Новата система за борсова търговия е забулена в тайнственост

Председател на УС на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП)

Новата система за борсова търговия е забулена в тайнственост

© Георги КожухаровВ края на 2007 г. Радослав Рачев, изпълнителен директор на инвестиционния посредник "Булброкърс", замени Камен Колчев, председател на съвета на директорите на "Елана холдинг" като председател на управителния съвет на БАЛИП. Организацията обединява около 30 посредника, опериращи на българския фондов пазар.


В края на октомври БАЛИП излезе с констатация за редица проблеми на фондовия пазар. Сред тях беше и въпросът с първичните публични предлагания. Подготвя ли организацията нещо по темата на фона на дискусията през последните месеци?


- Обмисляме да съставим документ с добри практики с идеята да покажем, че последните имат общо мислене. Надяваме се той да е наръчник както за мениджърите как да формулират едно публично предлагане, така и за инвеститорите. С него искаме да покажем, че заедно с пазара посредниците са малко по-съзрели и са осъзнали, че има общи дългосрочни интереси, които са в полза на всички. Публичните предлагания са една от общо наболелите теми, която в момента е център на вниманието.
Какви са идеите ви по отношение на публичните предлагания?


- Идеите са основно в две посоки. Едната е по съдържанието на изискваната документация при публично предлагане - проспекти и всичко, свързано с процеса. Втората част е съсредоточена в процедурите. Протичането на някои процедури определено създаде напрежение в публиката, в медиите, в регулатора и в отношенията между посредниците. Идеята е да напишем правила, с които да покажем как е добре да се организира подобна процедура, без да задължаваме никого да го прави точно по този начин. Всеки, подготвящ подобна процедура, дългосрочно само ще спечели, ако се съобразява с тях.


Какво ще включите в този документ?


- Минаха много предлагания и не мога да кажа, че почти всички добри практики не са използвани по един или друг начин. Просто искаме да ги съберем на едно място, за да се избягват грешки. При някои процедури съм убеден, че мениджърите по емисии са правили грешки по-скоро от липса на опит и ноу-хау, отколкото умишлено. За какви грешки говорим?- При ясна и пропорционална процедура, а такива има, всичко е ясно и почти няма дискусия. Освен може би по наложилата се практика играчите да преценяват доколко дадена емисия ще е презаписана и въз основа на това да подават рискови, инфлирани поръчки за повече, отколкото реално желаят. Бук билдингът е естествен обект на критика по простата причина, че в една такава процедура има противоречащи си интереси, които трябва да се балансират - между емитента и мениджъра, между емитента и инвеститора, между мениджъра и инвеститорите, между различните типове инвеститори. Практиката е показала, че при него трябва да се търси най-добрият компромис между тях. Няма идеални процедури, но липсва прозрачност и там сме насочили основна част от вниманието си. В проспекта и обявите за предлагането трябва да се публикуват максимално много детайли как ще протече процедурата. Когато тя стартира, всички предварително трябва да са наясно как ще се проведе. Ако има предварително зададени ограничения, те да са ясни и навременно оповестени. При алокацията на книжата желателно е емитентът и мениджърът да са наясно, че е в техен дългосрочен интерес тя да е максимално справедлива, доколкото това е възможно. Свидетели сме на случай, в който правилата се променят в движение, което е най-голямата грешка. Предвидено е едно, но заради вече видимите резултати се прави друго. Това донякъде показва, че когато започват да играят тази игра, емитентите не са наясно с какво се захващат и какви са рисковете. Това винаги поражда напрежение и в дългосрочен план е проблем. Трудно е да се каже как едно предлагане трябва да се формулира, за да е максимално прозрачно. Затова всеки мениджър трябва да се стреми да е такъв и да търси мнението на инвеститори и колеги. Най-голям брой участници са удовлетворени, когато инвеститорите и публиката виждат, че към тях се подхожда добронамерено, т.е. сърдитите са по-малко.


Какво още мислите да включите в документа?


- Група въпроси е свързана с прогнозите и очакванията. Засега пазарът е ентусиазиран и малко хора обръщат внимание на тези детайли, а в дългосрочен план те са важни. На развитите пазари малко хора си позволяват да правят публични изявления, в които има дори някакъв намек за прогнози, а тук се говори на килограм. Сега това се пренебрегва, защото нито мениджърите, нито емитентите трябва да правят много, за да пласират емисия. Но рано или късно ще се обърне внимание кой какво говори и на какво се базира - сериозните инвеститори им обръщат. Другата голяма тема е презаписването и големите поръчки. Това присъства навсякъде и не е наш патент. Има много предложения как да се излекува и няма единен вариант. Най-простото решение е с парите напред. Ясно е, че всеки, който е внесъл пари, ще заплати за акциите и презаписването няма да е инфлирано. Така обаче гоним големи групи от инвеститори. Затова повече акцентираме върху ангажиментите на посредниците за плащането. Засега всичко е нормално, защото интересът е голям, но ще дойде моментът, в който някой няма да плати. Тогава това наистина ще се превърне в проблем.


Какви са вариантите за посредниците?


- Ако те поемат риска да приемат поръчки без 100% обезпечено плащане, трябва да управляват този риск и подавайки общите си поръчките към мениджърите на емисия, да могат да поемат това плащане. Посредниците трябва да могат да поемат риска, че са задължени да платят, ако правят услуги на клиентите си. Скоро обаче търговията ще се измени с новата търговска платформа Xetra? Българската фондова борса (БФБ) внезапно взе решение за нея и оттам нататък почти не се говори какво следва.


Какви са вашите впечатления?


- Решението на борсата е много важно. Стъпката мина толкова тихо и леко и това искрено ме притеснява. Смяната на начина на търговия може би е най-голямата промяна в новата история на борсата. Затишието отчасти може би се дължи на тайминга - сега повечето участници на пазара са ангажирани с други неща като развитието и ръста на пазара през последните две години и не обръщат внимание на инфраструктурата.


Какво ви притеснява?


- Първо, борсата взе решението сама...


Но нали посредниците са акционери на борсата?


- Никои не ни е питал, поне на мен не ми е известно това. Съветът на директорите взе решението, без да го дискутира с никого. В БАЛИП не беше получено допитване, а не ми е известно и сред банките да е имало допитване. Процесът тръгна през идеята за продажба на държания дял. След това имаше идея за увеличение на капитала на борсата и със средствата от него да се финансира технологичното обновяване. Изведнъж борсата избра някакво технологично решение по неясни критерии. Оттам нататък потърсихме борсата да поясни какво решение е взела, имаше усилие да ни се обясни, но през цялото време се седя зад конфиденциалността на търговските договори. Ние сме наясно какво означава търговски договор, но не мисля, че зад формулировката конфиденциално може да се крие цялата информация, която пазарът трябва да има, за да е наясно какво ще се случва. Затова няма как да коментирам какво следва. Не казвам, че взетото решение е лошо, защото не съм запознат с него реално. Никой извън съвета на директорите на борсата не е запознат какво са избирали. Това не е сериозно, без да се поиска мнение от пазара. Стъпката е фундаментална. Тя може да е най-добрата възможна, но ме притеснява начинът, по който е направена. Не разбирам защо е забулено в тайнственост. Решението е взето преди 3-4 месеца, едва наскоро се споделят детайли, като например какво ще е новото работно време, какви видове поръчки позволява платформата, че ще се заплаща на транзакционен принцип и др.


Какви са условията за плащане на транзакции?


- От борсата заявиха, че таксите и комисионите няма да се увеличават в период от 18 месеца. Кой говори, че трябва да се увеличат? Мисля си, че по-скоро трябва да се намалят. Най-малкото с влизането на новото законодателство в сектора участниците на пазара очакват това да стане по-конкурентно място и старият тип монополни борси да отпадне. Когато има такава конкуренция, по-скоро цените трябва да падат, а не да ни убеждават, че няма да се покачват. В момента плащаме на транзакция на БФБ. Оказва се, че според сделката част от тези транзакции ще се заплащат на "Дойче бьорзе". Тогава възниква въпросът какво точно ще прави БФБ, за да й плащаме такса. В момента е ясно - организира и регулира пазара. Но ако ще плащаме на Xetra и търговията ще се извършва на техните сървъри , каква е ползата от БФБ? Освен това малките местни борси имат своите особености. Не може автоматично да се пренесе опитът на големите борси именно заради спецификата. Ние сме атрактивни, защото сме екзотични. Тази индивидуалност малко по малко ще избледнява, ставайки част от по-голям пазар.


Какви са прогнозите ви за пазара през 2008 г.


- Оставам умерен оптимист. Не вярвам да се повторят движенията от последните една-две години като невероятните доходности от 100% и повече. Надявам се, че инвеститорите ще свикнат с това. Очаквам една умерена доходност в рамките на постиганата от подобен тип развиващи се пазари. Това ще е по-скоро по-лоша година в сравнение с 2007 г., но като цяло в рамките на нормалното. Пазарът зависи и все повече от чуждестранни инвеститори, затова външните фактори винаги може да ни повлияят. Кризата с ипотеките в САЩ съвсем не е приключила и ако придобие по-сериозни мащаби, със сигурност ще окаже ефект и върху българския пазар.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ддд
    *****
    Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK