Банката за развитие си купи сграда в центъра на София за 11 млн. евро

Сградата на ББР и залепената за нея вече бивша централа на "БНП Париба" (вляво).

© Цветелина Белутова, Капитал

Сградата на ББР и залепената за нея вече бивша централа на "БНП Париба" (вляво).Българската банка за развитие (ББР) купи сградата, в която се помещаваше почти 25 годиини централният офис на "БНП Париба" в центъра на София. За зданието, което се намира на площад "Батенберг", в началото на декември са платени 11 млн. евро, съобщи "Капитал".


Сделката е вписана в Имотния регистър на 2 декември. За нея все още няма официално съобщение, като не е посочено дали цената е със или без ДДС.


Сградата на "БНП Париба", която се намира непосредствено до централата на ББР, излезе на пазара през март. Според източници на "Капитал" интерес към сградата са проявили около 50 кандидата. На втория етап на надпреварата са останали десетина, а ББР е спечелила, защото е предложила най-сериозни сума.
Сградата е с разгъната застроена площ 2836 кв.м, а земята под нея - 612 кв.м, от които застроени са 554 кв.м. По груби изчисления това означава, че държавната ББР я купува на цена 3100 евро, или от 3718 евро на кв.м без ДДС.


Покупката вероятно е продиктувана от желание за разширяване на банката за развитие, защото освен в централата на ул. "Дякон Игнатий" 1, ББР ползва още четири сгради в София за свои дъщерни дружества.


Сградите на ББР и досегашната сграда на "БНП Париба" са паметници на културата - част от първия след Освобождението архитектурен ансамбъл по европейски образец в София, изграден в периода 1880-1885 година.


Българската банка за развитие е държавна и е създадена през 1999 година. Идеята е тя да подкрепя малкия и среден бизнес със заеми при преференциални условия. Неведнъж обаче финансовата институция отпуска кредити на големи компании, като последният скандал беше за дадени 75 млн. лв на свързана с голяма колекторска фирма компания. Той доведе до смяна на изпълнителния директор Стоян Мавродиев и борда на директорите от премиера Борисов. През годините ББР отпуска 150 млн. лв. на свързаната с Румен Гайтански-Вълка "Роудуей кънстракшън". Също толкова достигна и експозицията към контролирания от депутата Делян Пеевски "Техномаркет България", след като ББР първо даде пари тя формално да бъде извадена от "Булгартабак" (също огромен длъжник на банката), а после и да погаси заемите си към други банки (включително ПИБ). Освен това държавната банка павира с допълнителни заеми и прехвърлянето на контрола над курорта "Слънчев ден" от политика от БСП Георги Гергов към Ангел Палийски.


Последното спорно решение на ББР беше придобиването на 18.35% от акционерния капитал на ПИБ за около 140 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK