За половин година на пазара в София се появиха нови над 107 хил. квадрата офис площи

За половин година на пазара в София се появиха нови над 107 хил. квадрата офис площи

© Надежда Чипева, КапиталБлизо 107 хил. кв.м нови офис площи в София са завършени през първата половина на 2019 г. С въвеждането в експлоатация на Tower B и на втората фаза на проекта Adora Business Center, както и на няколко по-малки сгради, обемът на предлаганите офиси през второто тримесечие се е увеличил с 43 хил. кв.м. Общото предлагане на Клас А и Б офиси достига 1.925 млн. кв.м, показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton, разпространени днес.


Най-активни на наемния пазар са компаниите от технологичния и аутсорсинг сектора, които търсят възможности за разширение или консолидация на бизнеса си. За разглеждания период свободните офис площи в столицата са 9.9%. При сградите Клас А нивата са под 9%.


Към второто тримесечие на 2019 г. офисите в строеж в София са 404 хил. кв. Близо 90% от тези проекти са концентрирани на ключовите булеварди и в районите с добри транспортни връзки. Зоната около Бизнес парка също е във фокуса на инвеститорите.
Извън столицата офис пазарите в Пловдив и Варна осигуряват добри условия за разширяване на наемателите с втори или трети офис в страната.


На наемния пазар отдаването на сгради, които са все още в строеж, продължава да е водеща тенденция.
Офертите за първокласните офис площи в столицата са стабилни спрямо първите три месеца на годината – 15 евро/кв.м за централната градска част и 13-14 евро/кв.м за висок клас офиси по големите булеварди. Доходността от инвестиционни сделки също поддържа устойчиви нива – 7.75-8% за първокласни активи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK