Пазарът на жилища започва да се забавя, смятат експерти

Пазарът на жилища започва да се забавя, смятат експерти

© Мария Съботинова, Строителство ГрадътПоследното тримесечие на 2018 г. е първото от 2013 г. насам, в което се наблюдава спад в броя на новоотпуснатите ипотечни заеми, а това дава сигнал за забавяне на пазара на жилищни кредити. За разлика от сериозните ръстове в ипотечното кредитиране в началото на изтеклата година в края й спадът им е с 23.5% за страната и с 16.7% за София, показват данните на Агенцията по вписванията, цитирани от мениджмънта на компанията за недвижими имоти "Адрес".


"Улесненото кредитиране и падащите лихви са основен двигател на пазара през последните три години. Спадът в броя на новите ипотеки сигнализира за забавяне на пазара на жилищни имоти. Ако понижението продължи през първото или второто тримесечие на 2019 г.,


това би довело до свиване броя на сделките,
а оттам и до евентуални корекции в цените на имотите", коментира Гергана Тенекеджиева, оперативен директор на компанията.


Засега компанията не очаква "големи ръстове" в цените на жилищата, а спокоен пазар със стабилни цени.


Според изпълнителния директор на компанията Георги Павлов темповете, с които се продават жилищата, намаляват и заедно с негативните демографски процеси започва постепенно "отрезвяване" на желаещите да продават. Според него стабилно намалява и делът на собствениците на жилища, като прогнозата ме, е че след десетилетия и в България


пазарът на жилища ще стане на наемателите,


а не на собствениците, както е в момента.


Изминалата година започна със засилен интерес на купувачите, а през втората половина на годината се забеляза забавяне в сключването на сделки, като купувачите станаха по-взискателни към жилищата и започнаха по-прецизно да ги избират, посочи Костадин Чолаков, консултант в компанията. Допълни, че при повече от половината сделки през миналата година е имало "коментар на цената". Най-голям дял в постигнатите отстъпки в полза на купувача са били сумите от 1000 до 5 хил. евро.


Анализът на компанията е, че никога


досега пазарът не е бил толкова достъпен.


Конкретно за София експертите й изчисляват, че достъпността на жилищата се е увеличила с 10% за последните 2 години. Въпреки продължаващия ръст на цените за периода се наблюдава увеличение на работните заплати с 20%.


През изтеклата година издадените разрешителни за строеж са отбелязали годишен ръст от 60%, което е дало възможност за голям избор на купувачите в какъв етап на строителство да си купят имот, посочва още Чолаков.


Данните на компанията показват, че най-голям ръст в цените на жилищата през миналата година е имало в Пловдив (около 9.5% към декември спрямо същия месец на 2017 г.), където все още голяма част от покупките са с инвестиционна цел. Водещ град по ръст в броя на сделките през изтеклата година пък е Варна - с 9% през четвъртото тримесечие. Най-видим е спадът в броя на сделките в Бургас - с около 11% за година. Особеност на пазара там е, че се купува или само с кредити, или с изцяло собствени средства, коментира Тенекеджиева.


Тя коментира, че при повишение на цените три пъти по-голямо от средногодишната инфлация, жилищните имоти остават най-сигурното вложение на средствата. На фона на лихвите по депозитите, близки до нулата, инвестицията в имот в големите градове осигурява около 4-5% възвръщаемост, посочва тя.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Пук :)

  колкото повече,толкова повече
 2. 2 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Той само в рекламните статии се беше разбързал... най ми е комично да чета платени брокерски текстове които минават като журналистически материал.

  За последните 7 години са напуснали 400 хиляди българи, прираст няма, обаче жилища продължават да се строят?!? И това не притеснява "анализаторите"... ми то нормалните сметки не излизат бе, пичуе? Разходете се нощем, пък вижте десетки, да не кажа стотици кооперации, нови- тъмни, необитаеми... ама жилищна площ се продава... еми, ок, говорете за пазар и растеж.

 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  "Пазарът на жилища започва да се забавя"

  Крайно време беше. Иначе - пак балон.

 4. 4 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Тези са от най-големите манипулатори на пазара. Само с мантри не става.

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#2] от "diegos":

  Аха... И следващите 10 години, още 500 хиляди ще се изнесат...! Тъмните прозорци, ще се увеличават. Пък по малките градчета в дълбоката провинция, трагедията е пълна...!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  Да не забравяме, че банките са собственици на огромно количество имоти и апартаменти...! Добре, че не им дават да ги изкарат масово на пазара, че строители и брокери, не мога да ги мисля...!

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Той само в рекламните статии се беше разбързал... най ми е комично да чета платени брокерски текстове които минават като журналистически материал. За последните 7 години са напуснали 400 хиляди българи, прираст няма, обаче жилища продължават да се строят?!? И това не притеснява "анализаторите"... ми то нормалните сметки не излизат бе, пичуе? Разходете се нощем, пък вижте десетки, да не кажа стотици кооперации, нови- тъмни, необитаеми... ама жилищна площ се продава... еми, ок, говорете за пазар и растеж.
  —цитат от коментар 2 на diegos


  Цените растат в София и това има логика, защото тук работят 3 милиона. Но и София се застрои безобразно и ще стоят празни новите комплекси. Да не говорим с какво качество и каква локация са. Току що гледах, че и около Боровец в селцата са настроили комплекси и там ще седи празно, със сигурност.

 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Абе като праснат по няколко хилядарки данък за жилище след някоя година както е навсякъде в любимата ни Европа ще почнат не да ги продават ами подаряват..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1922 Весело

  Според статията отпреди няколко дни 3000 евро на квадрат била ниска цена и още щяла да се вдига.....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  [quote#7:"blahblah"][/quote]

  Къде ги видя тия 3 милиона, които работят в София? Според НОИ са 700 хиляди.Или мислиш,че 2,3 милиона работят на черно?

 11. 11 Профил на nle14520109
  nle14520109
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ей че лъжлива статия бре!!!
  Искате да спрете Мунчо Балкански дакупува кутии за обувки (апартаменти) от честните бУзИнесмени.

  Не слушай Мунчо, няма забавяне! Купувай сега, че и по-малки ще станат, но пък по-скъпи!

  Аман вече, в рамките на 24 ч. това е четвъртата реклама, пардон статия за имоти.

 12. 12 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Все едно гледам римейк на 2009 година само дето 10 години по-късно хората би трябвало да са научили урока, ама явно не са... Балона се надува и после се пука, закон на икономиката през 21 век.

 13. 13 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Сделки без брокери и вие поставете цената като купувач. Едно нещо струва само толкова, колкото купувача е готов да даде. Щом могат ГБС да правят качествени сгради и да са на печалба с цени около 700 евро, значи и всички могат...

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Населението в момента е не повече от 6,6-6,7 милиона.До 10 години ще падне под 6 милиона,като ще се увеличава броят на възрастното население и на циганите, които купуват жилища само в циганските махали.И в момента има много необитаеми жилища,а пазара се крепи единствено на това,че много хора купуват жилища като инвестиция,а не за живеене.Ама рано или късно тази инвестиция ще трябва да се избие.И тогава ще гръмне поредният балон.

 16. 16 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  Още ли не сме станали всички софиянци ?!
  Продължавайте да полагате усилия (ツ)

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мусаши":

  Реалното население е около 5 (пет) милиона, в момента... След десет години, не ми се мисли...!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  Не знам хора. Периодично хвърлям по някой поглед на двата големи сайта за имоти в София. И мога да кажа, че определено има ръст, макар и не голям, спрямо 3-4 месеца по-рано. Интересно е, че и панелките се вдигат. Нямам идея защо е така.

 19. 19 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1219 Разстроено

  Още преди 2 години имах пари да си купя гарсониерка в София. В средата на жизнения и кариерния път съм и идеята ми беше на стари годинки да имам една гарсониерка да я давам под наем, че поне за хляб отнякъде да има, че с това остаряващо, намаляващо и етнически увеличаващо се население не се знае кой ще ни изкарва пенсиите след 20 години....да, ама също така си зададох въпроса кой ще е наемател на това жилище...и се отказах...

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Абе, щом в град, като Шумен, новото строителство удари 1000 евро на квадрат и пак няма жилища, представям си , какво е в София.

 21. 21 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1072 Любопитно

  До коментар [#6] от "tww09306483":
  и кой не им дава?! Никой не ги ограничава, просто те имат интерес да са високи цените и така да шиткат парите като кредити,иначе им носят загуба

  Тиква под наем.
 22. 22 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 820 Неутрално

  "Анализът на компанията е, че никога

  досега пазарът не е бил толкова достъпен. "


  Ахахаха.... начи заплатите са скочили с дваесе процента от 900 на 1180 и жилищата от по 40-50 000 Евро станали страшно достъпни...
  То хубаво ама и всичко останало да не беше паскъпанло с поне 20%.... ама то за едни зеле, за други ребрата, пък средностатистиески... на кой ли му пука за статистиката.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 23. 23 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1072 Любопитно

  До коментар [#17] от "tww09306483":
  я нов термин, реално население. И как точно го сметА това реално население

  Тиква под наем.
 24. 24 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1072 Весело

  До коментар [#20] от "Роси":
  ами нали Тодор Колев пееше ,Варна пристанище на Шумен, те затова са такива цените и още ще растат, че Бочко правителство вдигна парата на герберската администрация

  Тиква под наем.
 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4446 Любопитно

  До коментар [#2] от "diegos":

  Плашиш ме, това прилича на котайския строителен балон с 27% продадени апартаменти в новото строителство и такова на безлюдни градове.

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4446 Весело

  До коментар [#9] от "mitko11":

  Веднага предлагам тристаен панел в добър квартал в София, близо до спирка на метрото с 25% намаление от тази цена :-)

 27. 27 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Не мога да повярвам! 30 години нескончаем възход на недвижимите имоти в България И едва сега се забавил темпа!

 28. 28 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 901 Неутрално

  На цената на стара гарсониера в София купувам три в Солун.
  Наема е аналогичен на софийския.

 29. 29 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 610 Весело

  Любимата ми фраза в обявите за имоти: "изгодно за инвестиция"

  Бях седнал да си направя едни прости сметки при сегашното ниво на наемите и някаква много смотан дисконт от 2% (под лихвения за ипотечни кредити) колко години ще му трябват на човек да си възвърне парите - отговорът беше някъде към 30 години.
  Брокери пичове, каква е тая изгодна инвестиция, дето ще ти се върне след 30 години?!

 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#1] от "Морски":


  До коментар [#2] от "diegos":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  В България цените на имотите са надути спрямо доходите на населението!

 31. 31 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Това е вярно, има успокоение на пазара, но падане засега - твърдо не.
  И наистина няма инвестиционни алтернативи - годишната лихва по депозит е 0.5-1 %, борсата почти не работи, а от наем криво ляво все 3-4 % годишна доходност ще изкараш.
  А иначе, като човек, който се занимава професионално с имоти, мога да дам само един съвет - не купувайте на всяка цена, правете си консервативно сметките, капитализмът е цикъл - днес си добре и заплатата нагоре, етре не заплататата надолу, а работата си можеш да загубиш и тогава....

 32. 32 Профил на Peter Mechkov
  Peter Mechkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То е ясно, че балона ще се спука някога , но животът ни не е безкраен. Аз от 5 години го чакам дано да не чакам още толкова!

 33. 33 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Има и някои обективни причини за качване на цените, като увеличение на цените на строителните материали, влагат се по-скъпи дограми и изолации, дигат се заплати на хората, които строят, хората номинално имат по-високи доходи, по-ниски лихви по ипотеки, но при следваща криза ще има пук....
  Хората трябва да разберат, че домът е място за живеене, а не инвестиция... Увеличението на цените на имотите води до увеличение на разходите на домакинства за осигуряване на дом за живеене, оттук спада потреблението на други стоки, и липса на средства за образование и здравеопазване в семейния бюджет...

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 34. 34 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  Селски, над двайсет пъти съм ти казал, да престанеш с ГЛУПОСТИТЕ си от Коневръза !
  Стой си на село и позволи ни ние , жителите на столицата да преценим по добре !

 35. 35 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 383 Неутрално

  То е ясно, че балона ще се спука някога , но животът ни не е безкраен. Аз от 5 години го чакам дано да не чакам още толкова!
  —цитат от коментар 32 на Peter Mechkov


  Е какво чакате от 5 години като то точно тогава започна реално ръста цените?! Преди това имаше известен застой, а още по-назад във времето си имаше спад (след 2008-ма). Не сте нацелили момента явно да чакате. Спад може сега да почне да се чака и почти сигурно е, че в следващите до 5 години ще има. ;)

 36. 36 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 703 Разстроено

  Извратена работа... Населението мре и намалява, а непрекъснато се предлагат нови кооперации на космически цени, заеми също... 30-40 годишни къщи в центровете на областни градове не могат да бъдат продадени години наред за няколко десетки хиляди лева, а багерите копаят непрекъснато и оплескват жилищни райони. В Европа 90 и 100 годишни къщи още се ползват за живеене и офиси (с тлъсти наеми), тук на всеки 30 години куцо и сакато строи нови кооперации... Рано или късно това ще свърши, а краят ще е печален..

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До 35
  Увеличението на цените на имотите в София е почти 20% за по-малко от 2 години. И това се дължи единствено на по-лесните кредити.
  Но купувачите вече се дразнят от ценообразуването на т.нар. "общи площи".

 38. 38 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Онзи ден разгледах един комплекс, който строят до зоологическата. Тристаен с гараж 200к евро (1.4-5к/кв). Като сложиш такси при покупка и обзавеждане, понеже го взимаш на замаска, мин 500к лева. Скъпичко идва..

  Предполагам ще има корекция в цените следващите 3-4 години. Разбира се, качествените жилища, които не са много, няма да паднат драстично (ако паднат). Масово се строят кофти сгради, голяма част от които седят празни. Ще гледаме..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK