Условията за ипотечен кредит вече са по-добри от преди кризата, сочи анализ

По данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие на 2015 г. е с 4.9% повече спрямо първото тримесечие на 2014 г. Делът на тристайните апартаменти е 33.2% и изпреварва леко двустайните, които са 32.8%

© Надежда Чипева, Капитал

По данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие на 2015 г. е с 4.9% повече спрямо първото тримесечие на 2014 г. Делът на тристайните апартаменти е 33.2% и изпреварва леко двустайните, които са 32.8%



Условията за взимане на ипотечен кредит днес вече са по-изгодни от тези преди кризата, сочи анализ на Пощенска банка. Търсенето им се увеличава - особено в диапазона 60 - 80 хил. евро, като прогнозата е, че това ще продължи и през втората половина на годината. 


През първата половина на 2015 г. се запазва пазарната тенденция за плавно понижение на лихвите по новите кредити за домакинствата  - средната лихва към май 2015 г. е 5.95%, с 0.7 процентни пункта под равнището й от преди година по данни на БНБ. Гарантираният процент на разходите  пък спада с 1.1 процентни пункта до 6.45%. 


Самата Пощенска банка отчита 19% ръст на новия си ипотечен бизнес за първите 5 месеца на 2015 г. спрямо същия период на миналата година. Клиентите търсят и по-големи суми за финансиране, като средният размер на кредитите, отпускани от финансовата институция в периода януари-май 2015 г., се е увеличил с 19% спрямо същите месеци на 2014 г.




Значително се е увеличило търсенето на кредити в диапазона от 60 000 до 80 000 евро, като само за първите 5 месеца от 2015 г. делът им в новия бизнес на банката е нараснал с близо 120% в сравнение с януари-май 2014 г.  Брокерите на недвижими имоти отчитат засилен интерес към по-големи апартаменти, предимно тристайни, с ново качествено строителство. Нараства и броят на купувачите, които придобиват такъв тип имоти с инвестиционна цел, се посочва в съобщението на банката.


По данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие на 2015 г. е с 4.9% повече спрямо първото тримесечие на 2014 г. Делът на тристайните апартаменти е 33.2% и изпреварва леко двустайните, които са 32.8%. НСИ отчита и 19% увеличение при новопостроените петстайни жилища.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 792 Весело

  Да, да. Още ей сега отивам да си изтегля един. Дали пък да не взема директно два кредита, при все че са толкова изгодни?

 2. 2 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 904 Неутрално

  А когато влезем някой дне в еврозоната, лихвата ще е около 3%
  Тоест, двойно по-ниска. наред с всчики минуси, това ми се струва доста голяма плюс

 3. 3 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 873 Весело

  "* Моля да имате предвид, че предназначението на калкулатора е да Ви подпомогне при определяне на Вашите нужди от финансиране и плащания по обслужването на кредита. Той не обвързва банката с резултатите и условията от Вашите изчисления. Изчислените от калкулатора стойности са илюстративни и могат да се различават от стойностите на конкретния кредит, който банката ще Ви предложи. Примерните изчисления са валидни при константни стойности на параметрите по кредита за целия срок на договора, при анюитетни вноски. Месечната вноска представлява сбор от дължими главница и лихва за едномесечен период и не включва другите разходи по кредита. В калкулацията на ГПР са включени следните допускания - лихвен процент 5,65% и такси и комисиони: 3 лв. такса за откриване на програма „Моето семейство“, 6,95 лв. месечна такса за програма „Моето семейство“, 75 лв. такса за кандидатстване, 150 лв. такса за оценка на имот, 200 лв. такса за анализ на обезпечението, 10 лв. комисиона за ангажимент. Не са включени разходи за застраховки и кредитна карта. За да получите подробна преддоговорна информация, моля посетете удобен за Вас клон на банкат"

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 4. 4 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 616 Гневно

  щО НЕ МЕ ХВАНЕТЕ ЗА ИПОТЕКАТА ДА МЕ ПОРАЗХОДИТЕ МАЛКО, БАКСТЕРчЕТА СКОПЕНИ

  1914 / 88
 5. 5 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Най ме кефи условието в ипотечните договори на всички банки, че банката не носи никаква отговорност при евентуален срив на пазара. Оценителят, посочен от банката, ти прави оценка, но на банката явно не й пука доколко реална е тя и винаги има право да изисква от теб да ипотекираш още нещо.

 6. 6 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Слагайте таг "платена публикация".

  Every cradle is a grave.
 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 668 Весело

  прекрасна новина за братята гърци!

 8. 8 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Както казва един приятел:"Като ти умре х**, п**** много.

 9. 9 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Още помним първия човек, който осъди банката на инженер-химикът за неправомерно вдигане на вноската и откровено "измисляне" на цифрите. След него и други ги осъдиха, а неприятния "банкер" ходи по телевизиите да се обяснява как тези хора били някакви ненормалници, психари с фиксация към божествената му особа ръйш ли!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 10. 10 Профил на Емил от Льонеберя
  Емил от Льонеберя
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И по-добри ще станат условията за взимане на кредит след 6-7 години. Лихвата все още ми се струва огромно висока.

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  Цитат: "... Брокерите на недвижими имоти отчитат засилен интерес към по-големи апартаменти, предимно тристайни, с ново качествено строителство. Нараства и броят на купувачите, които придобиват такъв тип имоти с инвестиционна цел ..."!

  Ха-ха-ха-а-а-а-а-а...!!!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  Самореклама, а?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 13. 13 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Който тухла купува, дръвце гризва...

 14. 14 Профил на Помориец
  Помориец
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Работя в Англия за средно 3000 лв. заплата и нагоре. През март взех кредит 29 000 EUR. Лихвата ми е 9,9% защото малко трудно могат да се свържат с английските институции, че да ми проверят заплатата, въпреки че работя за най-реномирания туристически конгломерат в Англия, втори в света след Дисни. И кво, ще ми кажете, че 9,9% лихва е супер ли? Ъ?!

 15. 15 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Скоро няма да остане никой тук. От 2008-ма сме намалели с над милион. Само от отрицателен прираст са 7 години по 50 000 надолу, или 350 000 жители. Още колко заминаха. няма вече кой да купува смотаните имоти и да ви взема кредитите. Който се набълбукал, набълбукал. Другите сме си добре и без вашите лихви.

 16. 16 Профил на Помориец
  Помориец
  Рейтинг: 418 Гневно

  Всички тия мнения, статистики и прочее, ги пише софийски журналист, питал софийски брокер, говорил със софийски банкер, а пък кво става в село Козичино, Поморийско, никой не го бОли, при положение, че в Ломско е и в пъти по-зле от Козичино... Писаница да става там, автореклама, дроб-сърма, цър-пър, биричка, такива работи.

 17. 17 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#16] от "Помориец":

  по зле е - анализ на гръцка банка е

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#14] от "Помориец":

  Работите в Англия за 3000лв., тоест за малко над 1000 паунда и сте изтеглили кредит в евро...?! Я пак!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#14] от "Помориец":
  [quote#14:"Помориец"]Работя в Англия за средно 3000 лв. заплата и нагоре. [/quote]

  Ъъъ, пич, не че нещо, ама 3000 лв. са 1100 паунда. Ако работиш на пълен работен ден за тия пари, не мисля, че това е повод за гордост.

  Това първо, второ бюрократичните пречки с признаването на доходите ти, не са измислени, а реални. Една банка я интересува дохода ти първо за да прецени с какви пари разполагаш, но и второ, по-важно, защото ако не си плащаш кредита може да запорира част от заплатата ти и да си взема парите от нея. Сам се сещаш, че заплата на майна си в Англия е неописуемо по-трудна за запориране от такава в същата държава.

  Трето, предвид горните два аргумента мисля, че е съвсем обосновано да са ти дали лихва 9,9%. При тоя доход ако живееш в Англия едва ли можеш да отделяш повече от 100 паунда на месец за връщане на кредита, и то ако нямаш непредвидени разходи. Случи ли се нещо по-сериозно, си назад много бързо. И на всичко отгоре за банката е много по-трудно да си вземе парите от тебе в Англия.

  Между другото, ако смяташ, че са се отнесли нечестно с тебе, защо не пробва да теглиш кредит в Англия? Не е нужно да е ипотечен, просто нормален потребителски кредит. Сумата не е голяма и е обичайна за потребителски кредит.

 20. 20 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  почти повЕрвахме

  и най-умният си е малко прост....
 21. 21 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аме не четете.
  Човека пише, че работи в Англия, а вие помислихте, че живее там.
  Да сте чували, че български фирми изпращат част от работниците си /командироват ги/ в страни от ЕС ?
  Фирмите ползват предимство, като ги осигуряват в България, за да не ги осигуряват в страната в която ги изпращат. За целта се издава съответен документ от българската данъчна администрация.
  Човека ви казва, че работи в Англия, а е теглил в България кредит в евро.

 22. 22 Профил на melani_simeonova
  melani_simeonova
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ами дано,че ние в България с тези мижави заплати

 23. 23 Профил на fwf35308248
  fwf35308248
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Гарантираният процент на разходите пък спада с 1.1 процентни пункта до 6.45%. "
  Не е гарантиран,а ГОДИШЕН





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK