Засилен интерес към строеж на складови площи и бум на предлагането на офиси в София

Засилен интерес към строеж на складови площи и бум на предлагането на офиси в София

© Цветелина Белутова, КапиталРъст на новоанонсираните проекти за изграждане на складови площи около София, рекорден за последните десет години скок на предлагането на офиси в столицата и засилен интерес към ритейл парковете в провинцията, отчита докладът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за първото тримесечие на 2019 г.


Ръстът на новоанонсираните проекти в сектора на логистичните паркове се обяснява със стабилното темпо на отдаване под наем на подобни площи. Според анализа към момента над 30% от логистичните площи в строеж в столицата са предназначени за отдаване под наем, а останалите са за собствено ползване.


В София сред мащабните проекти, започнати от началото на годината, са Airhousing and Logistics Park с 25 хил. кв.м разгъната застроена площ в Равно поле и DT Logistics Park с 22 900 кв.м площ в Икономическа зона "София - Божурище".
Снимката е от първата копка на разширението на Логистичен парк "Ийст ринг"

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е от първата копка на разширението на Логистичен парк "Ийст ринг"


Очаква се започване на строителството на нова фаза на Индустриален парк "София изток" на Гара Елин Пелин с нови 22 хил. кв.м, а в Логистичен парк "Ийст ринг" вече се изграждат нови 12 800 кв.м.


На пазара в София предлагането на индустриални имоти през първото тримесечие на 2019 г. достигна 1 087 117 кв.м. Със завършването на гореспоменатите проекти нивата на незаетост ще гравитират около здравословните 3.5%.


Освен традиционните локации в Елин Пелин, Нови хан, Равно поле и Източната дъга на Околовръстното шосе нови проекти предстоят и в Божурище, Кремиковци, Враждебна и по Северната тангента. Планирани са и няколко проекта за вътрешноградска логистика в квартали като Илиянци, Военна рампа, "Хаджи Димитър", гара "Изток" и т.н.


Наемните цени се движат в рамките на 3.60 – 4.00 евро/кв.м за модерни складови площи с добра локация в крайградските индустриални зони и между 3.80 и 4.50 евро/кв.м навътре от Околовръстното шосе. Традиционно районът на летището изпреварва тези нива, като там наемите са над 5 евро/кв.м, но тази зона не е показателна за целия пазар.


Лек ръст на незаетите офиси в София


Пазарът на офис площи в София остава активен, предвид продължаващото търсене от страна на основната група наематели – компаниите от IT и аутсорсинг сектора. Със завършването на 64 хил. кв.м нови офис площи в София първото тримесечие на 2019 отбеляза един от най-силните ръстове на предлагането за последните 10 години, сочи анализът на Cushman & Wakefield Forton.


Засилен интерес към строеж на складови площи и бум на предлагането на офиси в София

© Георги Пауновски


В резултат има лек ръст на незаетите площи до 9.8% (+0.3%), средно за клас А и Б офиси. Към първото тримесечие на 2019 г. офис площите в строеж в София са 427 хил. кв.м. Със завършването на нови проекти предлагането на клас А и Б офиси през периода достигна 1.882 млн. кв.м. Очаква се за цялата 2019 г. и през първите месеци на 2020 г. да бъдат въведени в експлоатация над 200 000 кв.м.


"Това е значителен обем, но предвид факта, че около 45% от тези офиси са договорени с наематели още в строеж, не очакваме въвеждането им в експлоатация да доведе до съществени пазарни промени през настоящата година. В средносрочен план нашата прогноза е за по-осезаем ръст на незаетите площи и вероятно лек натиск върху наемните нива", коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton.


Офертните наемни цени се задържат без промяна спрямо предходното тримесечие – 15 евро/кв.м за най-високия клас офиси в центъра на София и 13-14 евро/кв.м за първокласни площи по големите булеварди.


Варна стана втора по предлагане на търговски площи в молове


Първото тримесечие на 2019 г. приключи с лек ръст на предлагането на търговски площи извън София, показва докладът на Cushman & Wakefield Forton. Най-значимото откриване за периода бе това на Delta Planet Mall (37 000 кв.м отдаваема площ) във Варна – единственият нов търговски център в града от 2010 г.


Засилен интерес към строеж на складови площи и бум на предлагането на офиси в София

© Цветелина Белутова, Капитал


Проектът добави 37 хил. кв.м към предлагането на търговски площи във Варна, с което градът се изкачи на втора позиция по обем в страната – с общо 122 000 кв м площи в шопинг центрове. Откриването му с подписани договори за 88% от площите показва наличието на силен наемен пазар.


"В първите години от развитието си пазарът на търговски площи растеше предимно в сегмента на шопинг центровете. Смятаме, че потенциалът за нови проекти в него вече се изчерпва и виждаме развитие на други формати като ритейл парковете в по-малките областни градове", обобщава Иван Граматиков, мениджър "Търговски площи" в Cushman & Wakefield Forton.


Според него интересът към ритейл парковете се обуславя от желанието на търговците да се разрастват към по-малки населени места, както и от липсата на подходящи формати за експанзията им там.


В София пазарът остава доминиран от търговските центрове, като делът на свободните площи в тях остава около 9%. Очакванията на Cushman & Wakefield Forton обаче са към средата на 2019 г. той да намалее чувствително до приблизително 5-6% от общото предлагане. Прогнозата е свързана с очакваното отваряне на част от освободените от Carrefour и Piccadilly площи в търговски центрове, които бяха отдадени на нови наематели.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  хубаво е да се строи молове и складове , само да има и кой да си позволи огромните цени на всичко което се продава в условията на непазарна икономика .

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Звучи добре. Дано всичко това има своето положително въздействие върху икономиката на страната ни.

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  "... Проектът добави 37 хил. кв.м към предлагането на търговски площи във Варна, с което градът се изкачи на втора позиция по обем в страната – с общо 122 000 кв м площи в шопинг центрове. Откриването му с подписани договори за 88% от площите показва наличието на силен наемен пазар...".

  Хм-м-м-м-м... МОЛ Варна е полупразен. Гранд МОЛ и той има свободни площи. Пфое МОЛ, направо си го затвориха, както и другата глупост Двете кули. Има и още няколко търговски центрове с празни площи и често сменящи се наематели.
  Търговски площи във Варна, явно има. Клиенти с пари май няма... Към осем вечерта улиците са празни, както и повечето заведения. ;)

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Празни офис сгради ама се строят още, нещо не разбирам...

 5. 5 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Няма лошо - покрай "сухото" строителство има и огромно количество "сурово" - пари трябва да се изпират. Но онова, от което София и големите градове наистина имат нужда, касаеща всички жители, е строителство на гаражи, които да приберат поне част от автомобилите задръстващи улиците. Разбирам, че строителството на гаражи е трудно, особено за общинари, които десетилетие вече не могат да решат въпроса с детските градини, но трябва да се действа незабавно. Интересно защо се ослушва самият бизнес - гаражите са добро бизнес начинание.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Умните и предприемчиви хора много отдавна разбраха, че има сериозен и устойчив бизнес в проектирането, изграждането и експлоатирането на офис сгради и логистични центрове.

 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  4 евро на квадрат за склад? Че те обзаведените апартаменти са толкова...

 8. 8 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Със завършването на нови проекти предлагането на клас А и Б офиси през периода достигна 1.882 млн. кв.м.

  Към първото тримесечие на 2019 г. офис площите в строеж в София са 427 хил. кв.м

  Изглежда че Балона в цените на офиси се пука

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мърмор":

  Като може да се паркира безплатно, по улици и градинки, кой ще строи гаражи или паркинги? Гаражите и паркингите искат много място и подходи към тях. На общините, въобще не им дреме и освен да прибират пари от синя зона, за друго даже и не помислят.
  Освен това, на повечето хора им е вкоренено в съзнанието, че тротоара пред блока или къщата им е техен.
  Наскоро ходих до един познат. Живее в огромен блок, по диагонала срещу хотел Тюлип (Варна). На паркинга зад тоя блок е някакъв невъобразим ужас и то през деня... Вечер, не искам да мисля, какво ще е!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 848 Неутрално

  По брой на офисите в София сигурно гоним Уолстрийт. Откъде се взеха толкова много работещи компаниии, та да трябват толкова много офиси. Имам чуството, че всяко говедо, регистрирало някаква фирмичка, си наема офис и секетарка, за да достигне онези стандарти, втълпени му от киното и телевизията. Работи или не, офис трябва да има и то лъскав. Жалки парвенюта и мошеници без никакво покритие

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK