Проект за небостъргач на "Хладилника" е одобрен от експертен съвет

Силует откъм кръстовището на "Черни връх" и "Никола Вапцаров"Снимката е предоставена на "Градът.бг" от арх. Мая Йовчева.

© арх. Мая Йовчева, Градът.бг

Силует откъм кръстовището на "Черни връх" и "Никола Вапцаров"Снимката е предоставена на "Градът.бг" от арх. Мая Йовчева.Проектът на 55-етажната кула "Парадайз тауър" в софийския квартал "Хладилника" е преминал второто обсъждане в разширения състав на експертния съвет към направление "Архитектура и градоустройство" в Столична община вчера, информира специализираният сайт Градът.бг.


Предстои внасянето на проекта за одобрение от Столичния общински съвет.


През октомври 2016 г. проектът беше върнат за преработка, а вчера главният проектант арх. Мая Йовчева от бюрото "Проарх" е защитила подобрената версия с отстранени забележки, направени от експертите преди месец. Тя е представила и световни практики от Барселона, Кьолн, Мадрид, Малмьо, Марсилия и Лондон за отделни пунктови високи сгради, отделно от обособените бизнес ситита, в подкрепа на концепцията за небостъргач на бул. "Черни връх" и "Сребърна".
Новата "Парадайз тауър" с 55 етажа и 215 метра височина няма да затруднява гледката към планината Витоша, е уверила арх. Йовчева.


Според публикацията за пръв път на подобно обсъждане е бил представен трафик анализ и сценарий за дву- и трикратно увеличаване на автомобилния поток. При него колоната за изчакване няма да е повече от 50 м при 1-2 м разстояние между автомобилите. Според проучването "Парадайз тауър" ще генерира около една трета от общия трафик, или около хиляда автомобила, при разчет за 3 хиляди автомобила на час. Анализите обаче разглеждат ситуация с довършен бул. "Тодор Каблешков" с по три ленти във всяка посока, което няма да се случи в най-близкото бъдеще, коментира електронното издание.


Проектът е част от общ комплекс със сегашния мол "Парадайз център" и същия инвеститор - "Магна МК". Очаква се да бъде готов около 2022 г.


Сградата ще има търговска и жилищна част, на първите партерни етажи е обособена търговска зона. Строителството е върху отдавна отчужден терен между бул. "Т. Каблешков", бул. "Черни връх", ул. "Емилиан Станев" и ул. "Ген. Иван Колев". Предвидена е и топла връзка с "Парадайз център" и с метростанция "Витоша".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK