Какви жилища се търсят: мозък и тежък труд

Какви жилища се търсят: мозък и тежък труд

© Надежда Чипева, КапиталТе минаха от другата страна на горичката, а там стоеше къщичката на Йори - приветлива, чудесна!
- Ето я! каза Прасчо.
- И вътре е така добре, както и отвън", каза гордо Пух.
...
"Виждаш ли, Пух? Виждаш ли, Прасчо? Първо Мозък и После - Тежък Труд. Така се строи къща", гордо каза Йори.


Алън А. Милн, "Мечо Пух".


Както казва любимият детски литературен герой, трябва тежък труд, но преди това - ум, за да се сдобиеш с истински уютен дом, приветлив и отвътре, и отвън, при това на място, където "наистина е много по-добре" - в литературното произведение става дума за полянката, която е на завет, а не от онази страна на горичката, откъдето вятърът би могъл да я издуха.


Първо мозък
Според експертите, до които "Дневник" се допита, българските кандидат-купувачи вече отговарят на първото условие, формулирано от героя на Милн.


Клиентите умеят да отсяват качественото от некачественото и са малко предприемачите, които биха си позволили некачествено строителство, коментира арх. Марин Бакалов от "Мактер консулт" ЕООД. По думите му, преди да предприемат покупка, хората проверяват възможностите на строителя, на предприемача, следят кой е проектирал сградата. "Преди да купят от вас искат да видят какво друго са направили и с какво качество са го предали, искат всички параметри да бъдат записани в договорите", каза той. Според Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес", купувачите поставят на първо място броя на стаите, а не квадратурата. В моментите на икономически възход търсенето се преориентира от двустайни към тристайни апартаменти, както е сега, докато в кризата е обратното.


Мнението му се споделя и от Младен Митов от "Явлена". "В момента хората си правят преценка какво жилище им върши работа и делът на тристайните се увеличава все повече и повече. Пример за това са младите семейства, които планират дете и когато си купуват жилище, те искат стаята за целта да е в наличност". Двустайните апартаменти се купуват по-скоро от сами хора или двойки. Все пак всичко зависи от финансовите възможности, но делът на двустайните спрямо тристайните намалява. Преодолян е и уклонът да се купуват едностайни жилища с идеята, че може при нужда по-лесно да се продадат на студенти.


Строителите също споделят, че в момента основно се търсят тристайни жилища за собствени, а когато покупката е с инвестиционна цел двете стаи са за предпочитане. Това е и заради разбирането, че в бъдещ момент те по-лесно може да бъдат продадени.

Където е наистина много по-добре


Локацията е един от водещите критерии при избор на дом, каза Георги Павлов от "Адрес". За купувачите е важно кварталът да отговаря на личната им представа за престиж. Това не непременно трябва да е нещо луксозно, а просто човек да вижда себе си на конкретното място. Така два съседни квартала могат да се окажат с различен статут, при това без да има транспортна разлика. Ясно е, че хората, които искат да живеят в една част на града, са различни от тези, които искат да живеят в друга част на града, допълва арх. Бакалов.


Важно е как изглежда самото жилище, сградата като цяло, общите части какви са, какво има около нея, в какво състояние е градинката наблизо и др., продължи Павлов от "Адрес".


Какви жилища се търсят: мозък и тежък труд

© Надежда Чипева, Капитал


Според експертите обаче наличието на метро в близост до жилището се надценява, а в действителност не е значим фактор за покупка. "Може да има спирка наблизо, но ако жилището не е в добро състояние, няма да се купи", коментира Младен Митов, пазарен анализатор в "Явлена", според когото тежестта на метрото в преценката е не повече от 5-10%. Така например много млади хора, които не са от София, но си намират работа в компаниите в бизнес парка в "Младост", търсят жилища само там, но не защото има метро, а защото е близо до работата им.


Според наблюденията на "Адрес" значението на метрото преразпределя ценността на имотите вътре в самите квартали. Например в "Люлин" печелят тези микрорайони, които са близо до линията.


И вътре е така добре, както и отвън


При избора на жилище за кандидат-купувачите е важно как изглежда то, сградата като цяло, общите части какви са, какво има около нея, в какво състояние е градинката наблизо и др., каза Митов.


Повишаване на енергийната ефективност на сградите, "борба" за кубатура вместо квадратура са новите тенденции в жилищното предприемачество, отбеляза управителят на строително-инвестиционния холдинг "Планекс" Пламен Андреев на годишната конференция "Инвестиции и строителство на жилищни сгради", организирана от "Градът.бг" през май.


Клиентите търсят по-добра среда на живот, единодушни са строителите. "Модерният ползвател", по думите им, е с по-високи изисквания както към визията на сградата, така и към функционалността на жилищното пространство, разпределението, оптимизирането на чистата жилищна площ, добрата осветеност, климатичен комфорт и шумоизолация, асансьорите, общите части. <>Има невероятен сблъсък между търсене и предлагане, тъй като вкусът на модерния клиент се разминава с наличните луксозни имоти на старата генерация. Ако за поколението на днешните пенсионери представата за луксозен имот в престижен район е стара кооперация около Докторската градина в София, за младото поколение е по-важно сградата да е нова, архитектурата й да е модерна и да има професионална поддръжка на общите части и прилежащите зелени зони, допълва управляващият партньор в Unique Estates Весела Илиева.


Освен това хората със свободни пари търсят качествени жилища в добри квартали, защото биха получили и лесно съфинансиране от банките, коментира пред "Дневник" Младен Митов от "Явлена".


Купувачите все по-често искат да контактуват с проектанта, за да доразвият проекта си според техните желания и да им предостави дом, в който да се чувстват добре, отбеляза арх. Бакалов. Инвеститорът работи за клиентите си - малцина в 21 в. искат да слагат зеле в кацата си, един има две коли, друг не иска гараж, един иска кухнята му непременно да е отделна, защото обича да прекарва времето си там, друг иска по-широка спалня, защото я използва и за кабинет.


Какви жилища се търсят: мозък и тежък труд

© Красимир Юскеселиев


Променят се и нагласите за изложението - докато преди се е ценяло южното и източното изложение, сега хората предпочитат прозорците на спалнята да гледат на север - през лятото е по-прохладно и без климатик, а през зимата така или иначе се отоплява.


Тежък Труд. Така се строи къща


Днес, когато бизнесът до голяма степен се е прочистил от некомпетентни и външни за бранша хора, а гражданите възвръщат доверието си към строителите, предприемачите очакват намаляване на бюрокрацията и бумащината в полза на крайния потребител.


"Недостатъците на нормативната уредба или липсата на такава личат в отделните квартали на София и в облика на техните улици. Непрецизната нормативна уредба доведе до това в кв. "Лозенец" човек да не може да вземе завой с трабант и губи часове докато намери място за паркиране", коментира арх. Марин Бакалов.


Жилището на бъдещето


Животът се развива по-бързо, отколкото нормативната уредба, затова тя трябва да задава само основни императивни правила и да даде повече свобода, коментира архитектът. Все повече ще се търсят жилища, които лесно да бъдат модифицирани според промяна в семейството на купувача или инвестиционните му намерения.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2713 Любопитно

  Поредната поръчкова статия от брокерите на недвижими имоти!!!
  Реалното положение е следното :
  Като изключим един тънък слой от 100-тина хиляди души, които се чудят какво да си правят парите - при отрицателните лихви в банките и никаквата доходност от производство и несигурния доход от търговия...реалният БЪЛГАРИН притежава няколко рушащи се апартамента, гътнала се къща на село, две стари коли и една по-нова и най важното - средно половин дете на семейство, което ще наследи това''богатство'' умножено по четири пъти!!!
  Какви мозъци - какъв труд - какви ПЕТ лева, бе хора ???

  [email protected]
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Истината е в графиката в статията - реално заетите жилища и хората, които ги обитават намаляват силно в последните години, докато броят на жилищата расте. Рова създава колизии на пазара :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Не прочетох нито дума, дали купувачите се интересуват за инфраструктура, градски транспорт, детски градини и училища наоколо. Но това е разбираемо, след като по думите на главния архитект 60% от новите блокове се изграждат в Кръстова вада и Карпузица. Сиреч, акат в дупка, паркират в тинята и ще обикалят чак до Централна гара да раздават рушвети, за да им запишат детето в градина и училище, от което да излезе човек.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 4. 4 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  Целта на подобни статии е да продължават да се вдигат (абсолютно нелогично и изкуствено) цените на имотите, че да може народонаселението по-четвъртито да пристава на банковите институции. Хиляди сгради си стоят празни и никой не им купува скъпите квадратни метри, но пазара (ти да видиш) не се "светва". Ама ние вЕрваме, господа дУругари.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 5. 5 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Айде още една доза атропин в погиналия пазар на имоти у нас...

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Всъщност оказа се ,че много жилища в София са празни ,семействата не се разрастват, само провинциалистите са таргет група и лесно се лъжат да купуват апартаменти с цена на 1кв/м колкото на 1дка земя първа категория!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 284 Неутрално

  В детската градина пеехме една песничка:
  Балонът се надууува, надууууува, надууууува...

 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Критиците от по-горните коментари забравят, че статията е за град София, а не за страната. Не е за "у нас" или националния пазар като цяло. Освен това забравяте, че е наблегнато на новите жилища, а не на софийските имоти като цяло: говори се за проектанти, предприемачи, нови модерни сгради. Да, става въпрос за определен ограничен сегмент на предлагане и търсене, ама вие по навик скачате да викате поръчкова статия, бедни българи, тинтириминтири.

  Умерен толераст
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Хиляди сгради си стоят празни и никой не им купува скъпите квадратни метри, но пазара (ти да видиш) не се "светва". Ама ние вЕрваме, господа дУругари.
  —цитат от коментар 4 на moriarti


  Трябва от по-големите имоти да се взимат по-големи данъци примерно сграда 50 000кв/м да си плаща як данък само парко местата да им се освобождават от данък.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Тристаен "по модерно му" наричат кухня, в която не можеш да събереш маса за 6 човека + 2 кубчета (2.60 на 2.60 на 2.260), по тесни от карцер в казармата....
  Приемливо жилище за семейство е поне: Кухня с трапезария, хол, 2 детски стаи, кабинет, спалня - задължително с отделна баня към нея, килер, перално, гараж.
  Широки тераси на всички стаи без детските.
  Слънце, гледка, отстояние, зеленина, тишина.
  Смешното е, че хората на село си живеят в точно такива жилища, а успелите в големия град си казват наздраве с комшията през прозореца....

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Така е.

 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1493 Гневно

  Избираш, избираш, накрая идва някоя мафиотска строителна фирма и доскорошната градинка до блока изчезва, гледката ти към Витоша или близкия парк вече я няма, а наоколо се стри бясно, въпреки малката, тиха уличка, която си избрал и няма мясти ни за коли, ни за хора повече.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1493 Гневно

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Като никога да напишеш смислен коментар :).

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "Ако за поколението на днешните пенсионери представата за луксозен имот в престижен район е стара кооперация около Докторската градина в София, за младото поколение е по-важно сградата да е нова, архитектурата й да е модерна и да има професионална поддръжка на общите части и прилежащите зелени зони"

  Всъщност правилно е да се каже: "ако за софиянци, които имат ум в главата, представата за луксозен имот в престижен район е стара кооперация около Докторската градина в София, за младите селяни е по-важно сградата е от стиропор, но много лъскава, архитекртурата ѝ да е грозна и претрупана и да не се знаимават с поддръжката на нищо, но пък да става за хвалене пред съселяните"

 15. 15 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  България отдавна вече не е привлекателно място за инвестиции в недвижими имоти. Много се построи, много се продаде, балонът се спука. Сега по всичко личи че поне в София пак са започнали да надуват...до следващото спукване!

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 16. 16 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Няма значение квадратурата, а само броят на стаите ли? И как се получава това на практика? Точно снощи разговарях с една приятелка, която сподели трагикомичните си опити да намери подходящо жилище в София за тричленното си семейство. И за прочутите мансарди, където през зимата замръзваш, през лятото се опичаш, а като завали градушка трещи като минаващ влак, и за "тристайните" апатраменти, които са толкова малки, че в спалнята няма място за гардероб, а в банята за шкаф за хавлии. Разказа ми и за "тераса", която е толкова тясна, че ходилата й не се събират на дължина...

  А това, че хората предпочитали северно изложение, че да не им пече, направо ме събори на земята! Ако наистина такива са "модерните" вкусове, чакайте в близките години бум на простудните заболявания, туберкулозата и други въздушно-капкови инфекции. В крайна сметка, неслучайно има хигиенни стандарти за жилищно строителство. Няма нужда да се връщаме във викторианската епоха и пак да откриваме топлата вода...

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 17. 17 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 232 Любопитно

  Много ми е интересно как цените продължават да се вдигат при положение, че процентът на незаети жилища расте.

  Явно микроикономиката, която съм учил не важи за родните ни брокери и тем подобни.

 18. 18 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Какъв ум, какви 5 лева?! Снимката, с нахвърляните една върху друга сгради, с оформени вътрешни "италиански" дворове между 7-8 етажни недоразумения, е показателна. Дано не се налага да се убедим, колко здраво се строи, но определено сградите са срам за архитектите. Все пак трябва да отчетем покварата на администрациите, разрешаващи такива престъпни простотии, както и алчността на собственици и предприемачи. Спасение от простотията няма - поне няма в България. Простотия царува, простотия робува, ум патки пасе.

 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Масовото ново строителство в България е грозно, нагъчкано, без зелени площи. Да, качеството се подобри спрямо 90-те години, когато беше удареноо дънотоо поо този показател, но това не е достаттъчно. Наблюденията ми са главно от София и Бургас.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Има нещо гнило в София. До нас построиха 6 блока. До един нямат никакви или имат 1/3 паркоместа спрямо броя на апартаментите. В същото време колите на улицата си останаха същите. Демек нови живущи няма. Всъщност има, но са единици. Останалото стои празно. Говорим за приличен квартал в центъра на София, а блоковете поне външно изглеждат добре. Наоколо има няколко детски градини и училища. Спирки на градския транспорт бол, а метрото не е далече. Защо блоковете не са пълно не мога да кажа, но нещо в картинката не пасва.

 21. 21 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Балонче, а? 😘

  Когато новото строителство стане по 400-500 евро, тогава ще си говорим.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#20] от "znayko84":

  Ами пералните работят на обороти :)
  А иначе статията. .. и един мармот ги завива :)
  Некой нещо сънувал - качество, мозък .. КО?
  Евтинията баце, евтинията

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#21] от "БМЗ":

  Вие го чакате това от 2002ра :) Айде да видим :) ама надали

 24. 24 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#23] от "uq":

  Тоя път смятаме да го дочакаме, напук на банкстери и брокониери. 😙

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#20] от "znayko84":

  Предполагам, колега, вчера сте прочел за прогнозите на ООН за населението на страната ни до 2100 г. Та това обяснява в голяма степен суровата реалност у нас - населението трайно и драстично намалява, но строителството е в подем, сякаш тук ще идват да живеят няколко милиарда човешки същества. Обяснението - поне моето е такова - чрез строителството се "изпират" страшно много мръсни пари. Виж какво стана и по курортите ни, където картинката е също толкова плачевна. И натискът да се строи още и още не спира.

 26. 26 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Прави сте, че има празни жилища, но това са главно зле направените - на лошо място, с глупаво разпределение и размер на стаите и т.н. Неслучайно има няколко фирми в София, които вече правят с цените си квото искат - само защото строят на търсени места и не правят компромиси с качеството. А сноби, които да купуват на 2000 евро/кв.м винаги ще има, техния балон не се пука така лесно.
  Колкото до строителите - те харчат към 300 евро, пускат на 900, дори само 1/3 да продадат не са на загуба, могат да изчакат малко да се навият да купуват хората. Не забравяйте, че панелките все повече ще изпадат от картината.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#26] от "xax":

  Ако имаш да връщаш заем на банка или на инвестиционен фонд, не можеш да си позволиш да чакаш и да правиш компромис с каквото и да е. Ако строиш със собствени средства, може да очакваш Годо цяла вечност.

  Според мен изключително груба грешка при новото строителство е липсата на достатъчно зелени площи, места за игра на децата, детски градини, училища, като цяло инфраструктура. Жилището е комплекс от условия, не е просто сградата. И това го знаят всички урбанисти, но въпреки това у нас бяха допуснати тези грешки. Надявам се с времето нещата да се пооправят.

 29. 29 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 472 Весело

  Брокерчетата го ударили на маркетинг по схемата колкото повече толкова повече. Има няколко верни заключения в статията, жилището не е само няколко бетонни кутийки облепени в стиропор. Мозъкът найстина липсва в проектирането на толкова много нови сгради, кой да му мисли за градинки, паркоместа, достъп за пешеходци и автомобили. Войната по пътищата става окопно - паркирана и тепърва ще дава свидни жертви. От една страна са тези които живеят в коптори но паркират нов джип в градинката, а от друга са малко по-умните със скъпите жилища и скромните автомобили. В отсъствието на държавност и общинност, 'око за око и нога за нога' става екзистеален принцип. Съвет за всички бъдещи новодомци: оглеждайте се 10 пъти колко парко места има и какви възможности за нови сгради се намират наоколо.

 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Вървим към ситуация, в която ще записваме децата в кварталното училище. В момента може да излъжеш системата, защото някои директори си слагат някакви допълнителни условия, например по месторабота. Отрязаха им правата, обаче.
  Това ще промени сериозно пазара. Така е в цяла Европа.
  Имам позната, която вече търси жилище около района за кандидатстването догодина. Ще инвестират няколко хиляди лева, което е нищо в сравнение с добро частно училище.

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Инвестицията е в наем за жилище, което няма да използват.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 356 Весело

  Ех че кисело гроздето ...
  Като чета коментарите на Ганьовците тук , ще си кажа ами то апартаментите трябва да се подаряват даже, всеки имал по няколко апартамента, имало балон , нямало деца и такива приказки от хиляда и една нощ.
  Нека поне един от всички пишещи за срив с по няколко апартамента, да ми предложи , второто или третото си жилище в София на 1000 лева квадрата , може и да е панел , да няма метро наблизо, без гараж.
  Ще го избавя на момента от ненужния му апартамент.
  А иначе е ясно, хората имат по няколко апартамента, ама те са наследствени във Видин, Монтана, Плевен и така нататък, които ще си останат завинаги празни, а децата им се бутат в София и изплащат кредити нищо, че имат къщи на село и апартаменти в провинцията.

 33. 33 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 722 Весело

  "Локацията е един от водещите критерии при избор на дом, каза Георги Павлов" - това е човекът открил топлата вода и Америка!

  тук нейде спрях да чета...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 34. 34 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 465 Неутрално

  ... дзън, дзън, дзън. Мозък и черва навън...Двустаен = гарсониера, тристаен = 1 помещение разделено с гипсокартон на n-брой "стаи". Търсили се северни... не, търсят се направо жилища на северния полюс. "Паркомястото" е 15 хил. евра (к'во му плащаш). Главният проблем на "инвеститорите" е, че просто застроиха градовете с глупости, които не могат да се променят, а свободните терени не растат по дърветата...

 35. 35 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#26] от "xax":

  Това не е само в строителството, и не само в БГ. Наскоро с познати и колеги си купихме велосипеди и понеже правихме групово пазаруване се свързахме с местен производите. Поръчахме бройката и ни излезе 160 евро на парче. В магазаните същият модел се продава за 450 евро. Имам и наблюдения за градински мебели. Цена от производител при закупени 20 и отгоре бройки, около 100 евро на парче, в магазина - близо 250.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#32] от "001":

  На 1700 навитак? Не е панел, тухлено е, на 8 год, 105 крвадрата, качествено строителство, с изолация, с инфраструктура около него (не е на поляната) , метро на 15 мин пеша..

 37. 37 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 356 Весело

  До коментар [#26] от "xax":Това не е само в строителството, и не само в БГ. Наскоро с познати и колеги си купихме велосипеди и понеже правихме групово пазаруване се свързахме с местен производите. Поръчахме бройката и ни излезе 160 евро на парче. В магазаните същият модел се продава за 450 евро. Имам и наблюдения за градински мебели. Цена от производител при закупени 20 и отгоре бройки, около 100 евро на парче, в магазина - близо 250.
  —цитат от коментар 35 на tsyrvulan


  от жегата много глупости си сътворил.
  Ако искате и 100 приятеля се съберете, няма производител който може да си позволи да продава 3 велосипеда на цената на един.
  Нормалната надценка е около 20-30% а не 200 -300

 38. 38 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 693 Разстроено

  Уф, в момента търся жилище. Това си е "ходене по мъките". Нямам думи да опиша "чудесата", които ми се предлагат. Последното беше ателие 30 кв. с балкон 30 кв., с предложението да "усвоя" балкона.

 39. 39 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Много ми е интересно как цените продължават да се вдигат при положение, че процентът на незаети жилища расте.Явно микроикономиката, която съм учил не важи за родните ни брокери и тем подобни.
  —цитат от коментар 17 на philipeto


  Ако инвеститорите ги даваха апартаментите срещу месечен наем за изплащане /както е практиката в доста страни/щеше да има повече желаещи наематело-купувачи. Това със заробването с кредити при тези надути лондонски цени ,който им се е вързал хаир не е видял.

 40. 40 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#32] от "001":На 1700 навитак? Не е панел, тухлено е, на 8 год, 105 крвадрата, качествено строителство, с изолация, с инфраструктура около него (не е на поляната) , метро на 15 мин пеша..
  —цитат от коментар 36 на uq


  Мисля , че ясно написах 1000 лева , а не 1700 ...
  Плюс това говорим за реална квадратура на панел , а не да ми хитрееш и твойте 105 квадрата да са реално 70.
  Знаме преди 8 години какви проценти общи части слагаха строителите.
  Ако си навит на 1000 лева , може да говорим , нищо че реалната квадратура ти е доста под 105 квадрата, реално ще ти излезе около 1300 лева за квадрат.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 42. 42 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 356 Любопитно

  До коментар [#41] от "ravegrave":

  Печалбата им може да е голяма , но ако не се смята земята на която се строи.
  Около 20-30% от разгърнатата площ на сградата отиват за обезщетение на собствениците.
  При средно 20 апартамента , строителя се сбогува на момента с 5 от тях и ги подарява завършени.
  В сградата не всички апартаменти са с хубаво изложение , има 4-5 на първи и последен етаж , има такива със северно изложение, но собственика на земята първи избира най-добрите на среден етаж.
  Като отчетеш тази малка подробност и това че тези строители също ползват кредити за да строят , строителите на нови сгради в София печелят не повече от 200-300 евро на квадрат, при средна цена от 1000 евро , са си 20-30%

 43. 43 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  [quote#40:"001"][/quote]

  Реално погледнато тези чисти 70 квадрата /от 105/ често са еднопростанствено помещение.
  Хамбарче.

 44. 44 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#37] от "001":

  Момко нормална надценка от 20 до 30 на сто е при бързооборотните стоки. При бавнооборотните такива, печалбата на бройка е много по-голяма, но също така рисковете да не си продадеш всичката стока е голяма, така че като цяло печалбата ти спада заради нереализирана продукция. Поне съм в производството и то точно на мебели. А от твоите думи разбирам че едва ли някога си се занимавал с производсто и пласмент на бавнооборотни и инвестиционни стоки.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 45. 45 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Дами и господа, можем да философстваме много, но сме свидетели единствено на ефектът "хотел на първа линия до морето". Едно време някой е броил 100к евра за "лукс", а днес разполага с бетонен коптор без място за паркиране, без помен от зеленина и където слънце не огрява. Но за сметка на това може срещу скромна допълнителна сума да си закупи някъде на новата "първа линия" или по новостроящите се гълъбарници.

  Евроатлантида
 46. 46 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#42] от "001":

  ... собствениците на "земята" не са я намерили на пътя или спечелили на тото. Тази земя си има пазарна цена, в пъти по-висока от РЗП. Това е така, защото собственикът "разрешава" друг да строи в негов имот. Това как някой си подарява нещо е тинтири-минтири. И още РЗП е над идиотското "кота 0". Твърде често "инвеститора" си избива парите само от кОпане надълбоко и "вкопава" малко първия етаж. Паркоместа и магазини, офиси.... долари, марки...

 47. 47 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Празните блокове обясняват защо при спадащо население цените на жилищата растат (в големите градове). Просто у нас доста хора имат по повече от едно жилище (шесто-апартаментника Цецо е само един известен случай). На практика се получава нещо като игра на монополи на живо - апартаментите се купуват за да стоят празни. В същото време млади семейства се затрудняват да купят. Системата е "прееби другарче". Защото единствените, които купуват заради реална нужда (а не заради криворазбрана "инвестиция") са именно младите семейства. Изкуствено създаденият балон удря точно тях.

  Същото го има и на Запад. Лондон е христоматиен пример. Центърът е изкупен от руснаци, араби и китайци. Има цели улици в които като мръкне не виждаш жива душа. В същото време млади семейства (не само имигранти, но и местни) се гъчкат по периферията в малки "модерни" жилища, които все едно са правени за хобити.

  Този тип "инвестиции" са напълно паразитни. Те злоупотребяват с факта, че предлагането на жилища винаги е краен ресурс (зависи от наличието на парцели, разрешителни за строеж и т.н.). А, същевременно, хората имат нужда да живеят някъде.

  То е все едно някой да монополизира снабдяването с вода и после да дере кожи щото хората нямат начин да карат без вода. Пак могат да го нарекат "инвестиция" в един ограничен, но жизнено-важен ресурс.

  Изходът е данъкът върху второ и, особено, трето и последващо жилище да бъде по-съществен. Особено ако въпросните жилищата са в райони, където има признаци за имотен балон (много пустеещи жилища, несъразмерен ръст на цените). Такива са София и още 3-4 града.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Цените ще вървят нагоре. Ясно е, че качествното строителство е малко, но все пак, се намира, когато търсиш. И при офисите е така, не всички са правени с "мозък". Така или иначе, в София, Пловдив и морските градове, цените ще са нагоре през следващите години, поне 5. Не се очертава и стегнация при банковото финансиране. Ето инфо и за офисите:
  http://crystalcorp.bg/news/

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 50. 50 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 356 Весело

  До коментар [#37] от "001":Момко нормална надценка от 20 до 30 на сто е при бързооборотните стоки. При бавнооборотните такива, печалбата на бройка е много по-голяма, но също така рисковете да не си продадеш всичката стока е голяма, така че като цяло печалбата ти спада заради нереализирана продукция. Поне съм в производството и то точно на мебели. А от твоите думи разбирам че едва ли някога си се занимавал с производсто и пласмент на бавнооборотни и инвестиционни стоки.
  —цитат от коментар 44 на tsyrvulan


  Говорим за реалната печалба на строителите в София на жилища, а не за компоти и консерви.
  Не съм аз този който се изхвърли, че ако купува на едро велосипеди му правят космически отстъпки.
  Все едно да се съберете 10 човека и да искате да ти продадат мерцедес на цената на дачия , защото пазарувате на едро.
  20-30% е реалната печалба на строителите , което не е малко за бизнес , но и рисковете също не са малки .
  Една сграда не се строи за месец , два , трябва да включиш и рисковете , защото от проект до завършване минават 2-3 години , общ работник в строителството в София под 1000 лева заплата няма, а майстор под 2 хиляди.
  Лесно е да се гледа в чуждата паничка, на който не му харесват цените на имотите , търси си парцел , плаща за проект , плаща на бригада и може и да спести , а може и да не спести

 51. 51 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#41] от "ravegrave":

  Не съм съгласен с вашето мнение. Нека правим разлика между надценка и печалба. Та значи в моята област недценките на търговците са доста големи, става дума за бавнообортни стоки - мебели. Печалбите им обаче не са големи защото има нерелиазирана продукция, плюс гаранционно обслужване или замяна на дефектирали механизми или направо цели единици. И не, не става дума за България.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 52. 52 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#50] от "001":

  Чакай да те питам, правиш ли разлика между надценка и печалба? И не сме купили 10 велосипеда а повече. До сега разбрах че никога не си правил групово пазаруване, че представа си нямаш от производство и пласмент на бавнообортни и инветиционни стоки и че си мислиш че след като кварталната бакалия си слага до 30% надценка, всички други стоки имат същата такава. Аз пък представа си нямам от надценките на храни, напитки или дрехи. Имам си обаче някаква, непълна разбира се, идея за надценките при инвестиционни и бавнооборотни стоки. Никой, повтарям абсолютно никой не може да просъщество ако работи с до 30% надценка.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 53. 53 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  [quote#41:"ravegrave"][/quote]

  200-300 % може да е препоръчително за строежи в идеалния център. А де факто повечето блокове са в голи ниви в периферията .
  За парите на тристаен в блок всеки може да си купи парцелче в перифериите и да си спретне къща на два етажа със същите пари.

 54. 54 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Смешничка поръчковка статийка - брокерите пак са гладни. Ще ви кажа защо са гладни, лично мнение:
  - 80 кв в блок, строен 1931 г НЕ МОЖЕ да струват 160к евро, ако ще да са на опашката на коня
  - ужасна инфраструктура - здравейте кални съжители на Манастирско Блато
  - липса на паркове, зелени площи, троторари, места за паркиране, гаражи
  - липса на училище и детски градини наоколо
  - липса на канализация
  - липса на изрядна документация
  - блок в средата на нищото, без градски транспорт
  - ПОКЪРТИТЕЛНО слабо строително изпълнение
  - нереално тъпа архитектура, слаба ползваемост
  - луди съседи, бабички, готови да ти отровят кучето
  Да продължавам ли? Познато ли ви е? Ей затова сте гладни!
  Когато започнете да продавате качествена стока, тогава ще имате бизнес.

 55. 55 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 356 Весело

  До коментар [#50] от "001":Чакай да те питам, правиш ли разлика между надценка и печалба? И не сме купили 10 велосипеда а повече. До сега разбрах че никога не си правил групово пазаруване, че представа си нямаш от производство и пласмент на бавнообортни и инветиционни стоки и че си мислиш че след като кварталната бакалия си слага до 30% надценка, всички други стоки имат същата такава. Аз пък представа си нямам от надценките на храни, напитки или дрехи. Имам си обаче някаква, непълна разбира се, идея за надценките при инвестиционни и бавнооборотни стоки. Никой, повтарям абсолютно никой не може да просъщество ако работи с до 30% надценка.
  —цитат от коментар 52 на tsyrvulan


  Влез на сянка ...
  Могат да ви направят такава отстъпка 3 броя на цената на един, само ако предварително са повишили цената с 200% или производителя има някакви проблеми , предлага ви супер стар модел , като се изчиства от ненужните бройки и такива неща.
  Малко ми прилича на коледните намаления в моловете.
  Първо им надуват цените по две и после слагат гръмки намаления до 70% за отделни стоки, но масовото и реално намаление не е повече от 20%
  Статията е за строителство и продажба на нови апартаменти, не се излагай да сравняваш дом с ръждясала ламарина на две гуми

 56. 56 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#47:"Николай Николов"]Изходът е данъкът върху второ и, особено, трето и последващо жилище да бъде по-съществен. /quote]
  Хахаха, драги, а примерно комуналки да ги направим - да настаним още 2 семейства при семейството колаци? Свърши тази: имаш пари - купуваш. Нямаш: продаваш.

  Евроатлантида
 57. 57 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 284 Неутрално

  В подобни статии е редно да се споменава, че става въпрос само за София. Ако живееш в град с 50-60 хил. жители, този текст изглежда странно. Не е сериозно да говорят за 1000-1300 евро/кв при положение, че масово заплатите у нас са по 700-800лв. Ако човек спестява по 200лв на месец, колко време му трябва, за да купи 1 квадрат? А 80?

 58. 58 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#55] от "001":

  Май ти имаш нужда от сянка. Обясних ти първо че сме купили директно от местен производител, не сме минали през търговец. Второ също ти казах че се занимавам с производство, със сигурност ти дажи и не си помирисвал завод в живота си. И трето коледните ви намаления в БГ въобще не ме засягат, при мен следващият месец почват летните разпродажби. И бих ви посъветвал да не купувате дрехи в БГ, некачествени са за парите си.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 59. 59 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Не е сериозно да говорят за 1000-1300 евро/кв при положение, че масово заплатите у нас са по 700-800лв. Ако човек спестява по 200лв на месец, колко време му трябва, за да купи 1 квадрат? А 80?
  —цитат от коментар 57 на koalimar


  Ами на запад: апартамент в хубав квартал е 600-1000 к евра. Ако спестяваш по 1к евра на месец, живот и здраве ти трябват... с камиони

  Евроатлантида
 60. 60 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Смешничка поръчковка статийка - брокерите пак са гладни. Ще ви кажа защо са гладни, лично мнение: - 80 кв в блок, строен 1931 г НЕ МОЖЕ да струват 160к евро, ако ще да са на опашката на коня- ужасна инфраструктура - здравейте кални съжители на Манастирско Блато- липса на паркове, зелени площи, троторари, места за паркиране, гаражи- липса на училище и детски градини наоколо- липса на канализация- липса на изрядна документация - блок в средата на нищото, без градски транспорт - ПОКЪРТИТЕЛНО слабо строително изпълнение- нереално тъпа архитектура, слаба ползваемост- луди съседи, бабички, готови да ти отровят кучетоДа продължавам ли? Познато ли ви е? Ей затова сте гладни! Когато започнете да продавате качествена стока, тогава ще имате бизнес.
  —цитат от коментар 54 на arcanum

  Може или не може не го определят 20 човека по форумите.
  Пазарът решава кое колко струва.
  В Скопие средна цена на апартаментите е като в София, в Белград и Букурещ и Тирана дори са малко по-високи.
  През 2008 година бяха стигнали 1000 евро за квадрат в София
  През 2012 почти не се строяха нови сгради и цените бяха паднали до 700 евро и всичко това го определя пазара , ако нямаше търсене днес цените нямаше пак да са 1000 евро, а щяха да са примерно 500 евро.
  Има градове в България където има апартаменти и под себестойност , продават се по 200 евро за квадрат но никой не ги купува , нищо че са 5 пъти по евтини от тези в София.


 61. 61 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#41] от "ravegrave":

  Трябва да се прави разлика м/у брутна и нетна печалба.

  При така наречената "надценка" (изкл. полпулярна в България) става дума за брутна печалба = директни приходи - директни разходи по проекта.

  После обаче идват един куп косвени разходи за адмнинистарция и за управление на фирмата, както и за дългове, лихви..... и данъци.... и чак тогава идва нетната печалба, която при големите западни строителни концерни е м/у 1% и 5%.

 62. 62 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Статията е все едно прекопирана от 2007-ма:)
  Представители на строителния и брокерския бранш ръсят дивотии, балонът се надува...
  Няма жилищен имот в София, България, който да си заслужава парите, които му се искат. София е кочина, населена със свини, които превръщат всичко, до което се докоснат на... кочина. В колкото и "елитен" квартал да е, колкото и добре да е проектирано и построено, от изтривалката навън си пак в лайната.
  И понеже свините се чувстват най-добре в кочината, затова налитат на "топ локации" като "Манастирски ливади", презастроения Младост, "Кръстова вада", кварталчето около Зоопарка и т.н. А брокерите се мазнят и пускат статии как, видите ли, потребителите вече имали мозък и можели да отсяват качественото от некачественото. Смеф!
  Както казваше баба ми: вдигни му опашката по-високо, да пръдне по-силно...

 63. 63 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#59] от "sa6":

  Та значи, 600 до 1000 евра за нов апартамент в добър район няма да намериш дори и в най-бедната западна държава. Толкова ще платиш месечен наем. Иначе за посочените цени можеш да си купиш нещо си в някое предградие пълно с араби и други екзотики и то ако си късметлия.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 64. 64 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  В подобни статии е редно да се споменава, че става въпрос само за София. Ако живееш в град с 50-60 хил. жители, този текст изглежда странно. Не е сериозно да говорят за 1000-1300 евро/кв при положение, че масово заплатите у нас са по 700-800лв. Ако човек спестява по 200лв на месец, колко време му трябва, за да купи 1 квадрат? А 80?
  —цитат от коментар 57 на koalimar


  Истината е обаче ,че в София се пренасят само провинциалисти с нисък социален статус в родните си места. Т.е. без необходимото образование и умствен капацитет. И те най-лесно попадат в мрежите на банките за кредит за 50 години ,за да живеят в София за едната прислужническа заплатка. Защото айти-специалистите вече могат да работят и от дома си в село дистанционно/давам ги за пример като добре печелещи/

 65. 65 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#17] от "philipeto":

  "как цените продължават да се вдигат при положение, че процентът на незаети жилища расте."

  Това е така, понеже цената на имотя не е променлива, а резултат:

  Месечна вноска (опростено без анюитетното погасяване ) = цена * лихва /12
  Месечна вноска = разполагаем месечен доход на матряла минус баничка&боза * 60 (да има сили да бачка да изкарва лихвите)

  Тъй като месечна вноска = месечна вноска , всяко изменение на променлива от едната страна води до промяна на резултата от другата.

  Пример : ако сме имали 80 кв * 500 евро * 8% / 12 = 270 евро месечна вноска , то при 5% лихва става : 270 * 12 / 5% /80 = 810 евро / кв м

  Ако би се реализирала митологията на сашетата (добрия еврочичо ни носи еврото с тенката лихва 2%) , то съответно имотя става 270 * 12 / 2% /80 = 2025 евро / кв м

  Всеобщата заблуда е, че имотя може да поскъпва само от изменения във втората формула (нарастване на разполагаемия доход на матряла, или поевтиняване на баничка&боза)

 66. 66 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#59] от "sa6":Та значи, 600 до 1000 евра за нов апартамент в добър район няма да намериш дори и в най-бедната западна държава. Толкова ще платиш месечен наем. Иначе за посочените цени можеш да си купиш нещо си в някое предградие пълно с араби и други екзотики и то ако си късметлия.
  —цитат от коментар 63 на tsyrvulan


  не си прочел буквичката "к" в поста ми. В градове като Мадрид, Барселона, Мюнхен, Берлин, Лондон и т.н. (където аз съм живял/бих искал да живея), цените почват от 500 000 евро и това наистина е минимума. Максимум всъщност няма...

  Евроатлантида
 67. 67 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#47] от "Николай Николов":

  Нима уестминстърския дук разпродава??? :) :)
  Навремето бях изумен от факта, че се продава правото на ползване на имот за 100 години, което се и наследява, а не се продава самия имот.

 68. 68 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 356 Неутрално

  [quote#64:"log_on"][/quote]

  Познавам доста хора от сектора за който говориш, които дори и да могат да работят от вкъщи на село , не го правят , а си купуват апартаменти в София, защото тези хора смятат да имат деца , половинките им също искат да се развиват и доходите им позволяват да дават по 1000 евро за квадратен метър.
  След 5 години цените в София ще са близки до сегашните или малко по-високи, който чака срив на апартаментите в София , ще се разочарова.

 69. 69 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Очевиден е феноменът с празните жилищни блокове. Някой горе го беше обяснил. Или са перални, или са строени със собствени средства и при наличие на големи надценки инвестицията е платена и може да се чака колкото му е кеф на строителя. Някакъв процент са на хора, които ги купуват, за да си денат парите някъде и просто ги държат празни. Не им се занимава с наематели, а все пак струват нещо. Даже в момента цената се покачва.

 70. 70 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 356 Весело

  До коментар [#55] от "001":Май ти имаш нужда от сянка. Обясних ти първо че сме купили директно от местен производител, не сме минали през търговец. Второ също ти казах че се занимавам с производство, със сигурност ти дажи и не си помирисвал завод в живота си. И трето коледните ви намаления в БГ въобще не ме засягат, при мен следващият месец почват летните разпродажби. И бих ви посъветвал да не купувате дрехи в БГ, некачествени са за парите си.
  —цитат от коментар 58 на tsyrvulan


  Много правилен ник си си избрал...
  Кажи ни кога започват летните намаления на жилищата където се намираш, за да си купя 3 на цената на едно.
  А иначе ако се радваш на марковите тениски и дънчици дето ги шият в индонезия от малолетни със себестойност от по 2 долара и ги продават на западняците за по 20 , може да си купиш 3 на цената на една , но реално ще си дал доста повече от себестойността.
  Много добре съм запознат и с разпродажбите на запад.
  Разпродажби , Боксинг дей и всякакви други акции за зомбираните американци и европейци, дето се блъскат и ритат , за да им продадат нещо което са им внушавали цяла година в реклами , че е много скъпо и качествено.
  Пак ти казвам, кажи ми кога строителите в Лондон и Париж ще правят боксинг дей и ще си свалят цените на квадрат от 10000 хиляди евро , на 2 хиляди , че да не си купуваме в София

 71. 71 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#70] от "001":

  Няма такъв ден, и до колкото знам никога не е имало. Цените на нормалните имоти, изключвам престижните, излизат около 3 гидишни брутни дохода на средностатистическо семейство или на 10 годишни наема. Разбира се има флуктуации на пазара на жилища. Колко е годишният брутен доход на средното софийско семейство, умножаваш по три и ще получиш реална, макар и бегла представа за това има ли балон или няма. Не забравяй че спекулациите с недвижими имоти са често срещано явление по света. Другото не искам да коментирам, защото никога не съм споменавал думата себестойност, и ако си прочетеш поста ще разбереш че потвърждаваш думите ми за големите надценки които търговците си слагат, по твои думи от 2 на 20 долара. Това написах и аз за велосипеди и градинска мебел. За определени стоки надценки от порядък на 160% 200% и на горе проценти са си нещо напълно нормално. В мебелите, въпреки че е трудно да се даде усреднена стойност, 150% е стандарт.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 72. 72 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Положението е плачевно - малки нефункционални апартаменти или огромно с прибавени покриви и дворове.
  Отделно с тия темпове на демографски ръст не знам кои точно ще живее в тези жилища. Май наистина ни трябват бежанци и емигранти, ама те не ни искат.

 73. 73 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Положението е такова, каквото е и това положение са си го причинили българите сами, никой друг не е отговорен. Аз пък не виждам един приятен квартал в София, където да има 200 нови къщи, приблизително еднакви, инфраструктура, широки улици, всяка с гараж и малък двор зад къщата. Може и в периферията и да струват 100,000 - 150,000 евро. В други страни в източна Европа има много такива квартали. Как тука не направят някаква стратегия за развитие на градовете различна от 5 етажни блокове с проблеми за паркиране на мястото на старите къщи. Вообще то повечето е казано по-горе в постовете.

  забавление и приключение
 74. 74 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#71] от "tsyrvulan":

  Един смислен коментар да прочета от теб.
  Разликата е че ти ми беше написал , че местен производител продава велосипеди с по 200-300% надценка.
  Но все пак темата е за цените на имотите и нека не забравяме много важно нещо, че в повечето европейски страни има висока мобилност и се живее под наем.
  Около половината от населението живее под наем в сгради които са собственост на корпорации и това си е бизнес.
  В столиците на големите европейски държави е доста скъпо да си купиш дом и затова много дори от местните живеят в предградия и пътуват по 100 километра дневно до работата си. Това че цени от по 5000-10000 хиляди долара на квадрат не са случайни, защото това е и начин на политика с която се ограничава достъпа до тези градове.
  Друго много важно е че данъците на имотите в тези градове са колкото средната заплата за месец , два.... а в България тристаен апартамент е с годишен данък от 200-250 лева или по малко от седмичната заплата на един работещ.
  Боксинг дей при имотите няма да има , защото това не са парцалки а си е политика.
  Цените в София ако бяха като тези в Полски тръмбеш, София нямаше да е 1.5 милиона , а 5 милиона , от 7 милиона България.
  Цените в Париж са средно 2-3 пъти по високи от тези от другите големи френски градове.
  Цените на имотите в Лондон са 3-4 пъти по високи от тези в другите английски големи градове.
  Това е причината във Видин .... да може да си купиш тристаен за 20 хиляди евро, а в София за 80 .... ако ти харесва

 75. 75 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Приемливо жилище за семейство е поне: Кухня с трапезария, хол, 2 детски стаи, кабинет, спалня - задължително с отделна баня към нея, килер, перално, гараж.Широки тераси на всички стаи без детските.Слънце, гледка, отстояние, зеленина, тишина.
  —цитат от коментар 10 на Убитака

  Това го нямаше и по комунизма. Нито пък го има навсякъде по света - освен може би в Америка, която е с огромна площ и сравнително малко население, затова голяма част от тях живее в описаните от теб жилища - макар че пък немалка част има и в гетата и в трейлър парковете (фургони).
  В Хонг Конг пък стандарта е 12 кв.м. гарсониера, а 20-25 - двустаен. Но той е само за богати, семейни с деца, та два дохода да го изплащат. Не вярваш ли? Ето:
  http://time.com/4581230/hong-kong-apartments-property-sale-rent-small-housing/
  Така че не сме зле тук с двустаен апартамент 60 кв.м. за 60к евро в някакво софийско кварталче на половин час път от училища и от офис парк, където може среден човек да вади примерно 1к евро на месец, и жена му още толкова.
  Виж, във Враца, Видин, Кюстендил, Разград... там жилищата все повече ще влизат в онова синичкото от графиката - "необитавани".

 76. 76 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Графиките много ясно показват движението на пазара, ровенето в статистики - също, но няма кой да го прави.
  В София има имоти от 3200 евро на квадрат - апартаментите в сградата срещу Южен Парк и небостъргачите на НИКМИ, както и апартаменти от 450 евро в Надежда. В Дружба вървят около 650 евра.
  Дали има балон, към момента със сигурност не. Броят на издадените разрешителни, за миналата година е по нисък с 11% пункта, спрямо предходната. А спрямо кризата, ако не ме лъже паметта са с близо 20-25%та.
  Колкото до цените - средната цена е висока, защото в нея влизат и имоти, като посочените по-горе.
  Колкото до цените в атрактивните квартали в момента - Младост, Манастирски и Изгрев, то цената е около 1200 евро на квадрат на завършено жилище. Причината - голям интерес, малко терени.
  Реално в момента най-голямо строителство има в Дианабад/Изгрев - по улица Тинтява и в Манастирски, тъй като това са малкото свободни терени, които са интересни. В Младост благодарение на настоящият кмет, цените на жилища скочиха много. Причината - много купувачи, хора които искат да са близо до Бизнес парк София и малко завършени проекти, заради проблемите с кмета. Реално никой не рискува да строи там в този момент, което ще качи още цените.
  Сега малко в по-дългосрочен план. Тази година тренда в движението на цените и заплатите се промени, заплатите спряха да бележат ръст, а цените на жилища продължиха. Това най-вероятно ще доведе до равновесие в цените на имотите. Цените ще останат тези, които са в момента, може би с лек ръст от 2-3-4% та.
  Ако влязат нови интеститори, то може и да се получи балон, ако строят с привлечени капитали. Причината - в момента има голямо търсене, но хората не сключват сделка "на всяка цена" а внимателно обмислят. Също така, това им е предела на парите, които могат да отделят за жилище и просто ще купят или в по-евтин район или няма да купуват.
  Та по мое скромно мнение, в следващите няколко години, цените ще са това, което са в момента с лек ръст на горе.

 77. 77 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#74] от "001":

  Разликата е че ти ми беше написал , че местен производител продава велосипеди с по 200-300% надценка.

  Къде по точно съм написал това? Посочих колко сме платили за бройка директно от производител, и за колко продава същият модел местен търговец. Ако си прочел неправилно, проблемът си е твой.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 78. 78 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Любопитно

  За щастие, виждам голямо количество здравомислещи хора коментиращи тук.
  Дали пазарът го определя, не знам, но виждам празните непродадени блокове с големи транспаранти в Манастирски, Гео Милев, Младост, Дружба, Витоша и подобни.
  Балъците свършиха. Това е поне третата статия с подобна насоченост в Дневник - хората предпочитат наеми - там няма обвързаност. Тоест, не искаш да дадеш 200к лева за нещо, което вероятно е построено зле, или гледката ти ще изчезне след 2 години, след като някоя мутра реши да си изпере парите в нова кооперация на два метра от теб.
  Добрите сделки в София са буквално единици, особено за средни по размер жилища.
  Радвам се, че хората не се заробват със заеми за гадни жилища, защото така се стимулира един иначе некачествен пазар. Когато започнат да ги разпродават на безценица тези жилища, или на реалните им цени, тогава пък ще е пагубно за градската среда.
  София НЕ МОЖЕ да диша вече, сериозно, претъпкана е. Стига толкова строежи, моля.

 79. 79 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  В подобни статии е редно да се споменава, че става въпрос само за София. Ако живееш в град с 50-60 хил. жители, този текст изглежда странно. Не е сериозно да говорят за 1000-1300 евро/кв при положение, че масово заплатите у нас са по 700-800лв.
  —цитат от коментар 57 на koalimar

  Естествено, че е за София - то си пише. Винаги когато се говори за недвижими имоти, става дума за конкретно местоположение. И в САЩ като пишат за имоти, пишат отделни статии и дават отделна статистика за Манхатън и за Детройт.
  В последния, ако искаш вярвай, можеш да си купиш къща за $10 хиляди - с няколко стаи, с двор... Е, ще има доста черни в квартала, а работа няма да си намериш защото автомобилните заводи за изнесени в Мексико - ама иначе има евтини имоти.
  В Манхатън пък за $10 хил. не можеш не къща, ами мазе да си купиш - мазетата се продават отделно от апартаментите, и са по $30-40 хиляди:
  http://www.nytimes.com/2006/11/12/realestate/12cover.html

 80. 80 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#75] от "Камен":

  Смешно е да се сравнява стандартът на държава, която е с гъстота на населението 6 600 души на кв. км (на 4-то място в света) с нашата (149-то).

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 81. 81 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Стига с тия жилища бе!!! Апартамент гърло не храни, само разходи създава. И къщата му на човек трябва да е където му е работата, а не да пътува стотици километри. Къде са фермите, къде са предприятията, социалната и техническата инфраструктура? Идете да видите Албания, където им е земята, там им са и къщите, и магазините, и сервизите, и фризьорските салони. Натъпкали сте се като сардели у софийско поле и сте като лалугери в дупка. Ама с какво се занимавате, кой ви храни. Обслужвате се едни други и се самообслужвате и на това му викате БВП. България била най-бедна в Европа, ми как няма да е?

 82. 82 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#64:"log_on"][/quote]

  "Истината е обаче ,че в София се пренасят само провинциалисти с нисък социален статус в родните си места. Т.е. без необходимото образование и умствен капацитет. И те най-лесно попадат в мрежите на банките за кредит за 50 години ,за да живеят в София за едната прислужническа заплатка. Защото айти-специалистите вече могат да работят и от дома си в село дистанционно/давам ги за пример като добре печелещи/"

  Глупости.Аз съм от провинцията и имам познати,които напуснаха родният ни град и отидоха в София и чужбина.Съотношението е 10 към 1 чужбина спрямо София.И докато в чужбина заминаха както висококвалифицирани хора,така и обикновени бачкатори,то в София заминаха само високообразовани хора с добре платени професии или бизнес.За един бачкатор е по-добре да мие чинии в Лондон срещу 1500-2000 паунда,отколкото в София срещу 1000 лева.

 83. 83 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#75:"Камен"][/quote]

  Е защо да не съществуват подобни жилища?Аз самият живея в подобна къща.Само,че не е в центъра на града,а в село в покрайнините.Но българина обича да се бута в някой блок,вместо да живее на 5 км от града.Това е наследство от комунизма,когато по селата нямаше свестни магазини и почти никакви услуги,съчетано с липсата на удобен транспорт.Само че сега всяко семейство има автомобил и придвижването е изключително лесно.Но пак българите си искат да живеят в блок.И тези в чужбина като натрупат някой лев и веднага купуват апартамент.Който нито продават,нито отдават под наем.Народопсихология,която държи високи цени на апартаментите.


 84. 84 Профил на gd
  gd
  Рейтинг: 15 Неутрално

  При толкова много празни жилища и предполагам не голямо търсене в моя роден град Сливен цените ... се покачват.
  Не се шегувам намаляващо население (въпреки циганите), най-ниските доходи в страната (по статистика на НОЙ от вчера), никакви инвестиции и при тези условия ръст за 1 година от 5 % !
  Икономическа логика ?
  Ясно е че няма, но според мен има изкуствено създаден картел с подкрепа на държавата. Идеята е просто бедните да плащат на богатите !
  То май така си е било винаги. Просто не виждам друго обяснение . Ще се радвам ако не е така, но ...

 85. 85 Профил на gd
  gd
  Рейтинг: 15 Неутрално

  При толкова много празни жилища и предполагам не голямо търсене в моя роден град Сливен цените ... се покачват.
  Не се шегувам намаляващо население (въпреки циганите), най-ниските доходи в страната (по статистика на НОЙ от вчера), никакви инвестиции и при тези условия ръст за 1 година от 5 % !
  Икономическа логика ?
  Ясно е че няма, но според мен има изкуствено създаден картел с подкрепа на държавата. Идеята е просто бедните да плащат на богатите !
  То май така си е било винаги. Просто не виждам друго обяснение . Ще се радвам ако не е така, но ...

 86. 86 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#85] от "gd":

  Не само в Сливен-в почти всички областни градове населението намалява,а цените на жилищата се покачват.Това е така,защото българина инвестира в имоти като спечели пари.Работещите в чужбина като спестят 60-70 хиляди и веднага купуват имот/по-скоро апартамент/.Тези дето пък имат жилище и получат такова в наследство не продават,защото имота хляб и вода не иска.Първата работа на младите е пък да теглят кредит и да си купят жилище.И се получава парадокса-много празни жилища,но малко атрактивни на пазара.И въз основа на това цените растат.

 87. 87 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Според Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес", купувачите поставят на първо място броя на стаите, а не квадратурата"
  Мда, като съм гледал някои жилища, изглеждат като проектирани за частен затвор...

  Birds of a feather flock together.
 88. 88 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  [quote#75:"Камен"]
  —цитат от коментар 83 на mushashi
  Е защо да не съществуват подобни жилища?Аз самият живея в подобна къща.Само,че не е в центъра на града,а в село в покрайнините.Но българина обича да се бута в някой блок[/quote]
  Аз не казвам, че няма - а че не са на атрактивни места. По-горе писах, че в Детройт има къщи по $10 хиляди - хем в центъра на града.
  В село в покрайнините нямаш ни работно място, ни магазин, ни ресторат - всеки път като искаш да отидеш някъде по един час в колата (метро предполагам няма в селото ти, нали?). Хайде това се преживява, но децата? В селското ли училище ще учат?
  Ами всеки път като искат да идат на кафе с приятели, на театър, на разходка -
  вързан си да ги водиш и да ги вземаш с колата до 18 години докато не вземат книжка. Ще се обърнеш на шофьор - а кога ще живееш?
  Както виждаш, хората предпочитат да дадат повече пари и да са по-натясно, но да са близо до местата, където ходят всекидневно - работа, училище, и т.н.

 89. 89 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Освен това хората със свободни пари търсят качествени жилища в добри квартали, защото биха получили и лесно съфинансиране от банките, коментира пред "Дневник" Младен Митов от "Явлена".

  Лека грешка в извода. Не хората със свободни пари, а хората с приемани от банките за гарантирани високи доходи (постоянен трудов договор на повече от 6 месеца и т.н.), те са тези които търсят кредитиране. Тия със свободните пари направо купуват.

 90. 90 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1880 Весело

  Празните блокове обясняват защо при спадащо население цените на жилищата растат (в големите градове). Просто у нас доста хора имат по повече от едно жилище (шесто-апартаментника Цецо е само един известен случай). На практика се получава нещо като игра на монополи на живо - апартаментите се купуват за да стоят празни. В същото време млади семейства се затрудняват да купят. Системата е "прееби другарче". Защото единствените, които купуват заради реална нужда (а не заради криворазбрана "инвестиция") са именно младите семейства. Изкуствено създаденият балон удря точно тях.Същото го има и на Запад. Лондон е христоматиен пример. Центърът е изкупен от руснаци, араби и китайци. Има цели улици в които като мръкне не виждаш жива душа. В същото време млади семейства (не само имигранти, но и местни) се гъчкат по периферията в малки "модерни" жилища, които все едно са правени за хобити.Този тип "инвестиции" са напълно паразитни. Те злоупотребяват с факта, че предлагането на жилища винаги е краен ресурс (зависи от наличието на парцели, разрешителни за строеж и т.н.). А, същевременно, хората имат нужда да живеят някъде. То е все едно някой да монополизира снабдяването с вода и после да дере кожи щото хората нямат начин да карат без вода. Пак могат да го нарекат "инвестиция" в един ограничен, но жизнено-важен ресурс.Изходът е данъкът върху второ и, особено, трето и последващо жилище да бъде по-съществен. Особено ако въпросните жилищата са в райони, където има признаци за имотен балон (много пустеещи жилища, несъразмерен ръст на цените). Такива са София и още 3-4 града.
  —цитат от коментар 47 на Николай Николов


  Данъкът върху второ жилише трябва да е върху "инвестиция" защото то не е основно (ако не живееш целогодишно там). За да си купи 2-ро жилище някой инвестицията трябва да е разумна т.е. жилишето трябва да осигурява приходи които за 10 години да покрият инвестицията. Посочи ми един имот в България който реално попада в тази графа. Примерно жилище от 100000 Евро трябва да можеш да го даваш под наем който минус данъците и поддръжката за 10 години да изплати инвестицията
  т.е наемът трябва да е минимум 833 Евро. За да покрие разходи от данъци, поддръжка и овехтяване наемът трябва да е около 1000 евро. Няма имот в България който да отговаря на тези условия.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 91. 91 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Напоследък ни заляха със статии за строителния бранш и колко е хубаво да си купиш нова жилище. Има нещо гнило. Няма купувачи , а се строи на едро, без "план и посока" . Вместо цените да падат, те се качват....Е, всички искаме ново жилище, но няма как. Оставаме в старото.

 92. 92 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Ако реша някога да си сменям местожителството бих си купила парцел в някое село в близост до града и бих си построила къща. Хем ще ми е ново, хем ще ми е просторно, хем спокойно и няма да ми тропат съседи от горе, от долу, от ляво, от дясно, нито стаите ще са с размер на кутийки, в които се чудиш как да сложиш леглото, така че да има място и за гардероба.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 93. 93 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#40] от "001":

  Хехехеееее не се офлянквай! Кажи си, че искаш 30 квадрата панел за 30 000 лева, да те разберем а не да ни обясняваш как си щял да ни отървеш, инвеститор

 94. 94 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2229 Неутрално  ЕЦБ с ниските лихви е главният двигател за имотния балон в Европа.

  Един ден като скочат ли лихвите ще има кървава баня.
 95. 95 Профил на canon
  canon
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#10] от "Убитака":

  Е бре... Чак пък и кабинет!!! А пък тези "на село", които имат описаните от вас условия за "приемливо" жилище, са точно колко?

 96. 96 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  инвестицията трябва да е разумна т.е. жилишето трябва да осигурява приходи които за 10 години да покрият инвестицията. Посочи ми един имот в България който реално попада в тази графа. Примерно жилище от 100000 Евро трябва да можеш да го даваш под наем който минус данъците и поддръжката за 10 години да изплати инвестицията т.е наемът трябва да е минимум 833 Евро.
  —цитат от коментар 90 на zuk_trombon

  Къде е тази инвестиция с възвръщаемост 10 години, т.е. носи 10% доход? Ти ако намериш такова нещо, милионер ще станеш! Вземаш от банките няколко милиона, лихвите сега са 2-3% в Европа, влагаш на 10%, връщаш заема, а разликата кешираш.
  Нормалният доход е 3-4-5% в сегашните условия, и пенсионните фондове се молят и надат на толкова, ама трудно се намира.
  Те отделни апартаменти не купуват, но купуват цели комплекси, офиси, молове. За индивидуален инвеститор математиката е примерно - за София - купуваш за 50 хил. евро апартаментче, даваш го за 250 евро т.е. 3000 на година, 500 имаш разни поддръжки и данъци, остават 2500 или 5% доходност.
  Това "избиване на инвестицията" за 10 години и след това само да лежиш и да харчиш наема го няма никъде по света. Недвижимият имот има живот примерно 100 години, и е не реално да се "избива" за 10.

 97. 97 Профил на Antikelesh
  Antikelesh
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#83] от "mushashi":

  Тотално не си прав. Хората имат най-различни мотиви.

  Почти през целия си живот съм живял в центъра но София. Обичам да ходя пеша – до училища, работа, заведения, театри, изложби, болница, не дай боже.

  Опитах да живея на село до София, купих коли, наех гаражи в центъра, за да не се измъчваме с паркирането и защо – за да мога пак да си се въртя пеша в местата, които харесвам.

  Мъчих се две години в задръстванията на големите извънградски „артерии“ и се отказах.

  Сега имам една „хасиенда“ дето навестявам от дъжд на вятър и никой не ще да наеме.

  Но пък си живея в центъра и ми е кеф и си джиткам пеша и няма задръстване или дявол.

  Всеки сам си избира какво и как да прави и не е правилно да калъпираме всички.

 98. 98 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#96] от "Камен":

  При жилищата брутната възвръщаемост е желателно да е около 10%, защото освен, че жилището се изхабява с времето е бъкано и с хиляди други рискове, та в действителност отдаването под наем не е толкова безпроблемно и розово начинание. както много хора го представят по форумите (или на маса).

  Иначе аз се сещам за друг вид инвестиция - акции!
  Купуваш и цоцаш дивидент.
  В момента например в долари Норилск Никел дава 11% дивидент, а Лукойл 9%.
  Проблемът се състои в това, че няма гаранция, че този размер на дивидента ще се изплаща в сл. 10 год.

 99. 99 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Лични наблюдения: има хубаво ново строителство в столицата ( почва 1,300 евра на квадрат ) и всичко е разпродадено. Търсят се малки апартаменти в центъра за AirBNB Rental и се намират супер трудно. Като цяло не мисля, че тоя балон ще се спука идните две години, ама знае ли се - не се знае.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 100. 100 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#98] от "Ф.Нинов":

  Не и у нас, българинът няма тоя тип инвестиционна култура. Рисковете на борсата са твърде големи, имотът открай време е нещо сигурно, а и още живеем в "хазяйската", а не в наемодателната култура - хем ще ти искам пари за наем, хем ще те гледам дали си бършеш краката, като влизаш в "мойто", пък ако може и да не сядаш на мебелите, да не им развалиш калъфите. При това положение и при минусовите лихви по депозитите е факт, че куцо и сакато с по някой спестен лев търси да купи нещо малко за отдаване под наем, това все още се води ултра инвестиция. И за София работи, факт. Наемите също скачат главоломно, както и продажните цени. Балон или не - към момента това е положението. Лично аз бих призовала братята да не купуват, за да не наливат вода в машината на мафиоти-интвеститори и нагли брокери, но баламите и селопотокът засега няма изгледи да спрат.
  Истината ще лъсне точно след едно поколение, когато от наличните дете и половина на софийско семейство половината е в чужбина. Дотогова какво ще става - идея нямам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK