ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Ръстът на цените на имотите се забавя, луксозните в София поевтиняват

Ръстът на цените на имотите се забавя, луксозните в София поевтиняват

© Unique EstatesЦените на жилищните имоти на национално ниво забавят темпа си на растеж през 2019 г., но все още се наблюдава ръст, сочи анализ на екип на Райфайзенбанк, изготвен съвместно с партньора Bulgarian Properties. "През първото полугодие на тази година тенденцията на постоянен темп на растеж на цените на имотите се обръща след достигнатите пикови стойности през 2018 г.", коментира Георги Георгиев, началник отдел "Управление на обезпеченията" в Райфайзенбанк.


Той припомня, че през 2018 г. е имало рекорден годишен растеж от 7.2% средно за страната и приблизително 20% от 2015 г. насам. През първото шестмесечие на 2019 г. цените на национално ниво се увеличават с 6.5% на годишна база, като очакванията са темпът на растеж да продължи да се забавя през следващите няколко години.


Според анализа на Райфайзенбанк средната цена на кв.м жилищна площ в София през първото полугодие на тази година достига 1117 евро спрямо 1105 евро през 2018 г. (натрупан ръст от 62% спрямо 2013 г.). Пловдив също бележи значителен ръст през последните три години (общо 33%), като в града има значителен брой нови и строящи се проекти. Средната цена на квадратен метър в Пловдив през 2019 г. достига 765 евро.
Варна е градът, в който цените на имотите се променят най-плавно – към края на полугодието цената на кв.м е 837 евро. (+7.6% общ растеж за последните три години). В Бургас цените на имотите отчитат растеж от 19.5% от 2016 г. насам, като цената на кв.м през тази година достига 863 евро.


В София броят на продажбите на жилища бележи годишен ръст от 4.4% през второто тримесечие на тази година. Вписаните сделки са над 7600, а 2600 жилищни проекта са в етап на изграждане. Вписаните ипотеки бележат спад от около 20% спрямо същия период на 2018 г. Най-търсеният имот остава двустайното жилище – 42% от сделките, като основната причина е покупката на ново или първо жилище, сочи още анализът на Райфайзенбанк.


Повече и по-големи отстъпки при луксозните имоти


Междувременно от компанията за луксозни имоти Unique Estates, съобщиха, че през първите шест месеца на годината ръстът на предлагането на фона на умерено търсене са довели до поевтиняване средно с 12% луксозните имоти в София спрямо същия период на предходната година. Най-значим дял в намалението на продажните нива имат имотите в центъра и квартал "Изток", докато в квартали като "Лозенец" и "Кръстова вада" ценовите нива се задържат около тези от миналата година.


През първата половина на 2019 г. се е увеличил и делът на продажбите с отстъпка, както и размерът на самите отстъпки. Ако през първото полугодие на 2018 г. 64% от продажбите на къщи и апартаменти във високия сегмент са били на по-ниска от офертната цена, то през същия период на 2019 г. техният дял е нараснал до 72%, показва статистиката на Unique Estates.


Ръстът на цените на имотите се забавя, луксозните в София поевтиняват

© Unique Estates


Прави впечатление и по-високият размер на самите отстъпки през 2019 г. Ако през първата половина на предходната година основната част от тях са били до 5%, то през същия период на 2019 г. най-голям дял се пада на сделките с над 5% отстъпка. Данните на Unique Estates показват, че всяка втора продажба за изминалото полугодие е била на цена с над 5% по-ниска от офертната.


Съответно размерът на отстъпките тази година е нараснал до средно 9.1% при 6.2 на сто през първата половина на 2018 г. В същото време обаче статистиката на компанията показва ръст на запитванията и на сключените сделки през шестмесечието на 2019 г., което е индикация за активен пазар и разумни ценови нива.


Водещо остава търсенето за жилищни нужди, докато ограниченият потенциал за ръст на цените и засиленото предлагане на наемния пазар охлаждат желанието на купувачите за инвестиционни и спекулативни сделки.


Ръстът на цените на имотите се забавя, луксозните в София поевтиняват

© Unique Estates


Традиционно купувачите на луксозни имоти предпочитат централните райони на София и утвърдени квартали като "Лозенец". Прави впечатление и появата на нови квартали като "Кръстова вада" и "Манастирски ливади" във високия сегмент на жилищния пазар.


В района на "Манастирски ливади" цените на завършени и луксозно обзаведени жилища се движат средно около 1500 евро/кв.м, докато в затворените комплекси на бул. "България" подобни имоти може да надхвърлят 2000 евро/кв.м.


Сериозно оживление се наблюдава на наемния пазар на луксозни имоти през първата половина на 2019 г. Данните на Unique Estates показват над 50% ръст на сключените сделки, като водещи райони традиционно са "Докторски паметник", "Лозенец" и центърът на София. Обяснението са големият брой инвестиционни сделки с луксозни имоти в тези райони през последните години и предлагането на много от тези жилища под наем.


В ценови план пазарът не отбелязва промяна, като средният наем на апартамент остава в диапазона 7.5-8 евро/кв.м. За сметка на това нараства периодът, в който имотите престояват на пазара, като някои оферти се задържат и над 6 месеца.


При офисите търсенето е по-високо от предлагането


Стабилното увеличение в обема на модерните офис площи през последните близо десет години продължава да бъде недостатъчно, за да отговори на търсенето. Анализ на Colliers показва, че през първата половина на 2019 г. предлагането в София отбеляза ръст от 4%, като достигна обща квадратура 2.202 млн. кв.м, съобщиха от компанията.


Завършените нови проекти са добавили 91 хил. кв.м към наличните офис площи, от които с основен дял са Garitage park фаза 1, GoldLine, Space Tower, Office A, Tower B, Adora 2. Въпреки появата им на пазара усвояването на голяма част от тях още на етап "в строеж" практически доведе до незначителен ръст в нивата на свободните офиси.


Брутно наетите площи, т.е. всички транзакции на пазара, за първото полугодие на 2019 г., са 66 400 кв.м. От тях 31% се дължат на релокации, 25% на експанзия на вече присъстващи на българския пазар фирми и 20% на наемане на имот на етап "в строеж ". Основните сектори, двигатели на търсенето, са ИТ и аутсорсинг (45%), професионални услуги (16%) и фармация (8%).


При запазване на настоящите бързи темпове на усвояване дефицитът на офиси клас А в столицата ще става все по-отчетлив през втората половина на годината. До завършването на новите проекти, планирано за 2020-2021 г., компаниите все по-често ще бъдат принудени да намират временни краткосрочни решения на текущите си нужди от офис пространство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK