Ръстът на цените на имотите се забавя, луксозните в София поевтиняват

Ръстът на цените на имотите се забавя, луксозните в София поевтиняват

© Unique EstatesЦените на жилищните имоти на национално ниво забавят темпа си на растеж през 2019 г., но все още се наблюдава ръст, сочи анализ на екип на Райфайзенбанк, изготвен съвместно с партньора Bulgarian Properties. "През първото полугодие на тази година тенденцията на постоянен темп на растеж на цените на имотите се обръща след достигнатите пикови стойности през 2018 г.", коментира Георги Георгиев, началник отдел "Управление на обезпеченията" в Райфайзенбанк.


Той припомня, че през 2018 г. е имало рекорден годишен растеж от 7.2% средно за страната и приблизително 20% от 2015 г. насам. През първото шестмесечие на 2019 г. цените на национално ниво се увеличават с 6.5% на годишна база, като очакванията са темпът на растеж да продължи да се забавя през следващите няколко години.


Според анализа на Райфайзенбанк средната цена на кв.м жилищна площ в София през първото полугодие на тази година достига 1117 евро спрямо 1105 евро през 2018 г. (натрупан ръст от 62% спрямо 2013 г.). Пловдив също бележи значителен ръст през последните три години (общо 33%), като в града има значителен брой нови и строящи се проекти. Средната цена на квадратен метър в Пловдив през 2019 г. достига 765 евро.
Варна е градът, в който цените на имотите се променят най-плавно – към края на полугодието цената на кв.м е 837 евро. (+7.6% общ растеж за последните три години). В Бургас цените на имотите отчитат растеж от 19.5% от 2016 г. насам, като цената на кв.м през тази година достига 863 евро.


В София броят на продажбите на жилища бележи годишен ръст от 4.4% през второто тримесечие на тази година. Вписаните сделки са над 7600, а 2600 жилищни проекта са в етап на изграждане. Вписаните ипотеки бележат спад от около 20% спрямо същия период на 2018 г. Най-търсеният имот остава двустайното жилище – 42% от сделките, като основната причина е покупката на ново или първо жилище, сочи още анализът на Райфайзенбанк.


Повече и по-големи отстъпки при луксозните имоти


Междувременно от компанията за луксозни имоти Unique Estates, съобщиха, че през първите шест месеца на годината ръстът на предлагането на фона на умерено търсене са довели до поевтиняване средно с 12% луксозните имоти в София спрямо същия период на предходната година. Най-значим дял в намалението на продажните нива имат имотите в центъра и квартал "Изток", докато в квартали като "Лозенец" и "Кръстова вада" ценовите нива се задържат около тези от миналата година.


През първата половина на 2019 г. се е увеличил и делът на продажбите с отстъпка, както и размерът на самите отстъпки. Ако през първото полугодие на 2018 г. 64% от продажбите на къщи и апартаменти във високия сегмент са били на по-ниска от офертната цена, то през същия период на 2019 г. техният дял е нараснал до 72%, показва статистиката на Unique Estates.


Ръстът на цените на имотите се забавя, луксозните в София поевтиняват

© Unique Estates


Прави впечатление и по-високият размер на самите отстъпки през 2019 г. Ако през първата половина на предходната година основната част от тях са били до 5%, то през същия период на 2019 г. най-голям дял се пада на сделките с над 5% отстъпка. Данните на Unique Estates показват, че всяка втора продажба за изминалото полугодие е била на цена с над 5% по-ниска от офертната.


Съответно размерът на отстъпките тази година е нараснал до средно 9.1% при 6.2 на сто през първата половина на 2018 г. В същото време обаче статистиката на компанията показва ръст на запитванията и на сключените сделки през шестмесечието на 2019 г., което е индикация за активен пазар и разумни ценови нива.


Водещо остава търсенето за жилищни нужди, докато ограниченият потенциал за ръст на цените и засиленото предлагане на наемния пазар охлаждат желанието на купувачите за инвестиционни и спекулативни сделки.


Ръстът на цените на имотите се забавя, луксозните в София поевтиняват

© Unique Estates


Традиционно купувачите на луксозни имоти предпочитат централните райони на София и утвърдени квартали като "Лозенец". Прави впечатление и появата на нови квартали като "Кръстова вада" и "Манастирски ливади" във високия сегмент на жилищния пазар.


В района на "Манастирски ливади" цените на завършени и луксозно обзаведени жилища се движат средно около 1500 евро/кв.м, докато в затворените комплекси на бул. "България" подобни имоти може да надхвърлят 2000 евро/кв.м.


Сериозно оживление се наблюдава на наемния пазар на луксозни имоти през първата половина на 2019 г. Данните на Unique Estates показват над 50% ръст на сключените сделки, като водещи райони традиционно са "Докторски паметник", "Лозенец" и центърът на София. Обяснението са големият брой инвестиционни сделки с луксозни имоти в тези райони през последните години и предлагането на много от тези жилища под наем.


В ценови план пазарът не отбелязва промяна, като средният наем на апартамент остава в диапазона 7.5-8 евро/кв.м. За сметка на това нараства периодът, в който имотите престояват на пазара, като някои оферти се задържат и над 6 месеца.


При офисите търсенето е по-високо от предлагането


Стабилното увеличение в обема на модерните офис площи през последните близо десет години продължава да бъде недостатъчно, за да отговори на търсенето. Анализ на Colliers показва, че през първата половина на 2019 г. предлагането в София отбеляза ръст от 4%, като достигна обща квадратура 2.202 млн. кв.м, съобщиха от компанията.


Завършените нови проекти са добавили 91 хил. кв.м към наличните офис площи, от които с основен дял са Garitage park фаза 1, GoldLine, Space Tower, Office A, Tower B, Adora 2. Въпреки появата им на пазара усвояването на голяма част от тях още на етап "в строеж" практически доведе до незначителен ръст в нивата на свободните офиси.


Брутно наетите площи, т.е. всички транзакции на пазара, за първото полугодие на 2019 г., са 66 400 кв.м. От тях 31% се дължат на релокации, 25% на експанзия на вече присъстващи на българския пазар фирми и 20% на наемане на имот на етап "в строеж ". Основните сектори, двигатели на търсенето, са ИТ и аутсорсинг (45%), професионални услуги (16%) и фармация (8%).


При запазване на настоящите бързи темпове на усвояване дефицитът на офиси клас А в столицата ще става все по-отчетлив през втората половина на годината. До завършването на новите проекти, планирано за 2020-2021 г., компаниите все по-често ще бъдат принудени да намират временни краткосрочни решения на текущите си нужди от офис пространство.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  Явно герберите са спрели да купуват имоти по 200-300 евро на кв/м и други купувачи няма или как?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Прогнозите на дилърите и посредниците по сделките с имоти до последно бяха че цените ще растат, съответно и наемите за апартаменти в София. Искаше им се! При по-високи цени и комисионните, които получават са по-високи. За това се опитват по всякакъв начин да влияят на пазара, спекулирайки с настроенията на купувачи и продавачи.

 3. 4 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  вкарали са апартаментите на гербаджийте в статистиката?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 4. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Весело

  ГЕРБ се е включил активно в пазара на имоти и е свалил цените :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 6 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 613 Весело

  Артекс удариха тесла на пазара, обявявайки ниска себестойност. А и факта, че непривилегированите купувачи, плащат разликите в цените на апартаментите на цецки, цветановци и Георгиев и, спира хората.
  Умряха баламите с парите, другари строители и посредници. Ваш ред е, да пиете чешмяна вода...

 6. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  Другари мутро-комсомолци, ся к’во праим? Къде ще инвестирате парите от корупция?

 7. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 786 Неутрално

  1. Моля, като икономически вестник, да спрете да пишете за цени на квадратен метър. Цените в България са по договаряне, а не на квадратен метър. Това е така, понеже в площта се включват разни общи части и разни....... неизвестно какви части. Затова площта на която продават не е реална площ. Но имало чиста площ- тя е с 10-15 % под ."площта" и я има в таблица за площообразуване. Но и чистата площ не е реална. Реалната площ е когато ти построят жилището и си премериш площта. Тя е обикновено 20-25% под описаната в нотариалния акт.
  Така че , уважаеми "Дневник" реалните цени на квадратен метър са поне с 20-25% повече.
  2. Новото строителство не е луксозно строителство. То е просто с по-нови материали и по - добре изглеждащо. Луксозно строителство у нас почти няма . А че брокерите наричат нещо ...........луксозно, това е друга тема.
  3. В големите градове има вече хора с пари, но пазарът не им предлага нищо луксозно.
  Например, в София няма луксозен квартал. Как Ви се струва ти да си в ново добро жилище, а отсреща да е една стара съборетина и един счупен панел.

 8. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Ами, то не може до безкрай да се повишават цените.

 9. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4048 Весело

  Рецесията вчера официално беше обявена, не е ясно как ще се развият нещата с търговската война между САЩ и Китай, но задълбочат ли се негативните тенденции - Брекзит, лошите данни за немската икономика, добре напомпените цени от по 2000 - 2500 евро на пазара ще преживеят доста здравослован корекция надолу......А от там и много размечтали се първенюта за бързо забогатяване ще се радват, ако излязат на печалба в пренаситения ни от нови имоти пазар.....

 10. 11 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 841 Весело

  чакаме разпродажбите :)

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 11. 12 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 613 Весело

  До коментар [#10] от "samoedin":

  В този случай ще се радват, ако успеят да си върнат вложените средства. В Банско много не успяха...

 12. 13 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Цените на имотите в България са лишени от всякаква логика. Докато в западна европа е логично да поскъпват, поради наплива на хора, в България кой ще живее в тези имоти, като всички бягат. Познавам хора В чужбина с по 3-4 имота в България, които сами признават, че няма да се върнат. Отделен въпрос е, че сградите в България не се поддържат, за разлика от европа, където 100 годишни сгради са по-добри от ново строителство в България.

 13. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  Ако някой си е въобразявал, че балонът само ще се надува без да гръмне ще се наложи да прави като вятъра! Бясното строителство(жилищно и офис) в страна с топящо се население, концентрирано в София и още 1-2 града е лишено от логика.
  Нищо, банките ще имат евтини офиси и жилища за продан, при положение че в големите градове се смята, че има не по-малко от 20% тъмни прозорци. Без да коментираме, каква част от тях принадлежат на столичани, които да речем не са плащали на Топлофикация...

  I Want To Believe
 14. 15 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Хайде, купувайте, че тези по 2000 евро квадрата не останаха. После, само по 3000 евро квадрата! И разбира се вземете кредит за да плащате цял живот, понеже след 10 години цените ще минат тези във Виена...

  Евроатлантида
 15. 16 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Какво точно е луксозно в БГ, няма изградени луксозни квартали с добра инфраструктора.

 16. 17 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Строителство с ниско към средно качество в непопулярен квартал в София излиза около 350-400 евро на кв.м. Да се построи луксозна кооперация в предпочитан район много рядко надхвърля себестойност 600 евро на кв.м. Инфото е от строител. Повечето търсят поне 100% печалба от инвестицията си, а някои и повече...

 17. 18 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1447 Весело

  Например, в София няма луксозен квартал. Как Ви се струва ти да си в ново добро жилище, а отсреща да е една стара съборетина и един счупен панел.
  —цитат от коментар 8 на grayeagle


  То по-добре да си си в панелката. Всяка сутрин гледаш през прозореца някаква готина сграда, а пък богаташа ти гледа сивия олющен блок.

 18. 19 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#17] от "4okuto":

  За себестойността и аз съм чувал подобни суми, но трябва да се добави обезщетението за собствениците на земята - между 20 и 40% от сградата, разходи да се смаже държавната/общинската машина и т.н. Изкарват хората, иначе не биха строили, но не е баш двойно.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 19. 20 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Не го жали богаташа. Щом не е в сграда соц-строителство, най-вероятно е дошъл след отпадане на жителството (селянин).

  Евроатлантида
 20. 21 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 821 Неутрално

  400 евро е грубото строителство. Като сложите рушветите, които нарастват с престижността на квартала, политиците с евтини апартаменти и магистратите с бедни роднини, задължителната печалба от 100+% за мутроинвеститора и ето ти ги 2 Хил. Евро. Но каква ти е алтернативата - бъдеще в Пазарджик?

  Евроатлантида
 21. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7551 Неутрално

  Ами то всяко нещо си има граница, расте, расте и до тук.

 22. 23 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1471 Весело

  Нема начин да хукне някой нормален клиент да си чупи главата с тия 2000€/м2, баламите свършиха. Мой близък от година си търси ново жилище с поне 3 стаи в Пловдив и се е видял в чудо от това, което се предлага на пазара - нищо свясно, ама за сметка на това пък скъпо. А после и кредитче от някоя банка, та цял живот "надупен" до гроб... Неее, мерси! Стройте си ги и си живейте в тях (инвеститорчета) , иначе за в бъдеще не виждам кой ще е мераклията, в тая обезлюдяваща се страна...

 23. 24 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Бургас къде са го сложили, като почти цялото строителство е по курортите?
  Че даже в една Стара Загора се строи тройно повече.

 24. 25 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 874 Любопитно

  .... наплива на хора, в България кой ще живее в тези имоти, като всички бягат. Познавам хора В чужбина с по 3-4 имота в България, които сами признават, че няма да се върнат. Отделен въпрос е, че сградите в България не се поддържат, за разлика от европа, където 100 годишни сгради са по-добри от ново строителство в България.
  —цитат от коментар 13 на alfanero


  кенефата дЪржавица Тиквостан е обреЧена на гибел !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 25. 26 Профил на galactico
  galactico
  Рейтинг: 426 Неутрално

  След години надуване на балона дойде ред цените на жилищата да поемат надолу.Единствено земеделската земя ще запази стойността си защото предлагането напоследък е все по оскъдно.

 26. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  Наскоро в София се появиха нови, уж луксозни имоти, с малко по-просторни стаи, с височина 2,80, с малко по-добри материали, с паркоместа. какво ли ще се случи с множеството новопостроени жилища с помещения високи 2,50?

 27. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  “Луксозно жилище” е комплексно понятие и включва не само самото жилище, а и това около него. Някои стари жилища в центъра на СФ са излъскани до блясък, ама като излезеш на стълбището - небутано от десетилетия, мазилката се лющи. За новите квартали - някои от тях са без канализация(???)! Други без едно единствено дръвче, нагъчкани един до друг блокове. При трети блокът нов и лъскав, наоколо лунен пейзаж. Цялостна инфраструктура, дето да оправдава термина “луксозно жилище” - сградата, пространството около жилището и квартала като такъв, не ми е известна.

  Мърфи е оптимист!
 28. 29 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 90 Неутрално

  Крайно време е цените малко да се нормализират, в момента са изключително високи, а качеството на строене ниско.

  Marinov
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK