Инвеститори: Жилищата поскъпват и заради мудната администрация

От ляво надясно – Красимир Шалев, (Бигла III), Георги Шопов (Тобо Груп), Асен Чавдаров (Контракт Сити), Ивайло Митев (Идеа Хоум), Бойко Калчунков (Бокал).

© Анелия Николова

От ляво надясно – Красимир Шалев, (Бигла III), Георги Шопов (Тобо Груп), Асен Чавдаров (Контракт Сити), Ивайло Митев (Идеа Хоум), Бойко Калчунков (Бокал).


Общинската администрация успява да осигури подписи под протокол от заседание на експертен съвет за същото време, за което строителният предприемач вдига сграда в груб строеж, тоест - за два месеца. Това сравнение направиха на пресконференция членовете на ръководството на Националната асоциация на строителните предприемачи. Те се оплакаха от мудността и бездействието на администрацията, обяснявана с фрази като "болна е колежката", заради което се оскъпяват новите жилища и се поставя под въпрос заплащането на строителните работници.


Докато инвестиционният процес при изграждането на една жилищна сграда от проекта до влизането на живеещите отнема средно 2.5 г. в развитите страни, в България процесът продължава по 5-10 г., коментираха инвеститорите. Според тях докато в нормативната уредба ясно са описани процедурите, чиновниците поставят нови неясни изисквания в хода на преписката, не спазват сроковете, прилагат мълчаливия отказ. "Обектът гние в папки, а в същото време работникът си чака заплатата, а обектът поскъпва", обобщи Красимир Шалев, управител на строително-инвестиционна компания с близо 30-годишен опит.
Като друг пример за нормативен произвол той даде случая с частните терени, чието предназначение е променено от строителство на озеленяване. Държавата или общината нямат срок, в който да отчуждят терена, собственикът не може да го загради, няма инвестиционен интерес да го облагороди, но е длъжен да плаща такса смет, тоест - да трупа разходи. Така вместо да се превърне в квартална градинка, парцелът с годините запустява и се използва единствено за незаконно паркиране.


Какъв град искаме


Асоциацията, която обединява инвестиционните компании в строителството, настоява бъдещият Общ устройствен план на София да даде яснота как и в какви срокове общината планира да развива инфраструктурата на отделните райони на града, за да се избегнат грешките от миналото, когато строителството на жилища изпреварваше с години благоустройствените дейности. "Много от новите квартали се развиват хаотично - скъпи сгради се разполагат в необлагородени терени", коментира председателят на управителния съвет на асоциацията Георги Шопов.


"Сега е моментът да се замислим как искаме да се развива София - като град с ясно обособени "спални" и бизнес зони или с територии със смесено предназначение. Световната практика сочи, че решение за намаляване на трафика между тези райони е възможностите за работа и живеене в рамките на едно място. Натовареността на транспортните връзки е проблем, който назрява все повече у нас и налага кардинални промени. Затова вярваме, че при планирането трябва да се залагат повече зони със смесено предназначение", добави той.


Какви жилища се търсят


През миналата година в София са започнати 7000 нови жилища с 60% повече от предходната, сочат данните на Националния статистически институт. Според предприемачите обаче пазарът в столицата се нуждае от около 15 хил. нови жилища годишно. Въпреки увеличеното предлагане в определени райони търсенето продължава да е по-голямо и така е постигнат среден ръст на цените от около 7.5% годишно, коментира Асен Чавдаров. Той и колегите му прогнозират, че през тази година ръстът ще се забави до 5% именно заради изоставащото предлагане на фона на голямото търсене.


По данни на асоциацията с една средна заплата в София в момента може да се купят 0.6 кв. м жилищна площ, докато в Лондон и Париж - 0.1 кв. м.


Развитието на транспортната мрежест разширява фокуса на купувачите, засилва се интересът към "Хаджи Димитър" и "Овча купел", доскоро пренебрегвани заради отдалечеността и слабо развитие транспорт, добави Аспарух Делев. Представителите на асоциацията очакват търсенето на ново строителство да продължи заради лошото състояние на стария сграден фонд и прилагането на съвременни технологии в новите начинания. Тъй като купувачите са основни млади хора с добри заплати, те очакват повече технологични решения, добави Аспарух Делев.


Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Не. Корупцията и хаотичното строителство като следствие са проблемите.

 2. 2 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  То процесът трябва да е обратен. Първо се казва в дадено каре от улици колко жилища може да има заедно с изисквания за етажност, зелени площи, после да се предвидят пречиствателни станции, трафопостове, електропроводи, интернет, градинки, спирки на градския транспорт, обществени сгради, магазини и т.н. и чак тогава да се дават разрешителни за строеж.

 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Тия крупни корумпета колко ли общинари са под купили?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Жилищата поскъпват, понеже всевъзможни тарикати се пробват да подстрижат спестяванията на балъците.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 5. 5 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Палячовци-ревльовци. Не стига, че строят некачествено, Ами и свестни архитекти не наемат. На външен вид (с малки изключения), новото строителство в България е застинало някъде в '90-те години. ГРОЗНО !!!

 6. 6 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  По данни на асоциацията с една средна заплата в София в момента може да се купят 0.6 кв. м жилищна площ, докато в Лондон и Париж - 0.1 кв. м....

  ХА-ХА-ХА

  Във Враца със средната заплата може да се купят 3 кв.м ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 7. 7 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Грозно, некачествено, без инфраструктура, но пък за това пък дебели цени. Уелкъм ту Мутробългария

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 8. 8 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Те се оплакаха от мудността и бездействието на администрацията, обяснявана с фрази като "болна е колежката", заради което се оскъпяват новите жилища и се поставя под въпрос заплащането на строителните работници.
  —цитат от коментар 0 на статията

  Какво общо има заплащането на строителните работници с някакви административни разрешения?

 9. 9 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#8] от "Yard":

  Нищо, но Дневник има по една платена статия на седмица на темата имотен пазар и как цените ще растат ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 10. 10 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пипера е много лют":

  Аха, невинните общинари. Не ви идва на ум, че и двата проблема - с безразборното застрояване и корупцията идват от общинските/държавните власти. Винаги вината се хвърля на лошите предприемачи.

 11. 11 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Брей, не спират да растат тия цени, и не спират... Още 3 такива статии, и си кОпувам и аз апартамент, преди да са станали по-скъпи от Лондон... На брокера или на строителя да кажа да ви пратят комисионната, ДНЕВНИК, или сте на твърдо заплащане?

 12. 12 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Не е само корупция. Общината има интерес от максимално високи цени на имотите защото първо притежава много, второ издава разрешения срещу по големи суми и да събира повече данъци. По съвсем естествен начин правителството и дори местната администрация се стремят да вдигат цените независимо от партии и квото там става в парламента. Цените на имотите винаги ще са нагоре. Запомнете го това. Властимащ няма интерес от ниски цени на имоти.

 13. 13 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1802 Весело

  Как така днес няма статия, че се увеличават покупките на нови коли?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Очевидно собствениците на "Икономедиа" имат много сериозни интереси в областта на имотите и час през час ни информират по темата. Интересното тепърва предстои.

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#12] от "kkl38598034":

  Конюнктурата се променя, колега. Няма вечни неща на този свят.

 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1802 Весело

  Балонът се надува, надува, надува...
  Надувайте, момчета - ще стане на парчета...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 17. 17 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Строителните лапачи вечно недоволни

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  Поскъпват само и единствено заради инвеститорската лакомия и жажда за бързо забогатяване ! Това е в основата и на некачесственото строителство в момента !

 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Ако се вярва на статията, то в страната има демографски бум и съответно десетки и стотици хиляди млади хора с високи доходи, които напират да си купуват имоти в София. А в действителност имаме демографска катастрофа и много млади сънародници се евакуират с еднопосочен билет в чужбина.

 20. 20 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Освен че администрацията е мудна, всичко останало са глупости.

 21. 21 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 283 Неутрално

  "Тъй като купувачите са основни млади хора с добри заплати, те очакват повече технологични решения, добави Аспарух Делев."

  Това сигурно са 5-има ИТ-гурута в центъра на София, аз лично не познавам човек на каквато и да е възраст да има пари да си купи жилище с българска заплата, но познавам италианец, който дойде от Италия и живее под наем в София, просто с българска заплата и с български бандитски банки човек може да събере пари за жилище след 4 000 години.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 22. 22 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Тия крупни корумпета колко ли общинари са под купили?
  —цитат от коментар 3 на Пипера е много лют


  Всички ;)

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 23. 23 Профил на starlighter
  starlighter
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А в Студентски град е мазало и продължават. Там явно нямат проблем с общинарите


  Даже май и пред Бонсист започват да строят

 24. 24 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Неутрално

  както е тръгнало до 15 г. - 20 г. София ще е град-държава

 25. 25 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 289 Весело

  А за обратния проблем, защо не разсъждават - купуват зелена площ - променят предназначение - разрешително за строеж - промяна на разрешителното с цел уплътняване и т.н. Тази тенденция май ни е убягнала...

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 26. 26 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Живи, живи да ги ожалиш инвеститорите и строителите. Същите, които щастливо 1) вдигат цените на фона на жалкото си като качество строителство (не е случайно, че в София "ново строителство" е синоним на "много зле", естествено има и изключения, ама се издавят в морето от строящи, обезумели от алчност еднодневки; 2) изнудват за продажба на данъчна оценка, щото, така, нали, таковата. В масовия случай хората не схващат как се прекарват и се навиват ... 3) включват идеалните части от общите в квадратурата на апартамента (!!?!), щото некак много им хареса това ... ами да замълчим колеги и да им изпратит тотс енд преърс за подкрепа, те имат нужда ... 27. 27 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#12] от "kkl38598034":


  До коментар [#24] от "our12595545":

 28. 28 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако се премахнат застроителните планове и досадно уж съобразяване със зелени площи и други досадни формалности, цените действително ще паднат.
  Въпросът е, дали това искаме...

 29. 29 Профил на gaq09398612
  gaq09398612
  Рейтинг: 35 Неутрално

  А с многоетажни паркинги не им се занимава,а защо ли?

 30. 30 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 545 Любопитно

  Развитието на транспортната мрежест разширява фокуса на купувачите, засилва се интересът към "Хаджи Димитър" и "Овча купел", доскоро пренебрегвани заради отдалечеността и слабо развитие транспорт, добави Аспарух Делев.

  Х.Димитър е на 10-15 мин от центъра.Има таман 3 тролея , скоро ще има и метро.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  подписи под протокол от заседание на експертен съвет за същото време, за което строителният предприемач вдига сграда в груб строеж, тоест - за два месеца.
  ________________
  ГЕРБ така осра София така ,че на всякъде където построят нова сграда, съседни десет сгради им пада цената , няма места за паркиране и младите просто решават да избягат в чужбина и да не гледат как вървят строежите!
  Пълна лъжа е ,че поскъпват жилищата напротив има свръх предлагане в момента, да не говорим за имотите за публична продан,че и те растат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Да не говорим , че в някой градове, цените настигат софийските.

 33. 33 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#10] от "Black Hawk":

  Вината е в Прокуратурата, в която също са своеобразни предприемачи.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 34. 34 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Незнам но в Пловдив се строй навсякъде където има свободно, хаотично, без стил, просто едни огромни затвори-болници.. Не се мисли за градоустройството, няма паркове и зелени площо.. Само затвори

 35. 35 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Абе Путин е виновен.

  Иван Костов е за съд!
 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  както е тръгнало до 15 г. - 20 г. София ще е град-държава
  —цитат от коментар 24 на our12595545


  Според мен българските политици от 44-то НС гледат в перспектива около 2-3 месеца напред!

  Докато в инвестициите с публични средства прогнозите им се отдалечават до 20-30 години напред, може и до 50 години (ядрената енергетика)

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До 35
  Не бъркаш много. Само че на руснаците вече не им стигат парите за да живеят в България

 38. 38 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И къде човек може да види, аджеба, поскъпват ли наистина жилищата?

  Има ли публичен регистър на консумираните сделки? Не знам за такъв.

  Качествен (тоест, независим) анализ колко се задържат на пазара обявените за продабжа имоти?

  "Поскъпващите" офертни цени ме интересуват много слабо, ако всичко сделки в района стават на 15-20% по-малко, след като са хващали паяци 12-18 месеца.

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 39. 39 Профил на Jones Doe
  Jones Doe
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Казвате 7000 жилища на година... Това значи че трябва да се създават по 3000 нови работни места. ИТ спецовете не са чак толкова много, а нови заводи няма. Къде ще работят тези 3000 души?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Скоро цените ще се стабилизират, но са доста високи за това, което се предлага. Просто абсурд, имайки предвид инфраструктурата в кварталите, включително в т.нар. 'престижни' квартали - Лозенец, Изток, Изгрев и т.н., където, както винаги след всяка зима се разлистват дупките от бомбардировките на времето и да не говорим за боклуците, неугледния вид на фасадите и жалките тротоари. Просто мизерия. София прилича на едно бонуще, но за сметка на това скъпо за живеене. Да не говорим колко апартаменти стоят празни.

  Единственото хубаво е, че продължаваме да намаляваме с по 50 000 на година и след има няма още някое и друго десетилетие от сегашните седем ще паднем на 5 милиона, от които сигурно 2.5 милиона ще са се набутали в София.

 42. 42 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Весело

  Вече в трета или четвърта статия се пуска фалшивата новина, че София се нуждае от 15-16 000 нови жилища годишно.
  Кой го казва, предприемачите ли, те пък откъде разбраха, за някакви представителни проучвания или фокус групи на потенциални клиенти не видях нещо да се говори?
  Не трябва да се пишат глупости.
  Всъщност, от собствения ми опит на имотния пазар мога смело да ви кажа, че едно 20-30 % от жилищата в София са необитаеми - особено висок е този дял в панелни блокове и неподдържани сгради старо строителство. Сред новите блокове също има доволно празни.

 43. 43 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Част от имотния балон са и такива статии ;)

 44. 44 Профил на lpt47553827
  lpt47553827
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В северната част от центъра и в непривлекателните квартали на София пазарът вече се обърна - от пазар на продавача стана пазар на купувача, т.е. настава времето цените да зависят от търсенето, което намалява. Тази година броят на разрешителните за строеж е с 69% по-голям от миналата година и мислете какво става като това се изсипе на пазара. Ако следите имотния пазар ще забележите все по-често имотни предложения с намалени цени, а брокерите твърдят, че и 50-60% от сделките се договарят с отстъпки от 2 до 7%. Процесът не е революционен, а еволюционен, така че бавно с евентуалното покачване на лихвите по кредите и пресищането на имотния пазар с оферти нещата ще си дойдат на вястото.

 45. 45 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Хахахах егати вица
  Значи по тази логика в Ню Йорк администрацията е 1000 пъти по-мудна :)

 46. 46 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#44] от "lpt47553827":

  общо взето - така е, но в по-хубавите квартали спад засега няма, особено на качествените имоти. най-важното е всеки да си прави сметката и да не скача неподготвен в 25 годишни ипотеки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK