Дилян Панев: За по-малко от две години раздадохме дивидент

Дилян Панев: За по-малко от две години раздадохме дивидент


Смятате ли да се специализирате в определен пазарен сегмент и защо именно в него?


- Нашият проспект дава пълните възможности за инвестиране на набраните средства в различни видове недвижими имоти.
Към настоящия момент "Актив пропъртис" не е специализиран в инвестирането в определен сегмент, защото идеята, към която се придържаме, е, че фондът трябва да притежава имоти, които да позволяват диверсификация на риска за своите инвеститори. Инвестирайки само в една ниша, това не може да се постигне.
Поради тази причина първите ни вложения бяха в имоти - търговски и офис площи, които са 100 процента отдадени под наем, осигуряващи текуща доходност на акционерите ни под формата на дивидент. Ние сме едно от малкото дружества, които за 2005 г. раздадоха дивидент, и печалбата ни не е формирана от счетоводни преоценки.
Това е първото направление, в което сме инвестирали. Второто основно направление, в което инвестираме, е придобиването на терени за изграждането на жилищен комплекс от затворен тип върху площ от 100 дка на територията на град Пловдив.
Смятаме, че това ще бъде знаковият проект за "Актив пропъртис". Във връзка с реализацията на този проект е и предвиденото за началото на 2007 г. увеличение на капитала на дружеството до 20.8 млн. лв. чрез издаване на 15.6 млн.. акции с емисионна стойност 1.50 лева.
Каква е инвестиционната стратегия на дружеството - development (купи - построи - продай (отдай под наем) или активни покупки и продажби с цел текуща печалба?


- Ние започнахме с инвестиране в съществуващи търговски и офис площи, които придобихме със сключени дългосрочни наемни договори.
В момента пристъпваме към другия тип инвестиране - development - изграждането на резиденшъл комплекс в Пловдив и последващи продажби. Тази последователност на инвестициите ни позволи да отчетем за по-малко от две години раздаване на дивидент за 2005 г., текуща печалба към третото тримесечие на 2006 г. от 493 хил. лв. и шесткратно увеличение стойността на активите на дружеството до 7.829 млн. лв.
Това е базата, на която стъпваме при стартирането на новото увеличение на капитала на дружеството.
Считаме, че постигнатите резултати са критериите, които ще позволят на инвестиционната общност, сега и в бъдеще, да взема правилните решения за инвестиране в различните дружествата със специална инвестиционна цел.
Кои са основните проекти, в които е инвестирало вашето дружество, в какви срокове очаквате реализацията им и кога и по какъв начин (продажба, наеми и т.н.) ще започнат да генерират доходност на акционерите?


- Първият инвестиционен проект на дружеството бе придобиването на 400 кв.м търговски площи в бизнес център "Актив", София. Шоурумът е отдаден дългосрочно под наем на румънската компания "Моб експерт" - най-големия вносител и производител на мебели в Румъния.
Вторият реализиран от дружеството проект обхваща придобиването на административно-производствена сграда в Пловдив с 2400 кв.м площ, която също е дългосрочно отдадена под наем. Третата ни инвестиция представлява придобиването на подземен паркинг, разположен върху площ от близо 4000 кв.м в най-големия търговски център в Пловдив на ул. "Капитан Райчо" срещу хотел "Тримонциум".
Четвъртият ни проект обхваща инвестиции в земи в непосредствена близост до пловдивското летище "Крумово".
Петият ни проект, към който са съсредоточени основните ни усилия в момента, е изграждането на резиденшъл комплекс в гр. Пловдив. Първите два проекта осигуряват доходност, тъй като са реализирани и имаме наемни отношения. Паркингът предстои да бъде открит през декември 2006 г. Част от земите до летище "Крумово" бяха продадени, което ще осигури възможност нашите акционери да получат дивиденти догодина.
Що се отнася до резиденшъл комплекса, там сме обвързани малко или много със срокове, зависещи от общината, но нашето мнение е, че реално напролет бихме могли да започнем проектиране върху тези земи. Очакванията са проекта да бъде развит в рамките на три години. Върху площ от 100 - 120 хил. кв.м ще бъде изградено жилищно строителство от затворен тип, като всичко това ще бъде за продажба.


Дилян Панев е изпълнителен директор на "Актив пропъртис"

Ключови думи към статията:

Още по темата

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK