Веднъж започнат, ремонтът се оскъпява с над 60%, сочи проучване

Веднъж започнат, ремонтът се оскъпява с над 60%, сочи проучване

© Юлия ЛазароваОбщо 23% от домакинствата, които се захващат с ремонт, го правят изцяло, а 77% се задоволяват с частичен, показва проучване на производителя на бои и строителни решения "Ограхим".


Най-често извършвани ремонтни дейности през последните 2 години са: боядистване на стени, смяна на дограма, смяна на плочки и лепене на тапети. Боядисването в повечето случаи се комбинира с поне още една дейност - смяна на плочки или смяна на дограма.


Изследването показва, че веднъж започнат, ремонтът се оскъпява в хода на работата с около 60% спрямо първоначално планирания бюджет. Средната първоначална сума, която домакинствата планират да похарчат при подготовката на ремонта, е 1427 г. Накрая обаче се оказва, че средно са изразходвани 2330 лв. 
Средната площ за боядисване е 60.5 кв. м, а съответно средният разход за боя е 180 лв.


По-голяма част от участниците (44%) са боядисали лично, една трета са използвали помощ от познат или роднина, а само една трета са наели майстор.


Проучването обхваща 750 души от градове с над 10 000 жители. Използвана е комбинирана методология – интервюта и въпросници през септемрви 2015 г. 


Вчера доклад на "Евростат" показа, че българите са най-недоволни в ЕС от качеството на жилищата си. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK