Сделките с бизнес имоти за полугодието са нараснали с 80% спрямо 2015 г.

Сделките с бизнес имоти за полугодието са нараснали с 80% спрямо 2015 г.

© Цветелина Белутова, КапиталСделки с бизнес имоти за над 114 млн. евро са сключени през първата половина на 2016 г., което е ръст от 80% ръст спрямо същия период на предходната година, съобщиха от консултантската компания Forton, която е стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония. Сумата е формирана от придобивания на офисни, търговски, индустриални площи и хотели, както и на парцели за строителство.


За разлика от миналата година, когато пазарът е доминиран от сделки с терени, през първата половина на тази във фокуса за имоти, които носят на собствениците си доходност от наеми. За шестмесечието обемът на този тип продажби надхвърля 100 млн. евро, а най-значимите за периода сделките са за Sofia Airport Center, Mall Plovdiv, Retail Park Plovdiv, както и тази за хотелите "Изгрев" и "Обзор" в Златни пясъци.


В сегмента на индустриалните имоти прави впечатление придобиването на бившия склад на Billa в района на Елин Пелин от новорегистрирана компания.
"За инвеститорите в бизнес имоти България е все по-привлекателен пазар заради отличния баланс между риск и доходност в комбинация с добри икономически показатели. Очакваме активността да остане висока и през следващите тримесечия", коментира мениджърът "Капиталови пазари" във Forton/Cushman&Wakefield Явор Костов.


Недостиг на качествени складови и логистични площи


Предстоящото завършване на 31 000 кв. м логистични площи под наем раздвижи пазара на индустриални имоти в София, казва от Forton. Мениджърът "Индустриални площи и развитие на парцели" във Forton/ Cushman&Wakefield Владимир Гюрджиев посочва, че делът на свободните индустриални площи в столицата остава около 2%, като основният недостиг е на новоизградени и оборудвани със съвременни системи за безопасност складови и логистични площи, с необходимата височина и междуколонни разстояния. Наемът на подобни имоти се задържа около 4.2 евро/кв. м в София и околностите, а за района на летището надминава 5 евро/кв. м.


Сделките с бизнес имоти за полугодието са нараснали с 80% спрямо 2015 г.


За разлика от софийския пазар предлагането на индустриални имоти под наем в страната остава слабо. Сред малкото по-значими сделки през последното тримесечие бе тази за наем на бившия магазин на Praktiker в Стара Загора с цел превръщането му в производствена площ за нуждите на Yazaki.


В страната търсенето на индустриални имоти остава основно за леки производства и авточасти, в по-малка степен - за логистични операции. Инвестициите са основно в собствени бази или т.нар. строителство по поръчка – за нуждите на конкретен ползвател.


С изграждането на магистрала "Марица" районите около Хасково и Кърджали също стават все по-привлекателни за инвестиции в производства, отбелязват от Forton. През второто тримесечие около Димитровград започна работа по два големи проекта – фабрика на японския производител за кабели за автомобили Yazaki и на турската компания за компоненти за автоиндустрията Sa Ba.


6% ръст на наетите офис площи


Ръст на наемните сделки и започването на нови проекти белязаха изминалото тримесечие на офис пазара, сочи анализът на Forton. Обемът на наетите площи в София за периода достигна 34 067 кв. м, което е 6% ръст спрямо същото тримесечие година по-рано.


Сделките с бизнес имоти за полугодието са нараснали с 80% спрямо 2015 г.

© Анелия Николова


Заради недостига на качествено предлагане продължава и наемането на офис площи в строеж, като делът на тези сделки варира между 16 и 20% през различните тримесечия. "Търсенето е силно и за по-големи квадратури в сравнение с предходни години в резултат от сливанията и разрастването на бизнеса при редица компании в IT и аутсорсинг сектора. Слабото предлагане на подходящи площи забавя ръста на наемния пазар, но смятам, че с предстоящото завършване на големи знакови проекти това ще бъде преодоляно", e мнението на мениджъра "Офис площи" във Forton/Cushman&Wakefield Станимира Пашова.


През последното тримесечие в столицата са завършени общо под 7000 кв. м офиси, с което общата наличност клас А и Б достига малко над 1.8 млн. кв. м. Недостигът на качествено предлагане е и стимул и за старта на няколко големи офис проекта в София, като очакванията са в края на 2017 година общото предлагане на клас А офиси в центъра на София ще нарасне с общо 75 хиляди квадратни метра.

Сделките с бизнес имоти за полугодието са нараснали с 80% спрямо 2015 г.

© Надежда Чипева, Капитал


В средата на годината наемите остават стабилни около 13 евро/кв.м за първокласни офиси в София и 6-8 евро/кв. м за клас Б проекти. В Пловдив първокласните площи се предлагат за 8-10 евро/ кв. м, докато във Варна и Бургас наемните нива остават в диапазона 6.5-8 евро/кв. м.


Размествания при търговските площи


Динамичното развитие в сегмента на търговията с бързооборотни стоки доведе до размествания на пазара на търговски площи, казват от Forton. През периода Carrefour и Piccadilly освободиха част от локациите си, но пък това е отворило ниша за бързото разрастване на някои от техните конкуренти.


Така например Lidl, която до момента растеше основно с улични локации, обяви влизането си в Sofia Ring Mall на мястото на Piccadilly, след като вече има и обект в Galleria Burgas. Оттеглянето на Penny Market от българския пазар освободи поле за експанзия на литовската верига T-Market, която през последното тримесечие взе под наем или придоби 12 нейни локации в София и в страната.


Сделките с бизнес имоти за полугодието са нараснали с 80% спрямо 2015 г.

© Георги Кожухаров


"Развитието от последните месеци показва, че пазарът на търговски площи вече е достигнал определен етап на зрялост и реагира адекватно при подобни размествания. Същият процес наблюдаваме и при търговските центрове, където някои проекти вече минават преструктуриране, което ще им позволи да подобрят представянето си на пазара", е мнението на Росен Генев, мениджър "Търговски площи" във Forton/Cushman&Wakefield.


През първата половина на годината няма откривания на нови търговски проекти и общият обем на пазара остава 718 хиляди квадратни метра. Най-активно движение на наематели се наблюдаваше при т.нар. трета вълна търговски центрове - Paradise Center, Bulgaria Mall и Sofia Ring Mall. Продължава и работата по микса на City Center Sofia, където през август се очаква да отвори нов ключов наемател в лицето на Reserved.


Наемните нива на първокласните локации в софийските молове остават стабилни – 28 евро/кв.м. На бул. "Витоша" наемите също са устойчиви около 44 евро/кв. м за помещение от 100 кв. м.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3230 Весело

  полугодието са нараснали с 80% ръст"
  ми те със спад трудно ще нараснат . издържалите матура на ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  Текстът е ярко доказателство как да се пишат негативни новини. Справка една готина книжка от миналото "Физиците се шегуват" и нейното продължение "Физиците продължават да се шегуват"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално
 4. 4 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK