Ипотечните кредити в Пощенска банка нарастват с 58% за деветмесечието

С 26% нараства търсенето на кредити за покупка на апартаменти в тухлени сгради.

© Цветелина Белутова

С 26% нараства търсенето на кредити за покупка на апартаменти в тухлени сгради.Пощенска банка отчете ръст в жилищното кредитиране от 58% за първите девет месеца на годината

спрямо същия период на 2016 г. , се казва в прессоъбщение на финансовата институция.


Ипотечният й бизнес се развива най-бързо в големите градове - София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора, където финансовата институция отчита двуцифрен ръст, а в Благоевград, Добрич и Велико Търново ръстът е дори над 100%.

Ипотечните кредити в Пощенска банка нарастват с 58% за деветмесечието

© Пощенска банка

Нова тенденция на пазара според експертите на банката е търсенето на кредит за покупка на къща - ръстът на кредитирането в този сегмент е с 48%. С 26% нараства търсенето на кредити за покупка на апартаменти в тухлени сгради, докато при панелната конструкция търсенето остава без значителна промяна.
Средният срок на искания кредит е 22 години - без промяна спрямо миналата година. За сметка на това, средният размер на кредита се увеличава с 14% и към септември 2017 г. достига 51 000 евро. По-голямата търсена сума за финансиране се дължи най-вече на нарастващите продажни цени на имотите през 2017 г. При кандидатстване за кредит се запазва водещият дял на мъжете, които са 63% спрямо 37% жени. При възрастта на кандидатстващите има незначителна разлика между мъжете, които са средно на 38 г., и жените − средно на 40 г.
Анализаторите на банката обясняват съживяването на жилищното кредитиране с растежа на икономиката и на работната заплата и спада на безработицата. Едновременно с това статистиката отчита увеличение на разрешенията за строеж с 35.4%, а на започнатите нови сгради - с 53%. Цените на жилищата също тръгват нагоре като в София средната пазарна цена вече надхвърля 1000 евро на кв. м. По-ниски са обаче лихвите - по данни на БНБ средният лихвен процент по новите жилищни кредити се понижава с 0.95 процентни пункта спрямо август 2016 г. и достига до 3.90%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK