Засилен интерес към строеж на складови площи и бум на предлагането на офиси в София

Засилен интерес към строеж на складови площи и бум на предлагането на офиси в София

© Цветелина Белутова, КапиталРъст на новоанонсираните проекти за изграждане на складови площи около София, рекорден за последните десет години скок на предлагането на офиси в столицата и засилен интерес към ритейл парковете в провинцията, отчита докладът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за първото тримесечие на 2019 г.


Ръстът на новоанонсираните проекти в сектора на логистичните паркове се обяснява със стабилното темпо на отдаване под наем на подобни площи. Според анализа към момента над 30% от логистичните площи в строеж в столицата са предназначени за отдаване под наем, а останалите са за собствено ползване.


В София сред мащабните проекти, започнати от началото на годината, са Airhousing and Logistics Park с 25 хил. кв.м разгъната застроена площ в Равно поле и DT Logistics Park с 22 900 кв.м площ в Икономическа зона "София - Божурище".
Снимката е от първата копка на разширението на Логистичен парк "Ийст ринг"

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е от първата копка на разширението на Логистичен парк "Ийст ринг"


Очаква се започване на строителството на нова фаза на Индустриален парк "София изток" на Гара Елин Пелин с нови 22 хил. кв.м, а в Логистичен парк "Ийст ринг" вече се изграждат нови 12 800 кв.м.


На пазара в София предлагането на индустриални имоти през първото тримесечие на 2019 г. достигна 1 087 117 кв.м. Със завършването на гореспоменатите проекти нивата на незаетост ще гравитират около здравословните 3.5%.


Освен традиционните локации в Елин Пелин, Нови хан, Равно поле и Източната дъга на Околовръстното шосе нови проекти предстоят и в Божурище, Кремиковци, Враждебна и по Северната тангента. Планирани са и няколко проекта за вътрешноградска логистика в квартали като Илиянци, Военна рампа, "Хаджи Димитър", гара "Изток" и т.н.


Наемните цени се движат в рамките на 3.60 – 4.00 евро/кв.м за модерни складови площи с добра локация в крайградските индустриални зони и между 3.80 и 4.50 евро/кв.м навътре от Околовръстното шосе. Традиционно районът на летището изпреварва тези нива, като там наемите са над 5 евро/кв.м, но тази зона не е показателна за целия пазар.


Лек ръст на незаетите офиси в София


Пазарът на офис площи в София остава активен, предвид продължаващото търсене от страна на основната група наематели – компаниите от IT и аутсорсинг сектора. Със завършването на 64 хил. кв.м нови офис площи в София първото тримесечие на 2019 отбеляза един от най-силните ръстове на предлагането за последните 10 години, сочи анализът на Cushman & Wakefield Forton.


Засилен интерес към строеж на складови площи и бум на предлагането на офиси в София

© Георги Пауновски


В резултат има лек ръст на незаетите площи до 9.8% (+0.3%), средно за клас А и Б офиси. Към първото тримесечие на 2019 г. офис площите в строеж в София са 427 хил. кв.м. Със завършването на нови проекти предлагането на клас А и Б офиси през периода достигна 1.882 млн. кв.м. Очаква се за цялата 2019 г. и през първите месеци на 2020 г. да бъдат въведени в експлоатация над 200 000 кв.м.


"Това е значителен обем, но предвид факта, че около 45% от тези офиси са договорени с наематели още в строеж, не очакваме въвеждането им в експлоатация да доведе до съществени пазарни промени през настоящата година. В средносрочен план нашата прогноза е за по-осезаем ръст на незаетите площи и вероятно лек натиск върху наемните нива", коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton.


Офертните наемни цени се задържат без промяна спрямо предходното тримесечие – 15 евро/кв.м за най-високия клас офиси в центъра на София и 13-14 евро/кв.м за първокласни площи по големите булеварди.


Варна стана втора по предлагане на търговски площи в молове


Първото тримесечие на 2019 г. приключи с лек ръст на предлагането на търговски площи извън София, показва докладът на Cushman & Wakefield Forton. Най-значимото откриване за периода бе това на Delta Planet Mall (37 000 кв.м отдаваема площ) във Варна – единственият нов търговски център в града от 2010 г.


Засилен интерес към строеж на складови площи и бум на предлагането на офиси в София

© Цветелина Белутова, Капитал


Проектът добави 37 хил. кв.м към предлагането на търговски площи във Варна, с което градът се изкачи на втора позиция по обем в страната – с общо 122 000 кв м площи в шопинг центрове. Откриването му с подписани договори за 88% от площите показва наличието на силен наемен пазар.


"В първите години от развитието си пазарът на търговски площи растеше предимно в сегмента на шопинг центровете. Смятаме, че потенциалът за нови проекти в него вече се изчерпва и виждаме развитие на други формати като ритейл парковете в по-малките областни градове", обобщава Иван Граматиков, мениджър "Търговски площи" в Cushman & Wakefield Forton.


Според него интересът към ритейл парковете се обуславя от желанието на търговците да се разрастват към по-малки населени места, както и от липсата на подходящи формати за експанзията им там.


В София пазарът остава доминиран от търговските центрове, като делът на свободните площи в тях остава около 9%. Очакванията на Cushman & Wakefield Forton обаче са към средата на 2019 г. той да намалее чувствително до приблизително 5-6% от общото предлагане. Прогнозата е свързана с очакваното отваряне на част от освободените от Carrefour и Piccadilly площи в търговски центрове, които бяха отдадени на нови наематели.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK