкото в малкия град, в който живеят.


Средната цена на закупените селски къщи за 2014 е 18 000 евро и остава без изменение спрямо предни години. Пазар има основно за готови за обитаване къщи на цени от 10 000 евро, като често цените им достигат в зависимост от района между 20 000 и 40 000 евро.


Очакванията са възстановяването да продължи


През 2015 г. тенденциите на възстановяване на пазара на недвижими имоти ще продължат, като търсенето в най-големите градове ще нараства и ще бъде водещо за пазара като цяло, сочи прогнозата на Bulgarian Propetiеs. Очакванията са през тази година имотният пазар да бъде движен основно от български купувачи, и то в разнообразни сегменти, които традиционно бяха доминирани от чуждестранни купувачи. Много българи ще се ориентират към покупка на имоти по морето и в ски курортите.


Търсенето ще бъде насочено към апартаменти в най-големите градове, къщи близо до тях и ваканционни апартаменти в любимите за българите курорти по морето и в ски курортите. В големите градове жилища ще се купуват както от купувачи на първи дом, така и все повече за инвестиция – тенденция, която се разви през 2014 и ще продължи и през следващите години, обобщават от Bulgarian Propetiеs.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  Риалторите пак започнаха да надуват балона, само че спукан балон трудно се надува. Новата мантра са инвестиционните намерения на върнатите средства от влогове в КТБ, даже си вярват

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Разбира се, че 2014 беше годината на купувачите - имоти бол, а купувачи няма. Купувача сега е като дете в сладкарница - може и да избира, и да не бърза.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  Цитат: "...спадът на цените на имотите приключи...".

  Айде бе...! За имотите в България ли говорят или за някъде другаде? Или, да не би да сме излезли от кризата, без да сме разбрали?!

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  "Тя допълва, че все повече купувачи подхождат към покупката на имот с нагласата, че това е сигурен, реален актив. "

  Аз собствено не мога да си представя, че купувам имот и той вместо актив, ми става пасив.
  Всеки купувач купува с такава нагласа и ако не стане жертва на подготвен и изпълнен измамнически план, придобива реален актив.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#3] от "tww09306483":

  Поне за някои части на България, в частност София, но и други големи градове, наистина има леко повишение на цените - вижда се с просто око. Друг е въпроса, че предвид наистина голямото предлагане, хората търсят нещо наистина добро за парите си, което е съвсем нормално.

 6. 6 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 792 Неутрално

  е не бе, изследване правено от агенция за недвижими имоти какво друго да каже освен че сега е мега ултра най изгодно да се купува, понеже видиш ли цените така ще се засилят че няма да останат имоти под 2000 евро на квадрат, изобщо поредните глупости

  това го говоря от опит понеже си търся по голям апартамент и следя разни сайтове, повечето имоти стоят с месеци на пазара като цената им пада надолу всеки месец...

  мина тая с копторите за 1000 евро на квадрат

 7. 7 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#4:"tsvetko_51"]Аз собствено не мога да си представя, че купувам имот и той вместо актив, ми става пасив.
  Всеки купувач купува с такава нагласа и ако не стане жертва на подготвен и изпълнен измамнически план, придобива реален актив.[/quote]

  Не можеш, но може да е точно такъв. Всеки имот е свързан с минимум следните разходи: местни данъци, поддръжка, охрана, маркетиране. Ако наема, за който се отдава не надхвърля опортюнити кост (лихви от депозит на сума равна на цената за придобиване на имота) + всички раходи, да, това е пасив Или много калпав актив...както искаш го кажи

 8. 8 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  интересно би било да публикуват и статии относно пазара за даване на жилища под наем, с подробности, цени... особено съотношението цена на жилище/годишен нетен наем (без режийни)... или казано с други думи: колко годишни наема = цената на жилище.

 9. 9 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 467 Неутрално

  групости на търкалета. цените продължават да са напълно неадекватни спрямо качестовото на имотите и спрямо други европейски пазари

 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  До коментар [#7] от "vat69":

  на Балканите повечето жилища, купени като "инвестиция" стоят празни и не се дават под наем, а си седят и чакат по-висока цена.
  Мяза много на инвестиция в картини на Пикасо, Анди Уорхол или артефакти на Джеф Куунс.

 11. 11 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ф.Нинов":

  Много добре се ориентираш. Корелацията наеми-продажни цени е ключова. Другият важен параметър е кост ъф кепитал, или най-грубо лихвените нива на територията.

  Купуваш имот за 200,000 да речем. В един пожелателен вариант го даваш веднага и непрестанно (100% окюпанси) под наем за 1,000 на месец. Вадиш поддръжка, охрана, застраховки и данъци, примерно 300 лв./мес), и получаваш годишен приход преди данъци 8,400. Това прави 4.2 % годишна доходност. Банката обаче ти дава 5% по депозит за твоите 200,000 без да трябва да си мръднеш малкия пръст. Какво правиме?

 12. 12 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Все още е пълна безсмислица покупката на имот за бизнес, а за живеене още повече, ако е на кредит. А ако е кеш, има що годе избор, но и много плява с претенции. Още няколко години, да започнат да падат строените с морски пясък и ще стане наистина интересен пазара :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 13. 13 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  До коментар [#11] от "vat69":

  Мерси за информацията и подробния разбор!
  Интересно как в България разходите за поддръжка, застраховки, данъци и охрана влизат в нетния наем, който получава собственика.
  В чужбина тези разходи влизат в режиините заедно с отоплението и се плащат от наемателите. Хазяинът трябва да обаче при запитване да може да ги докаже чрез оригинални фактури.
  Нетният наем си е чист нетен наем, в който влиза само кост ъф кепитъл.

 14. 14 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ф.Нинов":

  Не разбирам какво казваш. Наема си е наем. Той зависи само и единствено от платежоспособноста на наемателя и точно тука е заровено кучето. Напук на всякакви брокерски мечти, търсенето е предимно неплатежоспособно, а това диктува ниски наемни нива, съответно ниски продажни нива. Итс дъ иконъми, стюпид

 15. 15 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#13] от "Ф.Нинов":

  В момента срещу хиляда лв/месец може да наемеш в София обзаведено тристайно жилище с паркомясто и екстри, както и добра локация и прилично ново строителство. С месечна вноска от хиляда лв какъв точно кредит ще получиш и за какъв период за да придобиеш подобен имот?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 16. 16 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#15] от "Consumer":

  и също за колко време ще го върнеш и колко точно ще върнеш.....

 17. 17 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#11:"vat69"]Купуваш имот за 200,000 да речем. В един пожелателен вариант го даваш веднага и непрестанно (100% окюпанси) под наем за 1,000 на месец. Вадиш поддръжка, охрана, застраховки и данъци, примерно 300 лв./мес), и получаваш годишен приход преди данъци 8,400. Това прави 4.2 % годишна доходност.

  Банката обаче ти дава 5% по депозит за твоите 200,000 без да трябва да си мръднеш малкия пръст. Какво правиме?[/quote]

  какво праЙме ?!

  добър въпрос .......с Лош отговор
  Една банка даваше 5 % по депозитите...
  но Вече не само не дава..а Взема !!

  Пазарите са като Палачинките...
  рано или късно се Обръщат..
  и който спи - Плаща скъпо
  -----------
  Кризите са два вида: имотни и депозитни

  имотната свърши Отдавна

  Депозитната. кога ще свърши... само Господ знае

 18. 18 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#11:"vat69"]Банката обаче ти дава 5% по депозит за твоите 200,000 без да трябва да си мръднеш малкия пръст. [/quote]
  това "без да си мръднеш малкия пръст"......
  е доста опасно

  Икономедия според мен опитва да даде разум ...
  но докато има с такова мислене като твоето...
  нищо ме може да се направи ...

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2015/01/23/2459237_koga_vuznikva_problemut/

  -------------
  прочети подзаглавието утре , на "свежа глава"

 19. 19 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#18] от "0.05 $ / пост":

  Специално за "свежи глави" като тебе уточнявам - банки има и извън България. Има и шотландски (примерно) взаимни инвестиционни фондове, а можеш и сам да си управляваш портфейла ако знаеш какво правиш малко от малко. Ама с ватенка вместо мозък не става....

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4469 Неутрално

  До коментар [#1] от "Consumer":
  +++++++++++++++++++++++
  И аз така ги виждам нещата!На комисионери /включително имотни/човек вяра да няма!Преди време четох,че в София има около 35 хил. празни жилища и ако това е така не виждам причина за сериозно нарастване на цените дори и в столицата!По морето след спада на покупателната способност на руснаците ще намалеят и сделките......................,а за замиращите по-малки градове и регионални центрове нещата са ясно и еднопосочни надолу!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK