Годината започва с над 60% ръст на исканията за ипотечен кредит, отчитат от Пощенска банка

Годината започва с над 60% ръст на исканията за ипотечен кредит, отчитат от Пощенска банка

© Цветелина Белутова, КапиталИсканията за жилищен ипотечен кредит за първите два месеца на година са с над 60% повече от колкото през същия период на 2016 г, съобщиха от Пощенска банка. Анализът на кредитната институция показва, че най-голямо е търсенето в големите градове на страната – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, които формират около 90% от общия бизнес. Интересът на клиентите за покупка на жилища е насочен не само към самите градове, но и към населените места около тях, които имат изградени инфраструктурни връзки с близкия голям град.


Наблюдава се търсене на по-големи имоти – квадратурата на имотите, които са финансирани за покупка през януари и февруари 2018 г., се увеличава на 94 кв.м спрямо 80 кв.м за същия период на миналата година. Средният размер на новоотпуснатите жилищни кредити бележи ръст от близо 7%, достигайки до 54 300 евро за първите два месеца на 2018 г. спрямо 50 800 евро за същия период на 2017 г.


С оглед на позитивните макроикономически данни, както и значителния брой разрешителни за строеж, издадени през предходните месеци, очакванията на експертите на банката са пазарът на недвижими имоти да продължава да расте и през настоящата година, прогнозират от Пощенска банка". Отбелязва се, че лихвите по ипотечните продукти вече са достигнали исторически най-ниските си нива и само на база на допълнителни промоции от банките клиентите могат да получат по-добра оферта за жилищно кредитиране.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK