В България близо 2% от офис площите се споделят и делът ще продължава да расте

В България близо 2% от офис площите се споделят и делът ще продължава да расте

© Надежда Чипева, КапиталОбемът на споделените офис площи в София към началото на годината възлиза на 33 000 кв. м, което се равнява на малко под 2% от общото предлагане на клас А и Б офиси. Това показва проучване на консултантската компания Cushman&Wakefield, чийто стратегически партньор за България е Forton.


Делът на споделените работни пространства в София е съпоставим с Варшава, Прага, Стокхолм, се вижда от графика към проучването, и по-висок отколкото, например, в Рим, Хамбург, Франкфурт, Будапеща.


"Данните на Cushman&Wakefield показват, че делът на coworking площите в София е сходен с останалите европейски пазари, с малки изключения като Лондон и Амстердам, където той е значително по-висок.
Бързият ръст на този модел се свързва с предприемаческата култура, разцвета на технологичния сектор и стартъпите като явление, които присъстват все по-осезаемо в България, а заради това и очакванията са броят на този тип проекти да нарасне. В същото време все повече от големите офис проекти разполагат със собствени зони за споделени офиси, за да осигурят по-голяма гъвкавост на наемателите.


В Европа най-големият пазар на споделени работни пространства като квадратура има Лондон - над 1 млн. кв. м или 4.6% от общия обем офис площи в града, сочи докладът. Амстердам пък е градът с най-висок процент на споделени работни площи спрямо традиционните офиси – почти 6%.


Съществува тясна връзка между цената на традиционните офис площи и увеличаването на споделените работни места.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK