Трудна реализация на сделките при жилищните имоти, сочи анализ

Трудна реализация на сделките при жилищните имоти, сочи анализ

© Цветелина Белутова, КапиталПрез второто тримесечие на годината цените на жилищните имоти и лихвите по ипотечните кредити остават стабилни, сочи анализ на ARCO REAL ESTATE. В него се казва, че са възможни леки движения нагоре и надолу в цените, но се очаква те да бъдат еднократни случаи, а не трайни тенденции.


Отбелязва се, че конкуренцията в предлагането нараства, като се предлага както старо, така и ново строителство на различни етапи на строеж.


При жилищните имоти се забелязва трудна реализация на сделките, защото купувачите не бързат да купуват и искат да договорят по-добри според тях цена и условия. Продължава тенденцията клиентите от средния ценови сегмент по-рядко да залагат на жилища на зелено, търсейки завършени имоти. Апартаментите в строеж остават предпочитани при закупуване с цел инвестиция.
През втората половина на годината продължава засиленото търсене на тристайни апартаменти, но двустайните жилища остават желани от клиентите. Средните цени на тристайните имоти са около 130 000 евро за монолитно строителство и около 75 000 евро за панелни жилища.


В хода на преговорите отстъпката в цената стига до 5-6%. При двустайните апартаменти се наблюдава интерес за покупка в начален етап на строителство, когато цените са подчертано по-ниски – около 48 000 - 50 000 евро.


Най-популярните райони в София


В София търсените и предпочитани райони през второто тримесечие на 2019 г. са "Лозенец", "Оборище", "Витоша", "Изток", "Изгрев". От началото на годината досега продължава високият интерес за покупка на жилища в квартал "Овча купел".


През втората половина на 2019 г. продължава засиленото търсене на къщи в ниския ценови диапазон в близост до София. Траен интерес от началото на годината досега се наблюдава и към закупуването на парцели от инвеститори за строеж на сгради


Засилен интерес от българи към имоти по морето


При ваканционните имоти през второто тримесечие на годината най-търсени са двустайните апартаменти със среден бюджет 28 000 евро, след които се нареждат студиата със среден бюджет 15 000 евро. Както през първото тримесечие, така и през второто продължава да има засилен интерес от страна на българите към предлагащите се на Черноморието имоти. Най-голям процент от запитванията и от сключените в агенцията сделки са именно с български граждани - 60%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK