Сделките с имоти в региона направиха двуцифрен ръст през 2014 г.

Азиатските инвеститори поддържат висок интереса си към имоти в Лондон.

© Bobby Yip, Reuters

Азиатските инвеститори поддържат висок интереса си към имоти в Лондон.



През 2014 г. европейските инвестиции в недвижими имоти са достигнали 213 млрд. евро, което представлява ръст от около 13% в сравнение с 2013 г. Общата стойност на инвестициите през последното тримесечие на годината възлиза на 68 млрд. евро, 52% от които са от транзакции между различни държави.  


Това показват данните на Colliers International, една от най-големите международни компании за услуги в сферата на недвижимите имоти.


На водещо място продължават да бъдат сделките с офиси в размер на 94 млрд. евро (44%), следвани от търговски площи с 48 лрд. евро (22%). Най-голямо увеличение в инвестиционните обеми отбелязват хотелите с 15 млрд. евро (+30%) и индустриалните имоти с 24 млрд. евро (+27%).  




Лондон запазва атрактивността си за международните инвеститори, които търсят сигурни доходи, като офисите в Централен Лондон водят класацията на предпочитанията им. Азиатските осигурителни компании увеличават инвестициите си в резултат на занижаването на ограниченията към инвеститорите от страна на Китай, последният пример за което е навлизането на пазара на Taikang Life. Най-значимата сделка е придобиването на финансовата зона на Canary Wharf от Qatar Investment Authority и Brookfield за 2.6 млрд.  


Жилищните имоти в Лондон също продължават да се радват на интерес от клиенти от Азия и Близкия Изток въпреки очакванията за стабилизиране на цените в сектора през 2015 г. Налице са и редица алтернативни сегменти, привличащи внимание, включително студентските общежития, се посочва в анализа.  


В последно време в Холандия се забелязва подем при инвестициите в жилищни имоти с няколко реализирани продажби на портфолиа за близо 9 млрд. евро. Тези знаци на оживление окуражават и местния, и чуждия капитал да продължи да изследва възможностите в сектора.  


Правителствата на Испания и Италия активно се освобождаваха от портфолиата си от държавни имоти на принципа продажба с обратно наемане, за да оптимизират финансите си. В Испания, регионалното правителство в Андалусия продаде 70 офисни имота за около 300 млн. евро на американския фонд WP Carey. Тази транзакция е предшествана от други такива от страна на правителствените служби в Каталуня и Барселона в полза на AXA и Цюрих през миналата година и през 2013 г.


Задлъжнелите Гърция и Португалия остават в периферията


Докато в перфиерията на континента се наблюдават големи увеличения в инвестиционните обеми, в Италия, Португалия и Гърция нивото на директните инвестиции остава и се очаква да остане ниско, докато икономиките им не се възстановят.


През 2014 г. имаше повече активност от страна на САЩ, за която имаше принос и инвестиционния фонд North Star Asset Management. Те стъпиха в Европа с покупката на портфолио от разнообразни имоти в осем държави за около 500 млн. евро, както и на 11 офиса, собственост на SEB за около 1 млрд. евро. Тези фактори, заедно с раздвижването на пазара на търговски центрове в региона, показват, че Европа отново е в списъка на световните инвеститори, търсещи надеждни активи. Значимите сделки, сключени в сегмента във Франция, Италия, Испания, Обединеното Кралство, Белгия и Полша, демонстрират незатихващата притегателна сила на този тип имоти.  


Инвеститорите в Западна Европа търсят предимно офиси


От данните се вижда, че търговските центрове заемат второ място след офисите в предпочитанията на западноевропейските инвеститори. Изчисленията на Real Capital Analytics (RCA) показват, че размерът на инвестициите в търговски площи през 2014 г. надвишава 20 млрд. евро, в сравнение с 18 млрд. евро през 2013. Почти всички европейски пазари, включително и Обединеното Кралство, Франция, Испания и Италия отчитат двуцифрен растеж на транзакциите през разглеждания период.


Инвестициите в пазара на бизнес имоти в Германия достигнаха 40 млрд. евро през 2014 г. или 53 млрд. евро, ако се включат транзакциите на пазара на жилищни имоти. Това е най-високият резултат отбелязван от финансовата криза насам и свидетелства за постоянния интерес към Германия като сигурна дестинация, предлагаща количество и качество на имоти, като към това се прибавя и необходимостта на някои германски фондове да се освобождават от активи, се посочва в анализа.


Най-голямото раздвижване през четвъртото тримесечие, в резултат на продажбите на редица офисни сгради на международни инвеститори, е във Франкфурт. Това го превръща в третият най-голям пазар на международни инвестиции през 2014 г. със сделки възлизащи на около 1,8 млрд. евро.  


Във Франция през 2014 г. също се наблюдаваше растеж на инвестиционните обеми, които достигнаха 25 млрд. евро, но за разлика от Обединеното Кралство, интересът бе концентриран предимно върху Париж (75%). 

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 951 Неутрално

  И у нас се готвят големи далавери с имоти - напират със зъби и нокти да върнат Горския Цар (за жалост - не по Шуберт) в политиката.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  >Това е най-високият резултат отбелязван от финансовата криза насам и свидетелства за постоянния интерес към Германия като сигурна дестинация, предлагаща количество и качество на имоти,>

  Това свидетелства, че хората си влагат парите в имоти, защото еврото пада, банките не дават лихви, а акциите са рискована инвестиция.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK