Брокерите очакват част от спестяванията през 2016 г. да се вложат в имоти

Търсенето на първокласни офиси е високо и не се очаква да спадне, смятат брокери.

© Надежда Чипева, Капитал

Търсенето на първокласни офиси е високо и не се очаква да спадне, смятат брокери.Пазарът на недвижими имоти в България през 2015 г. се е раздвижил след години криза по-осезаемо от прогнозите на брокерите и то от покупки на българи. Има сериозен ръст на сделките в най-големите градове в страната, отчита се и недостиг на предлагането на жилища под наем и на качествени индустриални площи. Заради осезаемия спад на лихвите по депозитите се очаква част от спестените пари да се насочат с инвестиционна цел към пазара на имоти. Това показват данните и анализите на брокерите за 2015 г., представени по време на дискусия, организирана от imoti.net.


Продажбите растат двуцифрено в големите градове


В големите градове се отчита 20-30 на сто ръст на продажбите, повишени са и цените на имотите в тях. Наблюдава се  и бум в новото строителство като пазарът е движен основно от местното търсене, посочи Полина Стойчева, изп. директор на "Бългерия пропъртис". През годината броят на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се е удвоил спрямо 2014 г. По думите й това раздвижване се наблюдава за първа година след разразяването на кризата. "Това показва, че пазарът вече е в много по-добра позиция и дава перспектива за бъдещо развитие", коментира тя.
Според анализа на тази агенция спадът на интереса при руските купувачи е бил компенсиран през годината от такъв на граждани на други отделни страни.


Краят на имотната депресия


"За пръв път от много години през 2015 г.  е налице съвместното въздействие на няколко позитивни фактора - ниски лихви по кредитите, ръст на икономиката, засилено търсене на пазара на жилища", посочва Полина Стоилова.


По данни на "Адрес" цените на имотите в четирите най-активни пазара - тези на София, Варна, Бургас и Пловдив са отбелязали ръст между 8 и 10 на сто.  Според Георги Павлов, изп. директор на компанията предлагането в тях даже изостава вече от търсенето. Като новина той определи това, че вече на пазара излизат проекти с над 500 жилища в тях, което обаче можело да създаде опасност и от свръхпредлагане.


Според Павлов обаче 2015 г. по отношение на пазара на имоти е станала и по-непрозрачна, защато Националният статистически институт е спрял публикуването на данни с цените на имотите по градове, което създава проблеми на потребителите, а и на инвеститорите, защото вече нямат ориентир за средните цени. "Не е все едно дали ще строиш сграда в Павликени или във Варна", посочи брокер.


Мартин Янев от "Смартброкер" обаче отбеляза, че през тази година са били размразени спрени в разгара на кризата проекти, което е възможно да извади на пазара предложения, които са били актуални на търсенето, когато са се проектирали, но не и сега.


"Като че ли депресията и шестте слаби години приключиха през 2014 г. Мисля, че на хората им омръзна да не правят нищо", коментира и Валери Левиев, управител на "Елта консулт". Според него обаче страната се нуждае от по-голяма стабилност и предвидимост за бизнеса.


Търсенето на имоти под наем е по-голямо от предлагането

Предлагането на жилища под наем на пазара не може да посрещне търсенето, показват данните на агенциите. нина Арнаудова, регионален директор на "Ремакс" посочи, че продължават предимно да се търсят по-малки имоти, в централните части на градовете и с добра околна инфраструктура и достъп до транспорт. Последните две изисквания имат все по-голямо значение за наемателите.


В големите градове цените на наемите се движат между 2.5 и 5 евро на кв. м в зависимост от района.


Тази компания отчита единствено в Бургас свиване в търсенето на жилища под наем. От една страна причина за това е спадът на лихвите по кредитите, което прави атрактивна покупката на жилище, от друга страна - това е краят на големия инвестиционен проект на "Лукойл Нефтохим", в който са били наети около 2 хил. души, които вече не са сред търсещите имоти.


В Пловдив пъке се наблюдава засилен интерес към наемането на фамилни къщи които са извън, но близо до града. При тях средната цена е 3.5 евро на кв. м.


Добрите офиси са вече пълни


През 2015 г. брокерите отчитат, че добрите офисни площи са в голяма степен заети. Очаквано най-търсени са първокласните сгради клас А. Показателно е и това, че проектите в развитие намират наематели далеч преди да са готови, съобщи Валери Левиев. той посочи, че чуждите инвеститори са спрели да се изтеглят от страната, започнали са да идват и нови. Като тенденция се очертава и излизането на пазара на имоти, които предлагат едновременно жилища, търговски площи и офисна част.


Селските имоти - кал и романтика


За разлика от сегмента на жилищата и офисните площи при селските имоти все повече нараства предлагането, а търсенето се свива. В някои части на страната тези имоти са поевтинели и с над 10 на сто, съобщи Цветан Цолов, управител на Инвестиционно-строителна борса.


Той обясни, че причината за това е продължавата миградия на собствениците на такива имоти към градовете и в чужбина. В общия случай селските имоти са неподдържани, не разполагат с водоснабдяване, околната инфраструктура е лоша.


"Покупката на селски имот не е най-доходната инвестиция, купува се по-скоро по романтични причини или за задоволяване на накогашни мечти", посочи той. Завръщащи се от чужбина купували селски къщи, за да възстановят връзката с родното място, други пък искали да избягат от негативите на живота в големия град.


Сделикте с такива имоти са проблеми заради това, че често имат няколко собственици, пръснати из страната и в чужбина, някои от които дори не разполагат с документи за собственост.


"това не значи, че липсват предложения на селски имоти, които са близо до големи градове или курорти", които са желани и добри", допълни Цолов. Той също смята, че собственици на депозити ще изберат през следващата година алтернативата - покупка на имот. Но ще се търсят такива на места с добра инфраструктура и комуникация.


Красимира Минева от "М Комерс" обаче посочи, че изключение в тази нерадостна картина са множеството сделки през годината с къщи, разположени в Искърското дефиле, където има сериозен ръст. Тя не посочи конкретни данни.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Само в София, Варна и Бургас и евентуално Пловдив и Стара Загора има и ще има някакъв пазар.

 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Демек, кой фалирал - фалирал, започваме да надуваме балона отново.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 696 Весело

  ''В големите градове се отчита 20-30 на сто ръст''

  мхм, миналата година 100, тази 120....

 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1682 Весело

  Надежди говежди...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 5. 5 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Брокерите пак започнаха да помпат имотния пазар ;(

 6. 6 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ''В големите градове цените на наемите се движат между 2.5 и 5 евро на кв. м в зависимост от района.''


  5 евро на квадрат ?!? това е цената за наем на Витошка в София, за какви големи градове, за какви 5 лева си говорят тия хора ? Аз съм изумен направо

 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Не мога да разбера следното:
  Значи купуваш апратамент за 26 000Е и го пускаш под наем за 200лв/месец(толкова са масовите обяви в Пловдив). Пита се в задачата, колко години ще го изплащаш, за да има какъвто и да е смисъл да го купиш и да го даваш под наем. Да не говорим, че града е пълен с празни апартаменти, а някой сложил тигана докато рибата е все още във водата

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Всеки един-два месеца излиза такава статия/ материал /репортаж, но пазарът не се е размърдал грам! Както по-горе един съфорумец е написал пазар на недвижими имоти има само няколко по-големи града! А такива публикации са си чисто поръчкови и платени и показват какви са ни т.н. медии!

 9. 9 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Не толкова брокерите, а самите собственици на имоти както и строителни фирми блянуват за високи цени.
  На брокера муесетая дали ще продаде 1 жилище на високи или 2 жилища на ниски цени.
  Собствениците обче ги е еня.
  А както знаем, голяма част от населението са собственици, та за тях би било утеха да видят на хартия, че благосъстоянието им се е увеличило.
  Така са спи по-сладко.
  Особено ако има да изплащаш кредит (на висока лихва).

 10. 10 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#9:"Ф.Нинов"]Особено ако има да изплащаш кредит (на висока лихва).[/quote]

  Че то в България кредити с ниска лихва няма!

 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#10] от "Калник":

  Знам.

 12. 12 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1055 Весело

  Като гледам картовата си сметка, ще съм към петстин лева на плюс, е няма как да не ги инвестирам в "покрив над главата" ... па ако ще и в палатка

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#1] от "redsky":

  ++++++++++++++++++++++++
  Точно така е!

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  Алчните брокери пак започнаха да надуват имотен балон!

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#8] от "SSmart":

  ++++++++++++++++++++
  Напъно съм съгласен с твоето мнение!През два-три месеца все някой публикува новината ,че има раздвижване на имотния пазар и цените ще вървят нагоре...........,ама някой пише ли ,че българите масово са затънали в дългове или ,че пък руснаците масово се дръпнаха от Черноморието и вече ги няма на пазара.................?!Много едностранчиво се представя ситуацията в тази статия!

 16. 16 Профил на Hamali.BG
  Hamali.BG
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Извинявайте, но не мога да разбера защо човек като не разбира нещо го сърби да се изкаже. Съмнявам се да има прости хора в този форум (изключвам разбира се оня горе с "Витошка", но 100% се оприличавате на такива с постовете си. Не се излагайте, това е призива ми. Глупакът не е длъжен да се изкаже.

  Пазарът за добри имоти в София буквално ври!

  Ако си глупав, то е за дълго!
 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#16] от "Hamali.BG":

  Добри имоти се търсят винаги и винаги имат добра цена... Те са отделен сегмент и не отразяват общата картина! Близките 10-15 години единствено София ще расте, като население и ще има по-сериозен пазар за имоти. Дори Варна, Пловдив или Бургас, ще карат на едната стара слава! За останалото, няма смисъл да говорим!
  Население няма, заетост няма, доходи няма, високи лихви... Платени розови статии... Купувайте, че не остана!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Раздрусват нещо крушата, белким някой се хване.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 19. 19 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Това да купиш и да чакаш възвращаемост 3-4 % може да се случи само в София , и не щото процъвтява раждаемост, а защото куцо и сакато се е юрнало да става столичанин! А за ниските лихви да не започваме да спорим , защото ипотеката е с дълъг хоризонт инвестиция и нищо не се знае.И в момента има големи изкривявания....., примерно лудо печатане , а дългоочакваната здравословна инфлация я няма и това е. Тези дето взеха в швейцарски франкове са вече с хавлиите по главите . Да не забравяме , че влизане в еврозоната ще промени коренно нещата . Очаква се ФЕД да започне да вдига лихвите. Фактори много и разни . Вярно е че , отрицателни лихви по депозитите са си як въздух в балона на имотите, особенно на фона на спящите милиарди по банките . Ще видим,времето ще покаже .

 20. 20 Профил на lnd29476812
  lnd29476812
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ммм. очаквам част от спестяванията си да вложа в билетче за самолетя...

 21. 21 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Любопитно

  Тази (и подобните) статия е... пусната от тези дето дават ипотеките, а брокерите са само за етикет. Отделно, че е хубаво, накрая на всяка такава статия да се слага по едно дежурно "Амин!". Поне у нас, молитвите завършват така...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 22. 22 Профил на ivo_75
  ivo_75
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Имотите България имат следните проблеми:
  1. Най- висока лихва по банковите кредити тук http://business.actualno.com/plashtame-3-pyti-po-visoki-ipotechni-lihvi-ot-tezi-v-stranite-ot-evrozonata-news_492667.html. Няма как над 50% от доходите на семейство да отиват за ипотека.
  2. Нулево качество на строителство.
  3. Отрицателен демографски прираст.
  4. Тотална спекула на цените с недвижими имоти.
  5. Имот закупен като инвестиция трябва да се изплати с около 120 наема. В противен случай не е инвестиционен.
  През 1942 г. е приет закон за спекулата с имоти. Днес ако има подобен закон няма да имаме скъпи коли, яхти и любовници за сметка на други виж тук http://forum.imoti.net/read.php?6,255774.
  Абсолютно няма как цените да вървят нагоре!

 23. 23 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#7:"traveler1"]Значи купуваш апратамент за 26 000Е и го пускаш под наем за 200лв/месец(толкова са масовите обяви в Пловдив). Пита се в задачата, колко години ще го изплащаш, за да има какъвто и да е смисъл да го купиш и да го даваш под наем. [/quote]
  ...
  Да добавя нещо към условието:
  а) за да го дадеш под наем, ще трябва да го довършиш за поне...5000евро
  б) Ще трябва и да го обзаведеш, за да може наемателя да седне, легне, сготви и се изкъпе... Това за още най-малко 5000евро.
  в) Ще му плащаш местен данък за неосновно жилище и такса смет, всяка година!

  Вече може да се изказват знаещите инвеститори/брокери и други гладни за сделки с НИ кокошки.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 24. 24 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#22:"ivo_75"]Имотите България имат следните проблеми:
  ...
  3. Отрицателен демографски прираст. [/quote]
  Всичко друго разбрах, но т.3 не можах да вдяна как влияе на имотите за инвестиция. Сериозно, моля за разяснение.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK