ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Проптех, или как технологиите могат да преобърнат пазара на недвижими имоти

Проптех, или как технологиите могат да преобърнат пазара на недвижими имоти

© Надежда Чипева, КапиталВкарването на технологиите в сферата на недвижимите имоти може да направи имотния пазар в България по-прозрачен, като едновременно улесни и работещите на него, и ползващите го. Те могат буквално да преобърнат пазара.


Това виждане кара работещия в сферата на имотите повече от 13 години Георги Павлов да създаде българското проптех (proptech) общество, което представи днес. В световен мащаб този бизнес се развива от около 4 години, като през миналата година инвестициите в него са 9.6 млрд. долара.


Павлов дефинира проптех като набор от технологии, които променят начина, по който купуват, продават и управляват имотите. "Той започва от софтуер за домоуправители, какъвто вече има и у нас, и достига до автоматична данъчна оценка на цели бизнес сгради", допълва бившият изпълнителен директор на холдинга от компании, работещ в сферата на недвижимите имоти, AG Capital.


30 български стартъпи търсят решения
От началото на годината започва работа по създаването на българското проптех общество и с изненада открива, че в България има повече от 30 стартъп компании, чиято дейност е посветена на въвеждането на технологиите в имотния пазар. Амбицията му е да ги свърже с реалните бъдещи ползватели на техните продукти от работещите на пазара компании.


Имотният пазар е една от сферите, които са най-консервативни що се отнася до въвеждането на новите технологии, смята Георги Павлов.

© Надежда Чипева, Капитал

Имотният пазар е една от сферите, които са най-консервативни що се отнася до въвеждането на новите технологии, смята Георги Павлов.


Сред работещите приложения вече са тези за управление на споделени офиси и управление на входове. Най-перспективните за Павлов от тези, с които се е запознал за момента, са такова за търсене на имот с помощта на изкуствен интелект и платформа за отдаване и наемане на апартаменти за средносрочен период. "Опитайте се в момента да наемете апартамент за период от 3 до 6 месеца", за да видите какъв проблем е това", посочва основателят на българското проптех общество.


Изкуственият интелект срещу фалшивите обяви


Изкуственият интелект би могъл да се използва и за откриването на фалшиви обяви сред стотиците, заливащи специализираните сайтове, смята Павлов. Една друга идея пък предвижда създаване на платформа, в която имотите постоянно се предлагат под наем независимо дали в момента са свободни или не.


"За един магазин например би могло да пише, че той е ангажиран до еди-кога си, наемът е толкова и ако след това сте готови да дадете повече, договор да се сключи в аванс", уточнява Георги Павлов. И допълва: "Да, това не е добре за наемателя, но пък е от полза на наемодателя".


Проблемът - предпазливите инвеститори


Като специфичен български проблем Георги Павлов вижда малкото възможности за намиране на първоначални инвестиции. "Българските инвеститори са много предпазливи", обобщава той.


Павлов не скрива, че за да се реализират наистина значими технологични пробиви като автоматична оценка на всеки имот, каквато има в САЩ например, няма как да се мине без помощта на държавата. В по-далечен хоризонт мечтае и за времето, когато цялата информация за един имот ще може да се намери през компютъра и смартфона, без да е нужно да се ходи до общината, агенцията по кадастър, имотния регистър и т.н.


За момента обаче Георги Павлов се е фокусирал в търсенето на добри идеи и представянето им пред бизнеса. Той уточнява, че често бъдещите технологични решения се раждат от сблъсъка на IT специалистите с реалните проблеми в областта на недвижимите имоти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK